Εξισωτής και βιβλιογραφία

Γενικά θέματα Μαθηματικών καί περί Μαθηματικών

Συντονιστής: Παύλος Μαραγκουδάκης

Άβαταρ μέλους
KARKAR
Δημοσιεύσεις: 15016
Εγγραφή: Τετ Δεκ 08, 2010 6:18 pm

Εξισωτής και βιβλιογραφία

#1

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από KARKAR » Πέμ Δεκ 24, 2020 11:22 am

Το 2014 δημοσιεύτηκε στο Ευκλείδη Γ' , μια σπουδαία μελέτη των Δημήτρη Ντρίζου και Γιώργου Ρίζου

πάνω στο αντικείμενο : "Εξισωτές τριγώνου " . Θυμηθείτε την εδώ .

Το 2017 δημοσιεύτηκε στο περιοδικό των Διεθνών Διαγωνισμών μια συλλογή προβλημάτων που τέθηκαν

σε διάφορους διαγωνισμούς πάνω σ' αυτό το θέμα , βλέπε εδώ ( σελίδα 38 και κάτω ) .

Μου προξένησε εντύπωση , ότι παρόλο που στο τέλος του άρθρου , υπάρχει εκτενής βιβλιογραφική

αναφορά , η παραπάνω μελέτη δεν μνημονεύεται . Πιθανόν να μην είχε πέσει στην αντίληψη των συντακτών

του άρθρου ή το άρθρο να είχε γραφεί πριν την δημοσίευση της εργασίας .

Όπως και να 'χει , η έλλειψη αναφοράς δημιουργεί ένα δυσάρεστο συναίσθημα ...



Λέξεις Κλειδιά:
Άβαταρ μέλους
gbaloglou
Επιμελητής
Δημοσιεύσεις: 3341
Εγγραφή: Παρ Φεβ 27, 2009 10:24 pm
Τοποθεσία: Θεσσαλονικη
Επικοινωνία:

Re: Εξισωτής και βιβλιογραφία

#2

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από gbaloglou » Κυρ Δεκ 27, 2020 12:50 pm

Είναι ένα αναμενόμενο πρόβλημα αυτό: θα συνιστούσα σε όσους δημοσιεύουν 'εντός Ελλάδος' να δημοσιοποιούν τις εργασίες τους γράφοντας μία εκτενή περίληψη στα Αγγλικά και αποστέλλοντας την σε συγκεκριμένα άτομα που είναι πιθανόν να ενδιαφέρονται, επίσης να αναρτούν την δουλειά τους (ως έχει συν την εκτενή περίληψη στα Αγγλικά) σε ιστότοπους όπως researchgate, linkedin, academia.edu κλπ [Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία ας ζητήσουν την συνδρομή των νεωτέρων...]


Γιώργος Μπαλόγλου -- κρυσταλλογράφω άρα υπάρχω

Ὁρᾷς, τὸ κάλλος ὅσσον ἐστὶ τῆς λίθου, ἐν ταῖς ἀτάκτοις τῶν φλεβῶν εὐταξίαις. -- Παλατινή Ανθολογία 9.695 -- Ιδού του πετραδιού η άμετρη ομορφιά, μεσ' των φλεβών τις άναρχες πειθαρχίες.
Άβαταρ μέλους
Γιώργος Ρίζος
Επιμελητής
Δημοσιεύσεις: 5284
Εγγραφή: Δευ Δεκ 29, 2008 1:18 pm
Τοποθεσία: Κέρκυρα

Re: Εξισωτής και βιβλιογραφία

#3

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Γιώργος Ρίζος » Κυρ Δεκ 27, 2020 2:02 pm

Ευχαριστούμε τον Θανάση για το ενδιαφέρον που έχει ποικιλοτρόπως αποδείξει, όσον αφορά το πρόβλημα του εξισωτή και τη σχετική εργασία μας (με τον Δημήτρη Ντρίζο) που αναφέρει παραπάνω.
gbaloglou έγραψε:
Κυρ Δεκ 27, 2020 12:50 pm
Είναι ένα αναμενόμενο πρόβλημα αυτό: θα συνιστούσα σε όσους δημοσιεύουν 'εντός Ελλάδος' να δημοσιοποιούν τις εργασίες τους γράφοντας μία εκτενή περίληψη στα Αγγλικά και αποστέλλοντας την σε συγκεκριμένα άτομα που είναι πιθανόν να ενδιαφέρονται, επίσης να αναρτούν την δουλειά τους (ως έχει συν την εκτενή περίληψη στα Αγγλικά) σε ιστότοπους όπως researchgate, linkedin, academia.edu κλπ [Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία ας ζητήσουν την συνδρομή των νεωτέρων...]
Γιώργο, είναι γεγονός ότι δεν κοινοποιήσαμε διεθνώς περίληψη της εργασίας αυτής και για τεχνικούς λόγους (δεν είμαστε εξοικειωμένοι με μεταφράσεις, αποστολές σε ιστότοπους κ.λπ). Η εργασία γράφτηκε γιατί το θέμα μάς κίνησε το ενδιαφέρον μάς κίνησε το ενδιαφέρον και γιατί θέλαμε να προσεγγίσουμε το θέμα αποκλειστικά με "σχολικά μαθηματικά". Η ιδέα γεννήθηκε και υλοποιήθηκε δουλεύοντας μια εισήγηση για το Συνέδριο της πόλης του Θανάση, το 2013 με τίτλο: Δημήτρης Ντρίζος, Γιώργος Ρίζος, Μια πρόταση διδακτικής αξιοποίησης διερευνητικών ερωτημάτων και ανάπτυξης μαθηματικού προβλήματος στο πλαίσιο της επαγωγικής συλλογιστικής,

Κατόπιν, γράψαμε πιο αναλυτικά την πλήρη επίλυση του προβλήματος, η οποία δημοσιεύτηκε στον Ευκλείδη Γ, τ. 81, 2014, με τίτλο «Το πρόβλημα των Εξισωτών Τριγώνου, πλήρης μελέτη για κάθε είδος τριγώνου». Εκεί, αν και δεν ασχοληθήκαμε με τα ιστορικά στοιχεία του θέματος, εντούτοις για λόγους δεοντολογίας, κάναμε αναφορά στις προγενέστερες συναφείς εργασίες του κ. Ι. Σφήκα στον Ευκλείδη Γ΄, τ. 76, όπως και του κ. Δ. Κοντοκώστα στο Math. Magazine vol. 83 (2010), εφόσον αποτελούσαν τις μοναδικές δημοσιευμένες ελληνικές παρεμβάσεις στο θέμα.

Στο τεύχος 90 (2019) του περιοδικού Ευκλείδης Γ΄ περιέχεται το άρθρο των κ.κ. Σφήκα Ιωάννη και Μπαραλή Γεωργίου με τίτλο «Επίλυση προβλημάτων μαθηματικών διαγωνισμών με τους εξισωτές ορθογωνίου τριγώνου».
Στο άρθρο αυτό των εκλεκτών συναδέλφων γίνεται ιστορική αναφορά στην εμφάνιση και τις λύσεις του προβλήματος του εξισωτή τριγώνου. Κατόπιν παρουσιάζονται θέματα διεθνών μαθηματικών ολυμπιάδων που αναφέρονται στο πρόβλημα αυτό και τέλος παρουσιάζεται η μελέτη του προβλήματος σε ορθογώνιο τρίγωνο.
Στις βιβλιογραφικές αναφορές του άρθρου αυτού δεν γίνεται καμία αναφορά στο σχετικό άρθρο μας στο ίδιο περιοδικό (τ.81/2014), ούτε στην σχετική εισήγησή μας στο Συνέδριο της Καρδίτσας, (2013), όπου συμπτωματικά συνέπεσαν δύο εισηγήσεις σχετικές με το θέμα του εξισωτή. (Στα πρακτικά του Συνεδρίου βρίσκονται στις σελίδες 711-720 και 858-870 αντίστοιχα).
Θέλω να πιστεύω ότι η έρευνα των συγγραφέων για το θέμα έγινε πριν την κυκλοφορία του τεύχους 81 του Ευκλείδη Γ και απλώς να άργησε να δημοσιευτεί. Πράγματι, ελάχιστες αναφορές είναι μεταγενέστερες του 2014. Π.χ. στη βιβλιογραφία του άρθρου στον Ευκλείδη Γ δεν αναφέρεται καν το σχετικό άρθρο τους στο Mathmatics Competition (30/2017-31/2018).

Μάς αρκεί το ότι μια πρόχειρη αναζήτηση στο διαδίκτυο με τους όρους "εξισωτής τριγώνου" θα δώσει στα πρώτα αποτελέσματα (στα ελληνικά) κείμενα σχετικά με την εργασία μας και μάλιστα στις πρώτες θέσεις είναι οι αναφορές του mathematica.gr

Π.χ., μία αναλυτική περιγραφή της μεθόδου, προσφέρει εδώ ο Ανδρέας Πούλος.

Εύχομαι νά 'στε καλά. Να έχουμε Καλή Χρονιά με Υγεία και με ευχάριστα νέα!


Απάντηση

Επιστροφή σε “Γενικά”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Bing [Bot] και 5 επισκέπτες