,
,
και
. Αν οι διαγώνιές του τέμνονται στο Ρ, να δειχτεί ότι:
.(4ο Θέμα, 15ης Βραζιλιάνικης Μαθηματικής Ολυμπιάδας, 1993 - περιοδικό "Το φ", τεύχος 3, Νοέμβριος 2006, σελ. 180)
Συντονιστές: cretanman, Demetres, polysot, socrates, silouan, rek2
,
,
και
. Αν οι διαγώνιές του τέμνονται στο Ρ, να δειχτεί ότι:
.
, οποτε αρκει να αποδειξουμε οτι
.
ισουται με
.
ισουται με
που ισουται με το αριστερο μελος λογω συμπληρωματικων γωνιων.

και έτσι 
οπότε
και 
.
που μας δίνει ΕΗ // AC .
και κατά συνέπεια 
που μας δίνει PD = PC .Η αντιμετώπιση του Σωτήρη Λουρίδα μου κέντρισε το ενδιαφέρον.S.E.Louridas έγραψε: Αν πάρουμε σαν βάση ισοσκελές τρίγωνο
θεωρούμε τον περιγραμμένο κύκλο στο τρίγωνο αυτό και έστω Κ το κέντρο του .Έστω
Αυτό σημαίνει ότι ,αν θεωρήσουμε την μεσοκάθετη του ΑΚ και ονομάσουμε L το σημείο τομής της με τον περιγραμμένο κύκλο τότε :
Αυτό σημαίνει ,ότι ο κύκλος με κέντρο L και ακτίνα LK περνά από τα σημεία Κ,Q,A και βέβαια είναι ίσος με τον περιγραμμένο κύκλο στο τρίγωνο ABC.Αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα AQ=BC.
Γιώργος ΡίζοςS.E.Louridas έγραψε:Αν τώρα πάμε στο σχήμα του Λεωνίδα στο Βραζιλιάνικο πρόβλημα και στην προέκταση της AP πάρουμε ,
το κέντρο του περιγραμμένου κύκλου στο τρίγ.ADP(AD=AP=DB) και ονομάσουμε
,αφού από τα προηγούμενα DP=QA.Oπότε
και
. Κατασκευάζω ισόπλευρο τρίγωνο
, πλευράς
, όπως στο σχήμα. Εύκολα προκύπτει ότι
, επομένως
. Τώρα, το τρίγωνο
είναι ισόπλευρο, άρα
. Έτσι:
, συνεπώς η
είναι μεσοκάθετος της
.
άρα
δηλαδή
και
.
)
και, επί της
, παίρνουμε σημείο
, τέτοιο ώστε
. Έτσι:
και
. Ακόμη:
και, στο
,
, οπότε
.
, άρα
οπότε
δηλαδή το
είναι ισοσκελές. Όμως
και το
είναι τελικά ισόπλευρο. Τελικά:
και
. S.E.Louridas έγραψε:Φίλε μου Rigio ,σέ ευχαριστώ γιά την εκπληκτική σχηματική απόδοση.Πράγματι ήθελα να περάσω το διδακτικό μήνημα
το πώς είναι δυνατόν από ένα ωραίο πρόβλημα νά προκύψουν καί άλλα προβλήματα καί σε πολλές περιπτώσεις ,ίσως καί πρωτότυπα που πιθανό να χρησιμοποιηθούν σαν λήματα.
ΔΕΝ Υπάρχουν καλές ή κακές λύσεις ,αλλά υπάρχουν οι καλές στιγμές της μαθηματικής προσπάθειας γιά την ''κατάκτηση'' ΤΗΣ
άσκησης.Επειδή σημασία έχει ο πλουραλισμός με μεγάλη χαρά θα ήθελα καί την λύση σου.
Με εκτίμηση
Σ.Ε.Λουρίδας
Εσείς τα θέλατε.... Ελπίζω να έχετε την υπομονή να δείτε μέχρι τέλους την ανορθόδοξη προσέγγιση που επιχείρησα. Περιμένω τις παρατηρήσεις όποιου θα ήθελε.lonis έγραψε:Συμπέρασμα: Παρακαλώ δημοσίως το Γιώργο Ρίζο, αλλά και κάθε ενδιαφερόμενο, να καταθέσει λύση με αναλυτική γεωμετρία. Και εύχομαι προκαταβολικά κουράγιο στην πληκτρολόγηση.
Λεωνίδας Θαρραλίδης
, άρα
.
, που προσδιορίζονται από τη λύση του συστήματος:
, άρα (PC) = 1, δηλαδή το DPC είναι ισοσκελές με γωνίες 40° παρά τη βάση DC.
.
, που βρίσκεται δεξιά του D στον x΄x.
.
.

, ο.ε.δ. (ουφ).Μου αρεσει πολυ αυτη η λυση αλλα νομιζω πως θελει *λιγη* δουλεια ακομη... Συγκεκριμενα ο ισχυρισμος οτι ΑΒΚ = 10 ... δεν ειναι και τοσο προφανηςEtaratoris έγραψε:Παίρνουμε σημείο Κ στην ΑΡ τέτοιο ώστε γωνία ΑDΚ=10. Εύκολα αποδεικνύεται (με νόμο ημιτ. στα τρίγωνα ΑDΚ ΑΚΒ και ΑDΒ) οτι και η γωνία ΑΒΚ=10.Άρα το τετράπλευρο ΚΒCD είναι εγγράψιμο (γωνία KDB=γωνία KCB=70).Άρα γωνία ΚΒD=γωνία KCD=40 και έχουμε τελειώσει
Γιώργο, είχα ζητήσει κι εγώ διευκρινήσεις με πρ. μήνυμα για τη λύση του etaratoris, (που είναι μαθητής).gbaloglou έγραψε:Μου αρεσει πολυ αυτη η λυση αλλα νομιζω πως θελει *λιγη* δουλεια ακομη...Etaratoris έγραψε:Παίρνουμε σημείο Κ στην ΑΡ τέτοιο ώστε γωνία ΑDΚ=10. Εύκολα αποδεικνύεται (με νόμο ημιτ. στα τρίγωνα ΑDΚ ΑΚΒ και ΑDΒ) οτι και η γωνία ΑΒΚ=10.Άρα το τετράπλευρο ΚΒCD είναι εγγράψιμο (γωνία KDB=γωνία KCB=70).Άρα γωνία ΚΒD=γωνία KCD=40 και έχουμε τελειώσει
Αν ημουν διορθωτης με ελευθερα τα χερια σε μαθηματικο διαγωνισμο θα εδινα, μετα απο καποια σκεψη, 100% στην λυση του Βαγγελη οπως μας την εστειλε στην αρχη. Ισχυει αραγε το ιδιο για ολους τους διορθωτες? (Παντα αναρωτιομουν τι ειδους λυσεις παιρνουν 6/7 στην ΙΜΟRigio έγραψε:Για τα παιδιά που ασχολούνται με μαθηματικούς διαγωνισμούς είναι δεδομένα και τετριμμένα κάποια σημεία που για εμένα τουλάχιστον δεν είναι...
Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες