.Υπόδειξη: Καλό είναι να σκεφτούμε γραφικά ώστε να βοηθηθούμε στο ξεκίνημα
Θα δώσω την λύση με υποερωτήματα (για την ώρα σκέφτηκα 3 υποερωτήματα)
Συντονιστής: emouroukos
.Υπάρχει κατά τη γνώμη μου ένα λεπτό σημείο στην άσκηση.mathxl έγραψε:Να βρεθεί η τιμή του θετικού αριθμού κ ώστε να ελαχιστοποιείται το ολοκλήρωμα.
με
. Στις λύσεις που αναρτήθηκαν, αυτό επιτυγχάνεται μέσω της ελαχιστοποίησης της συνάρτησης
.
είναι μια ποσότητα που εξαρτάται από το
, υπό ποιες συνθήκες η παραπάνω διαδικασία είναι ορθή;
επί με
και
. Αν η
έχει ολικό ελάχιστο σε κάποιο
και μόνο σε αυτό, τότε η
έχει ολικό ελάχιστο σε κάθε
για το οποίο
και μόνο σε αυτά. Αν επιπλέον η
είναι και 1-1, τότε η
έχει ολικό ελάχιστο στο
και μόνο σε αυτό.
.
η
έχει μοναδική ρίζα δείχνει ότι η απεικόνιση
που ορίστηκε παραπάνω είναι συνάρτηση.
είναι επί, καθώς επίσης και ότι είναι 1-1 διότι από τη διατύπωση τσι εκφώνησης φαίνεται ότι το ζητούμενο
είναι μοναδικό.
με
και
με
.
είναι επί, αλλά δεν είναι 1-1. Η
έχει ελάχιστο στο 1 αλλά η
έχει ελάχιστο στα δυο σημεία +1, -1, όπου
, (δεν έχω μοναδικότητα)
με
και
με
.
είναι 1-1, αλλά δεν είναι επί. Η
έχει ελάχιστο στο 2. Η
έχει ελάχιστο στο 1 αλλά δεν υπάρχει
με
.
είναι 1-1: Πρέπει αν
, τότε
. Έστω
. Έχουμε
. Είναι
, αφού αλλιώς θα είχαμε 1=0, και
. Αν όμως
, τοτε θα ήταν
, άτοπο.
είναι επί: Θα πρέπει για κάθε
, να υπάρχει
με
, δηλαδή το
να είναι η μοναδική (έχει δειχθεί) ρίζα της εξίσωσης
. Αρκεί λοιπόν
για κάποιο
. Θεωρούμε την
με
. Είναι
, άρα η
είναι γ.φ. στο
. Είναι
και
, άρα υπάρχει
με
.
για κάθε
και
για κάποιο 
. Αν τώρα
με
, θα είναι
για κάθε
άρα, αφού (
), θα είναι και
για κάθε
. Ακόμα,
για κάποιο
,
για κάποιο
για κάθε x με
.
είναι 1-1, τότε θα υπάρχει μοναδικό
με
και αυτό είναι το
.Θένγκσ..!chris_gatos έγραψε:Αναστάσιε πολύ ωραία δουλειά!!
Κοτρώνης Αναστάσιος έγραψε:Πρόταση
Έστω επί με και . Αν η έχει ολικό ελάχιστο σε κάποιο και μόνο σε αυτό, τότε η έχει ολικό ελάχιστο σε κάθε για το οποίο και μόνο σε αυτά. Αν επιπλέον η είναι και 1-1, τότε η έχει ολικό ελάχιστο στο και μόνο σε αυτό.
Για την άσκηση. Δεν είμαι ο κατασκευαστής (είναι από mathlinks, όπως την έχω ποστάρει στην αρχή, χωρίς υποερωτήματα) όμως είμαι ο δημιουργός των υποερωτημάτωνΚοτρώνης Αναστάσιος έγραψε:Δίνω αρχικά δυο παραδείγματα που φανερώνουν γιατί τα παραπάνω δυο πράγματα πρέπει να αποδειχθούν:
1) Έστω με και με .
Η είναι επί, αλλά δεν είναι 1-1. Η έχει ελάχιστο στο 1 αλλά η έχει ελάχιστο στα δυο σημεία +1, -1, όπου , (δεν έχω μοναδικότητα)
2) Έστω με και με .
Η είναι 1-1, αλλά δεν είναι επί. Η έχει ελάχιστο στο 2. Η έχει ελάχιστο στο 1 αλλά δεν υπάρχει με .
η οποία είναι συνεχής γνησίως φθίνουσα και έχει σύνολο τιμών το (0,+οο) για
Αυτό νομίζω καλύπτει τα πάντα όλα mathxl έγραψε:Διδακτικά και χρήσιμα (περισσότερο από την άσκηση) τα παρακάτωΚοτρώνης Αναστάσιος έγραψε:Πρόταση
Έστω επί με και . Αν η έχει ολικό ελάχιστο σε κάποιο και μόνο σε αυτό, τότε η έχει ολικό ελάχιστο σε κάθε για το οποίο και μόνο σε αυτά. Αν επιπλέον η είναι και 1-1, τότε η έχει ολικό ελάχιστο στο και μόνο σε αυτό.Για την άσκηση. Δεν είμαι ο κατασκευαστής (είναι από mathlinks, όπως την έχω ποστάρει στην αρχή, χωρίς υποερωτήματα) όμως είμαι ο δημιουργός των υποερωτημάτωνΚοτρώνης Αναστάσιος έγραψε:Δίνω αρχικά δυο παραδείγματα που φανερώνουν γιατί τα παραπάνω δυο πράγματα πρέπει να αποδειχθούν:
1) Έστω με και με .
Η είναι επί, αλλά δεν είναι 1-1. Η έχει ελάχιστο στο 1 αλλά η έχει ελάχιστο στα δυο σημεία +1, -1, όπου , (δεν έχω μοναδικότητα)
2) Έστω με και με .
Η είναι 1-1, αλλά δεν είναι επί. Η έχει ελάχιστο στο 2. Η έχει ελάχιστο στο 1 αλλά δεν υπάρχει με .
Να γράψω πως την σκέφτηκα :
1ον :Το αρχικό ολοκλήρωμα είναι συνάρτηση του κ
2ον : Το κ είναι συνάρτηση του ρ,η οποία είναι συνεχής γνησίως φθίνουσα και έχει σύνολο τιμών το (0,+οο) για
Αυτό νομίζω καλύπτει τα πάντα όλα
(δεν χρειαζόμαστε την έννοια του επί, θα βοηθούσε η εύρεση του συνόλου - αν και στην εκφώνηση δεν ζητείται το σύνολο τιμών). Έχει συνέπειες, η παράλειψη αυτή ως προς την ορθότητα του τελικού αποτελέσματος;Νομίζω όχι. Εσείς τι λέτε; Εδώ να σημειώσω ότι, την παράλειψη αυτή, δεν την είχα σκεφτεί στην κατασκευή των ερωτημάτων (ευτυχώς χωρίς συνέπειες) και εδώ είναι το + του Αναστάση.
3ον : Για τον υπολογισμό του ολοκληρώματος, μπορούμε να σκεφτούμε το εμβαδό που ορίζεται από τις ευθείς χ=0, χ=π/2, την ψ=κχ και την ψ=συνχ. Μία πιθανή εκφώνηση θα μπορούσε να είναι η εξής: Να βρεθεί το ελάχιστο εμβαδό (όπως αυτό ορίζεται από τις παραπάνω ευθείες και συναρτήσεις). Από το συνημμένο φαίνεται η κλίση κ και η τετμημένη ρ του μοναδικου σημείου τομής κάθε φορά
4ον :Εύρεση ακρότατου μίας συνάρτησης με μια μεταβλητή - piece of cake
Απορία
1)Πρέπει να σκεφτούμε την κ(ρ) ή την ρ(κ)
2)Οι έπισημάνσεις του Ανη είναι αναγκαίες; Χρειάζεται αλλαγή η εκφώνηση;
ΥΓ: Δεν γραμμοσκίασα τα χωρία OGC , CDE για να μην χαθεί η δυναμικότητα του σχήματος. Μπορείτε να παίξετε με το σχήμα μετακινώντας το σημείο Β
ως προς τη μεταβλητή
. Σε ποιό σύνολο όμως κινείται το
; Για να είμαστε σίγουροι, κατά τη μελέτη της
, ότι το
που θα βρούμε ότι την ελαχιστοποιεί, θα μας δώσει και μια τιμή για το
, θα πρέπει η
να είναι επί του
, και για να είναι αυτή η τιμή και μοναδική, θα πρέπει να είναι και 1-1.Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες