ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

Συντονιστής: spyros

Άβαταρ μέλους
Α.Κυριακόπουλος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Α.Κυριακόπουλος »

Αγαπητοί συνάδελφοι. Εδώ και πολλά χρόνια, εγώ και ο συνάδελφος Σωτήρης Λουρίδας έχουμε πει σε πολλές ημερίδες και αλλού, όταν γίνεται ένας δημόσιος διαγωνισμός , όπως: Πανελλαδικές εξετάσεις, ΑΣΕΠ, διαγωνισμοί της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρίας κτλ., θα πρέπει την άλλη ημέρα να δημοσιεύονται:
α) Τα ονόματα των μελών της επιτροπής που έβαλε τα θέματα. Και για να μην κρύβονται πίσω από την ομάδα και ο ένας να τα ρίχνει στον άλλον , ποιος πρότεινε το κάθε θέμα.
β) Τα θέματα με τις απαντήσεις τους. Όχι ενδεικτικές λύσεις με ξερές και πολλές φορές διφορούμενες απαντήσεις. Λύσεις όπως θα ήθελαν να τις γράψει ένας υποψήφιος. Δεν έχει σημασία αν κάποιος υποψήφιος κάνει διαφορετική λύση.
•Αυτά τα πράγματα είναι ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα; Είναι κρατικά μυστικά; Είναι δυνατόν αυτοί οι άνθρωποι να καθορίζουν το μέλλον χιλιάδων παιδιών και συναδέλφων, χωρίς ουσιαστικά να έχουν καμία ευθύνη για οτιδήποτε συμβεί;
•Αγαπητοί συνάδελφοι, προτείνω να συγκροτήσουμε μια επιτροπή, με επικεφαλή ένα γενικό διαχειριστή, η οποία να μαζέψει υπογραφές, όσο γίνεται περισσότερες, και με ένα υπόμνημα, στο οποίο να γράφουμε τα παραπάνω, να το στείλουμε στο Υπουργείο Παιδείας. Θα μου πείτε δεν πρόκειται να γίνει τίποτα. Αυτό είναι σχεδόν βέβαιο. Αλλά ( Θωμά και Χρήστο εδώ ταιριάζει) ας τολμήσουμε. Όχι μόνο για να μη μας περνάνε για βλάκες και να νομίζουν ότι δεν ξέρουμε τι γίνεται, αλλά και για να τα έχουμε καλά με τη συνείδησή μας.
• Κάποτε πρέπει να αρχίσουμε να φωνάζουμε για τα κακώς κείμενα. Τίποτα δεν κατακτήθηκε χωρίς αγώνα. Ας ρίξουμε το σπόρο. Μπορεί κάποτε, αν όχι σύντομα, να φυτρώσει. Και τα κλαδιά του να παρασύρουν και να εξαφανίσουν τη «δικτατορία της μετριότητας».
Στέλνω σε όλους τους χαιρετισμούς μου.
Αντώνης Κυριακόπουλος
•Ο έξυπνος παραδέχεται •Ο πονηρός δικαιολογείται •Ο βλάκας επιμένει
Μπάμπης Στεργίου
Επιμελητής

Re: ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Μπάμπης Στεργίου »

Α.Κυριακόπουλος έγραψε:ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

Αγαπητοί συνάδελφοι. Εδώ και πολλά χρόνια, εγώ και ο συνάδελφος Σωτήρης Λουρίδας έχουμε πει σε πολλές ημερίδες και αλλού, όταν γίνεται ένας δημόσιος διαγωνισμός , όπως: Πανελλαδικές εξετάσεις, ΑΣΕΠ, διαγωνισμοί της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρίας κτλ., θα πρέπει την άλλη ημέρα να δημοσιεύονται:
α) Τα ονόματα των μελών της επιτροπής που έβαλε τα θέματα. Και για να μην κρύβονται πίσω από την ομάδα και ο ένας να τα ρίχνει στον άλλον , ποιος πρότεινε το κάθε θέμα.
β) Τα θέματα με τις απαντήσεις τους. Όχι ενδεικτικές λύσεις με ξερές και πολλές φορές διφορούμενες απαντήσεις. Λύσεις όπως θα ήθελαν να τις γράψει ένας υποψήφιος. Δεν έχει σημασία αν κάποιος υποψήφιος κάνει διαφορετική λύση.
•Αυτά τα πράγματα είναι ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα; Είναι κρατικά μυστικά; Είναι δυνατόν αυτοί οι άνθρωποι να καθορίζουν το μέλλον χιλιάδων παιδιών και συναδέλφων, χωρίς ουσιαστικά να έχουν καμία ευθύνη για οτιδήποτε συμβεί;
•Αγαπητοί συνάδελφοι, προτείνω να συγκροτήσουμε μια επιτροπή, με επικεφαλή ένα γενικό διαχειριστή, η οποία να μαζέψει υπογραφές, όσο γίνεται περισσότερες, και με ένα υπόμνημα, στο οποίο να γράφουμε τα παραπάνω, να το στείλουμε στο Υπουργείο Παιδείας. Θα μου πείτε δεν πρόκειται να γίνει τίποτα. Αυτό είναι σχεδόν βέβαιο. Αλλά ( Θωμά και Χρήστο εδώ ταιριάζει) ας τολμήσουμε. Όχι μόνο για να μη μας περνάνε για βλάκες και να νομίζουν ότι δεν ξέρουμε τι γίνεται, αλλά και για να τα έχουμε καλά με τη συνείδησή μας.
• Κάποτε πρέπει να αρχίσουμε να φωνάζουμε για τα κακώς κείμενα. Τίποτα δεν κατακτήθηκε χωρίς αγώνα. Ας ρίξουμε το σπόρο. Μπορεί κάποτε, αν όχι σύντομα, να φυτρώσει. Και τα κλαδιά του να παρασύρουν και να εξαφανίσουν τη «δικτατορία της μετριότητας».
Στέλνω σε όλους τους χαιρετισμούς μου.
Αντώνη, προσπαθώ να συντάξω ένα κείμενο , όπως αυτό που μπορεί να έχεις στο μυαλό σου, αλλά το αφήνω για την ώρα, μια και αύριο πρωί έχω ταξίδι. Αν δεν το φτιάξει κάποιος άλλος, θα το ολοκληρώσω άλλη μέρα.
Δεν χωράει αμφιβολία ότι το σκεπτικό σου είναι στη θετική κατεύθυνση και με λίγη προσπάθεια μπορούμε να φτιάξουμε ένα '' κανονισμό'' εξετάσεων, που θα περιγράφει αυτά που πρέπει να πληρεί ένα φύλλο εξέτασης( θέματα- διατύπωση - επιτροπή - λύσεις θεμάτων - διαφάνεια κλπ, με άλλα λόγια αυτά που ανέφερες).

Μπάμπης
mhtsort

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από mhtsort »

Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για τους θεματοδότες τους διορθωτές και τις ορθές απαντήσεις της Ειδικής Διδακτικής του διαγωνισμού ΑΣΕΠ. Χρόνια τώρα κανείς δε γνωρίζει πώς διορθώνονται.
Μήτσος
Άβαταρ μέλους
chris_gatos
Επιμελητής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από chris_gatos »

Kαλημέρα και ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ σε όλους!
Φυσικά και συμφωνώ με την πρόταση του Κυρίου Αντώνη και δηλώνω απο τώρα συμμετοχή , σε οποιαδήποτε
πρσπάθεια υλοποιησής της...

Κύριε Αντώνη, θα ήθελα να σας πω πως και πριν ταίριαζε το ''τόλμημα'', αν αναλογιστούμε πως πρόκειται για παιδιά, τα οποία αποφασίζουν , με όποιο κόστος , να διαγωνιστούν με άλλα παιδιά , που έχουν κάνει τα μαθηματικά , καθημερινότητα. Με την αρωγή της δικής τους πολιτείας φυσικά! Αρα νομίζω πως οφείλουμε να τα συγχαρούμε, οποιοδήποτε αποτέλεσμα και να έφεραν ( ή να φέρουν στο μέλλον ). Αλλιώς κινδυνεύουμε, απο κάτι χειρότερο
πιστεύω...Απο το να μην πηγαίνει κανείς σε τέτοιους διαγωνισμούς και να μην εκπροσωπείται κάν η χώρα μας , η
μητέρα της γνώσης και στη μαθηματική παιδεία.
Ας προσπαθήσουμε εμείς να φτιάξουμε καλύτερα τα πράγματα για τα παιδιά . Ας τα αφήσουμε να χαρούν , με οποιονδήποτε τρόπο , τη συμμετοχή τους.
Χρήστος Κυριαζής
k-ser
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από k-ser »

Αγαπητέ Αντώνη.
Θα διαφωνήσω με τη δημοσίευση των ονομάτων των μελών της επιτροπής που βάζει τα θέματα.
Θα προσπαθήσω να εξηγήσω γιατί.

Ας υποθέσω ότι ο Κ.Σ. είναι μέλος κάποιας επιτροπής και βάζει θέματα σε κάποιο διαγωνισμό, όπως των Πανελλαδικών εξετάσεων.
Στόχος των θεμάτων είναι να αξιολογηθούν οι δυνατότητες των υποψηφίων .
Η επίτευξη αυτού του στόχου δεν έχει να κάνει μόνο με την ποιότητα των θεμάτων του Κ.Σ., αλλά με όλη την κατασκευή του διαγωνισμού για την οποία δεν θα είναι υπεύθυνος.
Ας υποθέσουμε όμως, ιδανικές τις «αρχικές συνθήκες» καθώς και θέματα του διαγωνισμού.
Έτσι, ο στόχος επιτυγχάνεται και έχουμε μια ιδανική αξιολόγηση των υποψηφίων, η οποία διακρίνει τον άριστο, τον καλό, τον μέτριο και τον κακό.
Αυτή η διάκριση απευθύνεται σε μια κοινωνία ανθρώπων η οποία δεν έχει «εκπαιδευτεί» για κάτι τέτοιο.
Ελάχιστα πιστεύει στον άριστο και δεν δέχεται τον κακό.
Είναι αυτή: «η δικτατορία της μετριότητας» η οποία επιβάλλεται από όλους μας με τον τρόπο που «επιλέξαμε» να ζήσουμε.
Να το πω πιο απλά:
–Το δικό μου το παιδί; Περιμένω τηλέφωνο από το Μ.Ι.Τ. !
Βέβαια, το μυαλό μου δεν φτάνει μέχρι το Μ.Ι.Τ. , είμαι βέβαιος όμως, ότι το παιδί μου μπορεί να γίνει … γιατρός!
Αν δεν τα καταφέρει, θα είναι άδικο και, αυτό, έχει κάποιον υπεύθυνο που θα πρέπει να αναζητήσω.
Κι αν πειστώ ότι ο υπεύθυνος δεν είναι το σχολείο, το φροντιστήριο, η κακιά στιγμή, η κυβέρνηση, η θέση των αστερισμών, ενδεχομένως να "ανακαλύψω" ότι υπεύθυνος είναι ο Κ. Σ. και τα θέματά του!
-Αυτός ο Κ. Σ., με τα θέματά του, κρίνει ότι το παιδί μου δεν… δεν κάνει για γιατρός! Τη θέση αυτή τη δικαιούται το παιδί του γείτονά μου γιατί έχει περισσότερες δυνατότητες! Αν είναι ποτέ δυνατόν!
Πόση τύχη πιστεύεται ότι έχει ο «κακός» Κ.Σ., απέναντι στον θερμόαιμο – οργισμένο Έλληνα, που τόλμησε με τα θέματά του να αξιολογήσει , όχι ευνοϊκά, το δικό του παιδί;
Μάλλον δεν θα συμβεί κάτι κακό και ο οργισμένος με την «αδικία» Έλληνας θα στείλει το παιδί του για σπουδές – Ιατρική βέβαια – στη Βουλγαρία!

Δεν θέλω όμως να αφήσω στην εύνοια της τύχης την προστασία της ακεραιότητας του «κακού» Κ.Σ.
Θα τον προτιμήσω ανώνυμο αλλά θα απαιτήσω από αυτούς που τον επιλέγουν να είναι υπεύθυνοι για την επιλογή τους αυτή. Και αυτοί έχουν ονοματεπώνυμο.
Κώστας Σερίφης
Άβαταρ μέλους
Α.Κυριακόπουλος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Α.Κυριακόπουλος »

Αγαπητέ Κώστα.
• Ίσως δεν κατάλαβες καλά την πρότασή μου. Μιλάω μόνο ως προς το επιστημονικό μέρος και την ορθότητα των θεμάτων και των απαντήσεων σε όλα τα εξεταζόμενα μαθήματα. Χωρίς σωστά και καθαρά θέματα πώς θα αξιολογηθούν οι δυνατότητες των υποψηφίων; Για παράδειγμα, επιτρέπεται να μη μάθουμε ποτέ ποιες είναι, κατά τη γνώμη των θεματοδοτών , οι σωστές απαντήσεις στην «Ειδική διδακτική» και όχι μόνο;
• Νομίζω, ότι όσο εγωιστές και αν είμαστε, κανένας πατέρας δεν θα τα βάλει με τον θεματοδότη, επειδή έβαλε σωστά θέματα και δεν έγραψε καλά το παιδί του. Μπορεί να τα βάλει με το σύστημα ή με οτιδήποτε άλλο, εκτός απ' αυτόν που έβαλε τα σωστά θέματα. Δεν νομίζω ότι έχουμε φθάσει σε τόσο χαμηλό επίπεδο. Δεν αποκλείεται όμως να φτάσουμε, αν αφήσουμε να επιβάλλεται «η δικτατορία στη μετριότητας», όπως λες. Δεν νομίζεις ότι πρέπει να επαναστατήσουμε; Δεν νομίζεις ότι κάποτε ο καθένας μας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του; Θα εξακολουθήσουμε να αφήνουμε την τύχη χιλιάδων παιδιών και συναδέλφων στους ανώνυμους ανεύθυνους; Και αυτοί έχουν ονοματεπώνυμο. Τι να τους κάνω τους άλλους που τους επέλεξαν; Το πολύ- πολύ να αρχίσουν να μας «δουλεύουν» λέγοντάς μας ότι αναλαμβάνουν την «πολιτική ευθύνη». Όταν ακούω αυτή τη φράση «βγάζω σπυράκια». Ως γνωστόν, «πολιτική ευθύνη», σημαίνει : «ατιμωρησία και καμία ευθύνη».
• Κώστα, επιμένω ότι αν θέλουμε να φτιάξουν τα πράγματα, θα πρέπει να υπάρχει διαφάνεια σε όλα τα επίπεδα. Για ότι κάνει, για ότι λέει και για ότι γράφει ο καθένας μας πρέπει να είναι και υπεύθυνος. Τα παράσιτα ευδοκιμούν στις ομάδες, χωρίς ξεχωριστά ονοματεπώνυμα.
• Γιατί να μην δημοσιεύονται τα ονόματα των θεματοδοτών; Τι φοβούνται αν έχουν κάνει σωστά τη δουλειά τους; Αν όμως δεν την έχουν κάνει σωστά, εμείς σε ποιον θα απευθυνθούμε; Σε αυτόν που θα μας πει ότι αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη;
Φιλικά.
Αντώνης Κυριακόπουλος
•Ο έξυπνος παραδέχεται •Ο πονηρός δικαιολογείται •Ο βλάκας επιμένει
k-ser
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από k-ser »

Αγαπητέ Αντώνη.
Συμφωνώ μ' αυτά που γράφεις και θα με βρεις στο πλευρό σου σ' οποιαδήποτε μάχη έχει να κάνει με ένα καλύτερο αύριο.
Σε όλα, εκτός από τη δημοσίευση του ονοματεπώνυμου του θεματοδότη.
Α.Κυριακόπουλος έγραψε:Γιατί να μην δημοσιεύονται τα ονόματα των θεματοδοτών; Τι φοβούνται αν έχουν κάνει σωστά τη δουλειά τους; Αν όμως δεν την έχουν κάνει σωστά, εμείς σε ποιον θα απευθυνθούμε; Σε αυτόν που θα μας πει ότι αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη;
Το αν έχει κάνει σωστά τη δουλειά του ή όχι ένας θεματοδότης ποιος το κρίνει και με ποια κριτήρια;
Θα μου απαντήσεις ότι τη μόνη ικανότητα που χρειάζεται κάποιος για να κρίνει τον θεματοδότη είναι η απλή κοινή λογική, την οποία όλοι μας την έχουμε.
Όλοι μας;
Συνεπώς και ο θεματοδότης!
Γιατί, τότε, να μην κάνει σωστά τη δουλειά του;
Αν δεν είναι ικανός για τη θέση αυτή, γιατί, ενώ έχει την κοινή λογική, δέχτηκε αυτή τη θέση;
Σε κάθε περίπτωση, υπάρχει ένας τουλάχιστον άνθρωπος: ο ακατάλληλος θεματοδότης, ο οποίος δεν έχει την κοινή λογική και άρα είναι ανίκανος να κρίνει τον εαυτόν - θεματοδότη.
Πως μπορείς να μου αποδείξεις την μοναδικότητα του;
Αμφιβάλεις ότι υπάρχουν πάρα πολλοί, πολύ ανίκανοι, κριτές με το "χέρι στη σκανδάλη" που ψάχνουν τον υπεύθυνο για τα δικά τους χάλια;

Φίλε Αντώνη.
Πολλά - πάρα πολλά πράγματα στους διαγωνισμούς, οι οποίοι καθορίζουν το μέλλον μας και το μέλλον των παιδιών μας, δεν γίνονται καλά και πρέπει να τα αλλάξουμε.
Αυτά όμως, δεν γίνεται να αλλάξουν γνωρίζοντας απλά το όνομα αυτού που έβαλε τα θέματα.
Ας γίνει μια εθελοντική ομάδα επώνυμων επιστημόνων - επιστημονική επιτροπή, όπως το λέει η ΕΜΕ - και να ασχοληθεί με θέματα των διαγωνισμών.
Μέσα στο έργο της ας είναι κι αυτό:
1. Να προτείνει: πως πρέπει να φτιάχνονται τα θέματα, από τους εκάστοτε, (ανώνυμους), θεματοδότες.
2. Άμεσες δημοσιεύσεις απαντήσεων των θεμάτων μετά από συζήτηση που θα έχει με τους θεματοδότες
3. Αυστηρή κριτική των θεμάτων και των θεματοδοτών, την οποία θα είναι υποχρεωμένος να λάβει
υπόψη του ο υπεύθυνος για τους διαγωνισμούς στο Υπουργείο Παιδείας.
4. Να προτείνει γενικότερους τρόπους βελτίωσης των διαγωνισμών.
5. ..................

Δεν είμαι ο αρμόδιος να προτείνω λεπτομέρειες για τη δημιουργία μιας τέτοιας επιστημονικής επιτροπής αλλά θα είναι μια καλή πρόταση, για να αποσταλεί από μέρους μας στο Υ.Π.
Εξάλλου, γενικά, τα Υπουργεία μας "τρελλαίνονται" να φτιάχνουν τέτοιες επιτροπές ... σοφών!
Ας τους προτείνουμε τη δημιουργία μιας ακόμα, μα ας προσέξουμε: να διασφαλίσουμε τη ...σοφία της!
Κώστας Σερίφης
Απάντηση

Επιστροφή στο “Γενικά Μηνύματα”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες