Θέματα JBMO Βοσνία -2009

Συντονιστές: cretanman, Demetres, polysot, socrates, silouan

Άβαταρ μέλους
gbaloglou
Επιμελητής
Επικοινωνία:

Re: Θέματα JBMO Βοσνία -2009

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από gbaloglou »

smar έγραψε:Θα προσπαθήσω να τοποθετηθώ και εγώ. Η δομή του συστήματός μας (καλώς ή κακώς αυτό είναι άλλη συζήτηση) δεν μας ευνοεί. Στην ηλικία αυτή τα παιδιά εδώ στην Ελλάδα έχουν σχολείο και τουλάχιστον δύο ξένες γλώσσες για να μην πω για μουσικά όργανα και λοιπά. Σε όλα αυτά είμαι σύμφωνος γιατί γενικά χτίζεται μια γενική προσωπικότητα.
Όμως δεν μπορούμε την ίδια στιγμή να θέλουμε να περάσουμε τους Τούρκους, τους Ρουμάνους ή τους Βούλγαρους που το σύστημα βοηθά ταλαντούχα παιδιά από αυτή την ηλικία να έχουν συνεχώς επαφή με τα μαθηματικά είτε με μαθηματικά σχολεία , με προπονητές που έχουν έρθει από την Πώην Σοβιετική ¨ενωση (μιλάω για την Τουρκία κτλ) . Εμάς εξάλλου γενικά σαν κράτος δεν μας ενδιαφέρουν αυτά οπότε δεν επενδύουμε. Καλό θα ήταν λοιπόν να μην βλέπουμε επιφανειακά τα πράγματα ρίχνοντας το μπαλάκι (που αλλού ? ) στην ΕΜΕ. Το πρόβημα είναι πολυσύνθετο και υπάρχουν πολλοί παράγοντες οι οποίοι είναι καθοριστικοί. Ας είμαστε λοιπόν συγκρατημένοι ...
Και για να μην παμε μακρια ... πως να εχουμε αξιωσεις να ξεπερασουμε τους Ρουμανους οταν τους αντιγραφουμε στα θεματα των Πανελλαδικων εξετασεων?!

Γιωργος Μπαλογλου
Γιώργος Μπαλόγλου -- κρυσταλλογράφω άρα υπάρχω

Ὁρᾷς, τὸ κάλλος ὅσσον ἐστὶ τῆς λίθου, ἐν ταῖς ἀτάκτοις τῶν φλεβῶν εὐταξίαις. -- Παλατινή Ανθολογία 9.695 -- Ιδού του πετραδιού η άμετρη ομορφιά, μεσ' των φλεβών τις άναρχες πειθαρχίες.
Άβαταρ μέλους
S.E.Louridas
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από S.E.Louridas »

ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ –ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ
Εύχομαι από καρδιάς καλή επιτυχία στα παιδιά της Εθνικής Ελλάδας των Μαθηματικών (Seniors) στην Ι. Μ. Ο.-2009.
Επιτρέψτε μου να υπενθυμίσω ότι επί σειρά ετών υπήρξα μέλος του προπονητικού team των Εθνικών ομάδων των Μαθηματικών της Ε. Μ. Ε. πράγμα που με κάνει πραγματικά υπερήφανο (στόχος ; η επιτυχία σε διαγωνισμoύς). Επίσης είμαι περήφανος γιατί ανήκα στους εισηγητές στα σεμινάρια της Ε. Μ. Ε. στο γνωστικό αντικείμενο των Μαθηματικών για τους συναδέλφους (στόχος; η επιτυχία μέσω διαγωνισμού) .Σίγουρα το πρόβλημα πού υπάρχει εντάσσεται στο γεγονός ότι γάμοι μπορεί να γίνουν πολλοί .
Ένας γάμος είναι αδύνατον να γίνει ,της Επιστήμης με την Πολιτική αντίληψη των πραγμάτων. Και αυτό
γιατί στην πολιτική πολλά λέγονται και ελάχιστα εννοούνται πράγμα πού αποτελεί τον ορισμό του Αδύνατου για την Επιστήμη και ειδικά για τα Μαθηματικά.
Επιφυλάσσομαι να τοποθετηθώ και εγώ μελλοντικά μέσω ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ στα πλαίσια ενός ευρύτερου διαλόγου για το θέμα των Διαγωνισμών . Και αυτό επειδή όλοι, είτε το θέλουμε είτε όχι, κρινόμαστε εκ του αποτελέσματος στο έργο που επιτελούμε .
Μία μορφή τόλμης ,όταν πράγματι αγαπάμε κάτι, είναι να ασχολούμαστε με την διόρθωση των κακώς κειμένων που το αφορούν και όχι με την ωραιοποίησή τους Και βέβαια να αναλαμβάνουμε τις προσωπικές μας ευθύνες. Σημασία έχει να ακούμε την αντίστοιχη κοινότητα με τόλμη πού σημαίνει ότι μέσα μας δεν υπάρχουν Κύκλωπες είτε Λαιστρυγόνες .
Θα είθελα τώρα να καταθέσω δύο σημαντικές κατά την άποψή μου πρότασεις:
1) Επειδη η προπόνηση γενικότερα ειναι η καθοριστική διαδικασία γιά να διατηρείται η απόδοση σε υψηλά επίπεδα (αυτο που λέμε διατήρηση σε φόρμα) ειναι ο σημαντικότερος και με τεράστια ευθύνη παράγοντας (τουλάχιστον οι προπονητές οφείλουν να το γνωρίζουν),επαναπροτείνω:
Νά δημιουργήσουμε εδω στο MATHEMATICA ειδική ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ στήλη του είδους (ας δώσουμε τέλος στήν εσωστρέφεια) με αντίστοιχη θεματολογία ,μεθοδολογικά σχόλια κ.τ.λ.
Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν Α Ξ Ι Ο Τ Α Τ Ο Ι συνάδελφοι ,ευρύτερα,πού περιμένουν υλικό
ώστε να ασχοληθούν μέ τα μαθηματικά ταλέντα;

2) Επείγει η δημιουργία ,έστω και περιορισμένου κατ’ αρχή αριθμού , ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ και ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ. Θεωρώ απαραίτητη την συνεχή πίεση (προσωπικά περιμένω με πρωταγωνιστή την Ε. Μ. Ε.) προς την κατεύθυνση αυτή.

Σωτήρης Ε. Λουρίδας

ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ: Μιλώ όταν έχω να πω κάτι καλλίτερο από την σιωπή.
S.E.Louridas

1.Μιλώ, μόνο όταν έχω να πώ κάτι καλύτερο από την σιωπή (Πυθαγόρας).
2.Οι αξίες αντανακλώνται, Δεν επιβάλλονται.
3.Είναι Κορυφαία η κάθε στιγμή επίλυσης ενός Μαθηματικού προβλήματος.
zorba_the_freak

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από zorba_the_freak »

Εγώ θα δεχθώ ότι για την κατάντια της μαθηματικής μας παιδείας, φταίει το άλφα, το βήτα, το γάμμα. Δέχομαι όλες τις απόψεις σε αυτό. Το θέμα είναι άλλο. Εμείς τι κάνουμε; Εγώ, εσύ και ο καθένας που αγωνιά...

Καί μπαίνω στις προτάσεις μου, οι οποίες θα ταρακουνήσουν λίγο τα νερά:

Πολύ καλό το mathematica.gr. Έδωσε το βήμα και υπήρξε η αφορμή να γνωριστούμε μεταξύ μας. Μήπως ήρθε ο καιρός (ή είναι νωρίς ακόμα;) το mathematica.gr από site να γίνει σύλλογος με το καταστατικό του και τη νομική του υπόσταση; Έτσι για να μπορεί να παρεμβαίνει όπου χρειάζεται, γιατί με το να τα λέμε μεταξύ μας, απλά ανταλλάσουμε ιδέες. Αυτές όμως πρέπει να βγούν έξω, σε αυτούς που παίρνουν αποφάσεις. Να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας και να μας υπολογίζουν οι εκάστοτε κρατούντες είτε λέγονται υπουργοί παιδείας, είτε λέγονται ΕΜΕ. Αλλιώς είμαστε και εμείς υπεύθυνοι, με την απάθειά μας, σε αυτό που λέγεται μαθηματική κατάντια της χώρας μας. Κάθε τόσο, θα τα λέμε μεταξύ μας, τα ίδια και τα ίδια, και μετά θα πάμε για ύπνο, όπως τους βολεύει.

Πολύ καλό σχόλιο παραπάνω,,,
Εδώ αντιγράφουμε τους Ρουμάνους σε θέματα πανελλαδικών, σε διαγωνισμούς πάμε να τους ανταγωνιστούμε;

Είδε κανένας καμμιά ανακοίνωση που να λέει τα πράγματα με το όνομά τους;;

Γιατί στην Τουρκία έχουν κοντά σαράντα μαθηματικά σχολεία και εμείς κανένα; Θα μου πείς, έχουμε ναυτικά σχολεία, εκκλησιαστικά, διάφορα πειραματικά, μουσικά....Μαθηματικά όμως, κανένα!! Αυτά όμως τα διεκδικείς, μην περιμένετε αύριο (λέμε τώρα) ο (εκάστοτε) υπουργός να ιδρύσει μαθηματικό σχολείο, αν δεν υπάρξει τσιμπούρι στην πλάτη του.

Για όλα αυτά και άλλα που δεν έχω χρόνο να αναφέρω, προτείνω τη μετεξέλιξη του mathematica.gr από site, στο σύλλογο mathematica.gr που θα κάνει τις παρεμβάσεις του και δεν θα αρκείται σε εκθέσεις ιδεών των μελών του, μεταξύ των οποίων βάζω και τον εαυτό μου.

Θα ήθελα αντιπροτάσεις στα παραπάνω.
Άβαταρ μέλους
Ραϊκόφτσαλης Θωμάς
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ραϊκόφτσαλης Θωμάς »

Είναι κάτι που το σκέφτονται και πολλά άλλα μέλη μας.
Υπάρχουν όμως και πολλά άλλα που πρέπει να γίνουν πρώτα.
Θωμάς
Η γνώση μας κάνει περήφανους, η σοφία ταπεινούς.
smypmopd

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από smypmopd »

Και μετά, "site mathematica" καληνύχτα σου...
Άβαταρ μέλους
Ραϊκόφτσαλης Θωμάς
Επικοινωνία:

Το "καληνύχτα σου" θα σε παρακαλούσα να μας πεις σε ποιον αναφέρεται;
Θ.Ρ
zorba_the_freak

smypmopd έγραψε:Και μετά, "site mathematica" καληνύχτα σου...

Γιατί το λές;;; To site θα συνεχίσει να δουλεύει, όπως και τώρα. Η όποια μετεξέλιξη, για να επηρεάσει το site, θα πρέπει εμείς να το θέλουμε, κάτι που εγώ προσωπικά, δεν το θέλω.
smypmopd

Σημαίνει οτι μετα το mathematica θα χασει την αθωοτητα του, θα γίνει διαπλεκόμενο, και αυτο εδω το site οπως ειναι τωρα δεν θα υπαρχει. Θα είναι μια σκαλα "εξουσίας". Μπορει να κάνω λάθος, αλλα καταθέτω ταπεινα την άποψη μου. : )
Άβαταρ μέλους
Ραϊκόφτσαλης Θωμάς
Επικοινωνία:

smypmopd έγραψε:Σημαίνει οτι μετα το mathematica θα χασει την αθωοτητα του, θα γίνει διαπλεκόμενο, και αυτο εδω το site οπως ειναι τωρα δεν θα υπαρχει. Θα είναι μια σκαλα "εξουσίας". Μπορει να κάνω λάθος, αλλα καταθέτω ταπεινα την άποψη μου. : )
Αγαπητέ φίλε, δεν είναι τα πράγματα πάντα έτσι όπως νομίζουμε.
Ας μην είμαστε μόνον καχύποπτοι.

Επ΄ευκαιρία θα ήθελα να αναφέρω ότι το mathematica θα γίνει πολύ αξιολογότερο όταν ο φάκελος με τα (μαθηματικά) αρχεία συνεχώς μεγαλώνει, κάτι που το έχουμε σχετικά παραμελήσει τελευταία.
Όσοι θέλουν μπορεί να φροντίσουν και αυτό το κομμάτι μας, που με χαρά μας πρέπει να βλέπουμε ότι μεγαλώνει.
Ευχαριστώ
Θωμάς Ραϊκόφτσαλης
smypmopd

Μην ξεχνατε πως κι εσεις ησασταν καχυποπτος, οταν με ρωτησατε για το καληνυχτα και σε ποιον απευθυνεται..
Επαναλαμβανω πως δεν ισχυρίζομαι πως αυτο που λέω ισχύει, λέω απλά πως ίσως έτσι ρομαντικά μπορεί και να λειτουργήσει καλύτερα.
Η γραφειοκρατία και καρεκλοκρατεία δεν νιώθω πως μπορεί να βοηθήσει. Διατηρωντας το δικαίωμα στο λάθος.
Άβαταρ μέλους
Ραϊκόφτσαλης Θωμάς
Επικοινωνία:

smypmopd έγραψε:Μην ξεχνατε πως κι εσεις ησασταν καχυποπτος, οταν με ρωτησατε για το καληνυχτα και σε ποιον απευθυνεται..
Επαναλαμβανω πως δεν ισχυρίζομαι πως αυτο που λέω ισχύει, λέω απλά πως ίσως έτσι ρομαντικά μπορεί και να λειτουργήσει καλύτερα.
Η γραφειοκρατία και καρεκλοκρατεία δεν νιώθω πως μπορεί να βοηθήσει. Διατηρωντας το δικαίωμα στο λάθος.
Δεν ήμουν, δεν είμαι και δεν θα γίνω καχύπτοτος.
Μια διευκρίνηση ζήτησα.
Αυτό που λέω, είναι, να μην βιαζόμαστε να βγάλουμε συμπεράσματα, όταν δεν έχουμε γνώση όλων των δεδομένων.
Το δικαίωμα στο λάθος το έχουμε όλοι, οπότε χαίρομαι στο ότι συμφωνούμε.
Επειδή η απόσταση (το διαδίκτυο) μας κάνει να μην μπορούμε να έχουμε σαφή άποψη (των θέσεων) του συνομιλητή μας,
λέω ότι:
1. Καλά έκανες που τοποθετήθηκες έτσι.
2. Συμφωνώ γενικά με τις σκέψεις σου.
3. Για να κάνουμε δυνατότερο το mathematica πρέπει όλοι να προσφέρουμε!!!
4. Η προσφορά δεν πρέπει να είναι μόνον η συμμετοχή στη παράθεση κάποιων ασκήσεων ή στη λύση τους ή στη διατύπωση απόψεων, αλλά και στο να μεγαλώσει ο όγκος των αρχείων, κάτι που σίγουρα θα μείνει για τους επόμενους.
Με εκτίμηση
Θωμάς Ρ.
Άβαταρ μέλους
Α.Κυριακόπουλος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Α.Κυριακόπουλος »

cretanman έγραψε:Καλησπέρα από το αεροδρόμιο της Βουδαπέστης,

Η Ελληνική αποστολή επιστρέφει σε μερικές ώρες...

Θα πάρω τα πράγματα από την αρχή διότι τα μηνύματα που διάβασα με στενοχώρησαν πολύ (αλλά ακόμη περισσότερο τα παιδιά της αποστολής που διάβασαν τα μηνύματα και ένιωθαν σα να είναι εκείνα υπεύθυνα).

Η ΕΜΕ κάθε χρόνο διοργανώνει του Πανελλήνιους Διαγωνισμούς στα Μαθηματικά (Θαλής, Ευκλείδης, Αρχιμήδης και ένα Test Επιλογής). Από τους διαγωνισμούς αυτούς και μόνο επιλέγει τους καλύτερους έξι μαθητές (και τους αναπληρωματικούς τους) στους μικρούς (έως \leq 15.5 ετών) και μεγάλους ( >15.5 ετών) που θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στο εξωτερικό για τους διεθνείς διαγωνισμούς (Βαλκανική Ολυμπιάδα, Βαλκανική Ολυμπιάδα Νέων, Διεθνής Μαθηματική Ολυμπιάδα). Είναι ΣΙΓΟΥΡΟ ότι με τα φετινά θέματα επιλέχθηκαν οι ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ 6 μαθητές για την ομάδα (και μπράβο τους!). Είναι βέβαιο ότι με διαφορετικά θέματα ίσως να άλλαζε (λίγο ή πολύ) η σύνθεση της ομάδας. Σκεφτείτε ότι σε συζήτηση που είχα με τους Ρουμάνους αρχηγούς πριν 1-2 ημέρες στη Βοσνία (ήταν παρόν και οι Κύπριοι αρχηγοί) μου είπαν ότι τα φετινά 4 τεστ επιλογής (ναι καλά ακούσατε!!!) που έκαναν για να επιλέξουν την ομάδα για τη BMO Μεγάλων (χώρια οι υπόλοιποι αρχικοί διαγωνισμοί) δεν κατάφεραν να αναδείξουν την καλύτερη εξάδα. Με λίγα λόγια δεν ήταν ικανοποιημένοι από την απόδοση της χώρας τους στο Βαλκανικό διαγωνισμό που έγινε φέτος στη Σερβία παρά τα 4 τέστ επιλογής. Θα πουν κάποιοι: Γιατί δε γίνονται παραπάνω από ένα τεστ επιλογής για να επιλεγεί (ίσως - όχι σίγουρα) η καλύτερη δυνατή 6-άδα? Θα καταλάβετε παρακάτω...

Να τονίσω ότι το Υπουργείο Παιδείας στη Ρουμανία, χρηματοδοτεί τους διαγωνισμούς τους από το επίπεδο του δικού μας Αρχιμήδη - δηλαδή τη δική τους Εθνική Μαθηματική Ολυμπιάδα - (περίπου 400 διαγωνιζόμενοι) έως και τα 4 τέστ επιλογής. Και όταν λέω τα χρηματοδοτεί εννοώ ότι πληρώνει ΟΛΑ τα έξοδα διαμονής, ΟΛΑ τα έξοδα διατροφής ΚΑΙ γενικά ΤΑ ΠΑΝΤΑ που έχουν να κάνουν με το διαγωνισμό! Από τώρα γνωρίζουν ότι του χρόνου η Ολυμπιάδα τους θα γίνει στην τάδε πόλη και η διαμονή θα γίνει στα τάδε ξενοδοχεία! Ξέρετε κύριοι πόσα χρήματα χρειάζεται ένας γονέας για να "κατεβάσει" το παιδί του στην Αθήνα μόνο και μόνο για να δώσει στον Αρχιμήδη και στον Προκριματικό? Ξέρετε πόσα χρήματα πρέπει να δώσει επίσης εάν θέλει να κατεβάσει το παιδί του για μερικά προπαρασκευαστικά μαθήματα στην Αθήνα? Αυτά μπορούν να τα απαντήσουν οι γονείς των παιδιών... Φέτος η εξαμελής αποστολή ήταν ΟΛΟΙ από την επαρχία, αποδεικνύοντας περίτρανα ότι γίνεται πολύ καλή δουλειά κι εκεί. (Σε αυτές τις τέσσερις γραμμές βρίσκεται η απάντηση γιατί γίνεται μόνο ένας διαγωνισμός επιλογής). Στο σχολείο μου στη Χάλκη Δωδεκανήσου είχαμε μία μαθήτρια η οποία διακρίθηκε στον Αρχιμήδη αλλά δεν μπόρεσε να έρθει στην Αθήνα! (Γιατί άραγε? Ο λόγος ήταν οικονομικός).

Και να σας πω κάτι? Προτιμώ την Ελλάδα μας να μείνει έτσι όπως είναι! Ένας ερασιτέχνης στα Μαθηματικά! Τί νόημα έχει να δίνει ένα παιδί μαθηματικούς διαγωνισμούς ταϊζοντάς το "Μαθηματικές ΝΤΟΠΕΣ" (και όταν λέω "μαθηματικές ντόπες" εννοώ μαθήματα, φροντιστήρια, μεθοδολογίες, ανελέητη ασκησιολογία κτλ κτλ κτλ... ) ?? Αυτό είναι το νόημα των διαγωνισμών ? Νομίζω πως όχι ... Παλαιότερα οι διαγωνιζόμενοι πήγαιναν στους διαγωνισμούς με μόνα εφόδια 2-3 βιβλία, μερικές βασικές γνώσεις και τα θέματα ήταν όλα θέμα καλής μαθηματικής σκέψης... Τώρα τί γίνεται? Το παιδί ξέρει 300 ανισότητες (BCS,αναδιάταξης, μέσων, muirhead, jensen,holder, βαρών,Karamata και τόσες άλλες) και τα θέματα ειναι τόσο εξειδικευμένα που αν δεν ξέρεις κάποια μπορεί να μη λύσεις το θέμα... Πιστεύετε ότι αυτό είναι το νόημα των μαθηματικών διαγωνισμών?

Εν πάσει περιπτώσει... Δε θα αναλύσω όλες τις σκέψεις μου γιατί θα μακρυγορήσω και δε θα το ήθελα (*)! Σίγουρα όμως η Ελλάδα ΔΕΝ πάει στους μαθηματικούς διαγωνισμούς για τα μετάλλια ΟΥΤΕ για τις διακρίσεις αλλά ΟΥΤΕ και για να κατακτήσει καλύτερη θέση από πέρισυ (που πήρε 2 αργυρά και 3 χάλκινα). Δεν ειμαστε επαγγελματίες μεταλλιούχοι όπως άλλες χώρες! Πάει με τους 6 ΚΑΛΥΤΕΡΟΥΣ (και το εννοώ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥΣ) μαθητές της που έχουν αναδειχθεί από τη διαδικασία των διαγωνισμών, για να περάσει καλά ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΘΕΙ. Εάν κάποιος μαθητής πάρει μετάλλιο τότε ΟΛΟΙ συμμετέχουν στη χαρά του και είναι θετικό για τον ίδιο και την ομάδα! Εάν πάλι δεν πάρει τότε ΔΕΝ ΔΙΑΣΥΡΕΤΑΙ Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΚΥΡΙΟΙ! Είναι απαράδεκτη τοποθέτηση αυτή τη στιγμή που γνωρίζετε οι περισσότεροι τις συνθήκες κάτω από τις οποίες λειτουργεί ο θεσμός των διαγωνισμών, πόσο δαπανηρός είναι για τους γονείς των μαθητών και το ότι δεν υπάρχει ΚΑΜΙΑ χρηματοδότηση από το Υπουργείο Παιδείας... Κύριε Κυριακόπουλε ήσασταν και στην επιτροπή διαγωνισμών της ΕΜΕ! Τί ακριβώς προτείνετε για να βελτιωθεί η κατάσταση? Τί πιστεύετε ότι θα μπορούσε να αλλάξει χωρίς χρήματα? Νομίζω και κατάλληλοι άνθρωποι υπάρχουν για να διδάξουν (και το κάνουν αφιλοκερδώς) αλλά και διατεθιμένοι είναι να προσφέρουν ανιδιοτελώς τις υπηρεσίες τους και τη βοήθειά τους σε αυτά τα παιδιά! Εάν όμως δεν υπάρχουν χρήματα τότε τί γίνεται??? Η 6-άδα αυτή έχει διαλεχθεί περίπου από τον Απρίλιο! Πόσα μαθήματα θα μπορούσαν να γίνουν στα παιδιά δεδομένου ότι ΟΛΑ βρίσκονται στην επαρχία? Στείλαμε e-ντόπες στα email τους αλλά και πάλι η διαδικασία ανευ διδασκάλου δεν έχει τα ίδια αποτελέσματα όσο η προσωπκή επαφή!

Δε θέλουμε ΚΑΝΕΝΑ ΜΕΤΑΛΛΙΟ, εάν ένας μαθητής δεν ευχαριστηθεί το διαγωνισμό! Δεν είσασταν εδώ να δείτε πόσο μονιασμένη ήταν η ομάδα πριν και μετά το διαγωνισμό αλλά και το πόσο τον ευχαριστήθηκαν! Και σήμερα είδαν τόσα μηνύματα εδώ και ενώ δεν απευθύνονταν όλα σε αυτούς, τα είδα στεναχωρημένα λες κι εκείνα φταίνε για το ότι δεν έγραψαν το θέμα της Αριθμοθεωρίας ή της Γεωμετρίας! ΓΙΑΤΙ ΚΥΡΙΟΙ??? Όλα τα μετράμε με βάση το 20? "Έγραψε 3 στα 20 ή 5 στα 20" λένε κάποιοι... Και τί έγινε??? Έχει γράψει τόσο καλά σε προηγούμενους διαγωνισμούς με ΣΚΛΗΡΑ θέματα! Πέρασε 5 εθνικούς διαγωνισμούς με επιτυχία για να φτάσει εδώ! Δε μετράει αυτό?

Το Υπουργείο Παιδείας της χώρας μας κύριοι δε χρηματοδότησε ΟΥΤΕ ΚΑΝ τα έξοδα της αποστολής στη Βοσνία (όπως και κάθε χρόνο στη Βαλκανιάδα Νέων). Τα πληρώνει ΟΛΑ η ΕΜΕ και μερικά το παράρτημα της ΕΜΕ από το οποίο προέρχεται το παιδί (εάν δύναται).

Δε θα πω τίποτε άλλο... Συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά και μόνο για τη συμμετοχή τους... Ευχόμαι αυτός ο ερασιτεχνισμός να μην αλλάξει στην Ελλάδα ΕΚΤΟΣ εάν υπάρχουν προδιαγραφές για να προσφέρουμε μερικές γνώσεις ΣΕ ΟΛΟΥΣ αφιλοκερδώς... Και αυτό θα γίνει μόνο εάν το Υπουργείο ευαισθητοποιηθεί, αν υπάρξουν σχολεία που να διδάσκονται περισσότερο κάποιες επιστήμες (Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία κτλ κτλ - στην Τουρκία αυτή τη στιγμή υπάρχουν περισσότερα από 100 (!!!!) Μαθηματικά σχολεία, στην Αλβανία επίσης υπάρχουν αρκετά που έχει ιδρύσει η Τουρκία (μουσουλμανισμός βλέπετε) και στη Βοσνία ο διαγωνισμός διεξήχθη σε ένα Μαθηματικό Κολλέγιο (και αυτό το έχει ιδρύσει η Τουρκία) όπου όλοι οι τοίχοι ήταν γεμάτοι από βραβεία μαθητών του σε διεθνεία διαγωνισμούς ), αν ο μαθητής που διαβάζει αυτή τη στιγμή μόνος του στην Αλεξανδρούπολη και στην Κρήτη έχει τις ίδιες ευκαιρίες με εκείνο που βρίσκεται στην Αθήνα. Και σίγουρα κάτι τέτοιο δε γίνεται αυτή τη στιγμή!

Καλό σας βράδυ! Ουφ...

Αλέξανδρος

Υ.Γ. Συγχαρητήρια στην αποστολή της Κύπρου για τα 3 μετάλλια και τις 2 εύφημες μνείες!!
(*) Τελικά μακρυγόρησα περισσότερο από όσο θα ήθελα!!
Αγαπητέ Αλέξανδρε.
•Δεν θα διαφωνήσω με όλα όσα γράφεις. Η αδιαφορία του κράτους και τα οικονομικά προβλήματα είναι γνωστά. Τα ήξερα. Εκείνο που δεν ήξερα είναι αυτό που γράφεις, ότι δηλαδή : « Δεν θέλουμε ΚΑΝΕΝΑ ΜΕΤΑΛΛΙΟ, εάν ένας μαθητής δεν ευχαριστηθεί το διαγωνισμό!». Έτσι εξηγούνται πολλά πράγματα. Και για την προετοιμασία και για τα υπόλοιπα . Με αυτό το δεδομένο, επειδή με ρωτάς, δεν έχω να προτείνω τίποτα. Κινδυνεύουμε όμως να μας πουν ότι: « Όσα δεν τα φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια».
Αναρωτιέμαι αν έχει κανένας το δικαίωμα να αποφασίζει ότι η Ελλάδα δεν θέλει κανένα μετάλλιο. Από τους νέους περίμενα άλλη επαναστατική στάση, ώστε κάποτε να φτιάξουν τα πράγματα και η Ελλάδα, η χώρα που γέννησε τον πολιτισμό και θεμελίωσε τις επιστήμες, να πάρει τη θέση που της αξίζει. Με μεγάλη μου λύπη είδα τις μαθηματικές γνώσεις να τις ονομάζεις «μαθηματικές ντόπες». Σκέφτηκες όμως ότι με αυτά που γράφεις δίνεις το δικαίωμα να μας πουν ότι με τα μαθηματικά «ντοπάρουμε» τα παιδιά και τα καταστρέφουμε; Σκέφτηκες ότι δίνεις επιχειρήματα σε αυτούς που θέλουν να περιορίσουν τα μαθηματικά που διδάσκονται στην πρωτοβάθμια και στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση; Σκέφτηκες ότι δίνεις το δικαίωμα στον κόσμο, εμάς τους ίδιους, να μας αντιμετωπίζουν σαν «ντοπαρισμένους»;
• Δεν μπορώ να καταλάβω τι εννοείς όταν λες: «…εάν ένας μαθητής δεν ευχαριστηθεί το διαγωνισμό». Πώς μπορεί να ευχαριστηθεί το διαγωνισμό αν δεν γράψει καλά; Ασφαλώς δεν εννοείς να περάσει καλά τις ημέρες των διαγωνισμών. Και μη μου πεις ότι δεν μπορώ να καταλάβω, γιατί ήμουνα σε τέτοιους διαγωνισμούς.
• Αλέξανδρε. Εκείνο που θέλω να πω είναι ότι πρέπει συνεχώς να προσπαθούμε με όσα μέσα διαθέτουμε και με οδηγό την αξιοκρατία (χωρίς αυτή δεν πρόκειται να προχωρήσουμε ούτε βήμα) , να φθάσουμε, και γιατί όχι, να ξεπεράσουμε τους άλλους. Και να μη λέμε: «Δεν θέλουμε ΚΑΝΕΝΑ ΜΕΤΑΛΛΙΟ,...( με οποιοδήποτε εάν)». Δεν μπορούμε, δεν πρέπει, δεν έχουμε το δικαίωμα να το λέμε αυτό!
• Αλέξανδρε. Θα μπορούσα να γράψω πολλά ακόμα που εσύ ίσως δεν τα γνωρίζεις. Επειδή όμως σε λίγες ημέρες θα διεξαχθεί η 50η διεθνής Μαθηματική Ολυμπιάδα ( Γερμανία- Βρέμη,10-22 Ιουλίου 2009, για όσους δεν το γνωρίζουν) θα σταματήσω εδώ. Καταλαβαίνεις γιατί.
Εύχομαι, με όλη μου την καρδιά, στα παιδιά καλή επιτυχία στην IMO 2009. Και θα ήθελα να τους πω ότι το μόνο που ζητάμε από αυτά είναι να καταβάλουν τη μεγαλύτερη δυνατή προσπάθεια. Που ασφαλώς θα το κάνουν. Και να μη στενοχωριούνται για οτιδήποτε άλλο.

Με εκτίμηση και αγάπη.
Αντώνης Κυριακόπουλος
•Ο έξυπνος παραδέχεται •Ο πονηρός δικαιολογείται •Ο βλάκας επιμένει
Άβαταρ μέλους
grigkost
Διαχειριστής
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από grigkost »

smypmopd έγραψε:Σημαίνει οτι μετα το mathematica θα χασει την αθωοτητα του, θα γίνει διαπλεκόμενο, και αυτο εδω το site οπως ειναι τωρα δεν θα υπαρχει. Θα είναι μια σκαλα "εξουσίας". Μπορει να κάνω λάθος, αλλα καταθέτω ταπεινα την άποψη μου. : )
Κατ'αρχήν μιά "ταπεινή" άποψη δέν είναι δυνατόν νά μήν ληφθεί υπόψιν. Τόσο αυτή, όσο καί τό υποφαινόμενο ενδιαφέρον γιά τό mathematica.
Αλλά ο ιστότοπος mathematica δημιουργήθηκε γιά τήν δημοσίευση καί τήν συζήτηση Μαθηματικών καί ακριβώς αυτό είναι πού συμβαίνει.
Από τήν φύση τους τά Μαθηματικά δέν έχουν πολιτική απόχρωση καί δέν μπορούν νά γίνουν σκαλοπάτι γιά κανενός είδους εξουσία.
Στό mathematica ενδιαφερόμαστε γιά τά Μαθηματικά καί η ενασχόλησή μας μ' αυτά είναι η απλούστερη καί αποτελεσματικότερη "άμυνα" σέ οποιουδήποτε είδους "κινδύνους".
Αλλά πάλι εδώ είμαστε, άν πρόκειται νά προκύψει οποιοδήποτε θέμα.
{\color{dred}\Gamma\!\rho\,{\rm{H}}\gamma\varnothing\varrho{\mathscr{H}}\varsigma \ {\mathbb{K}}\,\Omega\sum{\rm{t}}{\mathscr{A}}\,{\mathbb{K}}\!\odot\varsigma
smypmopd

grigkost έγραψε:

Κατ'αρχήν μιά "ταπεινή" άποψη δέν είναι δυνατόν νά μήν ληφθεί υπόψιν.
Τόσο αυτή, όσο καί τό υποφαινόμενο ενδιαφέρον γιά τό mathematica
Αλλά ο ιστότοπος mathematica δημιουργήθηκε γιά τήν δημοσίευση καί τήν συζήτηση Μαθηματικών καί ακριβώς αυτό είναι πού συμβαίνει.
Από τήν φύση τους τά Μαθηματικά δέν έχουν πολιτική απόχρωση καί δέν μπορούν νά γίνουν σκαλοπάτι γιά κανενός είδους εξουσία.
Στό mathematica ενδιαφερόμαστε γιά τά Μαθηματικά καί η ενασχόλησή μας μ' αυτά είναι η απλούστερη καί αποτελεσματικότερη "άμυνα" σέ οποιουδήποτε είδους "κινδύνους".
Αλλά πάλι εδώ είμαστε, άν πρόκειται νά προκύψει οποιοδήποτε θέμα.
Χαρακτηρισα την αποψη μου "ταπεινη", πρωτον γιατι δεν ειμαι καποιος γνωστος και επιφανης μαθηματικος και δευτερον εχω επιγνωση καταθετωντας την αποψη μου οτι πολυ πιθανον να χαθει μεσα στα τοσα μηνυματα. Χαιρομαι που αυτη η ταπεινη αποψη ειχε την δυναμη να αγγιξει, και να δωσει τροφη για προβληματισμο. Αλλωστε γι αυτο υπάρχει αυτο το site για να δίνει λόγο σε όλους με ίσους όρους. Αυτό ειναι και το νόημα ενός foroum. Aνήκει σε όλους αυτούς που επιθυμούν να συμμετάσχουν. Το ενδιαφέρον μου είναι δεδομένο λοιπον,αλλιώς δεν θα "εχανα" χρονο να ανταλλάσω ιδέες και απόψεις.(Και αυτο δεν επρεπε να γινεται αντικειμενο συζητησης). Επειδη δημιουργήθηκε αυτός ο ιστότοπος για τήν δημοσίευση καί τήν συζήτηση Μαθηματικών, και ειναι κατι που μου αρέσει πολύ, αυτος ηταν ο λόγος να εκφερω αυτη την άποψη: Οτι τα μαθηματικα δεν εχουν πολιτικη αποχρωση ειναι αυτο ακριβως που ειπα στο μηνυμα μου. Ενα site δεν ειναι απαραίτητα "μαθηματικα". Εξεφρασα την γνωμη λοιπον οτι κατα τη γνωμη μου θα ηθελα ενα site μονο για μαθηματικα και καλο ειναι και ισως πρέπει να διατηρηθεί ως εχει.Είναι κάτι όμορφο και ρομαντικο και ισως αυτο δε πρεπει να χαλάσει.
Άβαταρ μέλους
S.E.Louridas
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από S.E.Louridas »

Συμφωνώ Απολύτως και στο maximum μέ τον φίλο και συνάδελφο Γρηγόρη Κωστάκο.
Προσωπική τοποθέτηση:
Ας επενδύσουμε τίς ''καχυποψίες'' μας στίς στιγμές πού επιλύουμε Μαθηματικά προβλήματα .
Είναι μία επένδυση πού μας κάνει καλλίτερους λύτες .
S.E.Louridas
S.E.Louridas

1.Μιλώ, μόνο όταν έχω να πώ κάτι καλύτερο από την σιωπή (Πυθαγόρας).
2.Οι αξίες αντανακλώνται, Δεν επιβάλλονται.
3.Είναι Κορυφαία η κάθε στιγμή επίλυσης ενός Μαθηματικού προβλήματος.
smypmopd

Υπαρχουν πολλά site στο εξωτερικό με όμοια δομή με εκείνη του mathematica. Εκεί αυτοί , μένουν μόνο σε αυτό. Αν θα άλλαζε αυτό για το mathematica δεν θα μου άρεσε. Δεν είμαι καχύποπτος γιατι δεν πιστέυω πως θα συμβεί, απλά έγινε ένας διάλογος με τον zorba_the_freak που εξέφρασε μια σκέψη, για την οποία εξέφρασα κι εγω την άποψη μου. Για την ιδέα και μόνο σε υποθετικό τελείως πλαίσιο. Όλα τα άλλα που λέγονται δεν μου αρέσουν καθόλου.
zorba_the_freak

smypmopd έγραψε:Υπαρχουν πολλά site στο εξωτερικό με όμοια δομή με εκείνη του mathematica. Εκεί αυτοί , μένουν μόνο σε αυτό.
Στο εξωτερικό, έχουν λύσει τα προβλήματα, για τα οποία εμείς καταναλωνόμαστε σε φιλολογικές συζητήσεις, δηλαδή χωρίς πρακτικό αντίκρυσμα.
smypmopd έγραψε:Αν θα άλλαζε αυτό για το mathematica δεν θα μου άρεσε. Δεν είμαι καχύποπτος γιατι δεν πιστέυω πως θα συμβεί, απλά έγινε ένας διάλογος με τον zorba_the_freak που εξέφρασε μια σκέψη, για την οποία εξέφρασα κι εγω την άποψη μου. Για την ιδέα και μόνο σε υποθετικό τελείως πλαίσιο. Όλα τα άλλα που λέγονται δεν μου αρέσουν καθόλου.
Πώς μπορούμε να υλοποιήσουμε όλα αυτά τα οποία έχουν ειπωθεί; Αν δεν ενωθούμε, δεν παρέμβουμε και δεν διεκδικήσουμε, είμαστε συνυπεύθυνοι. Θα λέμε μια ζωή φταίει αυτό, φταίει εκείνο,,,αλλά τον μεγαλύτερο φταίχτη, τον εαυτό μας με την απραξία του, δεν θα τον βλέπουμε.
ykerasar

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ykerasar »

Αγαπητοί συνάδελφοι, παρακολουθώ με μεγάλο ενδιαφέρον το διάλογο που, από μέρες, διεξάγεται στη σπουδαία ιστοσελίδα μας. Επειδή πολλά λέγονται και περισσότερα ξεχνιούνται, επιτρέψτε μου να κάνω τις παρακάτω υπενθυμίσεις:
1) από τα μέχρι τώρα γραφόμενα πουθενά δεν υπάρχει ψόγος ή υπόνοια ψόγου για τα παιδιά που διαγωνίζονται σε τέτοιες διοργανώσεις. Όλοι, μηδενός εξαιρουμένου, είμαστε υπερήφανοι γι αυτά τα παιδιά που παρά τους κατάφορα άνισους όρους προετοιμασίας, περισώζουν την αξιοπρέπεια της χώρας μας, με τα όποια μετάλλιά τους. Επομένως η όποιες κριτικές παρατηρήσεις δεν αφορούν τα παιδιά μας˙ αφορούν την ανικανότητα της Πολιτείας να λάβει τις δέουσες προβλέψεις και την αρρωστημένη εσωστρέφεια της Διοίκησης της ΕΜΕ.
2) σε προηγούμενες δημοσιεύσεις μου στο mathematica.gr [ α) στις 15-2-2009, με τίτλο «ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΟΝΤΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗΝ ΕΜΕ, ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ» και β) στις 26-5-2009, με τίτλο «ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ ΣΤΗΝ 26η ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ»], εκθέτω τις απόψεις μου για το τι φταίει και…βαδίζουμε σαν τον κάβουρα. Η Πολιτεία, όταν θελήσει, μπορεί να δώσει τα μέσα σ’ αυτά τα παιδιά κι αυτά θα την ανταμείψουν με υπερηφάνεια. Η ΕΜΕ θα έπρεπε να είναι ο καθ ύλην αρμόδιος σύμβουλος της Πολιτείας σε θέματα Μαθηματικής Παιδείας, όπως αυτό συνέβαινε την εποχή του "Πάλλα" και την πρώτη δεκαετία της Μεταπολίτευσης, πριν εγκατασταθούν οι παγετώνες, κι η συνακόλουθη εσωστρέφεια, στο κορμί της ΕΜΕ. Εμείς, τα "αρχαία" μέλη, ποτέ δεν θα ξεχάσουμε την εποχή που οι Διοικήσεις της ΕΜΕ ήσαν ο μεγάλος βραχνάς του Υπουργείου Παιδείας.
3) κακά τα ψέματα! Όμως τα αποτελέσματα είναι απογοητευτικά (δείτε τον συνημμένο πίνακα). Προσωπικά, σας προτείνω να μπείτε μέσα στην ΕΜΕ και με τη βοήθεια της mathematica.gr, μπορούμε να αλλάξουμε αυτά που προβάλλονται σαν ακατόρθωτα.
4) άμεσοι στόχοι μας, ας είναι: α. συμπλήρωση του Κανονισμού Διαγωνισμών, β. πλήρης ανανέωση της Επιτροπής Διαγωνισμών, γ. επικαιροποίηση του Αναλυτικού Προγράμματος για την προετοιμασία των παιδιών, δ. να δοθεί υλικό και ευκαιρία στους συναδέλφους, ανά την Ελλάδα, για την μάχη στην κατάρτιση των παιδιών.
Γιάννης Κερασαρίδης
ykerasar

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ykerasar »

Λόγω ελλειπών γνώσεων, δεν προσάρτησα τον ειδικό πίνακα με τις επιδόσεις των χωρών. Τον παραθέτω εδώ ως συνημμένο
Γιάννης Κερασαρίδης
Συνημμένα
ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΠΟΥ ΜΕΤΕΙΧΑΝ ΣΤΗΝ JBMO-2009.doc
(85 KiB) Μεταφορτώθηκε 155 φορές
Άβαταρ μέλους
Ραϊκόφτσαλης Θωμάς
Επικοινωνία:

Καλησπέρα σε όλους. Αποφάσισα σήμερα να εκτεθώ και ίσως να εκθέσω.
Θέλω να πω κάποιες σκέψεις μου, και πιθανώς κάποιους να στεναχωρήσω ή ακόμα και να θυμώσω, αλλά δεν είναι αυτή η πρόθεσή μου.
Στα 58 μου χρόνια, με 35 χρόνια διδασκαλίας στον ιδιωτικό τομέα, το μόνο που με απασχολεί είναι ο μαθητής, μιας και έχω πάψει εδώ και πολλά χρόνια να είμαι σοβαρός με τον εαυτό μου, αφού πλέον δεν αγωνιώ για το τι λέω αλλά για το τι θα καταλάβει και τι τελικά θα εισπράξει ο μαθητής μου.

Είχαμε λοιπόν μια ομάδα (μαθητές – εκπαιδευτές) που έλαβαν μέρος σε έναν μαθηματικό διαγωνισμό.
Αυτοί προσπάθησαν, συμμετείχαν, και θεωρώ ότι αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους, ανεξάρτητα από τα όποια αποτελέσματα.
Είναι γνωστό ότι ο μαθητής δένεται με τον προπαρασκευαστή του. Κατακρίνοντας τους προπονητές τους, τα παιδιά θεωρούν ότι κατακρίνουμε (έμμεσα) και τα ίδια, οπότε απογοητεύονται.
Ο Αλέξανδρος, αν μπορούσε, θα μας έλεγε πόσο μεγάλη ήταν η απογοήτευση που ένοιωσαν τα παιδιά όταν διάβασαν αυτά που γράφτηκαν στο forum.
Επίσης θα μας έλεγε και το πόσο πικράθηκαν (αντί να χαρούνε) με τα όποια συγχαρητήρια τους δόθηκαν αφού πρώτα κατακρίθηκαν και έμμεσα λοιδορήθηκαν αυτοί οι οποίοι μαζί τους προσπάθησαν (οι προπονητές τους).

Υπάρχει η Ε.Μ.Ε (δεν υπήρξα ποτέ μέλος της).
Με τα καλά της, τα κακά της, τους στόχους της, τα προβλήματά της, τις αδυναμίες της, τους φίλους της, τους εχθρούς της, τους κατέχοντες και αυτούς που θα ήθελαν να την κατέχουν, ανεξάρτητα από προθέσεις, η Ε.Μ.Ε πορεύεται.
Θεωρώ ότι δεν είναι πρέπον με οποιαδήποτε αφορμή να διαβάζουμε συνέχεια περί της ΕΜΕ και των προβλημάτων της, πως θα λυθούν και ποιος θα δώσει τη λύση και μάλιστα χωρίς να υπάρχει από τη μεριά της αντίλογος (και δεν θα υπάρξει ποτέ, οπότε ....).
Επειδή τα θέματα αυτά έχουν συζητηθεί ή θα συζητηθούν εσωτερικά στην Ε.Μ.Ε, και έχουν παρθεί ή θα παρθούν οι όποιες αποφάσεις με τις όποιες διαδικασίες,
θεωρώ ότι,
τουλάχιστον με τα παιδιά αλλά και με τους προπονητές τους, αμέσως μετά από έναν διαγωνισμό,
οφείλουμε να είμαστε τουλάχιστον γενναιόδωροι.

Όλα τα άλλα είναι internal affair της Ε.Μ.Ε.

Ας με συγχωρήσουν όλοι όσους άθελά μου στεναχώρησα.

Από τη ζωή παίρνουμε ή αυτό που αξίζουμε ή αυτό που μας αρκεί.

Διατηρώντας το δικαίωμά μου στο λάθος,
Θωμάς Ραϊκόφτσαλης
Κλειδωμένο

Επιστροφή στο “Άλγεβρα - Θεωρία Αριθμών - Συνδυαστική (Juniors) - Παλαιότερες Συζητήσεις”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες