και τα οποία τέμνουν σφαίρα ακτίνας
(και τα δύο επίπεδα τέμνουν τη σφαίρα). Να δείξετε ότι το εμβαδόν της επιφάνειας της σφαίρας που περιέχεται στα δύο
επίπεδα εξαρτάτε μόνο από τα
,
και όχι από τη θέση των δύο επιπέδων ως προς την σφαίρα.
Συντονιστής: matha
(και τα δύο επίπεδα τέμνουν τη σφαίρα).
,
και όχι από τη θέση των δύο Όμορφη άσκηση και ακόμα πιο όμορφο σχήμα!!paulgai έγραψε:Θεωρούμε δύο παράλληλα επίπεδα τα οποία απέχουν απόσταση![]()
και τα οποία τέμνουν σφαίρα ακτίνας(και τα δύο επίπεδα τέμνουν τη σφαίρα).
Να δείξετε ότι το εμβαδόν της επιφάνειας της σφαίρας που περιέχεται στα δύο
επίπεδα εξαρτάτε μόνο από τα,
και όχι από τη θέση των δύο
επιπέδων ως προς την σφαίρα.
. Το ζητούμενο εμβαδόν δίνεται από τη σχέση,
το οποίο εξαρτάται μόνο από τα d,r.Ο τρόπος σκέψεις είναι σωστός αλλά νομίζω χρειάζονται κάποιεςMancar Camoran έγραψε:Θέτουμε. Το ζητούμενο εμβαδόν δίνεται από τη σχέση,
το οποίο εξαρτάται μόνο από τα d,r.
και νομίζω ότι κάτι δεν δουλεύει σωστά.
πρέπει να πάρουμε
αλλά το
. Έτσι δεν είναι η εγώ κάνω λάθος; paulgai, ξέχασες το σημαντικότερο:paulgai έγραψε:Θεωρούμε δύο παράλληλα επίπεδα τα οποία απέχουν απόσταση![]()
και τα οποία τέμνουν σφαίρα ακτίνας(και τα δύο επίπεδα τέμνουν τη σφαίρα).
Να δείξετε ότι το εμβαδόν της επιφάνειας της σφαίρας που περιέχεται στα δύο
επίπεδα εξαρτάτε μόνο από τα,
και όχι από τη θέση των δύο
επιπέδων ως προς την σφαίρα.
Βασικά αυτό δεν το ήξερα!! Αυτή την άσκηση μας την είχε δώσει ένας καθηγητήςMihalis_Lambrou έγραψε: paulgai, ξέχασες το σημαντικότερο:
Το αποτέλεσμα αυτό είναι του Αρχιμήδη, ο οποίος έχει πλήρη και ΑΠΙΘΑΝΑ ΚΟΜΨΗ απόδειξη στο Περί Σφαίρας και κυλίνδρου του.
= Ζητούμενη επιφάνεια σφαιρικής ζώνης =
, όπου
είναι η ακτίνα της δοσμένης σφαίρας και
είναι τα ύψη των σφαιρικών τμημάτων εκατέρωθεν της σφαιρικής ζώνης με ύψος
.Πραγματικά, ο Αρχιμήδης ... δεν παιζόταν.paulgai έγραψε: Είχα ακούσει ότι ο Αρχιμήδης με ανάλογες τεχνικές είχε υπολογίσει και το εμβαδόν
και τον όγκο του τόρου (σαμπρέλα). Τι να πει κανείς, το άτομο απλά δεν παιζόταν.
και
, τότε
όπου
, άρα 

στο ολοκλήρωμα δικαιολογείται Μία αλλαγή μεταβλητών σε σφαιρικές συντεταγμένες ίσως ναΚοτρώνης Αναστάσιος έγραψε:Προσπάθησα να υπολογίσω το ζητούμενο εμβαδό ως εξής:
Υποθέτωντας ότι η σφαίρα έχει κέντρο το (0,0,0) και τα επίπεδα είναι τακαι
, τότε
όπου
, άρα
, όμως μου μπλέκει πολύ η δουλειά... Έχει κανείς κάποια ιδέα για το πώς θα μπορούσε να συνεχίσει η λύση με αυτόν τον συλλογιζζμό;
Νομιζω πως το τεχνασμα για την επιφανεια δουλευει και για τον ογκο, μονο που, και στις δυο περιπτωσεις, δεν εχουμε κυλινδρο αλλα 'κυλινδροειδες': αν R1, R2 ειναι, αντιστοιχα, η εσωτερικη και η εξωτερικη ακτινα της σπειρας, τοτε το αναπτυγμα της ειναι μια κυλινδρικη επιφανεια με πλευρικo υψος συνεχως μεταβαλλομενο απο 2πR1 ως 2πR2 -- ενα ειδος κεκλιμενου κυλινδρου αν τοποθετηθει σε μια απο τις δυο 'βασεις' του. Λογω συμμετριας, οτι χανεται προς την R1 κερδιζεται προς την R2, αρα το κυλινδροειδες ειναι ισοδυναμο (και ως προς την επιφανεια και ως προς τον ογκο) προς κυλινδρο ακτινας βασης (R2 - R1)/2 και υψους (2π)*(R1 + R2)/2 = π*(R1 + R2), κλπ κλπMihalis_Lambrou έγραψε:Πραγματικά, ο Αρχιμήδης ... δεν παιζόταν.paulgai έγραψε: Είχα ακούσει ότι ο Αρχιμήδης με ανάλογες τεχνικές είχε υπολογίσει και το εμβαδόν
και τον όγκο του τόρου (σαμπρέλα). Τι να πει κανείς, το άτομο απλά δεν παιζόταν.
Για την ιστορική ακρίβεια, όμως, δεν είναι o Αρχιμήδης εκείνος ο οποίος βρήκε τον όγκο και επιφάνεια του τόρου (σαμπρέλας) ( δείτε πρώτα την υποσημείωση (*) παρακάτω και μετά συνεχίστε να διαβάζεται εδώ).
Η επιφάνεια σπείρας είναι απλή υπόθεση: αν τη ανοίξουμε γίνεται κύλινδρος.
Ο όγκος σπείρας βρέθηκε από τον Πάππο, τον 4ο αι. μ. Χ. Περιέχεται στην περίφημη Συναγωγή του (**) και είναι πόρισμα του λεγόμενου Θεωρήματος Πάππου (γνωστού και ως Πάππου-Guldin) περί όγκων εκ περιστροφής.
Οι τυποι που προκυπτουν ειναι Α = (π^2)*(R1+R2)*(R2-R1) και V = [(π^2)*(R1+R2)*(R2-R1)^2]/4.gbaloglou έγραψε:Νομιζω πως το τεχνασμα για την επιφανεια δουλευει και για τον ογκο, μονο που, και στις δυο περιπτωσεις, δεν εχουμε κυλινδρο αλλα 'κυλινδροειδες': αν R1, R2 ειναι, αντιστοιχα, η εσωτερικη και η εξωτερικη ακτινα της σπειρας, τοτε το αναπτυγμα της ειναι μια κυλινδρικη επιφανεια με πλευρικo υψος συνεχως μεταβαλλομενο απο 2πR1 ως 2πR2 -- ενα ειδος κεκλιμενου κυλινδρου αν τοποθετηθει σε μια απο τις δυο 'βασεις' του. Λογω συμμετριας, οτι χανεται προς την R1 κερδιζεται προς την R2, αρα το κυλινδροειδες ειναι ισοδυναμο (και ως προς την επιφανεια και ως προς τον ογκο) προς κυλινδρο ακτινας βασης (R2 - R1)/2 και υψους (2π)*(R1 + R2)/2 = π*(R1 + R2), κλπ κλπ
Πάντως, αν και αυτό είναι εποπτικά 'προφανές' και αρκετά παιδαγωγικό,Mihalis_Lambrou έγραψε: Η επιφάνεια σπείρας είναι απλή υπόθεση: αν τη ανοίξουμε γίνεται κύλινδρος.
συμβολίσουμε τις συνιστώσες του μετρικού
του κυλίνδρου θα πρέπει να ισχύει
σε κοινό καμπυλόγραμμο σύστημα συντεταγμένων. Καλησπέρα! Φαντάζομαι θα εννοείς πολικές. Το χωρίο ολοκλήρωσης φαίνεται στο παρακάτω σχήμα. Δε νομίζω πως βοηθάει αυτή η αλλαγή μεταβλητών δεδομένου του σχήματος του χωρίου..Έχω κολλήσει λιγουλάκι. Τη βοήθεια του κοινού παρακαλώ...;!!!paulgai έγραψε:Μία αλλαγή μεταβλητών σε σφαιρικές συντεταγμένες ίσως ναΚοτρώνης Αναστάσιος έγραψε:Προσπάθησα να υπολογίσω το ζητούμενο εμβαδό ως εξής:
, τότε
όπου
, άρα
, όμως μου μπλέκει πολύ η δουλειά... Έχει κανείς κάποια ιδέα για το πώς θα μπορούσε να συνεχίσει η λύση με αυτόν τον συλλογιζζμό;
βοηθούσε στον υπολογισμό.
Κοτρώνης Αναστάσιος έγραψε:Καλησπέρα! Φαντάζομαι θα εννοείς πολικές. Το χωρίο ολοκλήρωσης φαίνεται στο παρακάτω σχήμα. Δε νομίζω πως βοηθάει αυτή η αλλαγή μεταβλητών δεδομένου του σχήματος του χωρίου..Έχω κολλήσει λιγουλάκι. Τη βοήθεια του κοινού παρακαλώ...;!!!paulgai έγραψε:Μία αλλαγή μεταβλητών σε σφαιρικές συντεταγμένες ίσως ναΚοτρώνης Αναστάσιος έγραψε:Προσπάθησα να υπολογίσω το ζητούμενο εμβαδό ως εξής:
, τότε
όπου
, άρα
βοηθούσε στον υπολογισμό.
.
.
κεφάλαιο 13 Παράρτημα 2 σελίδα 237. Η ιδέα της απόδειξης βασίζεται στη χρήση του εμβαδού της παράπλευρης επιφάνειας του κόλουρου κώνου.
, όπου
, συνεπώς είναι
.Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες