L'hopital σε όρια ακολουθιών

Συντονιστής: emouroukos

Vasilikos

L'hopital σε όρια ακολουθιών

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Vasilikos »

Γεια σας . Θα ήθελα να μου λύσετε την εξής απορία μου: Είναι αποδεκτό να εφαρμόζουμε κανόνα L'Hopital σε μια ακολουθία φυσικών αριθμών όταν το όριο της βγαίνει 0/0 η \infty /\infty αν θέσουμε την ακολουθία ως μία συνάρτηση ;
Άβαταρ μέλους
nsmavrogiannis
Επιμελητής
Επικοινωνία:

Re: L'hopital σε όρια ακολουθιών

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από nsmavrogiannis »

Vasilikos έγραψε:Γεια σας . Θα ήθελα να μου λύσετε την εξής απορία μου: Είναι αποδεκτό να εφαρμόζουμε κανόνα L'Hopital σε μια ακολουθία φυσικών αριθμών όταν το όριο της βγαίνει 0/0 η \infty /\infty αν θέσουμε την ακολουθία ως μία συνάρτηση ;
Σε μερικές περιπτώσεις ναι. Αν για παράδειγμα θέλουμε να βρούμε το όριο \lim \dfrac{\ln \nu }{\nu }. Μπορούμε να θεωρήσουμε την συνάρτηση f(x)=\frac{\ln x}{x} και με κανόνα του de l'Hospital να βρούμε ότι \lim\limits_{x\rightarrow +\infty }\dfrac{\ln x}{x}=\allowbreak 0. Από την αρχή της μεταφοράς είναι γνωστό ότι για κάθε ακολουθία \left( x_{\nu }\right) με x_{\nu }\in D_{f} και \lim x_{\nu }=+\infty θα είναι και \lim f\left( x_{\nu }\right) =0. Παίρνοντας \left( x_{\nu }\right) =\left( \nu \right) βρίσκουμε ότι \lim \dfrac{\ln \nu }{\nu }=0.
Μαυρογιάννης
Αν κανείς δεν ελπίζει, δεν θα βρεί το ανέλπιστο, οι δρόμοι για το ανεξερεύνητο θα είναι κλειστοί.
Ηράκλειτος
Άβαταρ μέλους
R BORIS
Επιμελητής
Επικοινωνία:

Re: L'hopital σε όρια ακολουθιών

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από R BORIS »

Έχω ακούσει ότι DLH σε ακολουθίες θεωρείται το λήμμα του Stolz Αυτό εννοείς ή όχι?
Απάντηση

Επιστροφή στο “Ανάλυση”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες