Εύρεση τύπου συνάρτησης δοθείσας σχέσης με χρήση μονοτονίας

Συντονιστής: emouroukos

Άβαταρ μέλους
fotios
Επικοινωνία:

Re: Εύρεση τύπου συνάρτησης δοθείσας σχέσης με χρήση μονοτον

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από fotios » Σάβ Μάιος 12, 2012 11:32 pm

Θάνο,

αρχικά όπως έγραψα και σε προηγούμενο μήνυμα ο τίτλος ίσως να θεωρηθεί (βασικά είναι νομίζω) παραπλανητικός με απώτερο σκοπό να δείξει στο μαθητή πως όταν γράφει g'=\phi γράφει κάτι για το πως αλλάζει (ή δεν αλλάζει) μία συνάρτηση, δηλαδή για τη μονοτονίας της. Η λύση είναι σχεδόν ίδια με αυτή που δόθηκε παραπάνω. Πρόχειρα. Αν μελετήσεις τη μονοτονία της συνάρτησης g με τύπο g(x)=e^{-k x} f(x) παίρνεις g'(x)=0 για κάθε x\in D που σημαίνει ότι g είναι σταθερή. Για να γίνει ακόμη πιο σαφές η άσκηση θα μπορούσε να δοθεί κάπως έτσι (πολύ πρόχειρα): Να μελετηθεί η μονοτονία της συνάρτησης g με τύπο g(x)=e^{-k x} f(x) όταν f'= k f και να βρεθεί ο τύπος της f + συνθήκες.

* ίσως να έχει να κάνει με το ότι μου τα δίδαξαν εμένα έτσι, οπότε μου αρέσει να βλέπω τη σχέση g'=0 πολύ γεωμετρικά και να σκέφτομαι: η κλίση μηδέν παντού άρα καμία αλλαγή δε συμβαίνει άρα η μονοτονία της g είναι σταθερή, παρά να σκέφτομαι ποια συνάρτηση αν παραγωγίσω παίρνω μηδέν. Μόνο η γωνία που βλέπεις τα πράγματα αλλάζει και θεώρησα ότι είναι ωραίο να δει ένας μαθητής κάτι που γνωρίζει διατυπωμένο πολύ διαφορετικά γι' αυτό και το έδωσα έτσι.

Δεν ξέρω αν συμφωνούν οι συνάδελφοι με τον εκπαιδευτικό χαρακτήρα του παραδείγματος αλλά φάνηκε χρήσιμο σε μερικούς μαθητές μου και σκέφτηκα να το μοιραστώ (οι πολύ καλοί μαθητές δε βρήκαν ότι τους προσφέρει κάτι, όταν τους ζήτησα να αξιολογήσουν ένα κριτήριο αξιολόγησης που είχε και αυτό το θέμα, αλλά οι μέτριοι και κάτω το σημείωσαν ως ιδιαίτερα αποσαφηνιστικό στην πλειοψηφία τους. Το θέμα ήταν διατυπωμένο διαφορετικά και επέβαλε γεωμετρική αιτιολόγηση)

Φιλικά,
Φώτης

Φώτης Κασόλης, ετών 29+, ηλικία εγκεφαλικών κυττάρων 9-
Mihalis_Lambrou
Επιμελητής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Mihalis_Lambrou » Σάβ Μάιος 12, 2012 11:44 pm

matha έγραψε: πώς βρίσκεις τον τύπο της συνάρτησης με χρήση της μονοτονίας.
H μονοτονία ΔΕΝ χρησιμοποιήθηκε.

Μ

Άβαταρ μέλους
Christos.N

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Christos.N » Κυρ Μάιος 13, 2012 12:05 am

fotios έγραψε: * ίσως να έχει να κάνει με το ότι μου τα δίδαξαν εμένα έτσι, οπότε μου αρέσει να βλέπω τη σχέση g'=0 πολύ γεωμετρικά και να σκέφτομαι: η κλίση μηδέν παντού άρα καμία αλλαγή δε συμβαίνει άρα η μονοτονία της g είναι σταθερή, παρά να σκέφτομαι ποια συνάρτηση αν παραγωγίσω παίρνω μηδέν. Μόνο η γωνία που βλέπεις τα πράγματα αλλάζει και θεώρησα ότι είναι ωραίο να δει ένας μαθητής κάτι που γνωρίζει διατυπωμένο πολύ διαφορετικά γι' αυτό και το έδωσα έτσι.

Δεν ξέρω αν συμφωνούν οι συνάδελφοι με τον εκπαιδευτικό χαρακτήρα του παραδείγματος αλλά φάνηκε χρήσιμο σε μερικούς μαθητές μου και σκέφτηκα να το μοιραστώ (οι πολύ καλοί μαθητές δε βρήκαν ότι τους προσφέρει κάτι, όταν τους ζήτησα να αξιολογήσουν ένα κριτήριο αξιολόγησης που είχε και αυτό το θέμα, αλλά οι μέτριοι και κάτω το σημείωσαν ως ιδιαίτερα αποσαφηνιστικό στην πλειοψηφία τους. Το θέμα ήταν διατυπωμένο διαφορετικά και επέβαλε γεωμετρική αιτιολόγηση)

Φιλικά,
Φώτης
Φώτη καλησπέρα και καλώς ήρθες, είναι φυσιολογικό σε ένα φόρουμ σαν αυτό που έχει αποκτήσει κεκτημένη ταχύτητα με το καιρό στην επικοινωνία του να χρειάζεται χρόνο προσαρμογής, πολλά τα θέματα που έχουν συζητηθεί κατά καιρούς. Προσπαθούμε όλοι να είμαστε 'όσο γίνεται πιο σαφείς στις προθέσεις μας, όταν δίνουμε λύσεις ή ξεκινάμε ένα θέμα, γιατί η επικοινωνία η διαδικτυακή δεν είναι και η πιο εύκολη.
Εύχομαι να ανταλλάξουμε τον πιο γόνιμο και θετικό διάλογο μέσα από τις κοινές μας περιπλανήσεις στο φόρουμ.
Καλό βράδυ.

Χρήστος Ντάβας
Wir müssen wissen — wir werden wissen! D.Hilbert
Άβαταρ μέλους
fotios
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από fotios » Κυρ Μάιος 13, 2012 12:14 am

Συγγνώμη, κακή διατύπωση τίτλου . . . έπρεπε να είναι "με μελέτη μονοτονίας" ώστε να απαιτείται ο ορισμός της συνάρτησης g με τιμες g(x)=e^{-kx} f(x).

* το θέμα το έχω δώσει και χωρίς να δίνω τον τύπο της f και απλά να ζητάω να προσδιοριστεί (με μεγάλη αποτυχία).

Mihalis_Lambrou
Επιμελητής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Mihalis_Lambrou » Κυρ Μάιος 13, 2012 12:21 am

fotios έγραψε:Συγγνώμη, κακή διατύπωση τίτλου . . . έπρεπε να είναι "με μελέτη μονοτονίας" ώστε να απαιτείται ο ορισμός της συνάρτησης g με τιμες g(x)=e^{-kx} f(x).
Ούτε αυτό σώζει την κατάσταση σχετικά με την ερώτηση του Θάνου: Η μονοτονία ΔΕΝ χρησιμοποιήθηκε πουθενά.

Άβαταρ μέλους
fotios
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από fotios » Κυρ Μάιος 13, 2012 12:32 am

Υποπτεύομαι ότι η ερώτηση του Θάνου (Θάνο?) γεννήθηκε από το ότι στον τίτλο έγραψα εσφαλμένα "με χρήση μονοτονίας" και δε θα υπήρχε αν ο τίτλος ήταν "με μελέτη μονοτονίας".

dennys

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από dennys » Κυρ Μάιος 13, 2012 12:46 am

Φώτη γειά σου

Κατα τις 11 μιλούσα με τον ξάδελφό μου καθηγητή στο Φυσικό-Mαθηματικό Θεσσαλονίκης Α.Π.Θ. Βουτσάς λέγεται ,επισκέπτης και στίς δύο

πόλεις αν κατάλαβα καλά Lund και Umea πολλές φορές , και πιθανόν να γνωριζεστε. Μου είπε μιας και είσαι και εσύ απο εδώ να πάμε να τον βρούμε μια

απο αυτές τις μέρες .Εχει να σε ρωτήσει πολλα΄ πράγματα για την λειτουργία των σχολών στην Σουηδία,που θα του ήταν χρήσιμα . Θα ήθελα να πάμε να τον βρούμε μια απο αυτές τις

μέρες αν μπορείς φυσικά.

να είσαι καλά καλό βράδυ.

dennys

Dennys =Ξεκλείδωμα κάθε άσκησης
Mihalis_Lambrou
Επιμελητής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Mihalis_Lambrou » Κυρ Μάιος 13, 2012 1:06 am

fotios έγραψε:Υποπτεύομαι ότι η ερώτηση του Θάνου (Θάνο?) γεννήθηκε από το ότι στον τίτλο έγραψα εσφαλμένα "με χρήση μονοτονίας" και δε θα υπήρχε αν ο τίτλος ήταν "με μελέτη μονοτονίας".
Πάλι τα ίδια.
Η ένσταση δεν είναι στον τίτλο αλλά στην εμμονή σου ότι
fotios έγραψε:<...> να δείξεις ότι η g είναι η σταθερή συνάρτηση μιας και δεν είναι ούτε γνησίως αύξουσα αλλά ούτε και γνησίως φθίνουσα επειδή g'=0. <...>
η μονοτονία χρησιμοποιείται ΣΤΗΝ ΑΠΟΔΕΙΞΗ.

Άβαταρ μέλους
fotios
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από fotios » Κυρ Μάιος 13, 2012 3:34 am

Η γλωσσική πρόταση που αναγράφω είναι

\displaystyle{ 
(g=c) \Leftrightarrow [\neg (g\gamma.\mu.)\Leftarrow (g'=0)] 
}

ή

\displaystyle{ 
(g=c) \Leftrightarrow [(g'=0) \Rightarrow \neg(g\gamma.\mu.)] \equiv [(g=c) \Leftrightarrow (g'=0)] \Rightarrow \neg(g\gamma.\mu.) 
}

με της οποίας την ορθότητα φαντάζομαι ότι δε διαφωνείτε. Το αν βρίσκετε περιττή την πληροφορία και θεωρείται ότι δεν εξυπηρετεί κανέναν παιδαγωγικό σκοπό είναι άποψη και ως τέτοια σίγουρα όχι καθολικά αποδεκτή. Βάση των λεγομένων σας εσείς θέλετε μόνο την

\displaystyle{ 
(g=c) \Leftrightarrow (g'=0) 
}

αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να συμφωνήσω με αυτή την άποψη όταν 1) η πρόταση που γράφω είναι μαθηματικά σωστή 2) η μέχρι τώρα εμπειρία μου με καθοδηγεί να κάνω το αντίθετο. Αν τελικά συγκλίνουμε ή όχι θα το δείξει μόνο ο χρόνος.

Υ.Γ.1) Με την παραδεκτή αλλαγή στον τίτλο η άσκηση απλά απαιτεί να μελετηθεί η μονοτονία μιας συνάρτησης, όχι απαραίτητα να χρησιμοποιηθεί.
Υ.Γ.2) Το θέμα του Θάνου ήταν στον τίτλο της άσκησης.

Καλη σας νύχτα
/Φώτης

Mihalis_Lambrou
Επιμελητής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Mihalis_Lambrou » Κυρ Μάιος 13, 2012 11:49 am

fotios έγραψε: \displaystyle{ 
(g=c) \Leftrightarrow ...  \Rightarrow \neg(g\gamma.\mu.) 
}
Αμάν πια. Σωστό αυτό που γράφεις αλλά δεν είναι αυτό που συζητάμε. Τόση ώρα μιλάμε για το αντίστροφο, το οποίο δεν ισχύει.

Είπαμε και ξαναείπαμε ότι από την άρνηση της γνήσιας μονοτονίας δεν βγαίνει το σταθερό της g. Έχεις αντίρρηση σε αυτό, για να τελειώνουμε τέλος πάντων;

Δεν θα έγραφα αυτές τις γραμμές αλλά το κάνω για δύο λόγους:

α) έχουμε μαθητές που μας παρακολουθούν και καλό είναι, όποτε μας πέφτει στην αντίληψη, να μην αφήνουμε να αιωρούνται εσφαλμένα Μαθηματικά. Εννοείται ότι τα λάθη είναι ανθρώπινα και απόλυτα συγχωρετέα. Παράλληλα όμως, όταν μας επισημανθεί κάποιο σφάλμα μας, πρέπει να έχουμε την γαλαντομία να επιληφθούμε του θέματος χωρίς περιστροφές.

β) Είναι δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες όπου έχουμε εμμονή από το ίδιο άτομο σε ιδέες που μπορεί να εκκολάψουν σύγχυση στους μαθητές μας. Η προηγούμενη ήταν εδώ, σχετικά με τους ποσοδείκτες.

Βάζω πάνω από όλα τους μαθητές μας. Είναι η κόρη του οφθαλμού μας. Είναι τα παιδιά μας. Σε αυτούς έχουμε χρέος να μεταλαμπαδεύσουμε τις γνώσεις μας, και να το κάνουμε με αγάπη, φροντίδα, επιμονή και ακρίβεια.

Μιχάλης

Απάντηση

Επιστροφή σε “Ανάλυση”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 2 επισκέπτες