Έστω οτι η συνάρτηση f με πεδίο ορισμού (α,β),παραγωγίσιμη σε αυτό, είναι κυρτή και γνησίως αύξουσα..
Να αποδείξετε ότι:
1)Η f είναι αντιστρέψιμη.
2)Η συνάρτηση
είναι κοίλη.Συντονιστές: Μπάμπης Στεργίου, m.pαpαgrigorakis, Καρδαμίτσης Σπύρος, Πρωτοπαπάς Λευτέρης, R BORIS, KAKABASBASILEIOS
είναι κοίλη.Χρήστο , η σκέψη είναι πολύ καλή αλλά η παραγωγισιμότητα της αντίστροφης είναι απροσπέλαστο για μαθητικό επίπεδο (θεωρητικά τουλάχιστον) εμπόδιο.Χωρίς αυτό το β) δεν αντιμετωπίζεται .Θα το δούμε όμως πιο προσεκτικά στο σπίτι !Εσύ τι έχεις στο μυαλό σου ;chris_gatos έγραψε:Δίνω μια ενδιαφέρουσα πρόταση,που με κατάλληλη...ενδυμασία,θα μπορούσε να αποτελέσει και θέμα εξετάσεων...
Έστω οτι η συνάρτηση f με πεδίο ορισμού (α,β),παραγωγίσιμη σε αυτό, είναι κυρτή και γνησίως αύξουσα..
Να αποδείξετε ότι:
1)Η f είναι αντιστρέψιμη.
2)Η συνάρτησηείναι κοίλη.
.
είναι γνησίως αύξουσα καί συνεχής, είναι 1-1 καί, άρα, αντιστρέψιμη.
οποιαδήποτε εφαπτομένη ευθεία στήν
, τότε, επειδή η
είναι κυρτή, η
βρίσκεται εξ ολοκλήρου πάνω από τήν
.
είναι η συμμετρική τής ευθείας
, ώς πρός τήν ευθεία
, τότε λόγω συμμετρικότητας τής
μέ τήν
, ώς πρός τήν ευθεία
, η
θά βρίσκεται εξ ολοκλήρου κάτω από τήν
. Επομένως η
είναι κοίλη.
Νομίζω πως μπορεί να αντιμετωπιστεί χωρίς παραγωγισιμότητα. Το μόνο που χρειάζεσαι είναι να δείξεις ότι η αντίστροφη συνάρτηση είναι (γνησίως) αύξουσα.Μπάμπης Στεργίου έγραψε: Χρήστο , η σκέψη είναι πολύ καλή αλλά η παραγωγισιμότητα της αντίστροφης είναι απροσπέλαστο για μαθητικό επίπεδο (θεωρητικά τουλάχιστον) εμπόδιο.Χωρίς αυτό το β) δεν αντιμετωπίζεται .Θα το δούμε όμως πιο προσεκτικά στο σπίτι !Εσύ τι έχεις στο μυαλό σου ;
Καλό Σαββατοκύριακο σε όλους !
. Αλλά αν δεν ισχύει αυτό, τότε
(αφού η f είναι γνησίως αύξουσα) άρα
, άτοπο.
. Αλλά
από την κυρτότητα της f. Αλλά αφού η g είναι αύξουσα,
που δίνει αυτό που θέλω να δείξω.Δυστυχώς, Δημήτρη, τήν κυρτότητα-κοιλότητα στήν Γ' λυκείου δέν τήν ορίζουν μέ τό πρόσημο τήςDemetres έγραψε:Για κυρτότητα χρειάζεται να δείξω ότι.
, αλλά μέ τήν μονοτονία τής παραγώγου.
καί, μέ δεδομένη τήν παραγωγισιμότητα, αντιστρόφως. Αλλά αυτό ακριβώς προσπάθησα νά αποφύγω μέ τήν παραπάνω λύση.
Εντάξει έχει κάποια χρόνια που έχω τελειώσει το λύκειο και δεν θυμώμουν πως την ορίζουν.grigkost έγραψε:Δυστυχώς, Δημήτρη, τήν κυρτότητα-κοιλότητα στήν Γ' λυκείου δέν τήν ορίζουν μέ τό πρόσημο τήςDemetres έγραψε:Για κυρτότητα χρειάζεται να δείξω ότι.
, αλλά μέ τήν μονοτονία τής παραγώγου.
Δημήτρη, γιά τήν ύλη τών Μαθηματικών στά Ελληνικά Λύκεια ο τελευταίος πού ευθύνεται είσαι εσύ!Demetres έγραψε:Εντάξει έχει κάποια χρόνια που έχω τελειώσει το λύκειο και δεν θυμώμουν πως την ορίζουν.(Η μάλλον θυμώμουν ότι έπρεπε να ελέγχουμε αν η δεύτερη παράγωγος είναι θετική που προφανώς δεν μπορούμε να το κάνουμε εδώ.)
, νά εκρεμμεί, όπως παρατήρησε καί ο Μπάμπης Στεργίου, καί η οποία πρέπει νά αποδειχθεί σάν ξεχωριστή πρόταση.
Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης