Αν 0<x<1 , τότε
.Στην αρχή μου φάνηκε όχι τόσο "καλή"=εύκολη για δημοσίευση, όμως διαπίστωσα στην πορεια ότι αξιζει να ασχοληθει κανεις!
Συντονιστές: grigkost, Κοτρώνης Αναστάσιος
.Ναί είναι ωραία άσκηση. Αν θυμάμαι καλά την έχω στο βιβλίο μου, αλλά την πήρα από τον Hardy, Pure Mathematics, άσκηση 31 σελίς 277.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ έγραψε:Ασκηση
Αν 0<x<1 , τότε.
Στην αρχή μου φάνηκε όχι τόσο "καλή"=εύκολη για δημοσίευση, όμως διαπίστωσα στην πορεια ότι αξιζει να ασχοληθει κανεις!
1/4 sto [0,1]
ξεκινώντας από την τρίτη παράγωγο και προσέχοντας τις τιμές της f και των παραγώγων της στα 0 , 1/2 , 1
.Διαπιστώνουμε ότι η τριτη παραγωγος ειναι θετικη για χ στο [1/2, 1) και αρνητικη στο (0,1/2) δηλαδή η f'' γνησιως φθινουσα στο (0,1/2) και γνησιως αυξουσα στο (1/2,1). Ομως δεν μπορω να προσδιορισω το προσημο της f '' αφού
,
και η μονοτονια της f'' δεν βοηθα...κατι δεν μου παει καλά , οποιος εχει λιγο χρονο ας ριξει μια ματιά.Ευχαριστώ.
Αυτή προέρχεται από την κυρτότητα (sinx= η συνάρτηση 2x/π η χορδή της) η οποία καθορίζεται από το ακρότατο της =1 στο π/2 και το αρχικό σημείο (0,0). Φαντάστηκα ότι με χρήση μόνο αυτής και με την συμμετρία ως προς την x=1/2 κάτι θα προέκυπτε Αν όμως αντί της f έφτιαχνα πχ την
αυτή θα είχε την ίδια χορδή αλλά θα ήταν πιο "φουσκωμένη" οπότε θα άλλαζε το κάτω φράγμα π ή θα χρειαζόταν βοήθεια από άλλη ανισότητα που δεν θα στηριζόταν στην κυρτότητα
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ έγραψε:Ασκηση
Αν 0<x<1 , τότε.
Στην αρχή μου φάνηκε όχι τόσο "καλή"=εύκολη για δημοσίευση, όμως διαπίστωσα στην πορεια ότι αξιζει να ασχοληθει κανεις!
λόγω συμμετρίας
εύκολα πρόσημο και ρίζες
υπάρχει μοναδικό
άρα εύκολο πρόσημο
άρα εύκολο πρόσημο και
άρα εύκολο πρόσημο
Κλασικός τρόπος που προσπάθησα να συντομεύσω με κυρτότητα και το έκανε ο Μιχάλης τον οποίο και ευχαριστώΜέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης