Επειδή η διδασκαλία του πρώτου κεφάλαιου της ανάλυσης πλησιάζει προς το τέλος, παραθέτω ένα θέμα από το προσωπικό μου διαγώνισμα. Είναι δική μου σύνθεση με διάφορες πηγές, από ερωτήματα που υπάρχουν ακόμη και στο σχολικό βιβλίο...
Θα αποτελέσει τιμή και μεγάλη χαρά να βοηθήσω κάποιον να συμπληρώσει το δικό του διαγώνισμα με αυτήν.
Επίσης θα ήθελα, αν κρίνεται κατάλληλη από το Θωμά που το ξεκίνησε αλλά τον έχω χάσει, να μπει στη συλλογή των θεμάτων του mathematica. Στην περίπτωση αυτή παρακαλώ ας με ενημερώσει κάποιος για την αρίθμηση που έχουν φθάσει τα θέματα για να βάλω το αντίστοιχο νούμερο..
ΘΕΜΑ 12
Δίνονται οι συναρτήσεις
, με
και
με
.α) Να βρείτε τη συνάρτηση της σύνθεσης
, τη συνάρτηση της σύνθεσης
και να αποδείξετε οτι για κάθε
ισχύει
.β) Να αποδείξετε οτι η συνάρτηση
είναι 1-1 και να βρείτε το σημείο, στο οποίο η γραφική της παράσταση τέμνει τον άξονα x'x.γ) Να βρείτε το σύνολο τιμών της συνάρτησης
, με
.δ) Θεωρούμε τη συνάρτηση
, με
. Να αποδείξετε οτι οι γραφικές παραστάσεις των συναρτήσεων
και
τέμνονται σε μοναδικό σημείο.ε) Δίνεται μια συνάρτηση
συνεχής στο
για την οποία γνωρίζουμε ότι ισχύει η σχέση
. Να αποδείξετε ότι η συνάρτηση
δεν αντιστρέφεται.Καλό βράδυ σε όλους.........
Υ.Γ. Το βρήκα το νούμερο, θα παρακαλούσα όποιον συνάδελφο μπορεί να βοηθήσει να συνεχίσουμε τη συλλογή ασκήσεων, δε βλέπω το λόγο να σταματήσει....

x ανήκει στο R και (gof)(x)=
με χ<1
, οπότε αν 
.
(κι άρα η
,
, τέτοιο ώστε
(κι άρα η
Είναι 

τέτοιο ώστε 
θα υπάρχει
τέτοιο ώστε 
άρα η h δεν αντιστρέφεται .
τότε η f δεν είναι 1-1
τότε
, τέτοια ώστε 
και συνεπώς η f δεν είναι 1-1.
και
. Αν υπάρχουν πραγματικοί αριθμοί
και θετικοί ρητοί αριθμοί
τέτοιοι ώστε
,
με οποιαδήποτε μετάθεση των
για κάθε
.

δηλαδή 
ώστε
.
ώστε
.
, άρα η h δεν είναι 1-1.![\boxed{\displaystyle\int^b_a f(x)\,dx = \left[\displaysyle\int f(x)\,dx \right]^b_a} \boxed{\displaystyle\int^b_a f(x)\,dx = \left[\displaysyle\int f(x)\,dx \right]^b_a}](/forum/ext/geomar/texintegr/latexrender/pictures/ac371a00106db98e69430926526d40c4.png)
που είναι γν. αύξουσα και έχει σ.τ τους πραγματικούς αριθμούς άρα το
ανήκει στο σύνολο τιμών της οπότε υπάρχει μοναδικό
τέτοιο ώστε 
τότε η
άρα δεν μηδενίζεται για κανένα
και