Γεωμετρία του χώρου και στατική.

Συντονιστής: matha

batmsup1

Γεωμετρία του χώρου και στατική.

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από batmsup1 »

Γεια σας. Την προηγούμενη χρονιά πέρασα σε μια δεύτερη σχολή στην οποια διδασκόμαστε το μάθημα της γεωμετρίας του χώρου και επίσης μια σειρά μαθημάτων στατικής στο χώρο. Σαν βιβλίο ξεκινάμε απο το σχολικό της β' λυκείου και κάνουμε όλα τα υπόλοιπα κεφάλαια στερεομετρίας που δεν διδάσκοντε στο σχολείο. Το μάθημα αυτό μπήκε πρόσφατα στο πρόγραμμα σπουδων και συνοδεύεται και απο εργαστήριο autocad. Επίσης κάνουμε στατική στις 3 διαστάσεις και το πρόβλημά μου είναι οτι δεν έχω ευχέρεια με τη σχεδίαση στον τρισδιάστατο χώρο, οπότε δυσκολεύομαι και στα 2 μαθήματα. Θέλω πολύ ώρα να σχεδιάσω ένα σχήμα και αδυνατώ να φανταστώ και να χειριστώ γωνίες, διαγώνιες και γενικά σχήματα στο χώρο. Με πιάνει μάλιστα ένας κόμπος στο στομάχι απο την αδυναμία μου αυτή και νιώθω ένα μάγκωμα. Έχω κάποια παλιά βιβλία στερεομετρίας (πάλλα, τόγκα, κλπ) αλλα δε με βοηθάνε στο να αποκτήσω άνεση στη σχεδίαση. Οι καθηγητές μου λένε να κάνω πολλές ασκήσεις, αλλα αυτό δε βλέπω να διορθώνει το αίσθημα που σας λέω, γιατί τα διάφορα βιβλία δε με καθοδηγούν στη σχεδίαση ουτε με βοηθάνε να αντιληφθώ καλύτερα τα στοιχεία ενός σχήματος. Μπερδεύομαι σε σύνθετα σχήματα, κάνω λάθη και γενικά θέλω πολύ ώρα για να λύσω μια άσκηση. Θα θελα απο τους παλιότερους καθηγητές εδώ και απο οποιον έχει ασχοληθεί, να μου προτείνει τι μπορώ να κάνω. Αν υπάρχουν και κάποια καλά βιβλία ευχαρίστως να τα ψάξω. Ευχαριστώ.
Άβαταρ μέλους
nsmavrogiannis
Επιμελητής
Επικοινωνία:

Re: Γεωμετρία του χώρου και στατική.

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από nsmavrogiannis »

Ερώτηση: Tα παλαιότερα βιβλία Στερεομετρίας (Πάλλα, Τόγκα, Νικολάου, Κανέλλου, Δρακόπουλου ,το εξαίρετο πόνημα του Ντάνη κ.α., κ.α) βοήθησαν γενιές νέων να διεισδύσουν στην Γεωμετρία του Χώρου. Γιατί άραγε να μην βοηθήσουν και τώρα;
Συμβουλή: Εκείνοι οι νέοι είχαν πείσμα, αφοσίωση, επιμονή και το σπουδαιότερο: υπομονή. Νομίζω ότι αν κάποιος οπλιστεί με αυτά θα τα καταφέρει.
Μαυρογιάννης
Αν κανείς δεν ελπίζει, δεν θα βρεί το ανέλπιστο, οι δρόμοι για το ανεξερεύνητο θα είναι κλειστοί.
Ηράκλειτος
batmsup1

Το πρόβλημά μου είναι κυρίως στη στατική. Οταν μου δίνεται ένα περίπλοκο σχήμα, που συνήθως αφορά ένα πραγματικό πρόβλημα και ζητείται ο υπολογισμός ενός μεγέθους, δυσκολεύομαι και στη σχεδίαση του σχήματος αλλα και στο να αντιληφθώ καλά τα ζητούμενα μεγέθη ακόμα και με έτοιμο το σχήμα. Δηλαδή μου ''πήζει'' απο τις πολλές ευθείες και τμήματα και γωνίες που έχει και σαν φαντασία δυσκολεύομαι να συλλάβω ποιο είναι που και τι. Επίσης επειδή σχεδιάζουμε τρισδιάστατα σχήματα στο επίπεδο, πολλές φορές δεν αντιλαμβάνομαι τη θέση ενός μεγέθους. Γενικά δηλαδή δεν έχω την αίσθηση και την άνεση που έχω στα επίπεδα προβλήματα με αποτέλεσμα να θέλω πολύ ώρα να καταλάβω το σχήμα και να απαντήσω στα ερωτήματα. Ο,τι άλλη πρόταση έχει κάποιος που μπορεί να με βοηθήσει ευπρόσδεκτη.
Χρήστος Δ. Μπίσμπος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Χρήστος Δ. Μπίσμπος »

Δύο παρατηρήσεις που ίσως σε βοηθήσουν:

α) συνήθως εκπαιδεύεται κανείς στο Τεχνικό Σχέδιο - Παραστατική Γεωμετρία πριν ασχοληθεί με την τριδιάστατη στατική.
Μήπως η εκπαίδευση σου έχει κάποια σχετικά κενά; Η σχετική πείρα με τις κατόψεις-οψεις-τομές-αξονομετρικά ήταν πάντα
ένα προαπαιτούμενο για τους μηχανικούς αναφορικά με την τριδιάστατη αντίληψη του
χώρου σε προβλήματα μηχανικής των στερεών. Ίσως η προσπάθεια να σχεδιάσεις κατευθείαν σε 3D autocad - χωρίς την
προαναφερθείσα πείρα - είναι που δημιουργεί το πρόβλημα σου.

β) Συνήθως τα τριδιάστατα σώματα (οι φορείς στη γλώσσα της στατικής) συντίθενται από απλούστερα μορφώματα που
μάλιστα είναι επίπεδα. Στην περίπτωση αυτή βοηθάει να τα σκεπτόμαστε και εμείς με τον τρόπο αυτό.

Φιλικά

Χρήστος

Χρήστος Δ. Μπίσμπος, Μηχανικός
batmsup1

Κοιτάξτε να δείτε, οι γνώσεις μου στο θέμα είναι οι γνώσεις του αποφοίτου λυκείου, που σημαίνει οτι δεν έχω πείρα με τη γεωμετρία του χώρου, ουτε έχω διδαχτεί σχέδιο ή παραστατική γεωμετρία. Τα μαθήματα που σας λέω είναι στο πρώτο εξάμηνο της σχολής. Το ένα αφορά τη γεωμετρία του χώρου και μας δίνοντε γεωμετρικές ασκήσεις, θεωρητικές και υπολογιστικές. Πάμε απ την αρχή δε λέω, αλλα προχωράμε με γρήγορο ρυθμό και δεν έχω άνεση στην αντίληψη του χώρου. Αντίθετα με το επίπεδο είμαι πολύ άνετος. Ακολουθούμε το υπόλοιπο απ το βιβλίο της β' λυκείου. Κάνουμε και λίγα στοιχεία προβολικής γεωμετρίας προς το τέλος. Οι ασκήσεις που μας δίνοντε αφορούν πυραμίδες, πρίσματα, να αποδείξουμε θεωρήματα σε τετράεδρα, με ασύμβατες ευθείες, δίεδρες γωνίες κλπ. Οταν ένα σχήμα έχει πολλές ευθείες σχεδιασμένες μου ''πήζει'' και χάνω την αίσθηση των μεγεθών. Είναι καλό που διδάσκεται αλλα θεωρείται πλεον απ τα δυσκολότερα μαθήματα. Ενδεικτικά λιγότερο απο 10% το περνάει στις εξετάσεις και με μικρούς βαθμούς κάθε φορά. Υποτίθεται οτι μπήκε για να μας βοηθήσει στις μελλοντικές στατικές, αλλα είναι απο μόνο του εξαιρετικά απαιτητικό.

Το άλλο μαθημα αφορά τη στατική του απολύτως στερεού για το πρώτο εξάμηνο. Στα αγγλικά είναι με τον τίτλο Engineering Mechanics και κάνουμε απο γνωστά βιβλία οπως των Hibbeler, Beer-Johnston κλπ. Κάποια σχήματα είναι εξαιρετικά περίπλοκα και με δυσκολεύει πολύ να αντιληφθώ τι γίνεται. Οποια αλλη συμβουλή έχετε ευχαρίστως να την ακούσω. Αν χρειαστεί μπορώ να παραθέσω και σχήματα για να καταλάβετε και για τα δύο μαθήματα.
Απάντηση

Επιστροφή στο “ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης