Βιβλίο Γεωμετρίας από Σωτήρη Λουρίδα και Μιχάλη Ρασσιά.

Συντονιστής: spyros

ykerasar

Re: Βιβλίο Γεωμετρίας από Σωτήρη Λουρίδα και Μιχάλη Ρασσιά.

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ykerasar »

Πράξη δικαιοσύνης προς νέο ταλαντούχο
Στις 11/3/2013 δημοσίευσα ένα μικρό συγχαρητήριο σημείωμα για την μεγάλη επιτυχία των Σωτήρη Λουρίδα και Μιχάλη Ρασσιά με το να αναλάβει ο διεθνής εκδοτικός οίκος Springer την έκδοση του βιβλίου τους με τίτλο: «Problem-Solving and Selected Topics in Euclidean Geometry». Κείνη την ημέρα δεν είχα, σε πρώτη ζήτηση, στοιχεία για τον ταλαντούχο Μιχάλη Θ. Ρασσιά (στο εξής: Μ.Θ.Ρ). Μετά από έρευνα στο αρχείο μου βρήκα αρκετά στοιχεία και με λίγα λόγια θα σκιαγραφήσω τον Μ.Θ.Ρ., απονέμοντας, έτσι, τιμή σε έναν νέο άνθρωπο που του αξίζει αυτή.
Ο Μ.Θ.Ρ. τελείωσε Ηλεκτρολόγος του ΕΜΠ, όμως από νωρίς τον κέρδισαν τα Μαθηματικά. Υπενθυμίζω πως το 2002 κατέκτησε ασημένιο μετάλλιο στην ΒΜΟ στη Ρουμανία και το 2003 κατέκτησε ασημένιο μετάλλιο στην ΙΜΟ στην Ιαπωνία στην ηλικία των 15,5 ετών. Η διπλωματική του εργασία ήταν πάνω στους πρώτους αριθμούς. Πήρε master από το Cambridge, η δε διπλωματική του εργασία είχε θέμα πάνω στην εικασία του Goldbach.
Όντας φοιτητής έγραψε, με τον Αλέξη Παπαϊωάννου (αναπληρωτή καθηγητή στη ΣΕΜΦΕ-ΕΜΠ), βιβλίο με τίτλο «Εισαγωγή στη Θεωρία των Αριθμών».
Ο Μ.Θ.Ρ. έγραψε, κατά παραγγελία του οίκου Springer, ένα βιβλίο με τίτλο «Problem – Solving and Selected Topics in Number Theory (in the Spirit of the Mathematical Olympiads)» το οποίο έκδωσε ο οίκος αυτός.
O M.Θ.Ρ. συνεχίζει το διδακτορικό του στη Θεωρία των Αριθμών στο Πολυτεχνείο Ε.Τ.Η. (πρόκειται για το Πολυτεχνείο του Einstein)

με εκτίμηση
Γιάννης Κερασαρίδης
Άβαταρ μέλους
pito

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από pito »

Συγχαρητήρια και από εμένα στον μεγάλο δάσκαλο κύριο Λουρίδα!
1. Δεν διδάσκουμε με αυτό που λέμε και κάνουμε. Διδάσκουμε με αυτό που είμαστε.
2. Ο μέτριος δάσκαλος περιγράφει. Ο καλός δάσκαλος εξηγεί. Ο σωστός δάσκαλος αποδεικνύει. Ο σπουδαίος δάσκαλος εμπνέει. ( Γουίλιαμ Γουάρντ)
KDORTSI
Διακεκριμένο Μέλος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από KDORTSI »

Σωτήρη και Μιχάλη, συγχαρητήρια για το νέο σας αυτό βιβλίο!

Να είστε καλά και πάντα να προσφέρετε στο δύσκολο αλλά

και όμορφο χώρο της Γεωμετρίας και των Μαθηματικών.

Κώστας Δόρτσιος
Άβαταρ μέλους
Γιώργος Ρίζος
Επιμελητής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Γιώργος Ρίζος »

Σωτήρη, ας είναι καλοτάξιδο το βιβλίο σας στο διεθνές ταξίδι του.

Ο ρόλος του είναι πολλαπλά σημαντικός.
Η υποβάθμιση του ρόλου της Γεωμετρίας, πιστεύω ότι, έχει κοστίσει στη Μαθηματική Παιδεία. Ίσως τα αποτελέσματα να μην είναι ακόμα εμφανή γιατί οι σημερινές παραγωγικές ηλικίες έχουν προλάβει να διδαχτούν Γεωμετρία. Μακάρι να αναστρέψουμε την πορεία αυτή!

Αφιερωμένο το παρακάτω χαρακτηριστικό απόσπασμα:

"Γεωμετρίας Εγκώμιον"

«...Το 1966 έγινε στην πόλη Caen της Γαλλίας ένα συνέδριο, όπου είπαν: "Είναι καιρός επιτέλους τα μοντέρνα Μαθηματικά, τα οποία από την εποχή του Cantor μέχρι σήμερα - μέχρι τότε δηλαδή, το 1966, έχουν πάρει μια βασική υπόσταση και διέπουν όλη μας τη δουλειά ως μαθηματικών, αυτών που παράγουμε Μαθηματικά, να μπουν από νωρίς στο σχολείο". Και αρχίσαμε από τότε μία πορεία η οποία έφερε τη θεωρία Συνόλων στην πρώτη Δημοτικού, αν όχι στο Νηπιαγωγείο, και η οποία μεταξύ άλλων άδειασε την Ευκλείδεια Γεωμετρία από τα εκπαιδευτικά προγράμματα.
Αλλά (...) το γενικό κλίμα της εποχής ήταν το εξής: Έβλεπες το φοβερό καθηγητή Τάδε - ονόματα μη λέμε - ο οποίος έγραφε στον πίνακα τύπους, χωρίς κανένα σχήμα. Σε μια στιγμή είχε κάποια αμφιβολία. Γύρναγε την πλάτη του στο ακροατήριο, σχημάτιζε κρυφά στον πίνακα ένα μικρό σχηματάκι, να δει αν το σημείο θα πέσει μέσα ή έξω από την έλλειψη, ούτως ώστε να βάλει θετικό ή αρνητικό πρόσημο στην αντίστοιχη παράσταση. Το έσβηνε, για να μην το δουν. Και γύριζε και έβαζε στον τύπο το σωστό πρόσημο. Τα σχήματα είχαν εξοβελιστεί.
Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι λείπει πλέον το παράδειγμα, το πλαίσιο αναφοράς της Ευκλείδειας Γεωμετρίας από τους Μαθηματικούς, για δεκαετίες θα έλεγα. Δεν είναι πλέον κοινός τόπος, για τους νέους Μαθηματικούς.
Και εδώ επισημαίνω το πρώτο βασικό λογικό άλμα: Είναι άλλο πράμα να ξεπεράσεις την τυραννία των σχημάτων και άλλο πράμα να εγκαταλείψεις τα σχήματα χωρίς να τα 'χεις διδαχτεί ποτέ. Γιατί η εγκατάλειψη της τυραννίας των σχημάτων σημαίνει ότι διαθέτεις ισχυρότερες μεθόδους, με τις οποίες μπορείς να τα ταξινομήσεις, να τα μελετήσεις, να δεις τις ιδιότητες που σε ενδιαφέρουν. Να δεις καινούργιες ιδιότητες τις οποίες δεν υποπτευόσουν πριν, και άλλα πολλά. Δε σημαίνει εγκατάλειψη των σχημάτων. Άλλο το ένα, άλλο το άλλο...»

Ε. Αγγελόπουλος (απόσπασμα ομιλίας από συνέδριο Ε.Μ.Ε.)
Άβαταρ μέλους
gbaloglou
Επιμελητής
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από gbaloglou »

ykerasar έγραψε:O M.Θ.Ρ. συνεχίζει το διδακτορικό του στη Θεωρία των Αριθμών στο Πολυτεχνείο Ε.Τ.Η. (πρόκειται για το Πολυτεχνείο του Einstein)
Επίσης το Πολυτεχνείο του δικού μας Δημήτρη Χριστοδούλου!

:coolspeak: :clap2:
Γιώργος Μπαλόγλου -- κρυσταλλογράφω άρα υπάρχω

Ὁρᾷς, τὸ κάλλος ὅσσον ἐστὶ τῆς λίθου, ἐν ταῖς ἀτάκτοις τῶν φλεβῶν εὐταξίαις. -- Παλατινή Ανθολογία 9.695 -- Ιδού του πετραδιού η άμετρη ομορφιά, μεσ' των φλεβών τις άναρχες πειθαρχίες.
ykerasar

συνάδελφε έχεις απόλυτο δίκιο: και του δικού μας Χριστοδούλου (ήταν μια παράλειψη από μέρους μου. και να σκεφτεί κανείς πως στις 24/2/2013 τον συγχάρηκα με την ευκαιρία της βράβευσής του από την ΕΜΕ)

με εκτίμηση
Γιάννης Κερασαρίδης
Atemlos

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Atemlos »

Καλή επιτυχία στο βιβλίο σας.

Φιλικά Κωνσταντίνος.
qwerty

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από qwerty »

Συγχαρητήρια!!!
Θα βγει Ελληνική έκδοση;
AΝΔΡΕΑΣ ΒΑΡΒΕΡΑΚΗΣ
Επιμελητής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από AΝΔΡΕΑΣ ΒΑΡΒΕΡΑΚΗΣ »

Συγχαρητήρια και από μένα στους δύο εκλεκτούς συναδέλφους.
Άβαταρ μέλους
S.E.Louridas
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από S.E.Louridas »

Θα ήθελα, αισθανόμενος την ανθρώπινη ανάγκη, να σας ευχαριστήσω για τις ευχές σας και για την θετική αύρα που αναδύθηκε, για την τύχη του βιβλίου αυτού και που αισθάνθηκα ότι βγήκε από την καρδιά και του νου των Άριστων πολλαπλά συναδέλφων και φίλων που τυγχάνει να ευρίσκονται (και εδώ) στο mathematica.
Επιτρέψτε μου και μένα να εξομολογηθώ. Όταν μου έκανε την τιμή να μου ζητήσει το Τεράστιο αυτό Μαθηματικό Ταλέντο ο Μιχαήλ Ρασσιάς μέσω του πατρός του Θεμιστοκλή Ρασσιά Καθηγητή του Ε.Μ.Π. (δεν έχει κανείς παρά να διαβεί το διαδίκτυο για να δει ότι ο Θεμιστοκλής Ρασσιάς είναι διεθνής Μαθηματική προσωπικότητα με ευρύ ερευνητικό και συγγραφικό έργο) να είμαι συν - συγγραφέας σε βιβλίο Ευκλείδειας Γεωμετρίας στο πνεύμα αυτών των διαγωνισμών, με χαρά είπα Ναι.
Οι βασικοί λόγοι είναι τρείς:
Ο ένας λόγος είναι ότι ο Μιχαήλ Ρασσιάς θυμήθηκε τον Καθηγητή του από τα Μαθήματα της Ε.Μ.Ε. και τον τίμησε με την πρόταση του αυτή. Είναι βαθύ μου πιστεύω ότι η αναγνώριση του έργου ενός από τους Μαθηματικούς δασκάλους από το παρελθόν είναι κορυφαία και ειλικρινής αναγνώριση για τον Μαθηματικό αυτό δάσκαλο, όταν μάλιστα γίνεται από μία Μαθηματική πλέον διεθνή Προσωπικότητα μόλις 25 ετών με εξέχουσες σπουδές και τίτλους, με συγγραφικό έργο και με σημαντικότατα δείγματα γραφής.
Ο δεύτερος λόγος είναι ότι η διεθνής παρουσία δύο Ελλήνων συγγραφέων σε μία Βασική Μαθηματική ενότητα εκείνη της Ελληνικής Ευκλείδειας Γεωμετρίας και μάλιστα στο πνεύμα των Διαγωνιστικών Μαθηματικών από τον Μεγαλύτερο Διεθνή Εκδοτικό Οργανισμό τον Spinger (στο Επιστημονικό γίγνεσθαι) είναι μία ηχηρότατη απάντηση σε διεθνές επίπεδο, στέλνει μηνύματα. Ο θεός μάλιστα βοήθησε ώστε να προλογίσει το βιβλίο αυτό ο Κορυφαίος εν ζωή Μαθηματικός Michael H. Freedman (Fields Medal in Mathematics, 1986).
Ο τρίτος λόγος είναι το mathematica (που κατά την άποψη μου είναι Μαθηματική ιστοσελίδα υψηλών επιστημονικών προδιαγραφών στην κορυφή επί της ουσίας του αντίστοιχου διεθνούς περιβάλλοντος). Θα ήταν αδιανόητο για την κουλτούρα μου να προχωρούσα ένα τέτοιο εγχείρημα αν δεν μου δινόταν η ευκαιρία να έχουν προηγηθεί δείγματα γραφής στο αντίστοιχο γίγνεσθαι που να πείθουν.
Στο mathematica μου δόθηκε η δυνατότητα αυτή. Να καταθέσω δηλαδή και τις Γεωμετρικές μου στιγμές (ανάμεσα συνολικά στις ημέτερες 3.400 περίπου εδώ) πολλαπλά και στην «μάχη» και τελικά αισθάνθηκα δυνατός αφού οι Καλλίτεροι με «αποδέχτηκαν» με ζεστασιά τόσο Επιστημονική όσο και Ανθρώπινη. Έτσι δημιουργήθηκε μία ισχυρή θέλω να πιστεύω αλυσίδα δειγμάτων γραφής που θεωρώ ότι μαζί με άλλα δημιούργησε το οδοιπορικό της συγγραφής αυτής πάνω στην Ευκλείδεια Γεωμετρία μας.

Και πάλι ευχαριστώ
S.E.Louridas

1.Μιλώ, μόνο όταν έχω να πώ κάτι καλύτερο από την σιωπή (Πυθαγόρας).
2.Οι αξίες αντανακλώνται, Δεν επιβάλλονται.
3.Είναι Κορυφαία η κάθε στιγμή επίλυσης ενός Μαθηματικού προβλήματος.
Χρήστος Δ. Μπίσμπος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Χρήστος Δ. Μπίσμπος »

Θα ήθελα να προσθέσω και τα δικά μου ολόθερμα συγχαρητήρια.

Χρήστος Δ. Μπίσμπος
Μηχανικός
Άβαταρ μέλους
R BORIS
Επιμελητής
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από R BORIS »

αν και άργησα τι να πει κανείς? φτάνουν τα συγχαρητήρια?
ykerasar

Δεν μπορώ παρά να εκφράσω την πικρία μου κάθε φορά που σκέφτομαι πως ένας μαθηματικός του διαμετρήματος του Σωτήρη Λουρίδα βρίσκεται εκτός της Επιτροπής Διαγωνισμών της ΕΜΕ. Μετά το τελευταίο επίτευγμα (μαζί με το αναδυόμενο αστέρι, τον Μιχάλη Ρασσιά), σε οποιαδήποτε άλλη χώρα θα απολάμβανε μεγάλων τιμών. Ο Κρόνος "τρώει" τα παιδιά του;

με εκτίμηση
Γιάννης Κερασαρίδης
Άβαταρ μέλους
Christos75
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Christos75 »

Τα θερμά μου συγχαρητήρια κι από εμένα στον κ Λουρίδα που έτυχε κι εγώ να τον έγω δάσκαλο για ένα φεγγάρι.
Χρήστος Λοΐζος
Άβαταρ μέλους
lafkasd
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από lafkasd »

Καλοτάξιδο το βιβλίο. Τα θερμά συγχαρητήρια και από εμένα στον Σωρήρη Λουρίδα που επίσης έχω την τιμή να έχω υπάρξει μαθητής του ένα καλοκαιρινό φεγγάρι του 2006.
Με εκτίμηση
Λαύκας Δημήτρης
Απάντηση

Επιστροφή στο “Γενικά Μηνύματα”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 3 επισκέπτες