Πλην επί πλην ίσον συν. Γιατί;

Συντονιστής: spyros

christodoulou

Πλην επί πλην ίσον συν. Γιατί;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από christodoulou »

Πώς θα ήταν δυνατόν να εξηγηθεί αυτό με τη βοήθεια χειροπιαστών παραδειγμάτων σε μαθητές γυμνασίου;
xr.tsif
Επιμελητής

Re: Πλην επί πλην ίσον συν. Γιατί;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από xr.tsif »

Ο φίλος του φίλου είναι δικός μας φίλος
Ο εχθρός του εχθρού είναι δικός μας φίλος
Ο εχθρός του φίλου μας είναι εχθρός
Ο φίλος του εχθρού μας είναι εχθρός

Ελπίζω να βοήθησα
Χρήστος
Γιατί πάντα αριθμόν έχοντι. Άνευ τούτου ουδέν νοητόν και γνωστόν.
fmak65

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από fmak65 »

Αυτό είναι ενα απομνημονικο στιχακι για να το βρισκουν ευκολα οι μαθητες. Απ οτι ξερω δυο συναδελφισσες (ημασταν μαζι περσυ στο σεμιναριο εφαρμοσμενης διδακτικης που διοργανωνει το παραρτημα της ΕΜΕ ) ηθελαν να παρουσιασουν μια νεα προταση στο συνεδριο τον Νοεμβριο. Δεν ξερω αν εγκριθηκε η εργασια τους. Υπομονη ως το συνεδριο.
Μαραντιδης Φωτης
Άβαταρ μέλους
Γιώργος Ρίζος
Επιμελητής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Γιώργος Ρίζος »

Χρησιμοποιώ και προτείνω το εξής παράδειγμα:
pollaplasiasmos.png
pollaplasiasmos.png (63.09 KiB) Προβλήθηκε 5354 φορές
Γιώργος Ρίζος
Συνημμένα
Pollaplasiasmos.pdf
(136.25 KiB) Μεταφορτώθηκε 213 φορές
CosCo

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από CosCo »

Μιας και x*y=(signx)*(signy)*ΑΠ_ΤΙΜΗ(x)*ΑΠ_ΤΙΜΗ(y) αρκεί να δούμε τις περιπτώσεις -*+ κτλ μιας και το υπολοιπόμενο μπορεί να νοηματοδωτηθεί σα βήμα προς τα κάπου

Δε ξέρω άμα βοηθάει, αλλά εγώ στα νιάτα μου το καταλάβαινα με ορολογία προσανατολισμού. Το + δηλώνει μια φορά προς τα κάπου (αριστερά->δεξιά, ψηλό->βαθύ, κρύο->ζεστό κτλ), το - δηλώνει την αντίστροφη πορεία. Επιπλέον το -, μιας και ορίζεται εκ των υστέρων, δηλώνει και την διαδηκασία της αντιστροφής, οπότε το + δηλώνει την διατήρηση της πορείας. Το * δηλώνει τη σύνθεση των διαδηκασιών διατίρηση πορείας-αντιστροφή πορείας.
Έτσι -*+ : βουλιάζω (+) και με το που μου προσαφθεί το - αλλάζω πορεία, άρα αρχίζω το ανέβασμα, άρα πάω βαθύ->ψηλό, ήτοι -
+*- : κρυώνω (-) και με το που μου προσαφθεί το + διατιρώ την πορεία μου, άρα εξακολουθώ να κρυώνω, άρα ζεστό->κρύο, ήτοι -
κτλ
κτλ

Μπορεί και να δειχτεί αλγεβρικά, φανερώνοντας ότι ο -(-χ) είναι ο αντίθετος του -χ, διαισθητικά ότι το χ και το -(-χ) βρίσκονται απ' την ίδια μπάντα του 0 και απέχουν το ίδιο απ' αυτό. Για να γίνει οπτικά αντιληπτό και να μην το πεθάνουμε στην αφαίρεση παίρνουμε περιπτώσεις χ<0 και χ>0...
«σημαντική δράση είναι ο,τιδήποτε προωθεί την αυτοπεποίθηση, την αυτονομία, την πρωτοβουλία, την συμμετοχή, την αλληλεγγύη, τις εξισωτικές τάσεις και την αυτενέργεια των μαζών και οτιδήποτε συμβάλλει στον αποφενακισμό τους»
Απάντηση

Επιστροφή στο “ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες