ΖΟΡΙΚΗ

Συντονιστής: Demetres

george95

ΖΟΡΙΚΗ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από george95 » Κυρ Σεπ 29, 2013 5:00 pm

Έχουμε τους πραγματικούς αριθμούς a_i,b_i για τους οποίους ισχύει:

1)a_i+b_i=1 για κάθε i=1,2,...,n

2)na=\sum_{i=1}^{n}{a_i},nb=\sum_{i=1}^{n}{b_i}

Να δείξετε ότι: \sum_{i=1}^{n}{a_ib_i}=nab-\sum_{i=1}^{n}{(a_i-a)^2}

FERMA

Re: ΖΟΡΙΚΗ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από FERMA » Κυρ Σεπ 29, 2013 5:20 pm

Παραθέτω μία λύση αν και νομίζω ότι η άσκηση είναι σε λάθος φάκελο.

Έχουμε
\sum_{i=1}^{n}{a_i b_i}=\sum_{i=1}^{n}{a_i(1-a_i)}=\sum_{i=1}^{n}{a_i}-\sum_{i=1}^{n}{a_i^2\ \right\}=na-\sum_{i=1}^{n}{a_i^2}

Επίσης
\sum_{i=1}^{n}{a_ib_i}=      na -\sum_{i=1}^{n}{(a_i -a+a)^2}= 

na -\sum_{i=1}^{n}\left[{(a_i -a)^2 +2(a_i-a)a+a^2}  \right]=    na -\sum_{i=1}^{n}\left[{(a_i -a)^2+2aa_i-a^2}\right]= 

na -\sum_{i=1}^{n}{(a_i -a)^2}-2a\sum_{i=1}^{n}\lefta_i \right +\sum_{i=1}^{n}a^2=   na -\sum_{i=1}^{n}{(a_i -a)^2}-2ana+na^2= 

na -\sum_{i=1}^{n}{(a_i -a)^2}- na^2=  na(1-a)-\sum_{i=1}^{n}{(a_i -a)^2}= 

nab-\sum_{i=1}^{n}{(a_i -a)^2}

Αφού απο υπόθεση ισχύει a_i+b_i=1,na=\sum_{i=1}^{n}{a_i},nb=\sum_{i=1}^{n}{b_i} a=b=1

kostas_zervos

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από kostas_zervos » Κυρ Σεπ 29, 2013 5:25 pm

george95 έγραψε:Έχουμε τους πραγματικούς αριθμούς a_i,b_i για τους οποίους ισχύει:

1)a_i+b_i=1 για κάθε i=1,2,...,n

2)na=\sum_{i=1}^{n}{a_i},nb=\sum_{i=1}^{n}{b_i}

Να δείξετε ότι: \sum_{i=1}^{n}{a_ib_i}=nab-\sum_{i=1}^{n}{(a_i-a)^2}
Από την a_i+b_i=1 , έχουμε b_i=1-a_i , άρα

\displaystyle \sum_{i=1}^{n}b_i=\sum_{i=1}^{n}(1-a_i)\iff nb=n-na\;\;(1)

\displaystyle \sum_{i=1}^{n}{a_ib_i}=\sum_{i=1}^{n}{a_i(1-a_i)}=\sum_{i=1}^{n}{a_i}-\sum_{i=1}^{n}{a_i^2}=na-\sum_{i=1}^{n}{a_i^2}

\displaystyle nab-\sum_{i=1}^{n}{(a_i-a)^2}\overset{(1)}{=}a(n-na)-\sum_{i=1}^{n}{a_i^2}+2\sum_{i=1}^{n}aa_i-\sum_{i=1}^{n}a^2=

\displaystyle =na-na^2-\sum_{i=1}^{n}{a_i^2}+2na^2-na^2=na-\sum_{i=1}^{n}{a_i^2}.

Άρα \displaystyle \sum_{i=1}^{n}{a_ib_i}=nab-\sum_{i=1}^{n}{(a_i-a)^2}.

Νομίζω ότι είναι πολύ εύκολη για το φάκελο αυτό...

Κώστας Ζερβός
george95

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από george95 » Τρί Οκτ 01, 2013 10:22 pm

FERMA έγραψε:Παραθέτω μία λύση αν και νομίζω ότι η άσκηση είναι σε λάθος φάκελο.
kostas_zervos έγραψε:Νομίζω ότι είναι πολύ εύκολη για το φάκελο αυτό...
Νομίζω ότι κάνετε λάθος. Μια χαρά είναι εδώ...

sokratis lyras

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από sokratis lyras » Τρί Οκτ 01, 2013 10:28 pm

Η αλήθεια είναι ότι έχουν υπάρξει και ευκολότερες http://mathematica.gr/forum/viewtopic.php?f=59&t=27436 (δείτε το 1ο πρόβλημα)

Mihalis_Lambrou
Επιμελητής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Mihalis_Lambrou » Τρί Οκτ 01, 2013 10:43 pm

Θα συμφωνήσω απόλυτα με τον Κώστα.
kostas_zervos έγραψε:Νομίζω ότι είναι πολύ εύκολη για το φάκελο αυτό...
Η άσκηση παραείναι εύκολη για διαγωνισμό φοιτητών.

Ας δούμε γιατί.

Θέλουμε να δείξουμε ότι
george95 έγραψε: \sum_{i=1}^{n}{a_ib_i}=nab-\sum_{i=1}^{n}{(a_i-a)^2}
όπου από την πρώτη συνθήκη έχουμε για απλό λόγο ότι a+b=1.

Διώχνοντας τα b, \, b_i , το αριστερό μέλος της αποδεικτέας είναι \displaystyle{\sum_{i=1}^{n}{a_i(1-a_i)}} και το δεξί \displaystyle{na(1-a)-\sum_{i=1}^{n}{(a_i-a)^2}}.

Ζόρικο, που λέει ο τίτλος; Απολύτως όχι. Είναι τετριμμένο γιατί δεν έχουμε παρά να ανοίξουμε τις παρενθέσεις και τα δούμε σχεδόν αυτόματα, με πράξεις ρουτίνας, την ισότητα των δύο μελών.

Έχω κάνει πολλές φορές στην επιτροπή θεμάτων σε σκληρούς διαγωνισμούς όπως στον Αρχιμήδη, σε Βαλκανιάδες, στον SEEMOUS και αλλού. Δεν θυμάμαι να έχω δει πιο ρουτίνας θέμα σε τέτοιους διαγωνισμούς. Δεν θα γινόταν δεκτή ούτε για το λεγόμενο longlist των διαγωνισμών αυτών.
george95 έγραψε:Νομίζω ότι κάνετε λάθος. Μια χαρά είναι εδώ...
Δεν νομίζω!

george95

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από george95 » Τρί Οκτ 01, 2013 11:26 pm

απλά διαφωνούμε

FERMA

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από FERMA » Τρί Οκτ 01, 2013 11:35 pm

Φίλε Γιώργο έχω καταλάβει ότι είσαι φοιτητής. Νομίζω ότι τα άτομα που έγραψαν τα παραπάνω σχόλια (Κος Λάμπρου, Κος Ζερβός) ξέρουν κάτι παραπάνω από εμάς οπότε καλό είναι να δείχνουμε σεβασμό και σε τέτοιες περιπτώσεις να εμπιστευόμαστε την κρίση τους ( το ίδιο ισχύει για πολλά ακόμη μέλη του φόρουμ που ασχολούνται με τα μαθηματικά μια ζωή). Δεν υποτιμάει κανείς την άσκηση σου απλά για αυτό τον φάκελο αυτό είναι αρκετά εύκολη. Θα μπορούσε να μπει στον φάκελο των juniors στις ολυμπιάδες. Για να το καταλάβεις αυτό ρίξε μια ματιά και σε άλλα θέματα του φακέλου ''Διαγωνισμοί για φοιτητές'' για να δεις την διαφορά επιπέδου.

Mihalis_Lambrou
Επιμελητής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Mihalis_Lambrou » Τετ Οκτ 02, 2013 1:04 am

george95 έγραψε:απλά διαφωνούμε
Προφανώς δεν έγινε κατανοητή η λύση απόλυτης ρουτίνας που έγραψα. Κάνω άλλη μία προσπάθεια να την εξηγήσω.

To αριστερό μέλος είναι \displaystyle{\sum_{i=1}^{n}{a_i(1-a_i)} = na - \sum_{i=1}^{n}{a_i^2}} και το δεξί είναι

\displaystyle{na(1-a)-\sum_{i=1}^{n}{(a_i-a)^2} =na-na^2 - \sum_{i=1}^{n}{(a_i^2 -2a_1a +a^2)= na-\cancel{ na^2} -\sum_{i=1}^{n}a_i^2 +\cancel{ 2na^2} -\cancel{  na^2} }.

Τα δύο μέλη είναι ίσα. Τελειώσαμε.

Πραγματικά δεν βλέπω που είναι ζόρικη η άσκηση. Σε κανένα στάδιο δεν χρειάστηκε ούτε η παραμικρή σκέψη.
FERMA έγραψε:<...> Για να το καταλάβεις αυτό ρίξε μια ματιά και σε άλλα θέματα του φακέλου ''Διαγωνισμοί για φοιτητές'' για να δεις την διαφορά επιπέδου.
Απολύτως.

Άβαταρ μέλους
Nick1990

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Nick1990 » Σάβ Οκτ 19, 2013 7:23 pm

Δεν είναι απλά εύκολη, trivial είναι για το επίπεδο αυτό. Αν μιλάμε για διαγωνισμούς, είναι αντικειμενικά θέμα διαγωνισμού μαθητών γυμνασίου, και μάλιστα εύκολο. Αν διδάσκονταν καλύτερα οι συμβολισμοί για τα αθροίσματα σε σχολικό επίπεδο, θα ήταν και μια εύκολη άσκηση Α Λυκείου.

Κολλιοπουλος Νικος.
Μεταδιδακτορικός ερευνητής.
Ερευνητικά ενδιαφέροντα: Στοχαστικές ΜΔΕ, ασυμπτωτική ανάλυση στοχαστικών συστημάτων, εφαρμογές αυτών στα χρηματοοικονομικά και στη διαχείριση ρίσκων.
Απάντηση

Επιστροφή σε “Διαγωνισμοί για φοιτητές”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες