sorfan έγραψε:Αγαπητοί φίλοι
Αναφέρθηκα σε συγκεκριμένα ερωτήματα που απασχολούν μαθητές και καθηγητές. Δεν αμφισβητώ ούτε
την ακεραιότητα, ούτε την καλή πρόθεση των συναδέλφων καθηγητών που διορθώνουν.
Όμως σε κάθε βαθμολογικό κέντρο διαμορφώνεται μία κοινή γραμμή και γι αυτό αναφέρθηκα σε αυτά.
Τα λήμματα που χρησιμοποιούμε εκτός βιβλίου ειναι συγκεκριμένα και αφού οι εξετάσεις καθορίζονται με
τόση λεπτομέρεια δεν θα ήταν τόσο δύσκολο να ενσωματωθούν στο σχολικό βιβλίο. Εξάλλου τέτοιες
μικροπαρεμβάσεις έχουν γίνει στο σχολικό βιβλίο.
Είναι δυνατόν το κριτήριο του μιγαδικού που είναι πραγματικός να είναι ακόμη άσκηση; Είναι λογικό αυτό;
Τέλος, η ανάλυση του θέματος από τον κ. Μαυρογιάννη με καλύπτει πλήρως.
Σπύρος Ορφανάκης
Σπύρο, κατανοώ πλήρως τον προβληματισμό σου και συμφωνώ απόλυτα μαζί σου. Σίγουρα, μερικά χρήσιμα λήμματα θα έπρεπε σιγά σιγά να ενσωματώνονται στο σχολικό βιβλίο για να αποτελούν απλά και κατανοητά εργαλεία για τη λύση των ασκήσεων. Αυτά δεν είναι περισσότερα από 5 και δε βλέπω το λόγο γιατί να μην γίνεται.Το ίδιο θα μπορούσε κάλλιστα να γίνει και στην περίπτωση μερικών σχολίων ή συμπληρώσεων. Υπάρχει όμως τρομερή γραφειοκρατία, την οποία διασκεδάσαμε και με ανέκδοτα εδώ στο mathematica στο παρελθόν !
Λοιπόν , για να ξεκαθαρίσουμε το τοπίο :
α)
Οι βοηθητικές προτάσεις σίγουρα πρέπει να αποδεικνύονται. Και η οδηγία για το κριτήριο πραγματικού - φανταστικού που η ΚΕΓΕ πρότεινε μια χρονιά στις εξετάσεις να βαθμολογηθεί πλήρως,
κακώς δόθηκε και το έγραψα και πριν.
β) Μερικές λεπτομέρειες - συμπληρώσεις , όπως αυτή που εύστοχα έβαλε ο Λευτέρης , θα ήταν ευχής έργο να συμπεριληθφούν στο σχολικό βιβλίο.Ωστόσο , υποστηρίζω ότι αυτές οι λεπτομέρειες πηγάζουν από το πνεύμα του βιβλίου και αποτελούν μέρος της διδασκαλίας.Είναι λοιπόν παράλογο να αφαιρέσουμε μονάδες από μαθητή, επειδή δεν ''αποδεικνύει '' αυτό το σημείο. Δεν πρόκειται για πρόταση, αλλά για παρατήρηση και τίποτα παραπάνω.
Το ξέρετε ότι ανήκω στον ομάδα των μετριοπαθών καθηγητών και δεν κόβω μονάδες εύκολα, παρά μόνο στα εμφανή λάθη και στις ουσιώδεις παραλείψεις.Έχω όμως και φίλους συναδέλφους που εκτιμώ και αγαπώ και που είναι της '' σκληρής γραμμής'' . Αυτοί, αν δεν δουν σε γραπτό τη λύση που θέλουν, κόβουν τη μοναδούλα με ευκολία. Δεν προσπαθώ να τους αλλάξω γνώμη, διότι μου αρέσει η ποικιλία και η διαφωνία , μου αρέσει όμως και να συζητώ και να προβληματίζομαι μαζί τους .
Στο πνεύμα αυτή της λογικής είναι και αυτά που σας γράφω παρακάτω.Τα θέτω για να προβληματιστείτε και όχι για να αποδείξω πως έχω δίκαιο, κάτι που δεν το θέλω ούτε το διεκδικώ από κανένα:
α) Σε μια άσκηση που ζητείται να λυθεί η εξίσωση

, όπου η f είναι γνησίως μονότονη , ένας μαθητής σας ή ας πούμε το παιδί σας που δίνει εξετάσεις , γράψει :
'' H f είναι 1-1 , ως γνησίως μονότονη , οπότε :

ή

'' ,
Θα σας φανεί λογικό, αν εγώ (ή ο φίλος μου Νίκος Μαυρογιάννης) εισηγηθώ στο βαθμολογικό να κοπεί 1 μονάδα, διότι ο μαθητής δεν δικαιολογεί το ισοδύναμο που βάζει , μια και το σχολικό βιβλίο έχει συνεπαγωγή ;Διότι , σύμφωνα με το βιβλίο πρέπει πρώτα να βρεθούν οι τιμές με συνεπαγωγή και μετά να γίνει επαλήθευση.Είναι η ίδια ακριβώς περίπτωση με αυτή της μονοτονίας!
β) Δίνεται στους μαθητές να λυθεί η εξίσωση

.Ένας μαθητής γράφει :
'' Θεωρώ τη συνάρτηση

. Η

είναι γνησίως αύξουσα διότι :

για κάθε
Επομένως η εξίσωση

έχει το πολύ μία ρίζα.Αφού όμως

, το

είναι ρίζα της εξίσωσης

.
Άρα η

είναι η μοναδική ρίζα της εξίσωσης

. Συνεπώς και η δοσμένη εξίσωση που είναι ισοδύναμη με την

,
έχει μοναδική ρίζα την

. ''
Πόσες μονάδες θα κόβατε για αυτή τη λύση, επειδή ο μαθητής χρησιμοποιεί την πρόταση:
'' Αν μια συνάρτηση f είναι γνησίως μονότονη, τότε αυτή έχει τπ πολύ μία ρίζα ''
ή έστω την πρόταση:
'' Αν μια συνάρτηση f είναι γνησίως μονότονη και το

είναι ρίζα της εξίσωσης

, τότε αυτή είναι μοναδική '' ,
που όπως καλά ξέρετε δεν υπάρχει στο σχολικό βιβλίο ;
Το σχολικό αναφέρει τη σχετική πρόταση για τη μοναδικότητα ρίζας μόνο για τις συναρτήσεις που είναι 1-1. Αλλά από το γνησίως μονότονη μέχρι το 1-1 υπάρχει ένα σοβαρό κενό ! Δεν πρέπει ο μαθητής να χάσει μονάδες αφού χρησιμοποιεί πρόταση εκτός του σχολικού βιβλίου ;
Λοιπόν, καμία μονάδα δεν θα χάσει ο μαθητής , όπως δεν μονάδες δεν κόψαμε και τόσες φορές που το ερώτημα τέθηκε στις εξετάσεις .Όλα αυτά τα σχόλια και οι παρατηρήσεις έχουν αναλυθεί από τον διδάσκοντα στη σχολική τάξη και είναι κοντά στο πνεύμα του σχολικού βιβλίου.Καμία υπέρβαση δεν έχει κάνει ούτε ο μαθητής ούτε ο καθηγητής.
Δεν χρειάζεται επομένως πανικός και σχολαστικότητα που κάνει τα μαθηματικά ανιαρά και τη δουλειά του μαθηματικού μαρτύριο . Ναι στην αυστηρότητα, αλλά εκεί που πράγματι χρειάζεται.
Οι θέσεις μου λοιπόν σε όλη αυτή την αλληλογραφία αναφέρονται μόνο για τέτοιες περιπτώσεις ,που είναι πολύ κοντά στο σχολικό βιβλίο και τη διδασκαλία .Αυτά για να μη δημιουργούνται λαθεμένα συμπεράσματα.Αν λοιπόν είναι να είμαστε αυστηροί και σχολιαστικοί , να είμαστε όλοι και παντού , σε όλα τα σημεία. Όχι όπου νομίζουμε ή όπου μας εξυπηρετεί, είτε πρόκειται για την ΚΕΓΕ , είτε στο μάθημά μας είτε στη διόρθωση των γραπτών.
Να θυμίσω βέβαια και τις δεκάδες ενημερώσεις από το ΠΙ για το ρόλο του βιβλίου στη μεταρύθμιση Αρσένη και το κλίμα μέσα στο οποίο γράφηκαν.Αν το Υπουργείο θελήσει μια αυστηρότατη προσέγγιση όλων των μαθηματικών ζητημάτων στην Γ΄κατεύθυνση, πρέπει να το κάνει επίσημα. Εϊχαμε όμως στο παρελθόν και τα αυστηρότατα βιβλία των Βαρουχάκη κλπ και άλλαξαν , ακριβώς επειδή ήταν πολύ αυστηρά.
Σε μια τέτοια γενική και επίσημη στροφή, θα είμαι και γω εναρμονισμένος(αν και αντίθετος). Για την ώρα όμως ισχύουν αυτά που ξέρουμε και έγραψα παραπάνω.Και είμαι σίγουρος ότι το πνεύμα που επικρατεί αυτή τη στιγμή στα μαθηματικά είναι το σωστό.
Με εκτίμηση σε όλους σας , όποια άποψη και να έχετε - Μπάμπης