Βρείτε...

Συντονιστής: emouroukos

Άβαταρ μέλους
Α.Κυριακόπουλος

Re: Βρείτε...

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Α.Κυριακόπουλος » Κυρ Νοέμ 08, 2009 1:27 am

chris_gatos έγραψε:Kαλησπέρα!
Κύριε Αντώνη, στην ερώτηση σας, αν πρέπει να είμαστε χαρούμενοι που υπολογίσαμε παραγώγους στις συναρτήσεις που αναφέρατε, θα απαντήσω ως εξής:
Εγω προσωπικά δε θα ήμουν καθόλου ευχαριστημένος αν κάποιος συνάδελφος είχε δώσει το θέμα ,διατυπωμένο με αυτή
τη μορφή σε ΜΑΘΗΤΕΣ. Ο λόγος είναι απλός, τη θεωρώ σα μια προκατασκευασμένη ''παγίδα'', μακριά απο το πνεύμα της διδασκαλίας και της χρησιμότητας των μαθηματικών. Με άλλη διατύπωση ( εννοώ κλιμακούμενης φυσικά, μιας και ο στόχος της άσκησης είναι άλλος) , ίσως και να συμφωνούσα για τη διδακτικότητα της άσκησης.
Πρέπει με σαφήνεια , να πληροφορούμε τους μαθητές για αυτό που θέλουμε να μας βρούν.
Όσον αφορά τα υπόλοιπα, οφείλω να ξαναπώ , πως συμφωνώ με την εύρεση του συνόλου ορισμού, ακόμα και περιγραφικά στις ...δύσκολες περιπτώσεις.
Τώρα , ομολογουμένως στην περίπτωση της άσκησης του spivak, δείχνεται το αντίθετο, το αποκρουστικό της υποθέσεως
''εύρεση συνόλου ορισμού''. Σε αυτήν την περίπτωση επιλέγω την ''περιγραφική'' μέθοδο κι ας μην το έχω προσδιορίσει πλήρως.
Αγαπητέ Χρήστο.
1) Πώς αλλιώς θα μπορούσε να διατυπωθεί; Όταν λέμε να βρείτε την παράγωγο μιας συνάρτησης, εννοούμε όλα όσα πρέπει να γίνουν, δηλαδή:
α) Σύνολο ορισμού ( όχι κατ' ανάγκην υπό μορφή διαστήματος η ενώσεων διαστημάτων του R).
β)Πού είναι παραγωγίσιμη και
γ) Εύρεση της παραγώγου.
Διαφορετικά, κάθε φορά δεν θα ξέρουμε για πια x μιλάμε. Θα μιλάμε στον αέρα.
2) Τι σημαίνει «προκατασκευασμένη παγίδα;». Αν σε μια έρευνα ( για παράδειγμα στη Φυσική) προκύψει μια τέτοια συνάρτηση, τι θα πει ο ερευνητής; Δεν με έμαθαν την περίπτωση αυτή γιατί είναι παγίδα; Όλες οι περιπτώσεις είναι στο πνεύμα της διδασκαλίας και της χρησιμότητας των μαθηματικών ,αν θέλουμε να μη δίνουμε στρεβλή εικόνα αυτών.
3) Όταν ζητάμε την παράγωγο μιας συνάρτησης, εννοούμε με μεγάλη σαφήνεια αυτά που είπα παραπάνω. Και το τονίζω για άλλη μια φορά: Διαφορετικά, δεν θα ξέρουμε για πια x μιλάμε, οπότε αρχίζουν οι ασάφειες και τα μαθηματικά φαίνονται δυσκολότερα από ότι είναι.
•Αγαπητέ Χρήστο. Το θέμα αυτό είναι εντελώς όμοιο με το θέμα που είχαμε συζητήσει στο mathematica, όταν προέκυψε το θέμα του συνόλου ορισμού μιας εξίσωσης. Τότε είχα γράψει πολλά μηνύματα και νομίζω ότι είχα εξαντλήσει πλήρως το θέμα. Θα μου επιτρέψεις , λοιπόν, να μην επανέλθω στο θέμα, γιατί ό,τι είχα να πω, το έχω πει εκεί. Είναι κουραστικό, όχι μόνο για μένα, αλλά και για τους φίλους μας του mathematica να επαναλαμβάνουμε τα ίδια και τα ίδια.
Με εκτίμηση και αγάπη.
.
Υ.Γ. Όταν ζητάς το σύνολο ορισμού μια συνάρτησης, που ορίζεται από ένα τύπο f(x) και λες ότι το σύνολο αυτό είναι: \displaystyle{{\rm A} = \left\{ {x \in R|f(x) \in R} \right\}},τότε το σύνολο αυτό Α το έχεις προσδιορίσει πλήρως.

Αντώνης Κυριακόπουλος
•Ο έξυπνος παραδέχεται •Ο πονηρός δικαιολογείται •Ο βλάκας επιμένει
Άβαταρ μέλους
Στέλιος Μαρίνης
Επικοινωνία:

Πρέπει να μπει ειδική θεματική ενότητα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Στέλιος Μαρίνης » Δευ Νοέμ 09, 2009 6:51 pm

Μαθηματική αυστηρότητα και εκπαίδευση. Επειδή το ζήτημα είναι μεγάλο, θα περιμένω κάτι τέτοιο για να τοποθετηθώ αναλυτικά. Για την ώρα, θα μιλήσω με παραβολή: Κ
Κάποιος δάσκαλος οδήγησης ήθελε να εκπαιδεύσει έναν υποψήφιο οδηγό στο χειρισμό του τιμονιού και τις αλλαγές ταχυτήτων στις στροφές, χωρίς -σε πρώτη φάση- να θέλει να απασχολεί το μαθητή του ο έλεγχος των σημάτων της τροχαίας. Είχε μπροστά του πολά μαθήματα ακπομη και σκόπυευε αυτό να γίνει στα επόμενα. Μια μέρα λοιπόν που η πόλη τους είχε αδιεάσει γιατί όλος ο κόσμος είχε πάει έξω από την πόλη σε μια σημαντική εκδήλωση, τον έβαλε να οδηγήσει στην άδεια πόλη αγνοώντας τα σήματα.
Το κατά πόσον η επιλογή αυτή ήταν παιδευτικά κατάλληλη είναι προς έλεγχο. Πιστεύει όμως κανείς ότι με τον τρόο αυτό ο μαθητευόμενος διδασκόταν να μην κοιτάζει τα σήματα της τροχαίας;

Κάποτε οι καμπύλες των γραφικών παραστάσεων ζωντανεύουν, είναι διαφορίσιμες γιατί είναι λείες κι όμορφες, έχουν ακρότατες τιμές γιατί αρνούνται τη μονοτονία, δεν έχουν όριο πραγματικό, αλλά μπορείς και τις φαντάζεσαι στο άπειρο και η ασύμπτωτη ευθεία είναι το καράβι που σε ταξιδεύει πλάι τους.
Άβαταρ μέλους
nsmavrogiannis
Επιμελητής
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από nsmavrogiannis » Τρί Νοέμ 10, 2009 1:02 am

Γειά σας
Θα ήθελα πρώτα-πρώτα να εμπλουτίσω το απάνθισμα που παρέθεσα σε προηγούμενο μήνυμα μου με μερικά ακόμη παραθέματα:
(Α) Οι Herstein-Sandler (σελίδα 90). Ζητείται να παραγωγισθεί η συνάρτηση:
f\left( x \right) = \left[ {\sin \left( {\frac{{\sqrt {x + 3} }}{{1 + \frac{1}{{\sqrt {x + 3} }}}}} \right)} \right]^{\frac{1}{3}}  - \left[ {\cos \left( {\frac{{x^7 }}{{1 - x^4 }}} \right)} \right]^{\frac{2}{3}}

(Β) Ο Δημήτριος Κάππος (σελίδα 252) έγραφε
Παράγωγος της συναρτήσεως : f\left( x \right) = e^{ - x^2 } \log \left( {x^2  + x} \right)
Έχομεν f'\left( x \right) = \left( {e^{ - x^2 } } \right)'\log \left( {x^2  + x} \right) + e^{ - x^2 } \left( {\log \left( {x^2  + x} \right)} \right)' = e^{ - x^2 } \left( { - x^2 } \right)'\log \left( {x^2  + x} \right) + e^{ - x^2 } \frac{1}{{x^2  + x}}\left( {x^2  + x} \right)' =  - 2xe^{ - x^2 } \log \left( {x^2  + x} \right) + e^{ - x^2 } \frac{{2x + 1}}{{x^2  + x}} = e^{ - x^2 } \left( { - 2x\log \left( {x^2  + x} \right) + \frac{{2x + 1}}{{x^2  + x}}} \right)

(Γ) Ο Nikolski (σελίδα 138):
Να αποδείξετε ότι \frac{d}{{dx}}\sqrt {ax^2  + bx + c}  = \frac{{2ax + b}}{{2\sqrt {ax^2  + bx + c} }}

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ
[1] Herstein I.N, Sandler Reuben. Introduction to the Calculus, Harper & Row, 1971
[2] Kάππος Δημήτριος Α. Απειροστικός Λογισμός, Τόμος Α΄, Αθήνα, 1962
[3] Nikolsky, S. M. A Course of Mathematical Analysis, Vol. 1, Mir, Moscow, 1981

Παραθέτω αυτές τις περικοπές και τις προηγούμενες για προβληματισμό: Γιατί άραγε τόσοι άνθρωποι ανάμεσα στους οποίους και κάποιοι που υπήρξαν γκραν μαιτρ της τέχνης μας δεν επέδειξαν ιδιαίτερη προσήλωση στην τήρηση σχολαστικών κανόνων με τα πεδία ορισμου (εν προκειμένω σε σχέση με την παραγώγιση, η προσκόμιση παραδειγμάτων είναι εύκολη και για άλλα ζητήματα).

Η γνώμη μου είναι ότι δεν ήθελαν οι μαθητευόμενοι-αναγνώστες να χάσουν την ορατότητα σε εκείνο που τους απασχολούσε. Δεν διανοήθηκαν ότι θα υπήρχε κάποιος που τσουπ θα πετιόταν κάθε τρεις και λίγο και θα ανέκραζε "Δεν έβαλες πεδίο ορισμού". Γιατί γνώριζαν ότι κάθε καλώς συντεταγμένος τύπος, όπως προανέφερα, αν έχει νόημα έστω και για ένα x ορίζει μία συνάρτηση (που εν τέλει, αλλά δεν το κάνουμε και καλά κάνουμε, θα μπορούσε να διατυπωθεί σε άψογη τυπική γλώσσα).

To να καταγράψουμε επακριβώς τα στοιχεία του πεδίου ορισμού είναι μία δουλειά που την κάνουμε όταν χρειάζεται και όχι πάντα. Νομίζω ότι εδώ υπάρχει ένα σημείο διαφωνίας. Πάντοτε ή ενίοτε; Δεν είναι θέμα του τι είναι επιστημονικό γιατί και το να πουμε "πεδίο ορισμού της συνάρτηση που ορίζεται με αυτό τον τύπο είναι το σύνολο των x για τα οποία αυτός ο τύπος έχει νόημα" είναι επιστημονικό, Είναι θέμα του τι είναι χρειαζούμενο.

Η απάντηση μου σε αυτό το ερώτημα είναι "ενίοτε". Δεν έχει νόημα κατά την γνώμη μου να βρίσκουμε το πεδίο ορισμού προληπτικά μπας και κάποιος μας ξεφουρνίσει μία συνάρτηση που δεν ορίζεται ή έχει πεδίο ορισμού κάποιο διακριτό σύνολο. Έχει νόημα όμως όταν θέλουμε να εστιάσουμε λεπτομερέστερα να πάρουμε περισσότερες πληροφορίες για την συνάρτηση να την μελετήσουμε εκ του σύνεγγυς. Η περίπτωση των πράξεων συναρτήσεων είναι μία τέτοια. Κοιτάμε πεδία ορισμού για να εξασφαλίσουμε ότι οι εμπλεκόμενες συναρτήσεις θα συνεργασθούν. Ότι αυτό που φτιάχνουμε θα δουλέψει. Η περίπτωση μελέτης συνάρτησης όπου πρέπει να κοιτάξουμε για πολλά πράγματα είναι μία άλλη. Τέλος μία άλλη αξιοπρόσεκτη περίπτωση είναι εκείνη ενός προβλήματος όπου ένας μαθηματικός τύπος όχι μόνο πρέπει να έχει νόημα ως τύπος αλλά και να έχει νόημα σε σχέση με το πρόβλημα.

Ειναι σημαντικό αυτό να γίνει κατανοητό και στα παιδιά. Ότι και στά Μαθηματικά άλλοτε δουλεύουμε κρατώντας κάποια απόσταση από το αντικείμενο μας και ασχολούμαστε μαζί του χοντρικά και άλλοτε κοιτάμε την λεπτομέρεια. Το παράγγελμα "Πάντα κάνουμε αυτό..." μόνο σε κωμικές καταστάσει μπορει να μας οδηγήσει. Από αυτή την άποψη κάποιες από τις διαβαθμίσεις που έθεσε ο Γιώργος (hsiodos} με βρίσκουν σύμφωνο. Κάποιες άλλες όχι. Νομίζω ότι φάνηκε ποιές. Το αυτό ισχύει και για την αντιστροφή. Στο θέμα viewtopic.php?f=52&t=3566&start=0 που μας απασχόλησε πρόσφατα νομίζω ότι οι διαβαθμίσεις προσέγγισης που διατύπωσε ο συναδελφος Β. Καλαμάτας είναι βέλτιστες.

Τελειώνοντας θα ήθελα να προσθέσω ότι το "ξέρουμε" είναι μία πολύ σχετική έννοια. Αν πω ότι ο τύπος f(x) που ας πούμε έχει νόημα για ένα τουλάχιστον x ορίζει μία συνάρτηση με πεδίο ορισμού
\displaystyle{{\rm A} = \left\{ {x \in R|f(x) \in R} \right\}} (1)
λέω κάτι σωστό. Όμως το να πω ότι γράφοντας το (1) έχω προσδιορίσει το πεδίο ορισμού απλώς υπεκφεύγω. Αν κάποιος θέλει σε αυτό το θέμα να είναι απόλυτος (εγώ δεν ενδιαφέρομαι) ή θα πει ότι βρίσκουμε το πεδίο ορισμού παντού και πάντα ή θα πεί ότι πάντοτε θα λέμε ότι είναι το (1) και ξεμπλέξαμε.
Μαυρογιάννης

ΥΓ Υποθέτω ότι όσοι μετέχουμε στην συζήτηση μετέχουμε με την αίσθηση ότι οι γνώμες μας δεν είναι ακλόνητες. Το θέμα μας έχει απασχολήσει και άλλοτε (viewtopic.php?f=67&p=10236#p10236) Ελπίζω η όλη κουβέντα να είναι χρήσιμη.

Αν κανείς δεν ελπίζει, δεν θα βρεί το ανέλπιστο, οι δρόμοι για το ανεξερεύνητο θα είναι κλειστοί.
Ηράκλειτος
Άβαταρ μέλους
Α.Κυριακόπουλος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Α.Κυριακόπουλος » Τρί Νοέμ 10, 2009 12:32 pm

Αγαπητέ Νίκο(Μαυρογιάννη).
• Παρόλη την εκτίμηση που σου έχω, πρέπει να σου πω ότι με τα «τσουπ» και τους αφορισμούς δεν ισχυροποιείς τις θέσεις σου. Γιατί επικαλείσαι τις γνώμες άλλων, όσες περγαμηνές και αν έχουν; Εγώ θα ήθελα να ακούσω δικά σου ατράνταχτα μαθηματικά επιχειρήματα και όχι να μιλάς για «παραγγέλματα» και « κωμικές καταστάσεις».
• Οι μαθητευόμενοι- αναγνώστες, την ορατότητα την χάνουν ,από εκείνο που τους απασχολεί, όταν τους θολώνουμε την εικόνα με το να τους ενθαρρύνουμε να βρίσκουν πράγματα που ίσως δεν υπάρχουν.
• Το σύνολο: \displaystyle{{\rm A} = \left\{ {x \in R|f(x) \in R} \right\}}, όπου f(x) είναι ένας δοσμένος τύπος, σύμφωνα με τη θεωρία των συνόλων, είναι πλήρως ορισμένο, ανεξάρτητα αν θα του δώσουμε( για ειδικούς λόγους) άλλη μορφή ή όχι.
• Το θέμα, όπως γράφεις και εσύ, το έχουμε συζητήσει και άλλοτε και μάλιστα αναλυτικότατα. Θα ήθελα όμως να μου απαντήσεις ξεκάθαρα στην εξής ερώτηση:
« Έχει νόημα στα μαθηματικά να γράφουμε σχέσεις που περιέχουν μια μεταβλητή x, χωρίς να γνωρίζουμε για ποιες τιμές του x ισχύουν οι σχέσεις αυτές, οπότε θα μιλάμε στον αέρα;»
Όποια και να είναι η απάντησή σου δεν θα επανέλθω στο θέμα αυτό . Γιατί, αν η απάντησή σου είναι «όχι» ,τότε συμφωνούμε και δεν υπάρχει τίποτα για συζήτηση σχετικά με το θέμα αυτό. Αν η απάντησή σου είναι «ναι», τότε θα έχεις στο μυαλό σου άλλα μαθηματικά, τα οποία εγώ δεν γνωρίζω και επομένως δεν υπάρχει περίπτωση να συνεννοηθούμε, οπότε κάθε περαιτέρω συζήτηση θα είναι περιττή.
Φιλικά.

Αντώνης Κυριακόπουλος
•Ο έξυπνος παραδέχεται •Ο πονηρός δικαιολογείται •Ο βλάκας επιμένει
Άβαταρ μέλους
polysot
Επιμελητής
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από polysot » Τρί Νοέμ 10, 2009 10:10 pm

nsmavrogiannis έγραψε:...
To να καταγράψουμε επακριβώς τα στοιχεία του πεδίου ορισμού είναι μία δουλειά που την κάνουμε όταν χρειάζεται και όχι πάντα. Νομίζω ότι εδώ υπάρχει ένα σημείο διαφωνίας. Πάντοτε ή ενίοτε; Δεν είναι θέμα του τι είναι επιστημονικό γιατί και το να πουμε "πεδίο ορισμού της συνάρτηση που ορίζεται με αυτό τον τύπο είναι το σύνολο των x για τα οποία αυτός ο τύπος έχει νόημα" είναι επιστημονικό, Είναι θέμα του τι είναι χρειαζούμενο.

Η απάντηση μου σε αυτό το ερώτημα είναι "ενίοτε". Δεν έχει νόημα κατά την γνώμη μου να βρίσκουμε το πεδίο ορισμού προληπτικά μπας και κάποιος μας ξεφουρνίσει μία συνάρτηση που δεν ορίζεται ή έχει πεδίο ορισμού κάποιο διακριτό σύνολο. Έχει νόημα όμως όταν θέλουμε να εστιάσουμε λεπτομερέστερα να πάρουμε περισσότερες πληροφορίες για την συνάρτηση να την μελετήσουμε εκ του σύνεγγυς. Η περίπτωση των πράξεων συναρτήσεων είναι μία τέτοια. Κοιτάμε πεδία ορισμού για να εξασφαλίσουμε ότι οι εμπλεκόμενες συναρτήσεις θα συνεργασθούν. Ότι αυτό που φτιάχνουμε θα δουλέψει. Η περίπτωση μελέτης συνάρτησης όπου πρέπει να κοιτάξουμε για πολλά πράγματα είναι μία άλλη. Τέλος μία άλλη αξιοπρόσεκτη περίπτωση είναι εκείνη ενός προβλήματος όπου ένας μαθηματικός τύπος όχι μόνο πρέπει να έχει νόημα ως τύπος αλλά και να έχει νόημα σε σχέση με το πρόβλημα.

Ειναι σημαντικό αυτό να γίνει κατανοητό και στα παιδιά. Ότι και στά Μαθηματικά άλλοτε δουλεύουμε κρατώντας κάποια απόσταση από το αντικείμενο μας και ασχολούμαστε μαζί του χοντρικά και άλλοτε κοιτάμε την λεπτομέρεια. Το παράγγελμα "Πάντα κάνουμε αυτό..." μόνο σε κωμικές καταστάσει μπορει να μας οδηγήσει. Από αυτή την άποψη κάποιες από τις διαβαθμίσεις που έθεσε ο Γιώργος (hsiodos} με βρίσκουν σύμφωνο. Κάποιες άλλες όχι. Νομίζω ότι φάνηκε ποιές. Το αυτό ισχύει και για την αντιστροφή. Στο θέμα viewtopic.php?f=52&t=3566&start=0 που μας απασχόλησε πρόσφατα νομίζω ότι οι διαβαθμίσεις προσέγγισης που διατύπωσε ο συναδελφος Β. Καλαμάτας είναι βέλτιστες.
...
Έγραψα και παραπάνω ότι επιστημονικά είναι ΣΑΦΕΣΤΑΤΑ ΚΑΙ ΜΕ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΛΑΘΟΣ!!! Όπως και να το κάνουμε "ενίοτε" δεν υπάρχουν στα μαθηματικά. Το πεδίο ορισμού μίας συνάρτησης είναι ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ ΤΗΣ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ. Απλά.
Το σημαντικό πρόβλημα όμως είναι ότι κατά τη γνώμη μου και διδακτικά είναι ΛΑΘΟΣ, διότι επίσης απλά δεν μπορείς να δίνεις λανθασμένες πληροφορίες σε ένα μαθητή, ο οποίος αργότερα θα είναι σε θέση να κρίνει τις γνώσεις που τον ώθησες να αποκτήσει, χτίζοντας μία λανθασμένη αντίληψη. Δημιουργούμε γνωστικά εμπόδια με αυτόν τον τρόπο. Και τα παιδιά γνωρίζουμε ότι ήδη έχουν αρκετά...
Φιλικα,
Polysot.

Σωτήρης Δ. Χασάπης

Ζήσε τα μαθηματικά σου!
-----------------------------
"There is a scientific taste just as there is a literary or artistic one", Renan
"The journey of a thousand miles begins with one step.", Lao Tzu
Άβαταρ μέλους
nsmavrogiannis
Επιμελητής
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από nsmavrogiannis » Παρ Νοέμ 13, 2009 1:06 am

Α.Κυριακόπουλος έγραψε:Αγαπητέ Νίκο(Μαυρογιάννη).
• Παρόλη την εκτίμηση που σου έχω...
Θα ήθελα όμως να μου απαντήσεις ξεκάθαρα στην εξής ερώτηση:
« Έχει νόημα στα μαθηματικά να γράφουμε σχέσεις που περιέχουν μια μεταβλητή x, χωρίς να γνωρίζουμε για ποιες τιμές του x ισχύουν οι σχέσεις αυτές, οπότε θα μιλάμε στον αέρα;»
Αγαπητέ Αντώνη (Κυριακόπουλε)
Παρόλο τον σεβασμό που έχω για σένα θα μου επιτρέψεις κατ' αρχάς να μικρύνω τους χαρακτήρες στην ερώτηση. Νοιώθω σαν κάποιος να κραυγάζει στα αυτιά μου
Α.Κυριακόπουλος έγραψε:« Έχει νόημα στα μαθηματικά να γράφουμε σχέσεις που περιέχουν μια μεταβλητή x, χωρίς να γνωρίζουμε για ποιες τιμές του x ισχύουν οι σχέσεις αυτές, οπότε θα
μιλάμε στον αέρα;»
'Ετσι είναι, κάπως, πιο υποφερτό. Νομίζω επίσης ότι δεν δείχνω λιγότερο σεβασμό αν διαχωρίσω εκείνο το κομμάτι που είναι όντως ερώτηση από εκείνο που είναι ερώτηση-τοποθέτηση. 'Εχουμε και λέμε λοιπόν
Η καθαρόαιμη ερώτηση:
Α.Κυριακόπουλος έγραψε:Έχει νόημα στα μαθηματικά να γράφουμε σχέσεις που περιέχουν μια μεταβλητή x, χωρίς να γνωρίζουμε για ποιες τιμές του x ισχύουν οι σχέσεις αυτές;
Η δική μου απάντηση: Ναι.
Η ερώτηση-τοποθέτηση:
Α.Κυριακόπουλος έγραψε:« οπότε θα μιλάμε στον αέρα;»
Η δική μου απάντηση: 'Οχι. Δεν έχω καμμία διάθεση για κάτι τέτοιο.
Α.Κυριακόπουλος έγραψε:Όποια και να είναι η απάντησή σου δεν θα επανέλθω στο θέμα αυτό.
Επομένως μπορώ να συνεχίσω απυθυνόμενος στους υπόλοιπους συνομιλητές.

Σε αυτή την κουβέντα φαντάζομαι πως ο καθένας μπαίνει για να πάρει και να δώσει. Λέμε τις γνώμες μας που σχετίζονται, φυσικά, και με γνώμες άλλων. Τα Μαθηματικά δε είναι προσωπικές ιδιοκατασκευές που μένουν στεγανές και ανεπηρρέαστές από άλλες γνώμες. Ένας λόγος παραπάνω αν είναι γνώμες σημαντικών μαθηματικών. Γιατί για τα Μαθηματικά υπάρχουν και γνώμες. Και η άποψη ότι για τα Μαθηματικά δε μπορεί να υπάρχουν γνώμες μία γνώμη για τα Μαθηματικά είναι και αυτή. Και οι γνώμες αλλάζουν με την αλληλεπίδραση. 'Οχι από τη μία μέρα στην άλλη. Αργά-αργά. Και διαφορετικές γνώμες μπορεί να συγκερασθούν ή να συνεχίσουν να αντιτίθενται ή ακόμη και κάποιες να ηττηθούν. Έτσι συμβαίνει με τις ιδέες.

Στο θέμα που συζητάμε τώρα. Ας υποθέσουμε ότι έχουμε ένα «τύπο»
(*) f(x)=κάποια παράσταση του πραγματικού αριθμού x
Δύο τινά μπορούν να συμβούν.
(1) Ή δεν υπάρχει κανένα x για τον οποίο ο τύπος έχει νόημα
οπότε δεν το συζητάμε καν
(2) είτε ο τύπος έχει νόημα για ένα τουλάχιστον x οπότε ορίζει μία συνάρτηση.
Ποιο είναι το πεδίο ορισμού της; Κατ’ αρχάς είναι
(**) το σύνολο A των αριθμών x για τους οποίους ο τύπος (*) έχει νόημα.
Πάλι δύο τινά μπορούν να συμβούν
(2α) το σύνολο (**) δεν περιέχει κανένα ανοικτό διάστημα.
Στην περίπτωση αυτή μπορούμε μεν να κάνουμε κάποιου είδους ανάλυση αλλά έχουμε ξεφύγει από τα σχολικά πλαίσια
(2β) το σύνολο (**) περιέχει ένα τουλάχιστον ανοικτό διάστημα.
Η περίπτωση αυτή είναι και η μόνη που μας ενδιαφέρει. Μπορούμε να κάνουμε ανάλυση σχολικού επιπέδου. Μάλιστα ασχολούμενοι με το μέγιστο (ως προς την διάταξη του περιέχεσθαι) υποσύνολο A_1 του A που είναι διάστημα ή ένωση διαστημάτων.

Με το που αναφέραμε το A της (**) έχουμε προσδιορίσει το A; Όχι! Απλώς έχουμε δώσει ένα όνομα. Ξέρουμε ότι υπάρχει ένα σύνολο μη κενό για το οποίο ο τύπος (*) έχει νόημα και μπορεί να σταθεί σαν πεδίο ορισμού συνάρτησης. Πότε θα το έχουμε προσδιορίσει; Εδώ ανοίγει μία μακρά κουβέντα όπου ο δρόμος είναι ολισθηρός. Αποτολμώ μία απάντηση που δεν είναι πλήρης: Όταν είμαστε σε θέση δοθέντος ενός αριθμού να αποφανθούμε αν αυτός ο αριθμός ανήκει στο σύνολο μας. Που μπάζει απάντηση; Στο «δοθέντος». Ακόμη και αν βρούμε ότι A=(0,1) υπάρχουν αριθμοί που δεν είμαστε σε θέση να καθορίσουμε αν ανήκουν στο A ή όχι. Για να γίνει αντιληπτή η έκταση των δυσκολιών που ανακύπτουν θα δώσω ένα οικείο παράδειγμα. Έστω η συνάρτηση
\delta (x}=\left\{\begin{matrix} 
1 &  x \in\mathbb{Q}\\ 
0 & x \mathbb \notin \mathbb{Q} 
\end{matrix}\right. 
 \endmatrix } \right.
που είναι μία συνάρτηση τύπου Dirichlet. Ας θεωρήσουμε τώρα την συνάρτηση
\displaystyle{ 
f\left( x \right) = \frac{1} 
{{\delta \left( x \right)}} 
}
Ασφαλώς σε αυτή την περίπτωση το A της (*) είναι μη κενό άρα η f ορίζεται. Ωστόσο το A δεν είναι γνωστό. Λ.χ. ποιος γνωρίζει αν ο αριθμός
\gamma  = \mathop {\lim }\limits_{n \to \infty } \left( {\sum\limits_{k = 1}^n {\frac{1} 
{k}}  - \ln n} \right)
ανήκει στο A; Εγώ δεν ξέρω. Όποιος ξέρει ας σηκώσει το χέρι του.
Ο καθορισμός του A γενικά δεν είναι εφικτός. Δηλαδή αν έχουμε μπροστά μας ένα τύπο που ορίζει μία συνάρτηση δεν είναι πάντα εφικτή μία επαρκής περιγραφή του πεδίου ορισμού της. Και, ελπίζω, με τα παραδείγματα και τις αναφορές που έδωσα να φάνηκε ότι πέρα από τις υποκειμενικές δυσκολίες του κάθε ενός μας υπάρχουν και αντικειμενικές καθολικού χαρακτήρα δυσκολίες. Παρεκτός αν ως καθορισμό του πεδίου ορισμού εννοούμε απλώς αν γράψουμε την (**). Τότε το συμφωνούμε όλοι ότι αυτό εννοούμε και σταματάμε να αναφερόμαστε σε αυτό το ζήτημα. Ο καθένας διαλέγει και παίρνει. Πάντως καλόν είναι ό καθείς να έχει υπ’ όψιν ότι παλληκαριές του τύπου «Για κάθε συνάρτηση που έχουμε να ασχοληθούμε βρίσκουμε (εννοείται όχι απλώς με την περιγραφή (**)) το πεδίο ορισμού» δεν χωράνε.
polysot έγραψε: Έγραψα και παραπάνω ότι επιστημονικά είναι ΣΑΦΕΣΤΑΤΑ ΚΑΙ ΜΕ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΛΑΘΟΣ!!!
Αυτά επί του επιστημονικού.

Πάμε τώρα στη διδασκαλία. Τι θα λέμε στα παιδιά; Εγώ ισχυρίζομαι ότι καλόν είναι να είμαστε ειλικρινείς μαζί τους και να τους εξηγήσουμε ότι υπάρχουν συναρτήσεις που είναι δύσκολο ή και ακατόρθωτο, ακόμα και για μας τους δασκάλους τους, να βρεθεί το πεδίο ορισμού. Και ότι δεν θα το βρίσκουμε πάντα αλλά ενίοτε. Και να προσπαθήσουμε να απαριθμήσουμε μερικές, τις απολύτως αναγκαίες, περιπτώσεις όπου αυτό πρέπει να γίνεται.
Τώρα για όσους επιμένουν στο παράγγελμα «Πάντοτε» υπάρχει ένα μικρό καθήκον: Θα πρέπει να εξηγήσουν στους μαθητές τους ότι το αυτό «Πάντοτε» δεν αφορά όλες τις συναρτήσεις που θα βρουν στο διάβα τους. Πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί και να ψάχνουν τις συναρτήσεις ως τα γενοφάσκια τους μπας και προέρχονται από μη αυστηρά βιβλία τύπου «Calculus». Εν τοιάυτη περιπτώσει δεν τις αγγίζουν μη και μαγαριστούν. Θα ασχολούνται μόνο με συναρτήσεις που προέρχονται από τον ελεγχόμενο χώρο του σχολείου ή του φροντιστηρίου. Πρόκειται για συναρτήσεις που τα πεδία ορισμού «βγαίνουν». Και πρέπει να είναι σε διαρκή εγρήγορση πανέτοιμοι. Γιατί οι ρέκτες δάσκαλοι τους ενδέχεται να τους δώσουν συναρτήσεις που δεν ορίζονται η με διακριτά είτε άλλα μυστηριώδη πεδία ορισμού (να φυλαχτούν και από αυτή f\left( x\right) =\sqrt{\sin \frac{1}{x^{2}-1}-1};) Τι σημασία έχει αν άλλοι σε Ανατολή και Δύση δεν το πολυσυνηθίζουν, ανυποψίαστοι όντες οι δύσμοιροι; Εδώ στα δικά μας μαθηματικά μάρμαρα κακια σκουρια δεν πιάνει.
polysot έγραψε: Το σημαντικό πρόβλημα όμως είναι ότι κατά τη γνώμη μου και διδακτικά είναι ΛΑΘΟΣ, διότι επίσης απλά δεν μπορείς να δίνεις λανθασμένες πληροφορίες σε ένα μαθητή, ο οποίος αργότερα θα είναι σε θέση να κρίνει τις γνώσεις που τον ώθησες να αποκτήσει, χτίζοντας μία λανθασμένη αντίληψη. Δημιουργούμε γνωστικά εμπόδια με αυτόν τον τρόπο. Και τα παιδιά γνωρίζουμε ότι ήδη έχουν αρκετά...
Αυτά επί του διδακτικού

Καλή νύχτα σε όλους
Μαυρογιάννης

Αν κανείς δεν ελπίζει, δεν θα βρεί το ανέλπιστο, οι δρόμοι για το ανεξερεύνητο θα είναι κλειστοί.
Ηράκλειτος
Άβαταρ μέλους
Βασίλης Καλαμάτας

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Βασίλης Καλαμάτας » Παρ Νοέμ 13, 2009 2:01 am

Καλημέρα...
Αυτούς τους λίγους μήνες παρακολουθώ σχεδόν σε καθημερινή βάση τις δημοσιεύσεις στην παρούσα ιστοσελίδα. Έχω νιώσει αρκετές φορές, ας μου επιτραπεί η έκφραση, "μαθηματικό δέος" για τις εκπληκτικές ιδέες και λύσεις που επιτυγχάνουν αρκετοί συνάδελφοι. Έχω θυμηθεί το αίσθημα του μαθητή, που βλέπει τον καθηγητή να λύνει και να εξηγεί σε λίγες γραμμές το πρόβλημα, που στα δικά του μάτια έμοιαζε τεράστιο και ανυπέρβλητο...
Καλές είναι οι ασκήσεις και τα θέματα, αλλά έχω όμως την εντύπωση ότι τα μεγαλύτερα μαθήματα τα έχω πάρει από τις διαφωνίες που προκύπτουν, ιδιαίτερα ανάμεσα σε συναδέλφους που έχουν βαθιά γνώση του αντικειμένου και ας μου επιτραπεί ξανά η έκφραση, πολλά "μαθηματικά" χιλιόμετρα στις μηχανές τους. Απόψεις και θέσεις τεκμηριωμένες και στοιχειοθετημένες με εκπληκτικές ιδέες και παραδείγματα, που οφείλει όποιος ασχολείται με τα Μαθηματικά να το αναγνωρίζει, άσχετα με το αν συμφωνεί ή όχι με την όλη φιλοσοφία του συγγραφέα ή με τις απόψεις που εκφράζει στο συγκεκριμένο θέμα...¨
Ένα από αυτά τα άρθρα είναι αυτό που μόλις διάβασα και θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Μαυρογιάννη για το χρόνο που κατάφερε να διαθέσει για να γράψει τα παραπάνω.Πολλά από αυτά που γράφει, παραδείγματα και θέσεις, δε τα βρίσκει κανείς εύκολα στα βιβλία και τις υπόλοιπες πηγές των Μαθηματικών, όσα και αν έχει τη δυνατότητα να διαβάσει...

Υ.Γ. Θεωρώ περιττό να γράψω με ποια άποψη συμφωνώ, διότι απλά δεν έχει καμία σημασία...

Υπάρχουν γέφυρες στη ζωή που περνάς και γέφυρες που καις....
Άβαταρ μέλους
polysot
Επιμελητής
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από polysot » Σάβ Νοέμ 14, 2009 12:27 am

nsmavrogiannis έγραψε:...

Καλή νύχτα σε όλους
Μαυρογιάννης
Απλά αρκεί για το πεδίο ορισμού να δείξεις ότι είναι ένα μη κενό σύνολο. Η περιγραφή παραπάνω στη συνάρτηση Dirichlet - που παρεμπιπτόντως είναι πολύ "καθημερινή" συνάρτηση: τη βλέπουμε κάθε λίγο και λιγάκι σε εφαρμογές - ότι το πεδίο ορισμού είναι οι ρητοί είναι επαρκέστατη για ένα πεδίο ορισμού. Και ναι θα πούμε στα παιδιά ότι δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε με αναγραφή ή ένωση διαστημάτων το σύνολο ορισμού όλων των συναρτήσεων γενικώς, αλλά μπορούμε να κάνουμε όλες μας τις δουλειές και να εμφανίσουμε όσες έννοιες μας χρειάζονται στο σχολείο με συναρτήσεις που τουλάχιστον η περιγραφή του π.ο. και το μη κενό αυτού είναι εφικτή. Τώρα, τα του τύπου να "φυλαχτούν" από συναρτήσεις κλπ είναι άνευ νοήματος πιστεύω.
Όσο "κατασκευασμένες" είναι οι συναρτήσεις που -θα επρεπε- να βλέπουν τα παιδιά στο σχολείο ώστε να "βγαίνει" το π.ο., τόσο και περισσότερο "κατασκευασμένη" είναι η συνάρτηση Dirichlet. Εν τέλει αγαπητέ Νίκο (μου επιτρέπεις ελπίζω μέσα από το διάλογό μας να σε νιώθω πιο οικείο), νομίζω ότι δεν απέχουν και τόσο πολύ οι απόψεις μας στα βασικά:

1. Συμφωνούμε ότι δεν πρέπει τα παιδιά να εγκλωβίζονται στα του σχολείου: προφανώς και να γνωρίζουν ότι υπάρχουν συναρτήσεις που το π.ο. δεν μπορούμε να το βρούμε επακριβώς,
όμως νομίζω ότι δεν πρέπει και να τα απομακρύνουμε και από την επιστημονική αλήθεια : πρέπει να γνωρίζουν ότι το π.ο. είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε ότι είναι μη κενό και να του δώσουμε τουλάχιστον μία περιγραφή.
2. Συμφωνούμε επίσης ότι διαλεγόμαστε για να πάρουμε και να δώσουμε, διαφορετικά νομίζω ότι και εγώ θα σταματούσα να συζητώ.
3. Συμφωνούμε επίσης στο συγκερασμό των απόψεων και αυτό προσπάθησα να κάνω λίγες γραμμές παραπάνω.
4. Διαφωνώ όμως ότι παρότι θα αναφέρουμε στα παιδιά και συναρτήσεις που δεν μπορούμε να προσδιορίζουμε το π.ο. επακριβώς, ότι είναι αναγκαίο να χρησιμοποιούμε διαρκώς τέτοιες συναρτήσεις για την κατανόηση των εννοιών που μας χρειάζονται.
5. Επίσης, υπάρχει και η λύση που πρότεινε - και εγώ πάντα χρησιμοποιούσα ως τώρα - ο κ.Μαρίνης : να δίνουμε το π.ο. όπου αυτό δεν μας χρειάζεται(εκπαιδευτικά) να βρεθεί, ή τουλάχιστον να αναφέρουμε ότι δίνεται μία συνάρτηση η οποία ορίζεται σε ένα μη κενό σύνολο Α, όταν βέβαια αυτό δεν έχει ουσιώδη σημασία άλλη εκτός του ότι η συνάρτηση όντως ορίζεται. Διατηρούμε έτσι την επιστημονική ακρίβεια και εφιστούμε την προσοχή στους μαθητευόμενούς μας για τη σημασία του π.ο. Διότι, είναι γνωστό ότι τα βασικά των εννοιών, όταν συχνά παραλείπονται ή αγνοούνται, τελικά λησμονούνται και σε σημαντικές περιπτώσεις οδηγούμαστε σε λάθη. Παραδείγματα πολλά δεν χρειάζεται να αναφέρω νομίζω.
Τελικά, αν θέλουμε να τους δώσουμε μία συνάρτηση μορφής f\left( x\right) =\sqrt{\sin \frac{1}{x^{2}-1}-1} δώσε και το π.ο. της και τελείωσες. Είναι απλό νομίζω.
6. Δε θα κάτσουμε προφανώς να προσδιορίσουμε με αναγραφή το σύνολο ορισμού! Αν όμως θέλουμε να υπολογίσουμε την τιμή μίας συνάρτησης σε ένα σημείο, τότε πρέπει να γνωρίζουμε αν αυτό ανήκει στο π.ο. Αν το σημείο είναι της μορφής του γ στο παράδειγμα με τη Dirichlet, τότε χρήζει έρευνας, πάντως όχι σε σχολικό επίπεδο σίγουρα.
Υπ'αυτήν την έννοια "Για κάθε συνάρτηση που έχουμε να ασχοληθούμε βρίσκουμε (τουλάχιστον περιγραφικά) το μη κενό πεδίο ορισμού" και δεν είναι καθόλου παλικαριά. Αλλιώς είναι επιστημονικά λάθος πώς να το κάνουμε...

Ευχαριστώ πολύ για τη συζήτηση,
polysot.

Σωτήρης Δ. Χασάπης

Ζήσε τα μαθηματικά σου!
-----------------------------
"There is a scientific taste just as there is a literary or artistic one", Renan
"The journey of a thousand miles begins with one step.", Lao Tzu
Απάντηση

Επιστροφή σε “Ανάλυση”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες