1-1+1-1+1-1+1-......=?

Γρίφοι, Σπαζοκεφαλιές, προβλήματα λογικής, μαθηματικά παιχνίδια, αινίγματα

Συντονιστής: Γιώργος Ρίζος

Άβαταρ μέλους
Καρδαμίτσης Σπύρος
Επιμελητής
Επικοινωνία:

1-1+1-1+1-1+1-......=?

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Καρδαμίτσης Σπύρος »

Ένα ενδιαφέρον βίντεο για τον υπολογισμό της παράστασης
S=1-1+1-1+1-1+1......

http://www.youtube.com/watch?v=PCu_BNNI5x4
Καρδαμίτσης Σπύρος
Άβαταρ μέλους
pito

Re: 1-1+1-1+1-1+1-......=?

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από pito »

Καλησπέρα.

Θα ήθελα την γνώμη των εκλεκτών συναδέλφων, αν θεωρούν ότι η λύση αυτή είναι σωστή,εφόσον εμπλέκεται και η έννοια του απείρου.

Ακόμη, είναι σωστό ότι 1+2+3+4+...=-\frac{1}{12};;;; Μου το παρουσιάσε απόψε ένας μαθητής μου το θεώρησα παράδοξο , όπως και το παραπάνω.

Ευχαριστώ.
1. Δεν διδάσκουμε με αυτό που λέμε και κάνουμε. Διδάσκουμε με αυτό που είμαστε.
2. Ο μέτριος δάσκαλος περιγράφει. Ο καλός δάσκαλος εξηγεί. Ο σωστός δάσκαλος αποδεικνύει. Ο σπουδαίος δάσκαλος εμπνέει. ( Γουίλιαμ Γουάρντ)
sokratis lyras

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από sokratis lyras »

pito έγραψε:Καλησπέρα.

Θα ήθελα την γνώμη των εκλεκτών συναδέλφων, αν θεωρούν ότι η λύση αυτή είναι σωστή,εφόσον εμπλέκεται και η έννοια του απείρου.

Ακόμη, είναι σωστό ότι 1+2+3+4+...=-\frac{1}{12};;;; Μου το παρουσιάσε απόψε ένας μαθητής μου το θεώρησα παράδοξο , όπως και το παραπάνω.

Ευχαριστώ.
Είναι προφανώς λάθος..
Άβαταρ μέλους
parmenides51
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από parmenides51 »

pito έγραψε:Ακόμη, είναι σωστό ότι 1+2+3+4+...=-\frac{1}{12};;;; Μου το παρουσιάσε απόψε ένας μαθητής μου το θεώρησα παράδοξο , όπως και το παραπάνω.
εδώ
Άβαταρ μέλους
Tolaso J Kos
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Tolaso J Kos »

Ευχαριστώ.
Καλησπέρα, όπως έχει γράψει και ο κ. Γιώργος Απόκης σε δημοσίευση του το τελευταίο \displaystyle{1+2+3+...=-1/12} είναι ένα παράδοξο. Μάλιστα , αν θυμάμαι καλά είχε αναφέρει πως υπάρχει κάποιο λάθος στην απόδειξη. Δε μπορώ να βρω όμως τη δημοσίευση.
Η φαντασία είναι σημαντικότερη από τη γνώση !
\displaystyle{{\color{blue}\mathbf{Life=\int_{birth}^{death}\frac{happiness}{time}\Delta time} }}
Mihalis_Lambrou
Επιμελητής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Mihalis_Lambrou »

Οχι δεν είναι σωστή. Είναι ΠΟΛΥ λάθος.

Δεν χρησιμοποιεί καθόλου τον ορισμό της σύγκλισης σειράς. Η δοθείσα είναι αποκλίνουσα. Κάνει πράξεις με την αποκλείνουσα
λες και είναι συγκλίνουσα. Πρόκειται για κάκιστα Μαθηματικά. Εντυπωσιάζει μόνο τους αδαείς.

Φιλικά από το αεροδρόμιο εν αναμονή πτήσης.

Μ.
abgd

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από abgd »

Mihalis_Lambrou έγραψε:

Οχι δεν είναι σωστή. Είναι ΠΟΛΥ λάθος.

Δεν χρησιμοποιεί καθόλου τον ορισμό της σύγκλισης σειράς. Η δοθείσα είναι αποκλίνουσα. Κάνει πράξεις με την αποκλείνουσα
λες και είναι συγκλίνουσα. Πρόκειται για κάκιστα Μαθηματικά. Εντυπωσιάζει μόνο τους αδαείς.

Φιλικά από το αεροδρόμιο εν αναμονή πτήσης.

Μ.
Θα συμφωνήσω με τα "κάκιστα Μαθηματικά".

Στην αρχή αυτού του βίντεο φαίνεται ότι το 1+2+3+...+n+...=-\frac{1}{12} το χρησιμοποιεί η "θεωρία των χορδών". Δεν ξέρω με ποιον τρόπο γίνεται αυτό, στα πλαίσια αυτής της θεωρίας, αλλά, φαντάζομαι, μια θεωρία φυσικής μπορεί - έχει δικαίωμα να ξεκινάει υποθέτοντας διαφορετικά αξιώματα για τους αριθμούς και τις πράξεις τους.
\mathbb{K}_{ostas}\sum{}
Άβαταρ μέλους
pito

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από pito »

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας, όλα αυτά με τα παράδοξα ποτέ μου δεν τα χώνεψα και κρύβουν και λάθη :x
1. Δεν διδάσκουμε με αυτό που λέμε και κάνουμε. Διδάσκουμε με αυτό που είμαστε.
2. Ο μέτριος δάσκαλος περιγράφει. Ο καλός δάσκαλος εξηγεί. Ο σωστός δάσκαλος αποδεικνύει. Ο σπουδαίος δάσκαλος εμπνέει. ( Γουίλιαμ Γουάρντ)
Νασιούλας Αντώνης
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Νασιούλας Αντώνης »

Γενικώς υπάρχουν διάφοροι "τύποι" άθροισης σειρών. Εκτός από τον κλασσικό δυο ακόμα γνωστοί είναι η Cesaro και η Abel άθροιση.

Για παράδειγμα η σειρά που αναλύεται στο πρώτο βίντεο ενώ αποκλίνει είναι Cesaro αθροίσιμη στο \displaystyle{\frac{1}{2}}. Ουσιαστικά αυτό παρουσιάζεται στο βίντεο, η αθροισιμότητα κατά Cesaro.
Το πρόβλημα με αυτά τα "εντυπωσιακά" βίντεο είναι ότι ενώ ξεκινάνε και μιλούνε για κάποιου άλλου είδους άθροιση, συνήθως καταλήγουν με μια φράση του στυλ "άρα το άθροισμα της σειράς είναι α" προκαλώντας σύγχυση -ενώ θα έπρεπε να λένε "άρα το Cesaro άθροισμα της σειράς είναι α".

Φυσικά έχει το δικαίωμα να θεωρεί κάποιος τον δικό του τρόπο άθροισης -χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι θα έχει και χρηστική αξία. Εγώ π.χ. μπορεί να ορίσω ότι μια σειρά θα λέγεται αθροίσιμη κατά Αντώνη αν ο πρώτος όρος της είναι μικρότερος από το 11 και το άθροισμά της θα είναι ίσο με τον ενδέκατο όρο. Θέμα ορισμού είναι, αλλά δεν θα με πληρώσει κανείς γι αυτό!

Για την ιστορία η σειρά 1-2+3-4+5-... είναι Abel αθροίσιμη, αλλά όχι Cesaro -και φυσικά αποκλίνει. Το άθροισμά της είναι \displaystyle{\frac{1}{4}}...
"Το να έχεις συνείδηση της άγνοιάς σου, είναι ένα μεγάλο βήμα προς τη γνώση" , Benjamin Disraeli
"Η αλήθεια ενός θεωρήματος, βρίσκεται στο μυαλό σου, όχι στα μάτια σου" , Άλμπερτ Αϊνστάιν
Άβαταρ μέλους
Κοτρώνης Αναστάσιος
Επιμελητής
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Κοτρώνης Αναστάσιος »

Ευχαριστώ.
Δεν νομίζω ότι τίθεται θέμα παράδοξου εδώ. Όπως είπε κι ο Αντώνης είναι θέμα τρόπου άθροισης. http://en.wikipedia.org/wiki/1_%2B_2_%2 ... _%E2%8B%AF
Εσύ....; Θα γίνεις κανίβαλος....;
Νίκος Αϊνστάιν

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Νίκος Αϊνστάιν »

Ευχαριστώ.
Νομίζω ότι μπορούμε να αποδείξουμε ότι είναι λάθος αν χρησιμοποιήσουμε τον τύπο 1 + 2 + 3 + 4 + .. + n = \dfrac {n(n + 1)}{2}, που αποδεικνύεται επαγωγικά. Μήπως εγώ κατάλαβα τον ισχυρισμό λάθος;
Νίκος Αϊνστάιν

Καρδαμίτσης Σπύρος έγραψε:Ένα ενδιαφέρον βίντεο για τον υπολογισμό της παράστασης
S=1-1+1-1+1-1+1......

http://www.youtube.com/watch?v=PCu_BNNI5x4
Βρήκα και για αυτόν τον ισχυρισμό μια λύση.
Αν οι όροι του S είναι άρτιοι, τότε προφανώς θα τελειώνει σε -1. Άρα, δημιουργούνται n ζευγάρια 1 - 1. Άρα, S (2n) = 0
Αν όμως οι όροι είναι περιττός αριθμός, τότε θα υπάρχουν τα n ζευγάρια 1 - 1 και ένας ακόμη άσος. Άρα S (2n + 1) = 1.
Υπάρχει λάθος σε αυτήν την λύση;
Mihalis_Lambrou
Επιμελητής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Mihalis_Lambrou »

Νίκος Αϊνστάιν έγραψε: Βρήκα και για αυτόν τον ισχυρισμό μια λύση.
Αν οι όροι του S είναι άρτιοι, τότε προφανώς θα τελειώνει σε -1. Άρα, δημιουργούνται n ζευγάρια 1 - 1. Άρα, S (2n) = 0
Αν όμως οι όροι είναι περιττός αριθμός, τότε θα υπάρχουν τα n ζευγάρια 1 - 1 και ένας ακόμη άσος. Άρα S (2n + 1) = 1.
Αυτά που γράφεις είναι το προφανές μέρος. Τα προβλήματα αρχίζουν από εκεί και πέρα. Η παραπάνω απόδειξη όπως και η δική σου κάνουν πήδημα στην σκέψη για να "καταλήξουν" ότι το άθροισμα είναι 1/2. Για παράδειγμα πουθενά δεν χρησιμοποιήθηκε ο ορισμός του απειροαθροίσματος (δες το παραπάνω μποστ μου), που υπάρχει σε όλα τα βιβλία Ανάλυσης.
Νίκος Αϊνστάιν

Mihalis_Lambrou έγραψε:
Αυτά που γράφεις είναι το προφανές μέρος. Τα προβλήματα αρχίζουν από εκεί και πέρα. Η παραπάνω απόδειξη όπως και η δική σου κάνουν πήδημα στην σκέψη για να "καταλήξουν" ότι το άθροισμα είναι 1/2. Για παράδειγμα πουθενά δεν χρησιμοποιήθηκε ο ορισμός του απειροαθροίσματος (δες το παραπάνω μποστ μου), που υπάρχει σε όλα τα βιβλία Ανάλυσης.
Έχω μια απορία.
Πχ. 1 - 1 = 0 (2 όροι)
1 - 1 + 1 = 1 (3 όροι)
1 - 1 + 1 - 1 = 0 (4 όροι)
Παρατηρώ ότι αυτές οι περιπτώσεις υποκύπτουν στον κανόνα που είχα παραθέσει. Με την ίδια λογική μπορούμε να καταλάβουμε ότι ισχύουν και για n όρους.
Μήπως η ανάλυση κάνει την διαφορά και το αποτέλεσμα βγαίνει \dfrac {1}{2}; Εγώ πάντως δεν μπορώ να καταλάβω τον συλλογισμό (προφανώς επειδή δεν γνωρίζω ανάλυση).

Με εκτίμηση,
Νίκος
kostas_zervos

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από kostas_zervos »

Νίκος Αϊνστάιν έγραψε:
Mihalis_Lambrou έγραψε:
Έχω μια απορία.
Πχ. 1 - 1 = 0 (2 όροι)
1 - 1 + 1 = 1 (3 όροι)
1 - 1 + 1 - 1 = 0 (4 όροι)
Παρατηρώ ότι αυτές οι περιπτώσεις υποκύπτουν στον κανόνα που είχα παραθέσει. Με την ίδια λογική μπορούμε να καταλάβουμε ότι ισχύουν και για n όρους.
Μήπως η ανάλυση κάνει την διαφορά και το αποτέλεσμα βγαίνει \dfrac {1}{2}; Εγώ πάντως δεν μπορώ να καταλάβω τον συλλογισμό (προφανώς επειδή δεν γνωρίζω ανάλυση).

Με εκτίμηση,
Νίκος
Νίκο το αποτέλεσμα δεν είναι \dfrac{1}{2} , είναι λάθος αυτό που δείχνει το video. Χρησιμοποιεί υποτιθέμενα "Μαθηματικά" για να μπερδέψει.

Το άθροισμα S=1-1+1-1+\cdots παίρνει πότε την τιμή 0 και πότε την τιμή 1 για πεπερασμένο πλήθος από \pm 1.

Δεν υπάρχει όμως σαν άθροισμα άπειρων όρων.
Κώστας Ζερβός
Everville

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Everville »

kostas_zervos έγραψε:
Νίκος Αϊνστάιν έγραψε:
Mihalis_Lambrou έγραψε:
Νίκος Αϊνστάιν έγραψε:
Νίκο το αποτέλεσμα δεν είναι \dfrac{1}{2} , είναι λάθος αυτό που δείχνει το video. Χρησιμοποιεί υποτιθέμενα "Μαθηματικά" για να μπερδέψει.

Το άθροισμα S=1-1+1-1+\cdots παίρνει πότε την τιμή 0 και πότε την τιμή 1 για πεπερασμένο πλήθος από \pm 1.

Δεν είδα το βίντεο και δεν ξέρω πως το αποδεικνύει, πάντως το παραπάνω άπειρο άθροισμα είναι όντως 1/2. Είναι γνωστό άθροισμα και η απόδειξή του γενικά υπάρχει σε διάφορα βιβλία ανάλυσης σχετικά με σύγκλιση σειρών / εναλλάσσουσες σειρές. (Ακόμα και τα βιβλία του ΕΑΠ το αναφέρουν!). Δεν πρέπει να φαίνεται περίεργο γιατι έχουμε να κάνουμε με άπειρα αθροίσματα.
* Γιάννης Εξηνταρίδης - Μαθηματικός *
Άβαταρ μέλους
matha
Γενικός Συντονιστής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από matha »

Everville έγραψε:
Mihalis_Lambrou έγραψε:
Νίκος Αϊνστάιν έγραψε:

[/quote]

Δεν είδα το βίντεο και δεν ξέρω πως το αποδεικνύει, πάντως το παραπάνω άπειρο άθροισμα είναι όντως 1/2. Είναι γνωστό άθροισμα και η απόδειξή του γενικά υπάρχει σε διάφορα βιβλία ανάλυσης σχετικά με σύγκλιση σειρών / εναλλάσσουσες σειρές. (Ακόμα και τα βιβλία του ΕΑΠ το αναφέρουν!). Δεν πρέπει να φαίνεται περίεργο γιατι έχουμε να κάνουμε με άπειρα αθροίσματα.[/quote]

Επειδή μας διαβάζουν και μαθητές:
Δε συμφωνώ! Όπως είπε και ο Μιχάλης παραπάνω, το άπειρο άθροισμα είναι προφανώς αποκλίνον. Είναι τετριμμένο, και αυτό μπορεί να το βρει κανείς σε όλα τα σχετικά βιβλία.
Μάλλον το μέλος Everville το συγχέει με κάτι άλλο που έχει δει. (ίσως το άθροισμα κατά Cesàro)
Μάγκος Θάνος
abgd

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από abgd »

Everville έγραψε:Δεν είδα το βίντεο και δεν ξέρω πως το αποδεικνύει, πάντως το παραπάνω άπειρο άθροισμα είναι όντως 1/2. Είναι γνωστό άθροισμα και η απόδειξή του γενικά υπάρχει σε διάφορα βιβλία ανάλυσης σχετικά με σύγκλιση σειρών / εναλλάσσουσες σειρές. (Ακόμα και τα βιβλία του ΕΑΠ το αναφέρουν!). Δεν πρέπει να φαίνεται περίεργο γιατι έχουμε να κάνουμε με άπειρα αθροίσματα.
Ο Λέοναρντ Όιλερ (Leonard Euler)(1707 - 1783) ήταν Ελβετός μαθηματικός. ......

Είναι χαρακτηριστικός ο λόγος που είπε στο Γάλλο άθεο φιλόσοφο Ντενί Ντιντερό, όταν η Τσαρίνα της Ρωσίας Μεγάλη Αικατερίνη είχε καλέσει τον Όιλερ στην Αυλή της, σε μία προσπάθεια να σταματήσει την αθυροστομία του Ντιντερό. Ο Ελβετός είπε στο Γάλλο:
«Κύριε, ( α + β ) / ν = χ, άρα ο Θεός υπάρχει. Απαντήστε!».
Έτσι, ο Ντιντερό αποχώρησε ηττημένος....
\mathbb{K}_{ostas}\sum{}
kostas_zervos

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από kostas_zervos »

Everville έγραψε:
kostas_zervos έγραψε:
Νίκος Αϊνστάιν έγραψε:
Mihalis_Lambrou έγραψε:
Νίκος Αϊνστάιν έγραψε:

Δεν είδα το βίντεο και δεν ξέρω πως το αποδεικνύει, πάντως το παραπάνω άπειρο άθροισμα είναι όντως 1/2. Είναι γνωστό άθροισμα και η απόδειξή του γενικά υπάρχει σε διάφορα βιβλία ανάλυσης σχετικά με σύγκλιση σειρών / εναλλάσσουσες σειρές. (Ακόμα και τα βιβλία του ΕΑΠ το αναφέρουν!). Δεν πρέπει να φαίνεται περίεργο γιατι έχουμε να κάνουμε με άπειρα αθροίσματα.
Θα ήθελα να δω τα βιβλία που αναφέρουν ότι το άθροισμα αυτό είναι \dfrac{1}{2}.

Σε όλα τα βιβλία που έχω (και είναι αρκετά...) το παραπάνω άθροισμα είναι συνήθως από τα πρώτα παραδείγματα σειρών που αποκλίνουν. Άρα δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την άλγεβρα που χρησιμοποιούμε για τους αριθμούς.

Το ότι είναι από τα πρώτα παραδείγματα σειράς που αποκλίνει δείχνει και ότι είναι εύκολο να καταλάβει κανείς ότι δεν μπορεί μια σειρά που τα μερικά αθροίσματά της είναι εναλλάξ 0 και 1 να συγκλίνει.

Το τέχνασμα που έχω δει να γίνεται είναι το εξής:

S=1-1+1-1+1-1+\cdots=1-(1-1+1-1+1-1+\cdots)=

=1-S\iff S=1-S\iff S=\dfrac{1}{2}.

Φυσικά αυτό είναι λάθος γιατί χειρίζεται το S σαν αριθμό , ο οποίος όμως δεν υπάρχει , αφού η σειρά δεν συγκλίνει.

Είναι σαν να λέμε : Ανύπαρκτο=1-Ανύπαρκτο.

Η για παράδειγμα f(x)=\sqrt{x} και να έχουμε την εξίσωση f(-1)=1-f(-1).
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος kostas_zervos την Πέμ Φεβ 13, 2014 4:26 pm, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Κώστας Ζερβός
Άβαταρ μέλους
Κοτρώνης Αναστάσιος
Επιμελητής
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Κοτρώνης Αναστάσιος »

Νομίζω ότι η ουσία είναι η εξής:

Η πρόταση:

Αν η σειρά συγκλίνει σε κάποιον πραγματικό S, τότε S=1/2,

είναι μια αληθής συνεπαγωγή γιατί έχει ψευδή υπόθεση.

Το ότι η συνεπαγωγή, όμως, είναι αληθής, δε σημαίνει ότι και η υπόθεση είναι αληθής και αυτό δημιοιυργεί το πρόβλημα.
Εσύ....; Θα γίνεις κανίβαλος....;
Απάντηση

Επιστροφή στο “Διασκεδαστικά Μαθηματικά”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες