ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ -ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ;
-
nikolaos p.
Re: ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ -ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ;
Μακάρι να είναι αλήθεα αυτό, γιατί θα αποφύγουμε πολλά προβλήματα! Ας το ξανασκεφτούν και να δούμε τι θα γίνει την επόμενη χρονιά!
- S.E.Louridas
- Επικοινωνία:
NAI, NAI,...,NAI,...Μπάμπης Στεργίου έγραψε: ...Νομίζω τελικά ότι άσκοπα χάνουμε το χρόνο μας. Ας κάνουν ό,τι θέλουν . Με στεναχωρεί μόνο που αυτός ο λαός την ώρα της κάλπης,την μόνη ώρα δηλαδή που έχει δύναμη, τα ξεχνάει όλα και δίνει συγχωροχάρτι σε όλους , όσοι τον εμπαίζουν κατάφορα . Κι όλα αυτά γιατί ο λαός μας έχει ψύχωση με την ιδιοκτησία , το ρουσφέτι και το μαγαζάκι του !
Μπάμπης
S.E.Louridas
1.Μιλώ, μόνο όταν έχω να πώ κάτι καλύτερο από την σιωπή (Πυθαγόρας).
2.Οι αξίες αντανακλώνται, Δεν επιβάλλονται.
3.Είναι Κορυφαία η κάθε στιγμή επίλυσης ενός Μαθηματικού προβλήματος.
-
orestisgotsis
Περιττό
τελευταία επεξεργασία από orestisgotsis σε Παρ Φεβ 09, 2024 10:33 pm, έχει επεξεργασθεί 2 φορές συνολικά.
Η Υποβολή θεμάτων έχει αρχίσει.
http://meleagros.iep.edu.gr/?page_id=12
http://meleagros.iep.edu.gr/?page_id=12
Ο κόσμος είναι μαθηματικά φτιαγμένος.
- Πρωτοπαπάς Λευτέρης
- Συντονιστής
- Επικοινωνία:
Καρδαμίτσης Σπύρος έγραψε:ΝΕΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Ο κάθε ενδιαφερόμενος που θέλει να υποβάλει διδακτικό υλικό για την τράπεζα θεμάτων διαβαθμισμένης δυσκολίας μπορεί:
Να ανεβάσει τα θέματα του σε ιστοσελίδα που θα είναι έτοιμη μέχρι αύριο το μεσημέρι και θα ανακοινωθεί από το ΙΕΠ.
Έχει δικαίωμα να ανεβάσει μέχρι 3 θέματα για την άλγεβρα και 3 για την γεωμετρία με βάση το υπόδειγμα που αναφέρεται στην προκήρυξη.
Αυτό τελικά ισχύει;
Δεν βρήκα κάτι τέτοιο.
Επίσης όσον αφορά το ποιος προτείνει θέματα δέχονται προτάσεις για θέματα μόνο από συγκεκριμένα e-mail (σχολικό δίκτυο και πανεπιστήμια),
οπότε κάποιοι μαθηματικοί απορρίπτονται εξ ορισμού. Εμένα για παράδειγμα με απορρίπτει γιατί δεν έχω τέτοιο. Απορρίπτει ακόμα και το e-mail που έχω από το ΕΑΠ. Έχω στείλει ερώτημα. Θα ενημερώσω.
Κάθε πρόβλημα έχει μία τουλάχιστον λύση!!!
- Καρδαμίτσης Σπύρος
- Επιμελητής
- Επικοινωνία:
Όντως μπορείς να στείλεις θέματα με βάση τις φόρμες που προτείνει το ΙΕΠ και να τα ανεβάσεις σε ειδική ιστοσελίδα. Ο κωδικός εισαγωγής είναι το μέηλ του σχολικού δικτύου ή μέηλ των πανεπιστημίων. Αν δεν έχεις μέηλ του σχολικού δικτύου μπορεί να φτιάξεις αν είσαι διορισμένος καθηγητής ή να χρησιμοποιήσεις το μέηλ του σχολικού δικτύου του σχολείου σου.
Με την προϋπόθεση αυτή αποκλείονται οι μη δημόσιου εκπαιδευτικοί από τη συμμετοχή τους στην διαμορφούμενη τράπεζα. Το θεωρώ μάλλον λογικό (με τον κίνδυνο να παρεξηγηθώ) γιατί αν υπήρχε στην τράπεζα συμμετοχή από καθηγητές της ιδιωτικής εκπαίδευσης θα ήταν σαν να βάζει τα θέματα της σχολικής μονάδας ο καθηγητής του φροντιστηρίου. Μου φαίνεται άκαιρο.
Με την προϋπόθεση αυτή αποκλείονται οι μη δημόσιου εκπαιδευτικοί από τη συμμετοχή τους στην διαμορφούμενη τράπεζα. Το θεωρώ μάλλον λογικό (με τον κίνδυνο να παρεξηγηθώ) γιατί αν υπήρχε στην τράπεζα συμμετοχή από καθηγητές της ιδιωτικής εκπαίδευσης θα ήταν σαν να βάζει τα θέματα της σχολικής μονάδας ο καθηγητής του φροντιστηρίου. Μου φαίνεται άκαιρο.
Καρδαμίτσης Σπύρος
- chris_gatos
- Επιμελητής
Για να είμαι ειλικρινής είχα καταλάβει πως γίνεται ένα άνοιγμα παντού.
Μιλούσαν για φροντιστές, για καθηγητές δημοσίου και γενικά για όποιον το "είχε". Μάλλον παρανόησα.
Μιλούσαν για φροντιστές, για καθηγητές δημοσίου και γενικά για όποιον το "είχε". Μάλλον παρανόησα.
Χρήστος Κυριαζής
- S.E.Louridas
- Επικοινωνία:
Επιτρέψτε μου να θεωρώ ότι σε τέτοια θέματα δεν μπορεί οι υπεύθυνοι "σοφοί" να θεωρούν ότι υπάρχουν παιδιά ενός κατώτερου θεού. Αφού η τράπεζα θα είναι ορατή και τα θέματα από τα σχολεία που τα ζητούν θα βγαίνουν με κλήρωση, όλοι οι καθ' ύλην εμπλεκόμενοι μπορούν και πρέπει να εισηγούνται - προτείνουν θέματα με δύο προϋποθέσεις:
1η ) Να υπάρχει ως αποδέκτης και κριτής μία (ή περισσότερες) σοβαρή επιτροπή που θα «ελέγχει» και θα τοποθετεί στην αντίστοιχη ομάδα δυσκολίας τα θέματα. Να αιτιολογεί δε στον εκάστοτε εισηγητή που το ζητεί τον λόγο της πιθανής απόρριψης του τάδε θέματος του.
2η ) Να υπάρχει στην Τράπεζα ως συνοδευτικό το όνομα του αντίστοιχου εισηγητή –προτείνοντος για το κάθε θέμα. Εννοείται πως εισηγητική πρόταση μπορεί να γίνει και από ομάδα συναδέλφων.
Σημείωση: Όλα αυτά βέβαια αφού οι «σοφοί» παρέκαμψαν ημάς τε και υμάς και αποφάσισαν με νόμο του κράτους να γίνονται οι εξετάσεις με τον συγκεκριμένο τρόπο.
1η ) Να υπάρχει ως αποδέκτης και κριτής μία (ή περισσότερες) σοβαρή επιτροπή που θα «ελέγχει» και θα τοποθετεί στην αντίστοιχη ομάδα δυσκολίας τα θέματα. Να αιτιολογεί δε στον εκάστοτε εισηγητή που το ζητεί τον λόγο της πιθανής απόρριψης του τάδε θέματος του.
2η ) Να υπάρχει στην Τράπεζα ως συνοδευτικό το όνομα του αντίστοιχου εισηγητή –προτείνοντος για το κάθε θέμα. Εννοείται πως εισηγητική πρόταση μπορεί να γίνει και από ομάδα συναδέλφων.
Σημείωση: Όλα αυτά βέβαια αφού οι «σοφοί» παρέκαμψαν ημάς τε και υμάς και αποφάσισαν με νόμο του κράτους να γίνονται οι εξετάσεις με τον συγκεκριμένο τρόπο.
S.E.Louridas
-
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΙΩΑΝΝΟΥ
- Επιμελητής
Σωτήρη, με πρόλαβες. Και εγώ έχω ένσταση. Τι θα πει ότι αποκλείονται όσοι δεν έχουν το "προνόμιο" να είναι στο Δημόσιο; Υπάρχουν στον ιδιωτικό τομέα αξιολογότατοι και εμπειρότατοι μαθηματικοί, που θα είχαν να προσφέρουν όμορφα θέματα. Φυσικά και δεν πρέπει να αποκλειστεί κανένας.S.E.Louridas έγραψε:Επιτρέψτε μου να θεωρώ ότι σε τέτοια θέματα δεν μπορεί οι υπεύθυνοι "σοφοί" να θεωρούν ότι υπάρχουν παιδιά ενός κατώτερου θεού. Αφού η τράπεζα θα είναι ορατή και τα θέματα από τα σχολεία που τα ζητούν θα βγαίνουν με κλήρωση, όλοι μπορούν και πρέπει να εισηγούνται - προτείνουν θέματα με δύο προϋποθέσεις:
Σημείωση: Όλα αυτά βέβαια αφού οι «σοφοί» παρέκαμψαν ημάς τε και υμάς και αποφάσισαν να γίνονται οι εξετάσεις με τον συγκεκριμένο τρόπο.
- ΣΤΑΘΗΣ ΚΟΥΤΡΑΣ
- Επιμελητής
... μα και η "Αγία Γραφή" το λέει πεντακάθαρα...
...Όπου δείτε το αμάρτημα τινάξτε τον κονιορτό των υποδημάτων σας και αποχωρήσατε ίνα μην συμμετάσχετε εις το αμάρτημα...
Προφανώς σε δουλειές του "ποδαριού", χωρίς υπόβαθρο, με εξαθλιωμένους οικονομικά και πιεσμένους - τρομοκρατιμένους συναδέλφους με απώτερο σκοπό τη
συρρίκνωση της υποβαθμισμένης μέσης εκπαίδευσης και το κλείσιμο σχολείων προς όφελος της ιδιωτικής - ταξικής "εκπαίδευσης" δεν με βρίσκουν σύμφωνο να συμμετέχω
Στάθης
...Όπου δείτε το αμάρτημα τινάξτε τον κονιορτό των υποδημάτων σας και αποχωρήσατε ίνα μην συμμετάσχετε εις το αμάρτημα...
Προφανώς σε δουλειές του "ποδαριού", χωρίς υπόβαθρο, με εξαθλιωμένους οικονομικά και πιεσμένους - τρομοκρατιμένους συναδέλφους με απώτερο σκοπό τη
συρρίκνωση της υποβαθμισμένης μέσης εκπαίδευσης και το κλείσιμο σχολείων προς όφελος της ιδιωτικής - ταξικής "εκπαίδευσης" δεν με βρίσκουν σύμφωνο να συμμετέχω
Στάθης
Τι περιμένετε λοιπόν ναρθεί , ποιόν καρτεράτε να σας σώσει.
Εσείς οι ίδιοι με τα χέρια σας , με το μυαλό σας με την πράξη αν δεν αλλάξετε τη μοίρα σας ποτέ της δεν θα αλλάξει
Εσείς οι ίδιοι με τα χέρια σας , με το μυαλό σας με την πράξη αν δεν αλλάξετε τη μοίρα σας ποτέ της δεν θα αλλάξει
Ούτε εγώ έστειλα Στάθη
και ούτε πρόκειται να στείλω. Ένα μέτρο που θα απέδιδε είναι ένα εκβιαστικό "προσόν" όσον αφορά την αξιολόγηση η συμμετοχή στην τράπεζα

τελευταία επεξεργασία από mathxl σε Κυρ Μάιος 04, 2014 12:11 am, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Ποτε δεν κάνω λάθος! Μια φορά νομιζα πως είχα κάνει, αλλά τελικά έκανα λάθος!
Απ' τα τσακάλια δεν γλυτώνεις μ' ευχές η παρακάλια. Κ. Βάρναλης
Aπέναντι στις αξίες σου να είσαι ανυποχώρητος
Ενεργό μέλος από 23-12-2008 ως και 17-8-2014 (δεν θα απαντήσω σε πμ)
Απ' τα τσακάλια δεν γλυτώνεις μ' ευχές η παρακάλια. Κ. Βάρναλης
Aπέναντι στις αξίες σου να είσαι ανυποχώρητος
Ενεργό μέλος από 23-12-2008 ως και 17-8-2014 (δεν θα απαντήσω σε πμ)
- S.E.Louridas
- Επικοινωνία:
Θα ήθελα να επανέλθω για να πω ότι η Ελληνική Δημόσια εκπαίδευση είναι υψηλή, όπως και μεγάλο τμήμα της Ελληνικής Ιδιωτικής εκπαίδευσης. Προσωπικά και τα δύο παιδιά μου φοιτούν σε Δημόσιο σχολείο λόγω συνειδητής επιλογής, ενώ είναι φανερό πως λόγω επαγγελματικής μου σχέσης με πολύ καλό τμήμα της Ιδιωτικής εκπαίδευσης θα μπορούσαν να φοιτήσουν εκεί και μάλιστα δωρεάν.
Πάντα κατά την άποψη μου ταξικό είναι κάθε γεγονός αποκλεισμού του ανθρώπου-άτομο λόγω ετικέτας που του έχουν επισυνάψει έστω και αν έχει πολλά και ποιοτικά δείγματα γραφής, όπως και από την άλλη μεριά κάθε μορφή ανέλιξης τη απουσία δειγμάτων γραφής ή τέλος πάντων χωρίς τα δείγματα γραφής να «πείθουν». Η αξιοκρατία θα πρέπει κάποτε να γίνει σεβαστή αφού αποτελεί ισχυρό θεμέλιο της Δημοκρατίας.
Πάντα κατά την άποψη μου ταξικό είναι κάθε γεγονός αποκλεισμού του ανθρώπου-άτομο λόγω ετικέτας που του έχουν επισυνάψει έστω και αν έχει πολλά και ποιοτικά δείγματα γραφής, όπως και από την άλλη μεριά κάθε μορφή ανέλιξης τη απουσία δειγμάτων γραφής ή τέλος πάντων χωρίς τα δείγματα γραφής να «πείθουν». Η αξιοκρατία θα πρέπει κάποτε να γίνει σεβαστή αφού αποτελεί ισχυρό θεμέλιο της Δημοκρατίας.
Ερώτημα: Θα πρέπει να μην στείλουμε θέματα και να μας υποχρεώσουν να υποκλειθούμε σε καμιά έτοιμη τράπεζα θεμάτων συμμετέχοντες και τελικά υλοποιούντες "μουρμουρίζοντας" ή να τους βομβαρδίσουμε εμείς όλοι με πολλά θέματα σταλμένα από κάτω;S.E.Louridas έγραψε:... Όλα αυτά βέβαια αφού οι «σοφοί» παρέκαμψαν ημάς τε και υμάς και αποφάσισαν με νόμο του κράτους να γίνονται οι εξετάσεις με τον συγκεκριμένο τρόπο...
S.E.Louridas
- ΣΤΑΘΗΣ ΚΟΥΤΡΑΣ
- Επιμελητής
... μαζί και με τους "δείκτες" συνάδελφε, και με τους "δείκτες" ...mathxl έγραψε:Ούτε εγώ έστειλα Στάθηκαι ούτε πρόκειται να στείλω. Ένα μέτρο που θα απέδιδε είναι ένα εκβιαστικό "προσόν" όσον αφορά την αξιολόγηση η συμμετοχή στην τράπεζα
![]()
...Μετά 30 χρόνια διδασκαλίας , τρώγοντας κιμωλία για κάτι που αγάπησα πολύ στη ζωή μου (τα μαθηματικά), τα συναισθήματά μου
από το χώρο της δουλειάς μου είναι οίκτος και αηδία.
Ένα αίσθημα εξευτελισμού και υποβάθμισης - ισοπέδωσης της οποιασδήποτε διαδρομής...
Λυπάμαι,... ειλικρινά λυπάμαι
Τι περιμένετε λοιπόν ναρθεί , ποιόν καρτεράτε να σας σώσει.
- Πρωτοπαπάς Λευτέρης
- Συντονιστής
- Επικοινωνία:
Εγώ δεν μπορώ να καταλάβω γιατί να αποκλειστεί ο οποιοσδήποτε συνάδελφος.
Και πρακτικά δεν είναι κανείς αποκλεισμένος αφού αν έχει ένα γνωστό καθηγητή σε σχολείο ...
Αυτό που αποκλείει είναι την επώνυμη πρόταση θεμάτων.
Το ερώτημά μου νωρίτερα είχε να κάνει ως προς την ποσότητα των θεμάτων. Θα ισχύσουν τα τρία θέματα που είπε ο Σπύρος ή θα γίνει κάτι άλλο;
Εγώ δεν βρήκα κάτι αντίστοιχο.
Και πρακτικά δεν είναι κανείς αποκλεισμένος αφού αν έχει ένα γνωστό καθηγητή σε σχολείο ...
Το ερώτημά μου νωρίτερα είχε να κάνει ως προς την ποσότητα των θεμάτων. Θα ισχύσουν τα τρία θέματα που είπε ο Σπύρος ή θα γίνει κάτι άλλο;
Κάθε πρόβλημα έχει μία τουλάχιστον λύση!!!
ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ
Πιστεύω ότι είναι απαράδεκτος ο αποκλεισμός συναδέλφων από τα ιδιωτικά σχολεία γιατί δηλαδή βαθμολογούν στις πανελλαδικές εξετάσεις;
Παλαιότερα με τις Δέσμες δεν βαθμολογούσαν οι καθηγητές των Ιδιωτικών σχολείων στις Πανελλήνιες εξετάσεις στη συνεχεια δόθηκε η άδεια για βαθμολόγηση.
Γιάννης
Πιστεύω ότι είναι απαράδεκτος ο αποκλεισμός συναδέλφων από τα ιδιωτικά σχολεία γιατί δηλαδή βαθμολογούν στις πανελλαδικές εξετάσεις;
Παλαιότερα με τις Δέσμες δεν βαθμολογούσαν οι καθηγητές των Ιδιωτικών σχολείων στις Πανελλήνιες εξετάσεις στη συνεχεια δόθηκε η άδεια για βαθμολόγηση.
Γιάννης
α. Η δυσκολία με κάνει δυνατότερο.
β. Όταν πέφτεις να έχεις τη δύναμη να σηκώνεσαι.
β. Όταν πέφτεις να έχεις τη δύναμη να σηκώνεσαι.
- Καρδαμίτσης Σπύρος
- Επιμελητής
- Επικοινωνία:
Το όριο είναι 10 Αναρτήσεις που μπορεί να είναι:Πρωτοπαπάς Λευτέρης έγραψε:Εγώ δεν μπορώ να καταλάβω γιατί να αποκλειστεί ο οποιοσδήποτε συνάδελφος.
Θέμα άλγεβρας ή γεωμετρίας που αντιστοιχεί για το Ζήτημα δεύτερο (Α)
Θέμα άλγεβρας ή γεωμετρίας που αντιστοιχεί για το ζήτημα τέταρτο (Β)
Διαγώνισμα άλγεβρας ή γεωμετρίας που να περιλαμβάνει ένα θέμα (Α) και ένα θέμα (Β)
Ουσιαστικά αν κάποιος προτείνει 10 αναρτήσεις και αυτές είναι διαγωνίσματα ουσιαστικά προτείνει για τη τράπεζα 20 θέματα. Τα θέματα βέβαια θα περάσουν από την κρίση της ανώνυμης επιτροπής (αλήθεια γιατί ανώνυμη) αν πληρούν τις προδιαγραφές που έχουν τεθεί (συμφωνείτε!!!! με αυτές τις προδιαγραφές που έχουν τεθεί; εγώ έχω αρκετές διαφωνίες με αυτές!!!!) και μετά εισέρχονται στην τράπεζα.
Τώρα στο ερώτημα αν είναι άδικο οι μη δημόσιοι καθηγητές να μην συμμετέχουν στην δημιουργία τράπεζας, ναι είναι τόσο άδικο όσο και για τους δημόσιους που δεν συμμετέχουν στα θέματα προσομοίωσης των φροντιστηρίων. Πιστεύω (με το φόβο της παρεξήγησης) ότι πρέπει να ισχύει " καθείς εφ ου ετάχθη".
Η δε ιδιότης μου ως εκπαιδευτικός είναι 20 χρόνια φροντιστής και 12 χρόνια καθηγητής δημοσίου.
Καρδαμίτσης Σπύρος
-
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΙΩΑΝΝΟΥ
- Επιμελητής
Ως προς τις προδιαγραφές που έχουν τεθεί από τους "σοφούς" για τα προτεινόμενα θέματα, έχω και εγώ τις ενστάσεις μου. Κάθε προτεινόμενο θέμα, σίγουρα θα τηρεί κάποιες προδιαγραφές και αυτό ας το κρίνει η επιτροπή. Γιατί να βάζουμε καλούπια τέτοιου είδους; Ας αφήσουμε τον όποιον θελήσει να δώσει κάποιο θέμα, να έχει την ελευθερία να το κάνει όπως νομίζει. Και αν δεν αρέσει , ας μην το περάσουν. Αυτές οι οδηγίες μάλλον αποτρέπουν αρκετούς στο να ασχοληθούν να κατασκευάσουν θέματα.
- Christos.N
Μήπως τα θέματα είναι έτοιμα;
Χρήστος Ντάβας
Wir müssen wissen — wir werden wissen! D.Hilbert
Wir müssen wissen — wir werden wissen! D.Hilbert
-
Μπάμπης Στεργίου
- Επιμελητής
Κάνω μια παρένθεση στη συζήτηση για να θέσω και τον εξής προβληματισμό :
Με τρεις ώρες που προτείνονται για το κεφάλαιο του κύκλου και με δεδομένη την μείωση των ωρών διδασκαλίας στη Γεωμετρία ,μπορεί ένας μαθητής να αντιμετωπίσει το 4ο θέμα από τα εγγράψιμα και γενικότερα από τον κύκλο;
Αν σκεφτούμε επίσης ότι σε άλλο σχολείο το 4ο θέμα θα είναι πχ από τα παραλληλόγραμμα ή τα ίσα τρίγωνα , τίθεται εύλογα και ζήτημα ίσης μεταχείρησης . Θα πρότεινα λοιπόν , για φέτος τουλάχιστον , η τράπεζα να μην συμπεριλάβει κανένα θέμα από τον κύκλο .
Κατά τα άλλα το ξαναλέμε :
- Από την εξεταστέα ύλη στη Γεωμετρία της Α' Λυκείου θα έπρεπε να εξαιρεθούν οι αποδείξεις πολλών (τουλάχιστον 10) ακόμα θεωρημάτων . Τα θεωρήματα είναι πολλά και είναι αδύνατο στο μέσο μαθητή να μελετήσει σε ένα απόγευμα όλη αυτή την ύλη. Ας μην ξεχνάμε ότι για την προαγωγή απαιτείται ο βαθμός 10 στο μάθημα αυτό. Πόσοι από τους αδύνατους μαθητές σας που έχουν προφορικά μέσο όρο 12 ή 13 μπορούν να γράψουν το 8 ή το 7 για να μην πάνε Σεπτέμβριο ; Εξάλλου, η μαγεία και ο σκοπός του μαθήματος είναι η εύρεση απόδειξης και όχι η αποστήθιση αποδείξεων. Την αποστήθιση υπάρχουν άλλα πιο κατάλληλα μαθήματα να την καλλιεργήσουν (ένα άλλο μεγάλο ζήτημα άλλωστε !)
- Ο μέσος και αδύνατος μαθητής δεν έχει μόνο τα μαθηματικά ! Τα Αρχαία είναι εξαιρετικά δύσκολο μάθημα και όπως μου λένε οι συνάδελφοι φιλόλογοι, πολλά παιδιά θα συναντήσουν δυσκολίες στην προαγωγή. Αλλά και όλα τα μαθήματα είναι δύσκολα σε αυτές τις εξετάσεις !
Να το ξεκαθαρίσω :
ΝΑΙ ! Να γίνουν δύσκολες και οι εξετάσεις και η προαγωγή των μαθητών, αλλά να εξηγήσουμε και να ενημερώσουμε τίμια και έγκαιρα τους γονείς και τους μαθητές για αυτό το ζήτημα. Είναι υποκρισία να δεχόμαστε πια στα ΓΕΛ παιδιά που δεν έχουν καμία τύχη και θα χάσουν με απόλυτη βεβαιότητα τη χρονιά, αφήνοντάς τα να ελπίζουν ότι θα προαχθούν, ή αφήνοντας τους γονείς να ελπίζουν ότι θα τους πούνε οι καθηγητές τα θέματα !
- Ακούω σε επικοινωνία με συναδέλφους άλλων σχολείων ότι πολλοί συνάδελφοι όλων των ειδικοτήτων αρχίζουν να μεθοδεύουν τρόπους να βοηθήσουν τους μαθητές τους. Ο λόγος είναι προφανής : Με τη νέα σχολική χρονιά θα κλείσει το σχολείο τουλάχιστον κατά το ήμισυ !
Συνάδελφοι, υπάρχουν σχολεία που η πρώτη Λυκείου έχει 18 παιδιά και λιγότερα. Αν το σχολείο μείνει ...ουδέτερο, τα μισά τουλάχιστον παιδιά θα μείνουν στην ίδια τάξη. Και πώς θα συνεχίσει το σχολείο αυτό το Φθινόπωρο ; Και τι θα πει στους οργισμένους γονείς που σίγουρα θα ζητήσουν εξηγήσεις από το σχολείο ;
Αυτά τα θέματα δεν μπορούμε να τα λύσουμε εμείς , αλλά το ότι θα δημιουργηθεί παρασκήνιο είναι σίγουρο . Θα δημιουργηθεί επίσης γκρίνια και αντιπαλότητα μέσα στα σχολεία :
Αν ο ένας συνάδελφος ξεκινήσει τα προφορικά με το 15 , ο μαθητής του ίσως προαχθεί στη γεωμετρία , την άλγεβρα κλπ, ενώ αυτός που θα ξεκινήσει με 10-12 ο μαθητής του μάλλον έμεινε.
Όπως βλέπω να διαμορφώνεται η κατάσταση ένα από τα δύο θα συμβεί :
Ή ο τρόπος προαγωγής θα γίνει πιο χαλαρός ή τα Λύκεια θα μείνουν με τους μισούς μαθητές και αναπόφευκτα με τους μισούς καθηγητές .
Θα προτιμούσα τη δεύτερη λύση, αρκεί να δοθεί σοβαρή λύση στην επαγγελαμτική και τεχνική εκπαίδευση και μέλλον στα ελληνόπουλα που αποφασίζουν να σπουδάσουν !
Δεν σας το κρύβω ότι με χαρά θα ήμουν σε σχολείο με απλά παιδιά της πατρίδας να τους μαθαίνω εμβαδά, ποσοστά και πώς να βρίσκουν όγκους και επιφάνειες, πράγματα δηλαδή που χρειάζεται κάθε σοβαρός επαγγελματίας.
Όλα όμως αυτά με την προϋπόθεση ότι έχουμε βάλει την παιδεία μας στο σωστό δρόμο ! Και για την ώρα απέχουμε πολύ ακόμα από αυτό το σημείο, για να μην πω ότι είμαστε τελείως σε ...αντιδιαμετρικό σημείο !
Μπάμπης
Με τρεις ώρες που προτείνονται για το κεφάλαιο του κύκλου και με δεδομένη την μείωση των ωρών διδασκαλίας στη Γεωμετρία ,μπορεί ένας μαθητής να αντιμετωπίσει το 4ο θέμα από τα εγγράψιμα και γενικότερα από τον κύκλο;
Αν σκεφτούμε επίσης ότι σε άλλο σχολείο το 4ο θέμα θα είναι πχ από τα παραλληλόγραμμα ή τα ίσα τρίγωνα , τίθεται εύλογα και ζήτημα ίσης μεταχείρησης . Θα πρότεινα λοιπόν , για φέτος τουλάχιστον , η τράπεζα να μην συμπεριλάβει κανένα θέμα από τον κύκλο .
Κατά τα άλλα το ξαναλέμε :
- Από την εξεταστέα ύλη στη Γεωμετρία της Α' Λυκείου θα έπρεπε να εξαιρεθούν οι αποδείξεις πολλών (τουλάχιστον 10) ακόμα θεωρημάτων . Τα θεωρήματα είναι πολλά και είναι αδύνατο στο μέσο μαθητή να μελετήσει σε ένα απόγευμα όλη αυτή την ύλη. Ας μην ξεχνάμε ότι για την προαγωγή απαιτείται ο βαθμός 10 στο μάθημα αυτό. Πόσοι από τους αδύνατους μαθητές σας που έχουν προφορικά μέσο όρο 12 ή 13 μπορούν να γράψουν το 8 ή το 7 για να μην πάνε Σεπτέμβριο ; Εξάλλου, η μαγεία και ο σκοπός του μαθήματος είναι η εύρεση απόδειξης και όχι η αποστήθιση αποδείξεων. Την αποστήθιση υπάρχουν άλλα πιο κατάλληλα μαθήματα να την καλλιεργήσουν (ένα άλλο μεγάλο ζήτημα άλλωστε !)
- Ο μέσος και αδύνατος μαθητής δεν έχει μόνο τα μαθηματικά ! Τα Αρχαία είναι εξαιρετικά δύσκολο μάθημα και όπως μου λένε οι συνάδελφοι φιλόλογοι, πολλά παιδιά θα συναντήσουν δυσκολίες στην προαγωγή. Αλλά και όλα τα μαθήματα είναι δύσκολα σε αυτές τις εξετάσεις !
Να το ξεκαθαρίσω :
ΝΑΙ ! Να γίνουν δύσκολες και οι εξετάσεις και η προαγωγή των μαθητών, αλλά να εξηγήσουμε και να ενημερώσουμε τίμια και έγκαιρα τους γονείς και τους μαθητές για αυτό το ζήτημα. Είναι υποκρισία να δεχόμαστε πια στα ΓΕΛ παιδιά που δεν έχουν καμία τύχη και θα χάσουν με απόλυτη βεβαιότητα τη χρονιά, αφήνοντάς τα να ελπίζουν ότι θα προαχθούν, ή αφήνοντας τους γονείς να ελπίζουν ότι θα τους πούνε οι καθηγητές τα θέματα !
- Ακούω σε επικοινωνία με συναδέλφους άλλων σχολείων ότι πολλοί συνάδελφοι όλων των ειδικοτήτων αρχίζουν να μεθοδεύουν τρόπους να βοηθήσουν τους μαθητές τους. Ο λόγος είναι προφανής : Με τη νέα σχολική χρονιά θα κλείσει το σχολείο τουλάχιστον κατά το ήμισυ !
Συνάδελφοι, υπάρχουν σχολεία που η πρώτη Λυκείου έχει 18 παιδιά και λιγότερα. Αν το σχολείο μείνει ...ουδέτερο, τα μισά τουλάχιστον παιδιά θα μείνουν στην ίδια τάξη. Και πώς θα συνεχίσει το σχολείο αυτό το Φθινόπωρο ; Και τι θα πει στους οργισμένους γονείς που σίγουρα θα ζητήσουν εξηγήσεις από το σχολείο ;
Αυτά τα θέματα δεν μπορούμε να τα λύσουμε εμείς , αλλά το ότι θα δημιουργηθεί παρασκήνιο είναι σίγουρο . Θα δημιουργηθεί επίσης γκρίνια και αντιπαλότητα μέσα στα σχολεία :
Αν ο ένας συνάδελφος ξεκινήσει τα προφορικά με το 15 , ο μαθητής του ίσως προαχθεί στη γεωμετρία , την άλγεβρα κλπ, ενώ αυτός που θα ξεκινήσει με 10-12 ο μαθητής του μάλλον έμεινε.
Όπως βλέπω να διαμορφώνεται η κατάσταση ένα από τα δύο θα συμβεί :
Ή ο τρόπος προαγωγής θα γίνει πιο χαλαρός ή τα Λύκεια θα μείνουν με τους μισούς μαθητές και αναπόφευκτα με τους μισούς καθηγητές .
Θα προτιμούσα τη δεύτερη λύση, αρκεί να δοθεί σοβαρή λύση στην επαγγελαμτική και τεχνική εκπαίδευση και μέλλον στα ελληνόπουλα που αποφασίζουν να σπουδάσουν !
Δεν σας το κρύβω ότι με χαρά θα ήμουν σε σχολείο με απλά παιδιά της πατρίδας να τους μαθαίνω εμβαδά, ποσοστά και πώς να βρίσκουν όγκους και επιφάνειες, πράγματα δηλαδή που χρειάζεται κάθε σοβαρός επαγγελματίας.
Όλα όμως αυτά με την προϋπόθεση ότι έχουμε βάλει την παιδεία μας στο σωστό δρόμο ! Και για την ώρα απέχουμε πολύ ακόμα από αυτό το σημείο, για να μην πω ότι είμαστε τελείως σε ...αντιδιαμετρικό σημείο !
Μπάμπης
Μέλη σε σύνδεση
Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης