συνεχής η οποία ικανοποιεί τη σχέση :
α) Να δειχθεί οτι η
είναι παραγωγίσιμη και να βρεθεί ο τύπος της.β) Να υπολογιστεί το όριο
.Συντονιστής: Μπάμπης Στεργίου
είναι παραγωγίσιμη και να βρεθεί ο τύπος της.
.Η υπό ολοκλήρωση συνάρτηση δεν είναι καλά ορισμένη , εκτός αν η σχέση ορίζεται στο διάστημαΣπύρος Φρόνιμος έγραψε:Δίνεται συνάρτησησυνεχής η οποία ικανοποιεί τη σχέση :
![]()
είναι όμως κρίσιμος περιορισμός για την επίλυση της άσκησης.Μετά την καινούργια τροποποίηση , πάλι δε μπορώ να λύσω τη διαφορική.Σπύρος Φρόνιμος έγραψε:Δίνεται συνάρτησησυνεχής η οποία ικανοποιεί τη σχέση :
α) Να δειχθεί οτι ηείναι παραγωγίσιμη και να βρεθεί ο τύπος της.
β) Να υπολογιστεί το όριο.
ότι
.
γράφεται ως
δεδομένου ότι έχουμε ένα
μέσα στο ολοκλήρωμα. Ίσως κάπου να βοηθούσε που εγώ δε βλέπω.
το οποίο υπολογίζεται με παραγοντική ολοκλήρωση άλλα δε λέει κάτι γιατί θα μένουμε για παράδειγμα με
. Πόσο κάνει αυτό; Και πού θα βοηθήσει για παράδειγμα;
είναι παραγωγίσιμη αφού αν μεταφέρουμε όλα στο δεύτερο μέλος και διαιρέσουμε με το
, αφού είναι διάφορο του μηδένος, το δεύτερο μέλος είναι παραγωγίσιμη συνάρτηση , άρα και το πρώτο. ΟΚ, πώς θα συνεχίσουμε όμως;

και η συνάρτηση είναι παραγωγίσιμη στο

.(1)
,
, μιάς και το
,για
; και απο θεώρημα de l'Hôpital :

Δεν είπα δε κάνει, αλλά συνάρτηση με ολοκλήρωμα; (όχι στα δεδομένα, αλλά στον τελικό τύπο)dennys έγραψε:Χαίρετε
H συνάρτηση που δίνω, γιατί δεν κάνει ;
, συνήθως περιμένουμε να έχει έναν κλειστό τύπο , π. χ
. ή κάτι παρόμοιο.

Διονύση, αυτό οδηγεί στη λύση του επόμενου ερωτήματος, αλλά δεν αποτελεί απάντηση στο πρώτο ερώτημα. Την ίδια συνάρτηση βρήκαμε και μεις όταν τη λύναμε τηλεφωνικά με ένα συνάδελφο . Ευτυχώς βέβαια που είναι έτσι , γιατί με την ίδια λογική σε κάποιο άλλο πρόβλημα ένας μαθητής θα μπορούσε να απαντήσει ότι η ζητούμενη συνάρτηση είναι ηdennys έγραψε:........................
και έτσι έχουμε για την συνάρτηση:
.(1)
...................

.
είναι μία ωραία συνάρτηση, η οποία έχει και όνομα.. (άσχετα αν εγώ τώρα δε ξέρω πού χρησιμεύουν και γιατί έχουν οριστεί. Ίσως του χρόνου το μάθω, ίσως και ποτέ.)
και στη συνέχεια η άσκηση να ρωτάει διάφορα ερωτήματα γύρω από αυτή π.χ μονοτονία - ακρότατα - διάφορα, και τέλος ζητούσε ένα εμβαδόν. Στη περίπτωση αυτή τι κάνουμε; Δε θα τη δεχθούμε ως λύση της διαφορικής και ας μην εκφράζεται στοιχειωδώς; Δεν έχω μπροστά μου την άσκηση να τη δω, διότι έχω δανείσει κάπου το βιβλίο. Αλλά έβγαινε πάντως μία τέτοια μορφή με ολοκλήρωμα. Ήταν η μόνη περίπτωση που είχα δει από ζητούμενη σχέση να μη βγαίνει συνάρτηση με κλειστό τύπο , αλλά με ολοκλήρωμα. Τώρα σε αυτό το σημείο γιατί είναι κακό να το αφήσουμε έτσι; Θα μου πείτε βέβαια , και γιατί να μην το γράψεις σε μια πιο απλή μορφή αφού το ολοκλήρωμα υπολογίζεται ώστε ηΜπάμπης Στεργίου έγραψε:
Ευτυχώς βέβαια που είναι έτσι , γιατί με την ίδια λογική σε κάποιο άλλο πρόβλημα ένας μαθητής θα μπορούσε να απαντήσει ότι η ζητούμενη συνάρτηση είναι η
κάτι που προφανώς σωστά δεν είναι αποδεκτή ως πλήρης απάντηση.
τελικά να πάρει την τελική απλή μορφής της
. 
με
.Δε νομίζω τότε να ήταν αρκετό η απλή αναγραφή της
η οποία τελικά είχε τύπο
. Στο κάτω κάτω νομίζω οτι ο "τύπος" της συνάρτησης έχει σκοπό να υπολογίζει στοιχειωδώς την τιμή της συνάρτησης έτσι δεν είναι ?![\displaystyle{\int_{1}^{x}\frac{t^2e^{1/t}}{\cos^2 t}dt=\left [ t^2e^{1/t}\tan t \right ]_1^x-\int_{1}^{x}\tan t\left ( t^2e^{1/t} \right )'dt} \displaystyle{\int_{1}^{x}\frac{t^2e^{1/t}}{\cos^2 t}dt=\left [ t^2e^{1/t}\tan t \right ]_1^x-\int_{1}^{x}\tan t\left ( t^2e^{1/t} \right )'dt}](/forum/ext/geomar/texintegr/latexrender/pictures/5cc99ee713dc9916f710fb2b7b9d46f9.png)

.
οπότε έχουμε το εξής :
κλπ. , άλλες ερωτήσεις με τήν αντίστροφη .Κατά την γνώμη ,μου είναι μια χαρά.
.
στην οποία διαιρούμε και τα δύο μέλη της με το
άρα προκύπτει :
.
και
είναι συνεχείς στο
πράγμα που σημαίνει ότι η συνάρτηση 
άρα και η
παραγωγίσιμη συνάρτηση.

προκύπτει :
.