Μαθηματικά κατεύθυνσης 2014
Ερώτηση για πανελλήνιες εξετάσεις
Καλησπέρα. Στο πρώτο θέμα των πανελληνίων αν δε γράψεις ολογράφως ΣΩΣΤΟ - ΛΑΘΟΣ και απαντήσεις με Σ - Λ , το δέχονται;
Ευχαριστώ
Ευχαριστώ
Re: Μαθηματικά κατεύθυνσης 2014
επιτέλους οι μαθητές αντιμετώπισαν πολύ καλά συνδυαστικά θέματα που θα αναδείξουν όλα τα επίπεδα γνώσεων. 
Η ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΗΛΙΘΙΟΤΗΤΑ - ΑΡΚΑΣ
-
dimitris.ligonis
Καλησπέρα, έγραφα και εγώ σήμερα.Θα έλεγα υπό άλλες συνθήκες ότι τα θέματα ήταν μια χαρά. Οι μαθητές όμως όλοι προετοιμαζόμαστε με βάση τα θέματα των παλαιότερων χρόνων οπότε και με βάση τα περσινά , προπέρσινα. Κατά τη γνώμη μου ένας μαθητής που πέρσι θα έγραφε 18 η 18,5 και ένας μαθητής που πέρσι θα έγραφε 20 ή 19,5 φέτος θα πάρουν τον ίδιο βαθμό. Πέρσι ακούσαμε πολλές φωνές κλπ.Φέτος ; Η μοναδική έγνοια είναι να μην αδικείται ο μέτριος μαθητής ;
Δημήτρης
Για το Γ4:
Είναι
, οπότε
. Επίσης, παρατηρούμε ότι
για
, κι άρα
για
.
Με αλλαγή μεταβλητής
έχουμε
, και

όπου
για
. Με ολοκλήρωση κατά παράγοντες για
έχουμε
![\begin{aligned}
I(a):=\int_1^e \ln(t+a)\, dt&=\int_1^e (t+a)'\ln(t+a)\, dt\\
&=[(t+a)\ln(t+a)]_{t=1}^{t=e}-\int_1^e 1\,dt\\
&=(e+a)\ln(e+a)-(1+a)\ln(1+a)-(e-1)\\
\end{aligned} \begin{aligned}
\end{aligned}](/forum/ext/geomar/texintegr/latexrender/pictures/2c2b88d774107b6d7438abe8ab363d46.png)
Συνεπώς,
και
, οπότε το ζητούμενο εμβαδό είναι
τ.μ.
Φιλικά,
Αχιλλέας
Edit: Προσθήκη αναλυτικού υπολογισμού βοηθητικού ολοκληρώματος.
Είναι
, οπότε
. Επίσης, παρατηρούμε ότι
για
, κι άρα
για
.Με αλλαγή μεταβλητής
έχουμε
, και 
όπου
για
. Με ολοκλήρωση κατά παράγοντες για
έχουμε![\begin{aligned}
\end{aligned} \begin{aligned}
\end{aligned}](/forum/ext/geomar/texintegr/latexrender/pictures/2c2b88d774107b6d7438abe8ab363d46.png)
Συνεπώς,
και
, οπότε το ζητούμενο εμβαδό είναι
τ.μ.Φιλικά,
Αχιλλέας
Edit: Προσθήκη αναλυτικού υπολογισμού βοηθητικού ολοκληρώματος.
Καλό μεσημέρι και καλή συνέχεια σε όλα τα παιδιά
Τα σημερινά θέματα σε Word
Τα σημερινά θέματα σε Word
- Συνημμένα
-
- Μαθ_Γ_Κατ_2014.doc
- (216 KiB) Μεταφορτώθηκε 359 φορές
Μία λύση για το Δ2α
Έστω
μία αρχική της
. Τότε,
(Είναι
απλό μέσω μονοτονίας ή σύνολο τιμών). Τότε,
γνησίως αύξουσα στο
.
Και
![\int_{1}^{2f'(x)}{f(u)du}=0\Leftrightarrow \left[ F(u)\right]_1^{2f'(x)}=0\Leftrightarrow F(2f'(x))-F(1)=0 \int_{1}^{2f'(x)}{f(u)du}=0\Leftrightarrow \left[ F(u)\right]_1^{2f'(x)}=0\Leftrightarrow F(2f'(x))-F(1)=0](/forum/ext/geomar/texintegr/latexrender/pictures/2b41081ea9397eaeadd700b9aaf4d33c.png)

Edit: Το ξαναδημοσιεύω, αυτή τη φορά με κώδικα.
Έστω
μία αρχική της
. Τότε,
(Είναι
απλό μέσω μονοτονίας ή σύνολο τιμών). Τότε,
γνησίως αύξουσα στο
.Και
![\int_{1}^{2f'(x)}{f(u)du}=0\Leftrightarrow \left[ F(u)\right]_1^{2f'(x)}=0\Leftrightarrow F(2f'(x))-F(1)=0 \int_{1}^{2f'(x)}{f(u)du}=0\Leftrightarrow \left[ F(u)\right]_1^{2f'(x)}=0\Leftrightarrow F(2f'(x))-F(1)=0](/forum/ext/geomar/texintegr/latexrender/pictures/2b41081ea9397eaeadd700b9aaf4d33c.png)

Edit: Το ξαναδημοσιεύω, αυτή τη φορά με κώδικα.
-
anastasispk
Καλησπέρα,
εγώ το Δ2 β. το έλυσα έτσι σήμερα:

από το προηγούμενο ερώτημα..
Είναι σωστό;

Είναι σωστό;
Η τελευταία ισοδυναμία θέλει αιτιολόγηση.anastasispk έγραψε:Καλησπέρα,
Είναι σωστό;

-
anastasispk
Ναι δεν το άφησα έτσι, απλά αυτή ήταν η γενική ιδέα..abgd έγραψε:Η τελευταία ισοδυναμία θέλει αιτιολόγηση.anastasispk έγραψε:Καλησπέρα,
Είναι σωστό;
- emouroukos
- Συντονιστής
Μια προσέγγιση για το Δ3:
Παρατηρούμε ότι
για κάθε
οπότε η
έχει ολικό (άρα και τοπικό) ελάχιστο στα σημεία
και
.
Από το Θεώρημα Μέγιστης και Ελάχιστης τιμής για τη συνάρτηση
στο
υπάρχει
τέτοιο, ώστε να ισχύει
για κάθε ![\displaystyle{x \in \left[ {1,2} \right].} \displaystyle{x \in \left[ {1,2} \right].}](/forum/ext/geomar/texintegr/latexrender/pictures/8b26f93b15c5637655714dc54ed9c4b0.png)
Αν ήταν
τότε θα ήταν
για κάθε
πράγμα άτοπο. Άρα, είναι
οπότε η
παρουσιάζει τοπικό μέγιστο στο
.
Παρατηρούμε ότι
για κάθε
οπότε η
και
.Από το Θεώρημα Μέγιστης και Ελάχιστης τιμής για τη συνάρτηση
στο
υπάρχει
τέτοιο, ώστε να ισχύει
για κάθε ![\displaystyle{x \in \left[ {1,2} \right].} \displaystyle{x \in \left[ {1,2} \right].}](/forum/ext/geomar/texintegr/latexrender/pictures/8b26f93b15c5637655714dc54ed9c4b0.png)
Αν ήταν
τότε θα ήταν
για κάθε
πράγμα άτοπο. Άρα, είναι
οπότε η
.Βαγγέλης Μουρούκος
Erro ergo sum.
Erro ergo sum.
- cretanman
- Διαχειριστής
- Επικοινωνία:
Πολύ ωραία λύση Βαγγέλη!emouroukos έγραψε:Μια προσέγγιση για το Δ3:
Παρατηρούμε ότιγια κάθε
οπότε η
και
.
Από το Θεώρημα Μέγιστης και Ελάχιστης τιμής για τη συνάρτησηστο
υπάρχει
τέτοιο, ώστε να ισχύει
για κάθε
Αν ήταντότε θα ήταν
για κάθε
πράγμα άτοπο. Άρα, είναι
οπότε η
.
Δε ζητάει να αποδειχθεί ότι οι μόνες θέσεις ακροτάτων είναι αυτές οι τρεις αλλά απλά ότι υπάρχουν 2 θέσεις τοπικών ελαχίστων και 1 θέση τοπικού μεγίστου.
Αλέξανδρος
Αλέξανδρος Συγκελάκης
Κατά τη γνώμη μου τα θέματα ήταν πολύ καλά για όσους ήθελαν να γράψουν ένα μέτριο βαθμό αλλά δύσκολα (κυρίως από άποψη χρόνου) για τους μαθητές που κυνηγούν το άριστα. Θέλω την γνώμη σας για το πόσες μονάδες μπορούν να στοιχίσουν τα εξής:
--Στο Γ4 έκανα ένα ανόητο λάθος σε ένα πρόσημο. Συγκεκριμένα μετά την παραγοντική ενώ έγραψα σωστά ότι
μετά μου ξέφυγε και έβαλα ανάποδα τα πρόσημα καταλήγοντας στο (λανθασμένο) αποτέλεσμα 
--Στο Δ3 δεν πρόλαβα να ολοκληρώσω την απάντησή μου. Αυτό που πρόλαβα είναι να δείξω ότι στα σημεία
μηδενίζεται η παράγωγος καθώς και να βρω τα πρόσημα των
στα διαστήματα
και δεν πρόλαβα να κάνω το πινακάκι για να δείξω ότι τα σημεία αυτά αποτελούν τοπικά ακρότατα της
αφού 
ΥΓ: Φαντάζομαι ότι στους περισσότερους φαίνεται θέμα μικρής σημασίας, αλλά ΠΑΡΑΚΑΛΩ να μου πείτε τις γνώμες σας γιατί για ως μαθητής έχω μεγάλη αγωνία για το βαθμό! Ευχαριστώ προκαταβολικά
--Στο Γ4 έκανα ένα ανόητο λάθος σε ένα πρόσημο. Συγκεκριμένα μετά την παραγοντική ενώ έγραψα σωστά ότι
μετά μου ξέφυγε και έβαλα ανάποδα τα πρόσημα καταλήγοντας στο (λανθασμένο) αποτέλεσμα 
--Στο Δ3 δεν πρόλαβα να ολοκληρώσω την απάντησή μου. Αυτό που πρόλαβα είναι να δείξω ότι στα σημεία
μηδενίζεται η παράγωγος καθώς και να βρω τα πρόσημα των
στα διαστήματα
και δεν πρόλαβα να κάνω το πινακάκι για να δείξω ότι τα σημεία αυτά αποτελούν τοπικά ακρότατα της
αφού 
ΥΓ: Φαντάζομαι ότι στους περισσότερους φαίνεται θέμα μικρής σημασίας, αλλά ΠΑΡΑΚΑΛΩ να μου πείτε τις γνώμες σας γιατί για ως μαθητής έχω μεγάλη αγωνία για το βαθμό! Ευχαριστώ προκαταβολικά
- cretanman
- Διαχειριστής
- Επικοινωνία:
Θανάση δε βλέπω κάποιο πρόβλημα στη λύση του μαθητή αν έχει δικαιολογήσει σωστά το πρόσημο τηςthanasis kopadis έγραψε:Για το Δ2)α) απάντηση μαθητή, που τη θέτω για τη γνώμη σας:
Απέδειξε ότι ηείναι διάφορη του μηδενός και συνεχής, άρα διατηρεί σταθερό πρόσημο, οπότε εν συντομία, θα πρέπει τα άκρα του ολοκληρώματος να είναι ίσα, άρα έλυσε την εξίσωση
.
και το πως καταλήγει στην εξίσωση
.Αλέξανδρος
Αλέξανδρος Συγκελάκης
Δεν καταλαβαίνω που τα είδατε τα ωραία θέματα. Αν το προσέξατε, δεν υπήρχε ερώτημα που να αφορούσε κάποιο από τα θεωρήματα, αν εξαιρέσουμε το Δ4. Συνεπώς δεν κάλυπταν όλη την ύλη. Επίσης, ήταν το δυσκολότερο 4ο θέμα για εμένα μέχρι στιγμής. Ερωτήματα σαν το Δ2 και το Δ4 δεν υπήρχαν άλλες χρονιές. Το θέμα των μιγαδικών όμως, ήταν αστείο. Τέλος, θεωρώ ότι ήταν πολύ κακά θέματα, αφού μπορούσαν να γράψουν οι μέτρια διαβασμένοι το 10άρι, ενώ απαιτούσαν και πολλές πράξεις ( βλ. Γ4 )
Καλό μεσημέρι.
Δεν μου άρεσαν
1) η απουσία της αντιπαραγώγισης (ο πόλεμος κατά των διαφορικών ως τετριμμένο θέμα, επιτέλους δικαιώνεται)
2) η ανεπαρκής εξέταση του κεφαλαίου των ολοκληρωμάτων(κεφάλαιο που καθόριζε το 4ο θέμα...), με ανάδειξη πρωταγωνιστή του διαφορικού.
Μου άρεσαν
1) η μοριοδότηση
2) η μελέτη του διαθέσιμου χρόνου για επίλυση - χρονικά προσεγμένα θέματα
3) τα εύκολα θέματα Α,Β
4) η κλιμάκωση δυσκολίας
Σχόλιο: Μου άρεσαν σαν θέματα εξετάσεων αλλά δεν μου άρεσαν σαν μαθηματικό. Επίσης το κυρτή στο θέμα Δ δεν είναι αναγκαίο να δίνεται αλλά έτσι όπως δόθηκε συντομεύει η λύση (χρονικά).
Δεν μου άρεσαν
1) η απουσία της αντιπαραγώγισης (ο πόλεμος κατά των διαφορικών ως τετριμμένο θέμα, επιτέλους δικαιώνεται)
2) η ανεπαρκής εξέταση του κεφαλαίου των ολοκληρωμάτων(κεφάλαιο που καθόριζε το 4ο θέμα...), με ανάδειξη πρωταγωνιστή του διαφορικού.
Μου άρεσαν
1) η μοριοδότηση
2) η μελέτη του διαθέσιμου χρόνου για επίλυση - χρονικά προσεγμένα θέματα
3) τα εύκολα θέματα Α,Β
4) η κλιμάκωση δυσκολίας
Σχόλιο: Μου άρεσαν σαν θέματα εξετάσεων αλλά δεν μου άρεσαν σαν μαθηματικό. Επίσης το κυρτή στο θέμα Δ δεν είναι αναγκαίο να δίνεται αλλά έτσι όπως δόθηκε συντομεύει η λύση (χρονικά).
Ποτε δεν κάνω λάθος! Μια φορά νομιζα πως είχα κάνει, αλλά τελικά έκανα λάθος!
Απ' τα τσακάλια δεν γλυτώνεις μ' ευχές η παρακάλια. Κ. Βάρναλης
Aπέναντι στις αξίες σου να είσαι ανυποχώρητος
Ενεργό μέλος από 23-12-2008 ως και 17-8-2014 (δεν θα απαντήσω σε πμ)
Απ' τα τσακάλια δεν γλυτώνεις μ' ευχές η παρακάλια. Κ. Βάρναλης
Aπέναντι στις αξίες σου να είσαι ανυποχώρητος
Ενεργό μέλος από 23-12-2008 ως και 17-8-2014 (δεν θα απαντήσω σε πμ)
-
ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Για το Δ2 και στην ίδια λογική με τον karas51
Έστω
,
. Τότε,
άρα η
είναι 
Επίσης
άρα η εξίσωση ισοδύναμα γράφεται 
Έστω
,
. Τότε,
άρα η
είναι 
Επίσης
άρα η εξίσωση ισοδύναμα γράφεται 
τελευταία επεξεργασία από ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ σε Δευ Ιουν 02, 2014 4:17 pm, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
-
pavlos_1996
Από ότι έχω διαβάσει στο διαδύκτιο οι περισσότεροι χαρακτηρίζουν τα θέματα βατά. Μάλιστα αναφέρθηκε προηγουμένως, ότι είναι απο τα ευκολότερα θέματα που έχουνε μπει. Ας αφήσουμε τα αστεία. Τα θέματα έχουν την απαιτούμενη κλιμάκωση ( σε αντίθεση με πέρυσι), όμως το θεμα Δ δεν παύει να έχει δυσκολίες και λεπτά σημεία. Ας περιμένουμε λοιπόν τα αποτελέσματα για να κρίνουμε.
Οι μετρια διαβασμένοι εγραφαν το δεκαρι. Σωστο δεν είναι αυτό; Μηπως θα επρεπε να γραψουν 3 όπως άλλες χρονιες και να τιμωρηθουν επειδή δεν διαβασαν αριστα;fourdio έγραψε:Δεν καταλαβαίνω που τα είδατε τα ωραία θέματα. Αν το προσέξατε, δεν υπήρχε ερώτημα που να αφορούσε κάποιο από τα θεωρήματα, αν εξαιρέσουμε το Δ4. Συνεπώς δεν κάλυπταν όλη την ύλη. Επίσης, ήταν το δυσκολότερο 4ο θέμα για εμένα μέχρι στιγμής. Ερωτήματα σαν το Δ2 και το Δ4 δεν υπήρχαν άλλες χρονιές. Το θέμα των μιγαδικών όμως, ήταν αστείο. Τέλος, θεωρώ ότι ήταν πολύ κακά θέματα, αφού μπορούσαν να γράψουν οι μέτρια διαβασμένοι το 10άρι, ενώ απαιτούσαν και πολλές πράξεις ( βλ. Γ4 )
Ένα συστημα ετσι δεν πρεπει να είναι; Ο μετριος να γραφει περιπου δεκα. Αυτό εγινε λοιπον.
Μέλη σε σύνδεση
Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 2 επισκέπτες

.