IMO 2014-Πρόβλημα 1

Συντονιστές: cretanman, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΙΩΑΝΝΟΥ, socrates

gavrilos

IMO 2014-Πρόβλημα 1

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από gavrilos »

Έστω \displaystyle{a_{0}<a_{1}<...} μια άπειρη ακολουθία θετικών ακεραίων.

Να δειχθεί ότι υπάρχει μοναδικός θετικός ακέραιος \displaystyle{n\geq 1} τέτοιος ώστε \displaystyle{a_{n}<\frac{a_{0}+a_{1}+...+a_{n}}{n}\leq a_{n+1}}.

Edit: Διόρθωση στην εκφώνηση.Η ακολουθία είναι τελικά γνησίως αύξουσα.
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος gavrilos την Τρί Ιούλ 08, 2014 4:16 pm, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Γιώργος Γαβριλόπουλος
ArgirisM

Re: IMO 2014-Πρόβλημα 1

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ArgirisM »

Διαγραφή. Η εκφώνηση που είχε δωθεί στο aops τροποποιήθηκε. Το σωστό: http://www.artofproblemsolving.com/Foru ... &hilit=imo.
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος ArgirisM την Τρί Ιούλ 08, 2014 4:13 pm, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Αν κάτι μπορεί να πάει στραβά, θα πάει!
Νόμος του Μέρφυ
jim.jt

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από jim.jt »

Βασικά λέει ότι η ακολουθία είναι γνησίως αύξουσα. Μάλλον το διορθώσανε.
Τσιντσιλίδας Δημήτρης
gavrilos

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από gavrilos »

Σκέφτηκα ως εξής:

Ισχύει \displaystyle{a_{0}+a_{1}>a_{1}}.Αν \displaystyle{a_{0}+a_{1}\leq a_{2}} τότε βρήκαμε ότι υπάρχει τέτοιο \displaystyle{n} και είναι το \displaystyle{1}.Έστω \displaystyle{a_{0}+a_{1}>a_{2}}.

Τότε \displaystyle{\frac{a_{0}+a_{1}+a_{2}}{2}>\frac{a_{2}+a_{2}}{2}=a_{2}}.Αν \displaystyle{\frac{a_{0}+a_{1}+a_{2}}{2}\leq a_{3}} τότε το ζητούμενο \displaystyle{n} είναι το \displaystyle{2}.Έστω και πάλι \displaystyle{\frac{a_{0}+a_{1}+a_{2}}{2}>a_{3}}.

Τότε,επειδή \displaystyle{a_{2}<a_{3}} θα ισχύει \displaystyle{a_{0}+a_{1}>a_{3}}.Συνεχίζοντας βρίσκουμε ότι \displaystyle{a_{0}+a_{1}>a_{k}} για κάθε \displaystyle{k} το οποίο είναι άτοπο αφού η ακολουθία είναι άπειρη και γνησίως αύξουσα.

Έστω τώρα ότι ο \displaystyle{m} επαληθεύει τη σχέση \displaystyle{a_{m}<\frac{a_{1}+a_{2}+...+a_{m}}{m}\leq a_{m+1}}.

Θα είναι \displaystyle{\frac{a_{0}+a_{1}+..+a_{m+1}}{m+1}\leq \frac{ma_{m+1}+a_{m+1}}{m+1}=a_{m+1}} οπότε ο \displaystyle{m+1} δεν επαληθεύει.Από εδώ και μετά είναι επαγωγή ως εξής:

Έστω ότι \displaystyle{\frac{a_{0}+a_{1}+..+a_{l}}{l}\leq a_{l}}.Τότε \displaystyle{\frac{a_{0}+a_{1}+..+a_{l}+a_{l+1}}{l+1}\leq \frac{la_{l}+a_{l+1}}{l+1}\leq \frac{la_{l+1}+a_{l+1}}{l+1}=a_{l+1}}.

Άρα κάθε \displaystyle{l>m} δεν επαληθεύει.

Έχουμε \displaystyle{\frac{a_{0}+a_{1}+..+a_{m}}{m}>a_{m}}.Θα είναι \displaystyle{\frac{a_{0}+a_{1}+..+a_{m-1}}{m-1}> \frac{ma_{m}-a_{m}}{m-1}=a_{m}} άρα ο \displaystyle{m-1} δεν επαληθεύει.

Μια παρόμοια επαγωγή με πριν αποδεικνύει ότι κάθε \displaystyle{l<m} δεν επαληθεύει και το πρόβλημα έχει λυθεί.

Υ.Γ. Δεν έχω δει τις λύσεις του AoPS.Πολύ πιθανόν να έχω κάνει κάπου απροσεξία γιατί μου βγήκε αρκετά εύκολα.Σε τέτοια περίπτωση ας με ενημερώσει κάποιος με π.μ. για να αποσύρω τη λύση.
Γιώργος Γαβριλόπουλος
Άβαταρ μέλους
Demetres
Γενικός Συντονιστής
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Demetres »

gavrilos έγραψε:
Υ.Γ. Δεν έχω δει τις λύσεις του AoPS.Πολύ πιθανόν να έχω κάνει κάπου απροσεξία γιατί μου βγήκε αρκετά εύκολα.Σε τέτοια περίπτωση ας με ενημερώσει κάποιος με π.μ. για να αποσύρω τη λύση.
Η άσκηση ήταν όντως αρκετά εύκολη. (Για επίπεδο ΙΜΟ μιλάμε πάντα.) Σωστή βλέπω την λύση σου. Το τελευταίο κομμάτι ότι ο \ell < m δεν επαληθεύει δεν χρειάζεται. Έδειξες ότι υπάρχει τουλάχιστον ένα m που επαληθεύει. Πάρε το ελάχιστο τέτοιο m. Κανένα μικρότερο δεν επαληθεύει εξ ορισμού. Επίσης έχεις δείξει ότι κανένα μεγαλύτερο δεν επαληθεύει οπότε τελειώσαμε.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Θέματα διαγωνισμών (ΕΜΕ, ΚΥΜΕ, BMO, JBMO, IMO, Kangaroo κλπ)”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες