ΠΟΙΗΣΗ
Συντονιστής: spyros
ΠΟΙΗΣΗ
Εκδόθηκε,από τις εκδόσεις ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ, η 2Η ποιητική συλλογη μου "ΤΑ ΕΝ ΟΙΚΏ ΕΝ ΔΗΜΩ".
Μην περιμένετε κάτι που να έχει σχέση με τα μαθηματικά
Πρόκειται μάλλον για βιωματικές καταστάσεις που εκτίθενται δημόσια. Εξ άλλου το γυμνό δεν είναι ντροπή αλλά ντροπή είναι να δείτε το γυμνό ως άσεμνο.
Ρ.Μ
Μην περιμένετε κάτι που να έχει σχέση με τα μαθηματικά
Πρόκειται μάλλον για βιωματικές καταστάσεις που εκτίθενται δημόσια. Εξ άλλου το γυμνό δεν είναι ντροπή αλλά ντροπή είναι να δείτε το γυμνό ως άσεμνο.
Ρ.Μ
- Λάμπρος Μπαλός
- chris_gatos
- Επιμελητής
Re: ΠΟΙΗΣΗ
αγαπητέ συνάδελφε,
μόλις σήμερα έλαβα γνώση της ποιητικής σου διάστασης, χαίρομαι πολύ και, ομολογώ, αδημονώ να σε "διαβάσω". Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως «…κάθε ποίημα είναι ένα τοπικό μέγιστο στην καμπύλη της ζωής του ποιητή…»**
Καλοτάξιδο
με εκτίμηση
Γιάννης Κερασαρίδης
** στη διάρκεια του δεύτερου μισού της δεκαετίας του ’70, εργαζόμουν στα «Φροντιστήρια του Πύργου Αθηνών», μαζί με τον (μεγάλο σουρεαλιστή ποιητή και μαθηματικό) Έκτορα Καγκναβάτο (κατά κόσμο Γιώργη Κοντογιώργη). Κάθε φορά που συζητούσα μαζί του έβγαινα σοφότερος. Αυτός μου είπε τη φράση αυτή, επειδή με θεωρούσε: “purus mathematicus purus......”, όπως του άρεσε να με πειράζει.
μόλις σήμερα έλαβα γνώση της ποιητικής σου διάστασης, χαίρομαι πολύ και, ομολογώ, αδημονώ να σε "διαβάσω". Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως «…κάθε ποίημα είναι ένα τοπικό μέγιστο στην καμπύλη της ζωής του ποιητή…»**
Καλοτάξιδο
με εκτίμηση
Γιάννης Κερασαρίδης
** στη διάρκεια του δεύτερου μισού της δεκαετίας του ’70, εργαζόμουν στα «Φροντιστήρια του Πύργου Αθηνών», μαζί με τον (μεγάλο σουρεαλιστή ποιητή και μαθηματικό) Έκτορα Καγκναβάτο (κατά κόσμο Γιώργη Κοντογιώργη). Κάθε φορά που συζητούσα μαζί του έβγαινα σοφότερος. Αυτός μου είπε τη φράση αυτή, επειδή με θεωρούσε: “purus mathematicus purus......”, όπως του άρεσε να με πειράζει.
-
Παύλος Λεούσης
Θα το αγοράσω ελπίζοντας να μου προσφέρει απόλαυση ανάλογη με την μαθηματική σου δουλειά
Καλοτάξιδο
Καλοτάξιδο
- S.E.Louridas
- Επικοινωνία:
Μπράβο Ροδόλφο.
Χαίρομαι ειλικρινά που ο Άριστος Μαθηματικός και δεινός λύτης Ροδόλφος Μπόρης χρησιμοποιεί τον νου και για να στείλει (διδάξει) μηνύματα δύναμης και ζωής μέσα από την ποίηση.
Τον ποιητή Έκτωρα Κακναβάτο (Γιώργη Κοντογιώργη) τον είχα καθηγητή Μαθηματικών, στον ίδιο χώρο που είχα ως φιλόλογο τον Κώστα Μοίρη (Κώστα Γεωργουσόπουλο) σε μία εποχή που αυτά μετρούσαν. Εύχομαι φίλε Ροδόλφο το βιβλίο να είναι καλοτάξιδο.
Χαίρομαι ειλικρινά που ο Άριστος Μαθηματικός και δεινός λύτης Ροδόλφος Μπόρης χρησιμοποιεί τον νου και για να στείλει (διδάξει) μηνύματα δύναμης και ζωής μέσα από την ποίηση.
Τον ποιητή Έκτωρα Κακναβάτο (Γιώργη Κοντογιώργη) τον είχα καθηγητή Μαθηματικών, στον ίδιο χώρο που είχα ως φιλόλογο τον Κώστα Μοίρη (Κώστα Γεωργουσόπουλο) σε μία εποχή που αυτά μετρούσαν. Εύχομαι φίλε Ροδόλφο το βιβλίο να είναι καλοτάξιδο.
S.E.Louridas
1.Μιλώ, μόνο όταν έχω να πώ κάτι καλύτερο από την σιωπή (Πυθαγόρας).
2.Οι αξίες αντανακλώνται, Δεν επιβάλλονται.
3.Είναι Κορυφαία η κάθε στιγμή επίλυσης ενός Μαθηματικού προβλήματος.
Nα ευχηθώ και εγώ στον φίλο Ροδόλφο να είναι καλοτάξιδο το βιβλίο του.
Προσωπικά τα ποιήματα του Ροδόλφου μ'αρέσουν.
μφχ
Dennys
Προσωπικά τα ποιήματα του Ροδόλφου μ'αρέσουν.
μφχ
Dennys
Dennys =Ξεκλείδωμα κάθε άσκησης
- chris_gatos
- Επιμελητής
Διαβάζοντας τις σημειώαεις του Ροδόλφου ασχολήθηκα και πρότεινα την άσκηση εδώ -> viewtopic.php?f=53&t=46387
Έπειτα ο Ροδόλφος μας ενημέρωσε για τη νέα του ποιητική συλλογή.
Σύμπτωση!
Κι επειδή τα μαθηματικά είναι προπαντός πολιτισμός παραθέτω κάτι που μου κράτησε παρέα στο δρομολόγιο Σύνταγμα-Ανθούπολη και μου άρεσε πολύ.
Άντίδραση! Πλούσια λέξη
Όχι μόνο σε ερμηνείες
Αλλά και σε περιεχόμενο, όταν αποδοθεί σε κάποιον
Αντίδραση! Όμορφη σαν κρίνο
Γι' αυτόν που θα την υιοθετήσει
Αλλά και επώδυνη σε κείνον που θα θελήσει να τη χειριστεί
Αντίδραση! Ευωδιά στα χείλη των παιδιών
Στεγνή γεύση ανεκπλήρωτης επιθυμίας σε όσους δεν την πρόλαβαν
Άκουσμα σαν από πιάνο χωρίς πλήκτρα γι' αυτούς που την πόθησαν
Αντίδραση! Φτιαγμένη από χυτό μολύβι για όσους με βία την κάλεσαν
Καμωμένη από ροδοπέταλα για όοσυς προσπάθησαν να μάθουν
Μα μήτε εσείς μήτε εκείνοι αντιδράσατε λουσμένοι στο φως της αυταρέσκειάς σας
Γελώντας ή κλάιγοντας αντιδράσατε στην ασχήμια αντιτάσσοντας την ομορφιά σας;
Πως θα αντιδράσετε στη βία και στη χυδαιότητα προβάλλοντας την αισθητική σας σαν κοφτερό λεπίδι;
Θα αντιδράσετε αν ξέρετε πως η ενέργειά σας
Γίνεται παιχνίδι στα χέρια επιτηδείων;
'Η θα αντιδράσετε αν γνωρίζετε ότι χαμογελούν με συγκατάβαση για τους αδρούς σας τρόπους;
Όργή και κατανόηση
Μένος και αυτοσυγκράτηση
Αγανάκτηση και υπομονή
Ας είναι όχι αντιφατικές αντιδράσεις όταν το αποφασίσετε
Μη γίνει η αντιδρασή σας αντιδραστική
Αντιδράστε λοιπόν επιτέλους!
Αντιδράσεις- Ροδόλφος Μπόρρης 2011
Καλό σας βράδυ.
Έπειτα ο Ροδόλφος μας ενημέρωσε για τη νέα του ποιητική συλλογή.
Σύμπτωση!
Κι επειδή τα μαθηματικά είναι προπαντός πολιτισμός παραθέτω κάτι που μου κράτησε παρέα στο δρομολόγιο Σύνταγμα-Ανθούπολη και μου άρεσε πολύ.
Άντίδραση! Πλούσια λέξη
Όχι μόνο σε ερμηνείες
Αλλά και σε περιεχόμενο, όταν αποδοθεί σε κάποιον
Αντίδραση! Όμορφη σαν κρίνο
Γι' αυτόν που θα την υιοθετήσει
Αλλά και επώδυνη σε κείνον που θα θελήσει να τη χειριστεί
Αντίδραση! Ευωδιά στα χείλη των παιδιών
Στεγνή γεύση ανεκπλήρωτης επιθυμίας σε όσους δεν την πρόλαβαν
Άκουσμα σαν από πιάνο χωρίς πλήκτρα γι' αυτούς που την πόθησαν
Αντίδραση! Φτιαγμένη από χυτό μολύβι για όσους με βία την κάλεσαν
Καμωμένη από ροδοπέταλα για όοσυς προσπάθησαν να μάθουν
Μα μήτε εσείς μήτε εκείνοι αντιδράσατε λουσμένοι στο φως της αυταρέσκειάς σας
Γελώντας ή κλάιγοντας αντιδράσατε στην ασχήμια αντιτάσσοντας την ομορφιά σας;
Πως θα αντιδράσετε στη βία και στη χυδαιότητα προβάλλοντας την αισθητική σας σαν κοφτερό λεπίδι;
Θα αντιδράσετε αν ξέρετε πως η ενέργειά σας
Γίνεται παιχνίδι στα χέρια επιτηδείων;
'Η θα αντιδράσετε αν γνωρίζετε ότι χαμογελούν με συγκατάβαση για τους αδρούς σας τρόπους;
Όργή και κατανόηση
Μένος και αυτοσυγκράτηση
Αγανάκτηση και υπομονή
Ας είναι όχι αντιφατικές αντιδράσεις όταν το αποφασίσετε
Μη γίνει η αντιδρασή σας αντιδραστική
Αντιδράστε λοιπόν επιτέλους!
Αντιδράσεις- Ροδόλφος Μπόρρης 2011
Καλό σας βράδυ.
Χρήστος Κυριαζής
Ευχαριστώ τους φιλους για τα καλά τους λόγια
κ επειδή ο κόσμος φαίνεται μικρός λίγη "ιστορία" δεν βλάπτει
.
Για τον Γιάννη : Δουλέψαμε στον ίδιο χώρο , τα φροντιστήρια Πύργου Αθηνών.εγώ το 1984. έτσι οι πορείες μας ήταν ασυμπτωτικές. Εκεί γνωρίστηκα με τον Ζαννή Μαργέτη μετέπειτα στενό συνεργάτη μου,που ήξερε καλά τον Κακναβάτο
Για τον Σωτήρη : Είχα κι εγώ δάσκαλο τον Κωστή Γεωργουσόπουλο στα φροντιστήρια του μεγάλου Ποθητού Σταυρόπουλου. Θα μου μείνει αξεχαστη η ανάλυση που έκανε στο film : 2001 a space odyssey
Για τον Χρήστο : Φωνή βοώντος εν τη ερήμω φαίνεται να είναι η παρότρυνση Χρήστο. Αν βρεις εσύ αυτούς που θα αντιδράσουν θα ήθελα να τους γνωρίσω .Βλέπεις η ελπίδα τελευταία εγκαταλείπει το καράβι
κ επειδή ο κόσμος φαίνεται μικρός λίγη "ιστορία" δεν βλάπτει
.
Για τον Γιάννη : Δουλέψαμε στον ίδιο χώρο , τα φροντιστήρια Πύργου Αθηνών.εγώ το 1984. έτσι οι πορείες μας ήταν ασυμπτωτικές. Εκεί γνωρίστηκα με τον Ζαννή Μαργέτη μετέπειτα στενό συνεργάτη μου,που ήξερε καλά τον Κακναβάτο
Για τον Σωτήρη : Είχα κι εγώ δάσκαλο τον Κωστή Γεωργουσόπουλο στα φροντιστήρια του μεγάλου Ποθητού Σταυρόπουλου. Θα μου μείνει αξεχαστη η ανάλυση που έκανε στο film : 2001 a space odyssey
Για τον Χρήστο : Φωνή βοώντος εν τη ερήμω φαίνεται να είναι η παρότρυνση Χρήστο. Αν βρεις εσύ αυτούς που θα αντιδράσουν θα ήθελα να τους γνωρίσω .Βλέπεις η ελπίδα τελευταία εγκαταλείπει το καράβι
Καλοτάξιδο Ροδόλφε, να είσαι πάντα καλά και εμείς να χαιρόμαστε τις προβολές του μυαλού σου στο χαρτί!!!
Ν.Ζ.
Ν.Ζ.
- S.E.Louridas
- Επικοινωνία:
Θύμησες:
...Γεωργίου Γεναδίου 6Β, κάθετη στην Ακαδημίας πίσω από τη Ζωοδόχο Πηγή: Γεωμετρία και ένα μέρος της Άλγεβρας: Ποθητός Σταυρόπουλος (Τεράστιος Μαθηματικός με Μαθητές όπως ο Βαρόπουλος, Γιαννούσης κ.τ.λ. απλός λιτός και "κόντρα" με τη νοοτροπία άλλων "ονομάτων" της εποχής που γίνανε ονόματα και λόγω του show που έκανα στον πίνακα. Μαθηματικός μάχης που απαντούσε επί τόπου και όχι ...δεν μπορώ τώρα θα το φέρω αύριο κ.τ.λ.), το άλλο μέρος της Άλγεβρας και Τριγωνομετρία: Γιώργης Κοντογιώργης, Φυσική: Μιλτιάδης Τσατσάκης και Γιάννης Κατσικάρος (μέχρι πριν ένα ή δύο χρόνια Γενικός επόπτης του Σαίν Πωλ στον Πειραιά), Χημεία: Χατούπης (Καθηγητής οργανικής Χημείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών) και Στέφας, Έκθεση: Κώστας Γεωργουσόπουλος (απλά ο άνθρωπος δεν παιζόταν αφού το Μάθημα της Έκθεσης το είχε μετατρέψει σε φιλοσοφικές διαλέξεις...).
Και πάλι σου εύχομαι Ροδόλφο το βιβλίο σου να είναι Καλοτάξιδο.
...Γεωργίου Γεναδίου 6Β, κάθετη στην Ακαδημίας πίσω από τη Ζωοδόχο Πηγή: Γεωμετρία και ένα μέρος της Άλγεβρας: Ποθητός Σταυρόπουλος (Τεράστιος Μαθηματικός με Μαθητές όπως ο Βαρόπουλος, Γιαννούσης κ.τ.λ. απλός λιτός και "κόντρα" με τη νοοτροπία άλλων "ονομάτων" της εποχής που γίνανε ονόματα και λόγω του show που έκανα στον πίνακα. Μαθηματικός μάχης που απαντούσε επί τόπου και όχι ...δεν μπορώ τώρα θα το φέρω αύριο κ.τ.λ.), το άλλο μέρος της Άλγεβρας και Τριγωνομετρία: Γιώργης Κοντογιώργης, Φυσική: Μιλτιάδης Τσατσάκης και Γιάννης Κατσικάρος (μέχρι πριν ένα ή δύο χρόνια Γενικός επόπτης του Σαίν Πωλ στον Πειραιά), Χημεία: Χατούπης (Καθηγητής οργανικής Χημείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών) και Στέφας, Έκθεση: Κώστας Γεωργουσόπουλος (απλά ο άνθρωπος δεν παιζόταν αφού το Μάθημα της Έκθεσης το είχε μετατρέψει σε φιλοσοφικές διαλέξεις...).
Και πάλι σου εύχομαι Ροδόλφο το βιβλίο σου να είναι Καλοτάξιδο.
S.E.Louridas
ΕΠΙΔΙΩΞΕΙΣ
‘’Επιδιώξατε το φως μας να γίνει σκοτεινό και σας λυ-
πάμαι
Επιδιώξατε να μετατρέψετε το θέλω σας σε πρέπει μας
και σας κατηγορώ
Επιδιώξατε να παρουσιάσετε την ιδιοκτησία ως υπέρ-
τατο αγαθό και σας πολεμώ
………………………………………………………………………’’
Τι όμορφα λόγια Ροδόλφε !
με εκτίμηση
Γιάννης Κερασαρίδης
Y.Γ. με τον Ζαννή Μαργέτη, για ένα διάστημα, οι πορείες μας δεν ήσαν ασύμπτωτες
‘’Επιδιώξατε το φως μας να γίνει σκοτεινό και σας λυ-
πάμαι
Επιδιώξατε να μετατρέψετε το θέλω σας σε πρέπει μας
και σας κατηγορώ
Επιδιώξατε να παρουσιάσετε την ιδιοκτησία ως υπέρ-
τατο αγαθό και σας πολεμώ
………………………………………………………………………’’
Τι όμορφα λόγια Ροδόλφε !
με εκτίμηση
Γιάννης Κερασαρίδης
Y.Γ. με τον Ζαννή Μαργέτη, για ένα διάστημα, οι πορείες μας δεν ήσαν ασύμπτωτες
Ροδόλφε καλοτάξιδο και από μένα
Γιατί πάντα αριθμόν έχοντι. Άνευ τούτου ουδέν νοητόν και γνωστόν.
Να με συμπαθάτε που τούτες τις ώρες που όλοι οι συνάδελφοι ασχολούνται με τα μαθηματικά και τις επικείμενες
εξετάσεις των παιδιών μας, εγώ καταφεύγω στην ποίηση του Ροδόλφου.
...κάπου εκεί στα Ανώγεια, φέτος, στην πρώτη διημερίδα της Γεωμετρίας, τον γνώρισα. Καθόμασταν τις περισσότερες φορές
δίπλα - δίπλα... βλέπαμε, ακούγαμε, σκεφτόμασταν τα θέματα που περνούσαν από τους ομιλητές...και όχι μόνο...
Εκεί στην αίθουσα τον γνώρισα και μιλήσαμε. Αυθόρμητα μου πρόσφερε τις δυο ποιητικές συλλογές του:
- Με υπόδειξη "όχι μόνο μαθηματικά"
- Τα εν οίκω εν δήμω.
Τον ευχαριστώ.
Τις φύλαξα... και τώρα εδώ στα Γρεβενά, τις διάβασα, διαβασα τον "ποιητή", κατάφερα όσο το μπόρεσα με την πρώτη
ανάγνωση να διακρίνω την αγωνία του ανθρώπου να εκφραστεί ελεύθερα, να διαμαρτυρηθεί, να συνομιλήσει με τον
άγνωστο αναγνώστη. Κι όλα αυτά μέσα από λεκτικά σύμβολα, και νοητικά σχήματα όπου οι εικόνες που δημιουργούνται
να έχουν μια πολυσημία κι ένα συμβολισμό, ώστε για τον καθένα μας έχουν να πούν και κάτι....
Παραθέτω δυο αποσπάσματα:
"Κάποτε ήταν ένα πιάνο χωρίς πλήκτρα.
Γιατί προσπαθούσε να ακούσει.
Τώρα πια ακούγεται.
Έτσι μου είπε ότι ο πιο αρχαίος ήχος
ήταν το φύσημα της ψυχής.
.................................."
Από το ποίημα:
"Πλήκτρα στο ποτάμι" από τη συλλογή: Με υπόδειξη "όχι μόνο μαθηματικά"(2010)
"Επιδιώξατε το φως μας να γίνει σκοτεινό και σας λυπάμαι.
Επιδιώξατε να μετατρέψετε τα θέλω σας σε πρέπει μας και σας κατηγορώ.
Επιδιώξατε να παρουσιάσετε την ιδιοκτησία ως υπέρτατο αγαθό και σας πολεμώ.
Επιδιώξατε την έκπτωση της ηθικής μας σε λόγια ακατάληπτα, παρωχημένα και σας αντιπαλεύω.
Επιδιώξατε ό,τι νέο και επικίνδυνο για σας να το αφομοιώσετε ως μόδα και σας εχθρεύομαι.
Επιδιώξατε τις κραυγές των παιδιών να τις σβήνετε με νότες εξουσίας, γι' αυτό θα σας χτυπήσω.
.............................................................."
Από το ποίημα:
"Επιδιώξεις" από τη συλλογή "Τα εν οίκω εν δήμω" (2014)
Ροδόλφε σε χαιρετώ από εδώ, από τα Γρεβενά που ζω και προσπαθώ κι εγώ να σκεφτώ.
Κώστας Δόρτσιος
εξετάσεις των παιδιών μας, εγώ καταφεύγω στην ποίηση του Ροδόλφου.
...κάπου εκεί στα Ανώγεια, φέτος, στην πρώτη διημερίδα της Γεωμετρίας, τον γνώρισα. Καθόμασταν τις περισσότερες φορές
δίπλα - δίπλα... βλέπαμε, ακούγαμε, σκεφτόμασταν τα θέματα που περνούσαν από τους ομιλητές...και όχι μόνο...
Εκεί στην αίθουσα τον γνώρισα και μιλήσαμε. Αυθόρμητα μου πρόσφερε τις δυο ποιητικές συλλογές του:
- Με υπόδειξη "όχι μόνο μαθηματικά"
- Τα εν οίκω εν δήμω.
Τον ευχαριστώ.
Τις φύλαξα... και τώρα εδώ στα Γρεβενά, τις διάβασα, διαβασα τον "ποιητή", κατάφερα όσο το μπόρεσα με την πρώτη
ανάγνωση να διακρίνω την αγωνία του ανθρώπου να εκφραστεί ελεύθερα, να διαμαρτυρηθεί, να συνομιλήσει με τον
άγνωστο αναγνώστη. Κι όλα αυτά μέσα από λεκτικά σύμβολα, και νοητικά σχήματα όπου οι εικόνες που δημιουργούνται
να έχουν μια πολυσημία κι ένα συμβολισμό, ώστε για τον καθένα μας έχουν να πούν και κάτι....
Παραθέτω δυο αποσπάσματα:
"Κάποτε ήταν ένα πιάνο χωρίς πλήκτρα.
Γιατί προσπαθούσε να ακούσει.
Τώρα πια ακούγεται.
Έτσι μου είπε ότι ο πιο αρχαίος ήχος
ήταν το φύσημα της ψυχής.
.................................."
Από το ποίημα:
"Πλήκτρα στο ποτάμι" από τη συλλογή: Με υπόδειξη "όχι μόνο μαθηματικά"(2010)
"Επιδιώξατε το φως μας να γίνει σκοτεινό και σας λυπάμαι.
Επιδιώξατε να μετατρέψετε τα θέλω σας σε πρέπει μας και σας κατηγορώ.
Επιδιώξατε να παρουσιάσετε την ιδιοκτησία ως υπέρτατο αγαθό και σας πολεμώ.
Επιδιώξατε την έκπτωση της ηθικής μας σε λόγια ακατάληπτα, παρωχημένα και σας αντιπαλεύω.
Επιδιώξατε ό,τι νέο και επικίνδυνο για σας να το αφομοιώσετε ως μόδα και σας εχθρεύομαι.
Επιδιώξατε τις κραυγές των παιδιών να τις σβήνετε με νότες εξουσίας, γι' αυτό θα σας χτυπήσω.
.............................................................."
Από το ποίημα:
"Επιδιώξεις" από τη συλλογή "Τα εν οίκω εν δήμω" (2014)
Ροδόλφε σε χαιρετώ από εδώ, από τα Γρεβενά που ζω και προσπαθώ κι εγώ να σκεφτώ.
Κώστας Δόρτσιος
Μέλη σε σύνδεση
Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 3 επισκέπτες