Δικαιολόγηση του ΕΚΠ και του ΜΚΔ

Συντονιστής: Καρδαμίτσης Σπύρος

ma05860

Δικαιολόγηση του ΕΚΠ και του ΜΚΔ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ma05860 »

Καλησπέρα.
Θα ήθελα να κάνω μια φαινομενικά απλή ερώτηση αλλά εμένα μου ΄δείχνει δύσκολη.Πως θα δικαιολογήσουμε σε κάποιον οτι σε κάποιο πρόβλημα πρέπει να χρησιμοποιήσει την εύρεση ΕΚΠ για να λύσει το πρόβλημα.
Για το ΜΚΔ μια λίγο μπακαλίστικη λογική είναι να πούμε οτι αν θέλουμε να μοιράσουμε κάποια ποσότητα σε πολλά μέρη τότε χρησιμοποιούμε ΜΚΔ.Για παράδειγμα αν θέλουμε να μοιράσουμε ισόποσα τα διαφορετικού χρώματος τριαντάφυλλα σε ίδιες ανθοδέσμες τότε χρησιμοποιούμε ΜΚΔ.
Για το ΕΚΠ πώς το λέμε,έτσι ώστε τα παιδιά να το καταλάβουν?
Ευχαρσιτώ πολύ!!
Μπάμπης Στεργίου
Επιμελητής

Re: Δικαιολόγηση του ΕΚΠ και του ΜΚΔ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Μπάμπης Στεργίου »

ma05860 έγραψε:Καλησπέρα.
Θα ήθελα να κάνω μια φαινομενικά απλή ερώτηση αλλά εμένα μου ΄δείχνει δύσκολη.Πως θα δικαιολογήσουμε σε κάποιον οτι σε κάποιο πρόβλημα πρέπει να χρησιμοποιήσει την εύρεση ΕΚΠ για να λύσει το πρόβλημα.
Για το ΜΚΔ μια λίγο μπακαλίστικη λογική είναι να πούμε οτι αν θέλουμε να μοιράσουμε κάποια ποσότητα σε πολλά μέρη τότε χρησιμοποιούμε ΜΚΔ.Για παράδειγμα αν θέλουμε να μοιράσουμε ισόποσα τα διαφορετικού χρώματος τριαντάφυλλα σε ίδιες ανθοδέσμες τότε χρησιμοποιούμε ΜΚΔ.
Για το ΕΚΠ πώς το λέμε,έτσι ώστε τα παιδιά να το καταλάβουν?
Ευχαρσιτώ πολύ!!
Μια πρακτική διαφορά που μου έρχεται στο μυαλό είναι και αυτή :

-Όταν αυτό που ψάχνουμε είναι μικρότερο από τους αριθμούς που μας δίνει το πρόβλημα, τότε πάμε για τον ΜΚΔ(μαζί βέβαια με τις άλλες ενδείξεις για μοίρασμα κλπ).

- Όταν αυτό που ψάχνουμε είναι μεγαλύτερο από τους αριθμούς που δίνει η άσκηση(πχ ο γυμναστής χωρίζει τα παιδιά δε τριάδες, πεντάδες κλπ), τότε πάμε για ΕΚΠ( μαζί βέβαια με τις άλλες ενδείξεις, όπως κχ κάθε 5 μέρες, κάθε τρεις ώρες, εφτάδες, οκτάδες κλπ ).

Αυτά ελπίζω να ταιριάζουν σε ένα παιδικό τρόπο σκέψης, μια και ο καθαρά μαθηματικός τρόπος για δαιρέτες και πολλαπλάσια δσυκολεύουν το μέσο μαθητή.

Μπάμπης
ma05860

Re: Δικαιολόγηση του ΕΚΠ και του ΜΚΔ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ma05860 »

Ευχαριστώ πολύ.Για το ΕΚΠ και έγω έτσι προσπαθώ να το εξηγήσω ώστε χονδρικά τα παιδιά να μπορούν να καταλάβουν πότε χρησιμοποιούν κάτι!!Καλό βράδυ!!
Απάντηση

Επιστροφή στο “Διδακτική των Μαθηματικών”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες