ΕΥΡΕΣΗ ΤΥΠΟΥ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ 2

Συντονιστής: KAKABASBASILEIOS

gabriel

ΕΥΡΕΣΗ ΤΥΠΟΥ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ 2

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από gabriel »

Αν για κάθε x\geq 0 ισχύει e^{f'(x)}+f΄(x)+f(x)=e+1+x με \displaystyle{f(0)=0,} να δείξετε ότι \displaystyle{f(x)=x.}
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος matha την Σάβ Ιαν 03, 2015 5:40 pm, έχει επεξεργασθεί 2 φορές συνολικά.
Λόγος: Διόρθωση \LaTeX.
Grosrouvre

Re: ΕΥΡΕΣΗ ΤΥΠΟΥ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ 2

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Grosrouvre »

gabriel έγραψε:Αν για κάθε x\geq 0 ισχύει e^{f΄(x)}+f΄(x)+f(x)=e+1+x με f(0)=0, να δείξετε ότι f(x)=x.
Καλή χρονιά!!

Μήπως υπάρχουν τυπογραφικά; Έχω την αίσθηση ότι η δοθείσα πρέπει να είναι

\displaystile{e^{f''(x) + f'(x) + f(x)} = e^{1+x}}.
Άβαταρ μέλους
chris_gatos
Επιμελητής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από chris_gatos »

Grosrouvre έγραψε: Μήπως υπάρχουν τυπογραφικά; Έχω την αίσθηση ότι η δοθείσα πρέπει να είναι

Καλησπέρα και καλή χρονιά. Έχω στείλει προσωπικό μήνυμα στο μέλος gabriel εδώ και ώρα για να τη γράψει καλύτερα.
Εγώ εικάζω πως θέλει να γράψει: \displaystyle{{e^{f'(x)}} + f'(x) + f(x) = e + 1 + x}

Για να δούμε ποιός θα...κερδίσει!
Πάντως να σημειώσω πως πρέπει να φροντίζουμε οι δημοσιεύσεις μας να είναι αν μη τι άλλο ευανάγνωστες αφού απευθυνόμαστε σε κόσμο.
Υπάρχει η επιλογή "Προεπισκόπηση" ακριβώς διπλα από την υποβολή η οποία μας δείχνει ακριβώς τι θα δημοσιεύσουμε. Γιατί λοιπόν να μην
την εκμεταλλευτούμε; Ένα δευτερόλεπτο παραπάνω είναι.
Καλό βράδυ.
Χρήστος Κυριαζής
Grosrouvre

chris_gatos έγραψε:
Grosrouvre έγραψε: Μήπως υπάρχουν τυπογραφικά; Έχω την αίσθηση ότι η δοθείσα πρέπει να είναι

Καλησπέρα και καλή χρονιά. Έχω στείλει προσωπικό μήνυμα στο μέλος gabriel εδώ και ώρα για να τη γράψει καλύτερα.
Εγώ εικάζω πως θέλει να γράψει: \displaystyle{{e^{f'(x)}} + f'(x) + f(x) = e + 1 + x}

Για να δούμε ποιός θα...κερδίσει!
Πάντως να σημειώσω πως πρέπει να φροντίζουμε οι δημοσιεύσεις μας να είναι αν μη τι άλλο ευανάγνωστες αφού απυεθυνόμαστε σε κόσμο.
Υπάρχει η επιλογή "Προεπισκόπηση" ακριβώς διπλα από την υποβολή η οποία μας δείχνει ακριβώς τι θα δημοσιεύσουμε. Γιατί λοιπόν να μην
την εκμεταλλευτούμε; Ένα δευτερόλεπτο παραπάνω είναι.
Καλό βράδυ.
Καλησπέρα!

Τώρα που το βλέπω καλύτερα, μάλλον θα χάσω!! :D
Grosrouvre

chris_gatos έγραψε: Εγώ εικάζω πως θέλει να γράψει: \displaystyle{{e^{f'(x)}} + f'(x) + f(x) = e + 1 + x}
\bullet Θα κάνω μία προσπάθεια να αντιμετωπίσω αυτή την εκδοχή της άσκησης και θα ήθελα τη γνώμη σας.

Βλέποντας τη δοθείσα ως το παρακάτω σύστημα των εξισώσεων

e^{f'(x)} + f'(x) = e + 1 (1) και f(x) = x (2) θεωρώ τα εξής (με πρόσθεση των (1) και (2) προκύπτει η δοθείσα):

Η συνάρτηση με τύπο g(x) = e^x +x, είναι γνησίως αύξουσα για κάθε x \geq 0, άρα και "1-1". Επομένως, η (1) γίνεται

g(f'(x))=g(1) \Longrightarrow f'(x) = 1 \Longrightarrow f(x) = x, καθώς f(0) = 0. Οπότε, λόγω και της (2), προκύπτει ότι f(x) = x, για κάθε x\geq 0.

edit: Διόρθωση ορθογραφίας
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Grosrouvre την Σάβ Ιαν 03, 2015 6:05 pm, έχει επεξεργασθεί 2 φορές συνολικά.
Άβαταρ μέλους
chris_gatos
Επιμελητής

Το μέλος gabriel πάντως έχει διαβάσει το προσωπικό μου μήνυμα και δεν έχει κάνει κάτι να αλλάξει
την οπτική της εκφώνησης.
Χρήστος Κυριαζής
Mihalis_Lambrou
Επιμελητής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Mihalis_Lambrou »

Grosrouvre έγραψε: Βλέποντας τη δοθείσα ως το παρακάτω σύστημα των εξισώσεων

e^{f'(x)} + f'(x) = e + 1 (1) και f(x) = x (2) θεωρώ τα εξείς (με πρόσθεση των (1) και (2) προκύπτει η δοθείσα):
Για ξαναδές το αυτό, γιατί είναι προβληματικό. Για να φανεί γιατί ο συλλογισμός είναι εσφαλμένος ας κάνω ένα παράδειγμα.

Πες ότι είχαμε να βρούμε την f με f''(x)+f(x) = 1 και έλεγες (με την ίδια λογική)

f''(x)  = -\sin x (1) και f(x) = 1+\sin x (2) θεωρώ τα εξής (με πρόσθεση των (1) και (2) προκύπτει η δοθείσα)....και λοιπά

θα βρεις f(x) = 1+\sin x

Να όμως που και η f(x)=1+\cos x είναι λύση, που δεν τη βρήκες.
Grosrouvre

Mihalis_Lambrou έγραψε:
Grosrouvre έγραψε: Βλέποντας τη δοθείσα ως το παρακάτω σύστημα των εξισώσεων

e^{f'(x)} + f'(x) = e + 1 (1) και f(x) = x (2) θεωρώ τα εξείς (με πρόσθεση των (1) και (2) προκύπτει η δοθείσα):
Για ξαναδές το αυτό, γιατί είναι προβληματικό. Για να φανεί γιατί ο συλλογισμός είναι εσφαλμένος ας κάνω ένα παράδειγμα.

Πες ότι είχαμε να βρούμε την f με f''(x)+f(x) = 1 και έλεγες (με την ίδια λογική)

f''(x)  = -\sin x (1) και f(x) = 1+\sin x (2) θεωρώ τα εξής (με πρόσθεση των (1) και (2) προκύπτει η δοθείσα)....και λοιπά

θα βρεις f(x) = 1+\sin x

Να όμως που και η f(x)=1+\cos x είναι λύση, που δεν τη βρήκες.
Ευχαριστώ πολύ για το παράδειγμα. Δεν μου φαινόταν ούτε κι εμένα σωστό και γενικό, απλώς ήταν μια ιδέα που ήθελα να σχολιαστεί.
gabriel

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από gabriel »

Αρχικά ζητώ συγνώμη αν σας <<κούρασε>> η εκφώνηση, αν και είχα κάνει προεπισκόπηση και δεν μου έδειχνε πρόβλημα!!! Πάμε άλλη μία φορά......

Αν για κάθε x\epsilon \mathbb{R} ισχύει e^{f{}'(x)}+f{}'(x)+f(x)=e+1+x με f(0)=0, να δείξετε ότι
f(x)=x.
Άβαταρ μέλους
chris_gatos
Επιμελητής

gabriel έγραψε:Αρχικά ζητώ συγνώμη αν σας <<κούρασε>> η εκφώνηση, αν και είχα κάνει προεπισκόπηση και δεν μου έδειχνε πρόβλημα!!! Πάμε άλλη μία φορά......

Αν για κάθε x\epsilon \mathbb{R} ισχύει e^{f{}'(x)}+f{}'(x)+f(x)=e+1+x με f(0)=0, να δείξετε ότι
f(x)=x.
Ωραία! Αφού το δέσαμε ας πούμε και δύο λόγια για τη λύση η οποία δε διαφέρει σχεδόν καθόλου από την αντίστοιχη που είχε θέσει το μέλος gabriel εδώ

'Εστω g(x)=f(x)-x,x \ge 0. Τότε g(0)=0 και η δοθείσα γράφεται ισοδύναμα:

\displaystyle{{e^{g'(x) + 1}} + g'(x) + 1 + g(x) + x = 1 + e + x,x \ge 0 \Leftrightarrow {e^{g'(x) + 1}} + g'(x) + g(x) = e,x \ge 0 \Leftrightarrow {e^{g'(x)}} + \frac{{g'(x) + g(x)}}{e} = 1,x \ge 0,(1)}

Τώρα από τη γνωστή και μη εξαιρετέα ανισότητα έχουμε: \displaystyle{{e^{g'(x)}} \ge g'(x) + 1 \Leftrightarrow 1 = {e^{g'(x)}} + \frac{{g'(x) + g(x)}}{e} \ge \frac{{g'(x) + g(x)}}{e} + g'(x) + 1,x \ge 0 \Leftrightarrow 0 \ge g(x) + (1 + e)g'(x)} (2)

Η συνάρτηση \displaystyle{G(x) = g(x) \cdot {e^{\frac{x}{{1 + e}}}},x \ge 0} είναι παραγωγίσιμη και συνεχής με \displaystyle{G'(x) = \left( {\frac{1}{{1 + e}}g(x) + g'(x)} \right) \cdot {e^{\frac{x}{{1 + e}}}} = \frac{{g(x) + (1 + e)g'(x)}}{{1 + e}}{e^{\frac{x}{{1 + e}}}}\mathop { \le 0}\limits^{\left( 2 \right)} ,x \ge 0}
επομένως είναι φθίνουσα.

Έχω:

\displaystyle{x \ge 0 \Leftrightarrow G(x) \le G(0) = 0 \Leftrightarrow g(x) \le 0,x \ge 0} (3)

Επιπλέον:

\displaystyle{{e^{g'(x) + 1}} + g'(x) + g(x) = e \Leftrightarrow {e^{g'(x) + 1}} + g'(x) + 1 + (1 + e)g(x) = e + 1 \Leftrightarrow {e^{g'(x) + 1}} + g'(x) + 1 = e + 1 - \left( {g'(x) + 1 + (1 + e)g(x)}}\displaystyle{ \right)\mathop  \ge \limits^{\left( 2 \right)} e + 1,(4)}

Όμως αν θεωρήσω τη συνάρτηση με τύπο h(x)=e^{x}+x,x \in \mathbb{R} έχω (εύκολα) πως είναι γνησίως αύξουσα επομένως η (4) δίνει ισοδύναμα:

\displaystyle{h(g'(x) + 1) \ge h(1),x \ge 0 \Leftrightarrow g'(x) + 1 \ge 1 \Leftrightarrow g'(x) \ge 0,x \ge 0}

Δηλαδή η g είναι αύξουσα επομένως \displaystyle{x \ge 0 \Leftrightarrow g(x) \ge g(0) = 0 \Leftrightarrow g(x) \ge 0,(5)}

Τώρα λοιπόν από τις (3),(5), λαμβάνω g(x)=0, \forall x \ge 0. Δηλαδή f(x)=x,x\ge 0.
Χρήστος Κυριαζής
Απάντηση

Επιστροφή στο “ΔΙΑΦΟΡΙΚΟΣ ΛΟΓΙΣΜΟΣ”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 2 επισκέπτες