ισχύει
.Το προβληματάκι αυτό έχει ιστορία, με την έννοια πως είχε για αρκετό διάστημα πονοκεφαλιάσει τους 1ετείς του μαθηματικού Ιωαννίνων...
Συντονιστές: grigkost, Κοτρώνης Αναστάσιος
ισχύει
.
, γιατι για > 1 ειναι προφανες.
ειναι σχετικα γνωστη και μπορει να δειχτει ετσι:

και τελος.Jeronymo Simonstone έγραψε:Να αποδειχτεί ότι, για κάθεισχύει
.
Το προβληματάκι αυτό έχει ιστορία, με την έννοια πως είχε για αρκετό διάστημα πονοκεφαλιάσει τους 1ετείς του μαθηματικού Ιωαννίνων (οι κακές γλώσσες, λένε πως όλο το τμήμα είχε κολλήσει...)
0. Εύκολα βλέπουμε ότι για x > 0 είναι
. Άρα f(b) > f(0) = 1.Nick1990 έγραψε:Προφανως θες να γραψεις, γιατι για > 1 ειναι προφανες.
απο Bernoulli εχεις...
Mihalis_Lambrou έγραψε: Θέτουμε f(x) = a^x + x^a για x0. Εύκολα βλέπουμε ότι για x > 0 είναι
. Άρα f(b) > f(0) = 1.
Φιλικά,
Μιχάλης Λάμπρου

Πολυ ενδιαφερον, αναρωτιεμαι αν θα βοηθουσε στην ευρεση του ελαχιστου της a^b + b^c + c^a, οπου a, b, c στο (0, 1)Nick1990 έγραψε:Προφανως θες να γραψεις, γιατι για > 1 ειναι προφανες.
Γιαειναι σχετικα γνωστη και μπορει να δειχτει ετσι:
απο Bernoulli εχεις:![]()
και αντιστρεφοντας εχεις:
Ομοια για τον αλλο ορο και με προσθεση κατα μελη εχεις τελικα:
και τελος.
Γιώργο, έχω την εντύπωση πως μπορούμε να το πάρουμε όσο κοντά στο 1 θέλουμε. Π.χ. αν πάρουμεgbaloglou έγραψε:Πολυ ενδιαφερον, αναρωτιεμαι αν θα βοηθουσε στην ευρεση του ελαχιστου της a^b + b^c + c^a, οπου a, b, c στο (0, 1)Nick1990 έγραψε:Προφανως θες να γραψεις, γιατι για > 1 ειναι προφανες.
Γιαειναι σχετικα γνωστη και μπορει να δειχτει ετσι:
απο Bernoulli εχεις:![]()
και αντιστρεφοντας εχεις:
Ομοια για τον αλλο ορο και με προσθεση κατα μελη εχεις τελικα:
και τελος.
![]()
[Πριν εξη ακριβως μηνες ειχαμε ξανασυζητησει αυτο το θεμα και ειχα αναφερει την προ ετων λυση μου στο sci.math, οπου ειχα προτεινει και το ανωτερω 'κυκλικο' προβλημα (για ν μεταβλητες) χωρις αποκριση.]
Ποιο λοιπον το ελαχιστο της a/(a+b-ab) + b/(b+c-bc) + c/(a+c-ac) για a, b, c στο (0, 1)? Με επιφυλαξεις και χωρις αποδειξη λεω οτι ειναι το 3/2, αλλα οι τιμες που μας οδηγουν εκει, οπως a = b = c = 1/ν, *δεν* μας οδηγουν στο ελαχιστο της a^b + b^c + c^a, που ειναι κατι μικροτερο του 2, ισως και μικροτερο του 1,8! [Χμμ, αργα ειναι, εγκαταλειπω την προσπαθεια για αποψε...]
Γιωργος Μπαλογλου
και αφήσουμε το
να τείνει στο 0, τότε το
τείνει στο 1. Παρόμοιο κόλπο φαίνεται να δουλεύει για όλα τα κυκλικά αθροίσματα που προτείνεις αλλά θα το ελέγξω αργότερα.
με
και 
. Από την ανισότητα
έχουμε
και επαγωγικά
(επειδή
, τότε
και άρα
.)
Για ποια εποχή μιλάμε;Jeronymo Simonstone έγραψε: Το προβληματάκι αυτό έχει ιστορία, με την έννοια πως είχε για αρκετό διάστημα πονοκεφαλιάσει τους 1ετείς του μαθηματικού Ιωαννίνων
προκύπτει, εύκολα, ότι
. Όμοια αποδεικνύεται καί γιά
.
. Επειδή η παράσταση
είναι συμμετρική ώς πρός
, αρκεί νά δειχθεί ότι
γιά
.
,
, είναι κυρτή καί επομένως η γραφική της παράσταση βρίσκεται πάνω από τήν εφαπτομένη ευθεία στό σημείο
πού έχει εξίσωση
. Επομένως
,
.
,
,
, έχει
καί είναι κοίλη στό
.
καί
.
, ισχύει:
.
, ισχύει
, 
αποδεικνύεται εύκολα ότι η ελάχιστη τιμή τής
στό
, είναι η
.
Τι μου θυμίσατε... Μια αρκετά δύσκολη άσκηση( δεν ξέρω την λύση της ) με είχε ταλαιπωρήσει πριν καιρό. Μπορεί κάποιος να βοηθήσει ? Ανgbaloglou έγραψε: Πολυ ενδιαφερον, αναρωτιεμαι αν θα βοηθουσε στην ευρεση του ελαχιστου της a^b + b^c + c^a, οπου a, b, c στο (0, 1)![]()
με
, να αποδειχτεί ότι 
Σιλουανέ είναι αυτή που έχεις στείλει στο τελευταίο CRUX? Δεν το έχω μπροστά μου (το έχω αφήσει στην Κρήτη...) αλλά του έριξα μια ματιά!smar έγραψε: Τι μου θυμίσατε... Μια αρκετά δύσκολη άσκηση( δεν ξέρω την λύση της ) με είχε ταλαιπωρήσει πριν καιρό. Μπορεί κάποιος να βοηθήσει ? Ανμε
, να αποδειχτεί ότι
Πάω στοίχημα από τώρα ότι στο CRUX θα την λύσουν με χρήση πολλαπλασιαστών Lagrange στηνcretanman έγραψε:Σιλουανέ είναι αυτή που έχεις στείλει στο τελευταίο CRUX? Δεν το έχω μπροστά μου (το έχω αφήσει στην Κρήτη...) αλλά του έριξα μια ματιά!smar έγραψε: Τι μου θυμίσατε... Μια αρκετά δύσκολη άσκηση( δεν ξέρω την λύση της ) με είχε ταλαιπωρήσει πριν καιρό. Μπορεί κάποιος να βοηθήσει ? Ανμε
, να αποδειχτεί ότι
Αλέξανδρος
. Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης