Θέλω συμβουλή παιδιά!!

Συντονιστής: Γιώργος Ρίζος

kostasgial
Δημοσιεύσεις: 13
Εγγραφή: Παρ Μαρ 20, 2015 9:31 pm

Θέλω συμβουλή παιδιά!!

#1

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από kostasgial » Παρ Μαρ 20, 2015 10:02 pm

Καλησπέρα σας, Με λένε Κώστα και είμαι 16 ετών. Είμαι μαθητής Α' Λυκείου και θα ήθελα την συμβουλή σας σχετικά με τα κενά που έχω στα μαθηματικά..( Πώς και τί να διαβάσω για να αναπληρώσω τα κενά μου κατανοώντας τα; )
Για να το πάρουμε από την αρχή είχα 2-3 χρόνια να πιάσω βιβλίο στα χέρια μου και να διαβάσω, οπότε καταλαβαίνετε ότι είναι δύσκολο.
Θα σας πω βασικές πληροφορίες ώστε να μπορείτε να μου πείτε τι να κάνω ακριβώς.
Πάω φροντιστήριο 4 ώρες την εβδομάδα μαθηματικά για την Α' Λυκείου ώστε να μην αποκτήσω κι από εκεί μεγάλα κενά (2ώρες Άλγεβρα κ' 2ώρες Γεωμετρία).
Τα κενά μου είναι πολλά και απότι καταλαβαίνω, τα κύρια και βασικότερα είναι από την Γ' Γυμνασίου ( Παραγοντοποιήσεις και όοολα τα υπόλοιπα ), αλλά έχω και κενά από την Β' Γυμνασίου για να καταφέρω να κατανοήσω και την φυσική της Α' Λυκείου (εκτός και εάν κάνω λάθος).
Θέλω λοιπόν να μου πείτε εάν είναι εφικτό λοιπόν να αναπληρώσω κενά Γ' Γυμνασίου και Α' Λυκείου μέχρι τον Σεπτέμβρη και εάν πρέπει να διαβάσω όλες τις ενότητες.
Δεν νομίζω να έχω παραλείψει κάτι, αν το έχω κάνει συγνώμη!
Ευχαριστώ εκ των προτέρων!!!


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΙΩΑΝΝΟΥ
Επιμελητής
Δημοσιεύσεις: 4770
Εγγραφή: Τρί Αύγ 31, 2010 10:37 pm
Τοποθεσία: Ιστιαία Ευβοίας

Re: Θέλω συμβουλή παιδιά!!

#2

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΙΩΑΝΝΟΥ » Σάβ Μαρ 21, 2015 9:59 pm

Σίγουρα, αν έχεις θέληση να καλύψεις τα κενά από προηγούμενες τάξεις, θα τα καταφέρεις. Δεν είναι αργά. Χρειάζεται όμως συστηματική δουλειά, ακόμα και στις διακοπές του Καλοκαιριού.
Από την Α Γυμνασίου, πρέπει να φροντίσεις να κάνεις επανάληψη στις πράξεις ακεραίων και ρητών και δυνάμεις .
Από την Β Γυμνασίου, στις εξισώσεις πρώτου βαθμού και τις ανισώσεις και από γεωμετρία τουλάχιστον μέχρι και τα κανονικά πολύγωνα
Από την Γ Γυμνασίου, στις πράξεις στα μονώνυμα και πολυώνυμα, τις ταυτότητες, την παραγοντοποίηση, τις κλασματικές παραστάσεις τις εξισώσεις , τα συστήματα ,τις ανισότητες και την μελέτη και γραφική παράσταση της συνάρτησης \displaystyle{y=ax^2 +bx+\gamma}. Από γεωμετρία και τριγωνομετρία , δεν θεωρώ απαραίτητη την επανάληψη, αφού θα την αντιμετωπίσεις στην Α Λυκείου μια και καλή.
ΚΑΛΗ ΜΕΛΕΤΗ


Άβαταρ μέλους
Ηλιας Φραγκάκος
Δημοσιεύσεις: 512
Εγγραφή: Παρ Σεπ 13, 2013 11:40 pm
Τοποθεσία: Χανιά Κρήτης
Επικοινωνία:

Re: Θέλω συμβουλή παιδιά!!

#3

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ηλιας Φραγκάκος » Κυρ Μαρ 22, 2015 2:37 pm

Φίλε, αν μέχρι σήμερα δεν διάβασες Μαθηματικά και είσαι 16 ετών, πίστεψε με, έχασες 12 χρόνια.


" Ή ταν, ή τα παρατάν " Είπε ο Λεωνίδας με τα λίγα Περσικά του και ίδρυσε το σύλλογο προς διάδοση της Ελληνοτουρκικής Φιλίας με το διακριτικό τίτλο "Νικηταράς ο Τουρκοφάγος"
Άβαταρ μέλους
Kostas Tzimoulias
Δημοσιεύσεις: 308
Εγγραφή: Τετ Μαρ 26, 2014 9:50 pm

Re: Θέλω συμβουλή παιδιά!!

#4

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Kostas Tzimoulias » Κυρ Μαρ 22, 2015 3:14 pm

Θα διαφωνήσω Ηλία...εντάξει αντικειμενικά χρειάζεται μια γερή επανάληψη για να μπει στο κλίμα των μαθηματικών και εγώ σοβαρή ενασχόληση με τα μαθηματικά οπως και με τη φυσικη και την πληροφορικη ξεκήνησα πέρυσι τέτοια περίοδο που ήμουν στη μέση της Α λυκείου. Σαφώς το επίπεδο του θα ήταν καλύτερο εάν είχε ξεκηνήσει νωρίτερα αλλά ας είμαστε και λίγο ρεαλιστές παιδιά που ξεκήνησαν μαθηματικά στην ηλικία των 4 χρονών δεν μιλάω για πρακτική αριθμητική αλλά για πιο αφηρημένα προβλήματα είχαν εξωτερική βοήθεια και ερεθίσματα απο το οικογενειακό περιβάλλον ή ήταν children prodigies, συνεπώς δε θα το χαρακτήριζα ώς χάσιμο 12 χρόνων αλλά ως μια μικρή ατυχία και εμένα το ερέθισμα για να ξεκηνήσω με τις θετικές επιστήμες ήρθε τυχαία απο μικρός μου άρεσαν ολα αυτά αλλά δεν είχα δώσει σημασία εις βάθος. Φιλικά :D


“Somewhere, something incredible is waiting to be known...”
Σίλης
Δημοσιεύσεις: 64
Εγγραφή: Δευ Δεκ 01, 2014 6:50 pm

Re: Θέλω συμβουλή παιδιά!!

#5

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Σίλης » Τετ Μαρ 25, 2015 7:44 pm

Καταρχήν, την αφοριστική γνώμη του Ηλία Φραγκάκου δέν τη συμμερίζομαι ούτε στο ελάχιστο. Τη βρίσκω και λίγο τρομοκρατική, να πώ την αμαρτία μου.

Αλλα να μή μπούμε σε εξωμαθηματικές κουβέντες. Έχω να σου προτείνω την εξής αδρή και εξιδανικευμένη διαδικασία:

1. Βρές τα (σχολικά) βιβλία μαθηματικών όλων των προηγούμενων χρονιών.
2. Άρχισε να ξεφυλλίζεις το φετινό σχολικό, και σημείωνε άγνωστες λέξεις σε ένα φύλλο χαρτί την καθεμιά τους. Δές το ξερά, σά να διαβάζεις βιβλίο σε ξένη γλώσσα (ο κανόνας είναι οτι όταν δέν καταλαβαίνεις κάτι, δέν είναι επειδή είσαι πιό χαζός απο άλλους, είναι επειδή έχεις άγνωστη λέξη).
3. Κάθε άγνωστη λέξη, ψάξ' την σε κάθε σχολικό περασμένης χρονιάς, και όταν την εντοπίζεις σημείωνε τα συμφραζόμενα στο αντίστοιχο φύλλο χαρτί, (μαζί με την πληροφορία σε ποιά σελίδα ποιάς χρονιάς τη βρήκες). Με αυτόν τον τρόπο, θα έχεις φτιάξει ένα λήμμα για κάθε μαθηματικό όρο, οπου μεταξύ άλλων θα έχεις τον ορισμό του (δοσμένο ίσως πάνω απο μία φορές, διαφορετικά για διαφορετικές χρονιές), καθώς και παραδείγματα χρήσης του. Θά 'χεις φτιάξει δηλαδή ένα μαθηματικό λεξικό για τις προηγούμενες χρονιές.
4. Ξεκινώντας απ' το παλιότερο βιβλίο, κάνε όσες ασκήσεις τραβά η καρδιά σου κι' αντέχει το μυαλό σου (που έχεις ένα, χειμώνα-καλοκαίρι), ανατρέχοντας όποτε χρειάζεσαι στο λεξικό σου. Θα ξέρεις ο ίδιος πόσο βελτιώνεσαι στο μεταξύ, όσο λιγότερο χρειάζεται ν' ανατρέχεις στο μικρό σου λεξικάκι.

Σε οποιοδήποτε απ' αυτά τα βήματα, μπορείς φυσικά και να ρωτάς κάποιον δάσκαλό σου ή συμμαθητές και συμμαθήτριες. Αλλα ανάλογα με την όρεξή σου (γιατι γούστα είν' αυτά), μπορείς θεωρητικά να φέρεις αυτήν τη διαδικασία σε πέρας σχεδόν ολομόναχος, επενδύοντας κατα πάσα πιθανότητα παραπάνω χρόνο, αλλα, πιστεύω, αντλώντας πολλή περισσότερη εμπειρία. (Σχεδόν ολομόναχος!: πιχί, υπάρχουν μαθηματικίστικες φράσεις, όπως «άν και μόνο άν», «και αντιστρόφως», «χωρίς περιορισμό της γενικότητας», «εξορισμού», και λοιπά, που σπάνια βολεύει σ' ένα σχολικό βιβλίο να οριστούν με σαφήνεια, παρόλο που χρησιμοποιούνται με σημασίες που μπορεί και νά 'ρχονται σ' αντίφαση με την καθομιλουμένη ελληνική. Για κάτι τέτοια, μεταξύ άλλων, είν' οι δάσκαλοι.)

Βέβαια, είπα οτι είναι εξιδανικευμένη διαδικασία, ειδικά για κάποιον που βάλνεται να τρέχει απο φροντιστήριο σε φροντιστήριο και απο γυμναστήριο σε σχολείο (θυμάμαι οτι τουλάχιστον στα χρόνια μου όλη η παρέα μου σχεδόν βογκούσε απ' όλ' αυτά τα τρεχάματα), και δέν ξέρω αν σου είναι εφικτό να την εφαρμόσεις. Εσύ ξέρεις. Θέλεις βασικά δύο πράγματα: επιείκεια απέναντι στη νοημοσύνη σου (γιατι τα μαθηματικά ειναι ένα τσούρμο απο παιχνίδια με λεπτεπίλεπτους κανόνες, και με βάθος απο σκάκι στη νιοστή και πάνω, είναι άρα γελοίο νά 'χεις απαιτήσεις να εξοικειωθείς με όλ' αυτά χωρίς κόπο), και θέλεις και χρόνο. Και χρόνος σημαίνει κέφι. Είπαμε, εσύ ξέρεις.


Άβαταρ μέλους
Αρχιμήδης 6
Δημοσιεύσεις: 1205
Εγγραφή: Παρ Αύγ 27, 2010 11:27 pm
Τοποθεσία: ΚΑΛΑΜΑΤΑ

Re: Θέλω συμβουλή παιδιά!!

#6

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Αρχιμήδης 6 » Τετ Μαρ 25, 2015 9:47 pm

Αγάπησε τα μαθηματικά , να έχεις επιμονή και σιγά σιγά θα ανακαλύπτεις τις μεγάλες μαθηματικές ικανότητες σου .
Ταυτόχρονα θα δεις τα κενά σου να εξαφανίζονται.
Ξεκίνα λοιπόν! ;)


Λάθε βιώσας-Επίκουρος
Κανακάρης Δημήτριος.
Άβαταρ μέλους
Ηλιας Φραγκάκος
Δημοσιεύσεις: 512
Εγγραφή: Παρ Σεπ 13, 2013 11:40 pm
Τοποθεσία: Χανιά Κρήτης
Επικοινωνία:

Re: Θέλω συμβουλή παιδιά!!

#7

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ηλιας Φραγκάκος » Κυρ Απρ 05, 2015 9:48 pm

Απολογούμαι λέγοντας ότι με τη φράση "έχασες...χρόνια εννοώ ότι έχασε χρόνια ψυχαγωγίας, χρόνια στα οποία θα είχες περάσει ευχάριστα παίζοντας με τα μαθηματικά, διασκεδάζοντας, αλοίμονο σε αυτούς που δια βάζουν τα μαθηματικά με το άγχος ότι πρέπει να περάσουν τη χρονιά ή να πάρουν δεκα στο δημοτικό, και τέτοια που βασανίζουν τον πολύ κόσμο. Λέω και είμαι σίγουρος, ότι από τη στιγμή που ένα παιδί μιλάει και καταλαβαίνει τι του λένε, πρέπει να αρχίσει να παίζει με αριθμούς και λέξεις. Για παράδειγμα, πώς μοιράζουμε εφτα σοκολάτες σε δυο παιδιά χωρίς να αδικήσουμε κανένα; κι έτσι μαθαίνουμε τους δεκαδικούς. Γενικά, κάθε μέρα είναι μια καλή μέρα για να μάθεις σε κάποιον ή να σου μάθουνε κάποιοι, μαθηματικά. Αν μια στιγμή διψάσεις για αριθμούς και σχήματα, μια ζωή θα ψάχνεις για πηγή. Κι αυτός είναι ο λόγος που μπαίνω εδώ. Πάω να πιω καμιά γουλίτσα, γιατί μας πίκραναν τα Γιάννενα σήμερα. Μιλιβόγεβιτς, όαση


" Ή ταν, ή τα παρατάν " Είπε ο Λεωνίδας με τα λίγα Περσικά του και ίδρυσε το σύλλογο προς διάδοση της Ελληνοτουρκικής Φιλίας με το διακριτικό τίτλο "Νικηταράς ο Τουρκοφάγος"
ppschrs
Δημοσιεύσεις: 3
Εγγραφή: Τρί Απρ 14, 2009 11:40 pm
Επικοινωνία:

Re: Θέλω συμβουλή παιδιά!!

#8

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ppschrs » Κυρ Μάιος 03, 2015 11:44 pm

Τα μαθηματικά της β Γυμνασίου αν έχεις όρεξη να μαζέψεις τα κενά και το χεις κιόλας, μπορείς να τα μαζέψεις και σε μια εβδομάδα. Της Γ γυμνασίου είναι πολύ περισσότερη η κύρια ύλη και θα χρειαστείς 2-3 μήνες. Παρόλα αυτά δεν χρειάζεται να τα μάθεις τέλεια. Επειδή πολλά από αυτά επαναλαμβάνονται συνέχεια, αν σε πρώτη φάση μάθεις τις έννοιες με 1-2 απλές μεθοδολογίες θα αρχίσεις σιγά σιγά να καταλαβαίνεις στο σχολείο και θα σου ανέβει η ψυχολογία να ασχοληθείς περισσότερο. Οπότε σε συνδυασμό και με το κόλπο του φίλου πιο πάνω(να μαζέψεις "άγνωστες λέξεις") και με αρκετή δουλειά μέσα στο καλοκαίρι, θα είσαι σε καλύτερο επίπεδο απ΄ότι θα ήσουν αν διάβαζες κανονικά στην ώρα σου. Με προσπάθεια όλα γίνονται. Απλά τα μαθηματικά για να φτάσεις σε υψηλό επίπεδο χρειάζονται και ταλέντο. Πάλεψέ το και για ό,τι απορίες έχεις εδώ είμαστε.


kostasgial
Δημοσιεύσεις: 13
Εγγραφή: Παρ Μαρ 20, 2015 9:31 pm

Re: Θέλω συμβουλή παιδιά!!

#9

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από kostasgial » Κυρ Ιαν 24, 2016 11:17 pm

Πέρασε σχεδόν 1 έτος, όμως είμαι ακόμα εδώ, με υπομονή και επιμονή. Την περίοδο που δημοσίευσα αυτό εδώ το ποστ δεν μπορώ να πω, πως τα κατάφερνα τόσο εύκολα με τα μαθηματικά. Έτσι πείρα την απόφαση να αρχίσω να διαβάζω την ύλη των μαθηματικών των προηγούμενων ετών, ώσπου έφτασα σε κατάσταση ισορροπίας με την πιο νέα ύλη. Πλέον οι βαθμοί μου, καθώς και η απόδοση στις θετικές επιστήμες που διδάσκονται στο σχολείο ειναι πολυ μεγάλη. Δεν ειναι όμως αυτό που με απασχολεί. Μεςα σε αυτή τη προσπάθεια να κατακτήσω ότι "έχασα", αγάπησα τα μαθηματικά και τις εφαρμογές τους στα πάντα.
Οι ενδοσχολικές ασκήσεις πλέον μου φενονται όχι και τόσο δύσκολες, αλλά εύκολες. Όμως με τις εξωσχολικές ασκήσεις, τις ασκήσεις που απαιτούν λογική δεν τα καταφέρνω και τόσο εύκολα, αφού η λογική μου ειναι ακόμη σε νεανικό στάδιο.
Ηλία σε αυτό που ανέφερες, πως έχασα χρόνια ψυχαγωγίας θα συμφωνήσω μαζί σου, παρ'ολα αυτά, δεν είχα κάποιο ερέθισμα/κίνητρο όλα αυτά τα χρόνια που πέρασαν που να με ωθήσει προς τα μαθηματικά .
Ευχαριστώ όλους όσους απάντησαν σε αυτήν εδώ τη δημοσίευση γιατί δείξανε το ποιον τους, δείξαν πως υπάρχουν ακόμα στίγματα αλληλεγγύης και αλληλοβοήθειας μεσα στο χάος της ανθρωπότητας.


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΙΩΑΝΝΟΥ
Επιμελητής
Δημοσιεύσεις: 4770
Εγγραφή: Τρί Αύγ 31, 2010 10:37 pm
Τοποθεσία: Ιστιαία Ευβοίας

Re: Θέλω συμβουλή παιδιά!!

#10

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΙΩΑΝΝΟΥ » Κυρ Ιαν 24, 2016 11:48 pm

kostasgial έγραψε:Πέρασε σχεδόν 1 έτος, όμως είμαι ακόμα εδώ, με υπομονή και επιμονή. Την περίοδο που δημοσίευσα αυτό εδώ το ποστ δεν μπορώ να πω, πως τα κατάφερνα τόσο εύκολα με τα μαθηματικά. Έτσι πείρα την απόφαση να αρχίσω να διαβάζω την ύλη των μαθηματικών των προηγούμενων ετών, ώσπου έφτασα σε κατάσταση ισορροπίας με την πιο νέα ύλη. Πλέον οι βαθμοί μου, καθώς και η απόδοση στις θετικές επιστήμες που διδάσκονται στο σχολείο ειναι πολυ μεγάλη. Δεν ειναι όμως αυτό που με απασχολεί. Μεςα σε αυτή τη προσπάθεια να κατακτήσω ότι "έχασα", αγάπησα τα μαθηματικά και τις εφαρμογές τους στα πάντα.
Οι ενδοσχολικές ασκήσεις πλέον μου φενονται όχι και τόσο δύσκολες, αλλά εύκολες. Όμως με τις εξωσχολικές ασκήσεις, τις ασκήσεις που απαιτούν λογική δεν τα καταφέρνω και τόσο εύκολα, αφού η λογική μου ειναι ακόμη σε νεανικό στάδιο.
Ηλία σε αυτό που ανέφερες, πως έχασα χρόνια ψυχαγωγίας θα συμφωνήσω μαζί σου, παρ'ολα αυτά, δεν είχα κάποιο ερέθισμα/κίνητρο όλα αυτά τα χρόνια που πέρασαν που να με ωθήσει προς τα μαθηματικά .
Ευχαριστώ όλους όσους απάντησαν σε αυτήν εδώ τη δημοσίευση γιατί δείξανε το ποιον τους, δείξαν πως υπάρχουν ακόμα στίγματα αλληλεγγύης και αλληλοβοήθειας μεσα στο χάος της ανθρωπότητας.
Καλή πρόοδο να έχεις. Το πρώτο και πιο σπουδαίο βήμα το έκανες. Κατάφερες και αγάπησες τα μαθηματικά. Μην απογοητεύεσαι με τις δυσκολίες που συναντάς. Όλοι είχαμε και έχουμε δυσκολίες στην αντιμετώπιση πολλών θεμάτων...


Marianna765
Δημοσιεύσεις: 1
Εγγραφή: Τρί Απρ 13, 2021 4:54 pm

Re: Θέλω συμβουλή παιδιά!!

#11

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Marianna765 » Τρί Απρ 13, 2021 5:02 pm

Εγω πάω β γυμνασίου έχω καινο ενός χρόνου στα μαθηματικά της β γυμνασίου δεν κατάλαβενω τι λέει ο καθηγητής και γενικά δεν έχω καταλάβει τίποτα όταν ανοίγω το βιβλίο από όσα λέει για την άλγεβρα και την γεωμετρία δεν την κατάλαβενω και δεν θέλω να το πω στους γονείς μου.


Τσιαλας Νικολαος
Δημοσιεύσεις: 789
Εγγραφή: Σάβ Ιαν 17, 2015 1:04 pm

Re: Θέλω συμβουλή παιδιά!!

#12

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Τσιαλας Νικολαος » Τρί Απρ 13, 2021 5:24 pm

Marianna765 έγραψε:
Τρί Απρ 13, 2021 5:02 pm
Εγω πάω β γυμνασίου έχω καινο ενός χρόνου στα μαθηματικά της β γυμνασίου δεν κατάλαβενω τι λέει ο καθηγητής και γενικά δεν έχω καταλάβει τίποτα όταν ανοίγω το βιβλίο από όσα λέει για την άλγεβρα και την γεωμετρία δεν την κατάλαβενω και δεν θέλω να το πω στους γονείς μου.
Καλησπέρα Μαριάννα...Για μένα το πρώτο και ΜΕΓΙΣΤΟ λάθος είναι που δεν λες το πρόβλημα στους γονείς σου! Εξήγησε τους τι σε απασχολεί και ίσως βρεθεί λύση!


Απάντηση

Επιστροφή σε “Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 3 επισκέπτες