Έστω
δύο κυρτές συναρτήσεις όπου
. Ορίζουμε την σύνθεση
. Να εξετάσουμε αν η σύνθεση τους είναι κυρτή συνάρτηση.Συντονιστής: emouroukos
. Ορίζουμε την σύνθεση
. Να εξετάσουμε αν η σύνθεση τους είναι κυρτή συνάρτηση.Για τιςChristos.N έγραψε:Με την προϋπόθεση ότι εργαζόμαστε αποκλειστικά με την ύλη του σχολικού βιβλίου, ας εξετάσουμε την πρόταση:
Έστωδύο κυρτές συναρτήσεις όπου
. Ορίζουμε την σύνθεση
. Να εξετάσουμε αν η σύνθεση τους είναι κυρτή συνάρτηση.
και
στο
νομίζω πως δεν ισχύει.
τοτε δεν πρεπει να ειναι κυρτη η
αφου εχει παραγωγο
και το γινομενο δυο γν. αυξουσων συναρτήσεων δεν ειναι παντα γν αύξουσα.
- κυρτό (δηλαδή διάστημα) ,
κυρτές, 
είναι γνησίως αύξουσα (μάλιστα αρκεί το αύξουσα), τότε το ζητούμενο ισχύει.Σε πολύ καλό δρόμο φίλε μου, αλλά δεν ισχύει η υπόθεσηtdsotm111 έγραψε:Δεν ισχύει πάντα...
, ακόμα και αν το περιορίσουμε θα έχουμε ένωση δύο ξένων διαστημάτων.Κάνω ακριβώς την ίδια σκέψη αλλά δεν βρίσκω αντιπαράδειγμα.makisman έγραψε:Μια σκέψη γραφοντας από κινητό . Γενικά νομίζω αν τα συνολα τιμων των παραγώγων περιέχουν ετερόσημες τιμές και αγνοώντας την μονοτινία τηςτοτε δεν πρεπει να ειναι κυρτη η
αφου εχει παραγωγο
και το γινομενο δυο γν. αυξουσων συναρτήσεων δεν ειναι παντα γν αύξουσα.
Ψάχνω αντιπαράδειγμα και ότι στήνω κάπου κολλάει καλή ώρα, ας μην είμαστε σκληροί με τον εαυτό μας.
Ναι Βαγγέλη αρκεί να έχουμε επιπρόσθεταBAGGP93 έγραψε:Νομίζω πως με τις δοθείσες υποθέσεις, δηλαδή,- κυρτό (δηλαδή διάστημα) ,
κυρτές,
και την επιπρόσθετη υπόθεση ότι ηείναι γνησίως αύξουσα (μάλιστα αρκεί το αύξουσα), τότε το ζητούμενο ισχύει.
. Μένει να καταρρίψουμε την πρόταση που διατύπωσα με ένα αντιπαράδειγμα και αν βρίσκαμε ένα πολύ απλό (σχολικό) ακόμα πιο καλά.Σε πολύ καλό δρόμο φίλε μου, αλλά δεν ισχύει η υπόθεση, ακόμα και αν το περιορίσουμε θα έχουμε ένωση δύο ξένων διαστημάτων.
;Ναι γιατίΛάμπρος Μπαλός έγραψε:Σε πολύ καλό δρόμο φίλε μου, αλλά δεν ισχύει η υπόθεση, ακόμα και αν το περιορίσουμε θα έχουμε ένωση δύο ξένων διαστημάτων.
Δεν λειτουργεί στο;
, άρα χάνεται το κοινό πεδίο ορισμού ,το κρατάμε όμως γιατί είναι το καλύτερο βήμα.
.
.
.
Λάμπρος Μπαλός έγραψε:Εννοώ τις
,
,
makisman έγραψε:, εντελως στο μυαλο, το λιο πιθανι να μην κανει.
. Ορίζουμε την σύνθεση
. Τότε η σύνθεση τους είναι κυρτή συνάρτηση.
,
και
,
με 
η οποία κάμπτεται στα σημεία
και
.Χρήστο, πώς μπορούμε να τη χαλαρώσουμε ; Πάντως, η συνθήκη της αύξουσας συνάρτησης είναι καλή.Christos.N έγραψε:
Το λήμμα που βρήκαν και παρουσίασαν οι Γιώργος-tdsotm111 το οποίο ισχυρίστηκε και πιο πριν ο Βαγγέλης θεωρούν αύξουσες συναρτήσεις, τι θα συνέβαινε άραγε αν χαλαρώσουμε αυτήν την συνθήκη.
Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης