. Πώς θα τη χαρακτηρίζατε τη γωνία αυτή; Τυχαία, δοσμένη, με κάποιο άλλο χαρακτηρισμό ίσως;Για τη μεταφορά του email: Μιχάλης Νάννος
Συντονιστής: gbaloglou
. Πώς θα τη χαρακτηρίζατε τη γωνία αυτή; Τυχαία, δοσμένη, με κάποιο άλλο χαρακτηρισμό ίσως;
με
, γράφουμε τεταρτοκύκλιο
, το οποίο τέμνει την υποτείνουσα στο μέσο της
και σε σημείο
.
..... β) Η μεσοκάθετος του
τέμνει το τόξο στο
.
.
είναι ίση με το ένα τρίτο της μη κυρτής γωνίας
.
χρησιμοποιώντας τα διανύσματα
,
,
. Με τον τύπο
, βρίσκουμε
και
. Αρκεί πλέον να είναι
. Και ναι είναι !!ΝΙΚΟΣ έγραψε:Αγαπητοί φίλοι,
για την σχετική ενημέρωσή σας, σας κοινοποιώ παρακάτω το σχετικό μήνυμά μου, προς τον φίλο Απόστολο Μπαρτζόπουλο, μετά την διαμόρφωση της εικασίας του σε Θεώρημα και την απόδειξή του:
«Απόστολε Καλημέρα.
Τελικά βρήκα λίγο χρόνο και ασχολήθηκα με τον αξιόλογο προβληματισμό σου, που με την Geogebra σου προκύπτει.
Έτσι, αφού διαμόρφωσα τον προβληματισμό σου σε Θεώρημα, επέτυχα και την Καθαρά Θεωρητική Γεωμετρική Απόδειξή του, οπότε η εικασία σου, έλαβε σάρκα και οστά και έγινε Θεώρημα.
Το Θεώρημα αυτό με την απόδειξή του, έχω καταγράψει πρόχειρα και αφού τα καθαρογράψω, όταν βρω τον χρόνο, θα σου τα στείλω, ενώ θα φροντίσω παράλληλα να τα αναρτήσω και στον ιστότοπο mathematica.gr, στη θέση που είχε αναρτηθεί παλιότερα.
Με αγάπη
Νίκος Κυριαζής
ΥΓ: Η προσπάθειά μου αυτή Απόστολε έγινε κατ’ εξαίρεση, παρά την μεγάλη έλλειψη χρόνου που έχω αυτόν τον καιρό, για να σε αμείψω για τη μεγάλη αγάπη σου στην Γεωμετρία, επειδή την εικασία σου αυτή την θεωρώ σημαντική, για τον κόπο που έκανες να έλθεις από την Αθήνα στο σπίτι μου στη Θεσσαλονίκη, να γνωρισθούμε και να μου παρουσιάσεις τον προβληματισμό σου, αλλά δεν σου κρύβω, και γι’ τον πειρασμό που με έβαλε ο πολύ αξιόλογος προβληματισμός σου».
Με αγάπη
Νίκος Κυριαζής
Αγαπητοί φίλοι της Γεωμετρίας, Καλησπέρα.ΝΙΚΟΣ έγραψε:ΝΙΚΟΣ έγραψε:Αγαπητοί φίλοι,
για την σχετική ενημέρωσή σας, σας κοινοποιώ παρακάτω το σχετικό μήνυμά μου, προς τον φίλο Απόστολο Μπαρτζόπουλο, μετά την διαμόρφωση της εικασίας του σε Θεώρημα και την απόδειξή του:
«Απόστολε Καλημέρα.
Τελικά βρήκα λίγο χρόνο και ασχολήθηκα με τον αξιόλογο προβληματισμό σου, που με την Geogebra σου προκύπτει.
Έτσι, αφού διαμόρφωσα τον προβληματισμό σου σε Θεώρημα, επέτυχα και την Καθαρά Θεωρητική Γεωμετρική Απόδειξή του, οπότε η εικασία σου, έλαβε σάρκα και οστά και έγινε Θεώρημα.
Το Θεώρημα αυτό με την απόδειξή του, έχω καταγράψει πρόχειρα και αφού τα καθαρογράψω, όταν βρω τον χρόνο, θα σου τα στείλω, ενώ θα φροντίσω παράλληλα να τα αναρτήσω και στον ιστότοπο mathematica.gr, στη θέση που είχε αναρτηθεί παλιότερα.
Με αγάπη
Νίκος Κυριαζής
ΥΓ: Η προσπάθειά μου αυτή Απόστολε έγινε κατ’ εξαίρεση, παρά την μεγάλη έλλειψη χρόνου που έχω αυτόν τον καιρό, για να σε αμείψω για τη μεγάλη αγάπη σου στην Γεωμετρία, επειδή την εικασία σου αυτή την θεωρώ σημαντική, για τον κόπο που έκανες να έλθεις από την Αθήνα στο σπίτι μου στη Θεσσαλονίκη, να γνωρισθούμε και να μου παρουσιάσεις τον προβληματισμό σου, αλλά δεν σου κρύβω, και γι’ τον πειρασμό που με έβαλε ο πολύ αξιόλογος προβληματισμός σου».
Με αγάπη
Νίκος Κυριαζής
Αγαπητοί φίλοι της Γεωμετρίας, Καλημέρα.
Με το παρακάτω συνημμένο μου 280, σας κάνω γνωστή την σχετική διαπραγμάτευσή μου, της εικασίας του φίλου Απόστολου Μπαρτζόπουλου, όπως σας έχω υποσχεθεί.
Με Γεωμετρική αγάπη
Νίκος Κυριαζής.
( δεύτερη σελίδα, ένατη γραμμή ) και περιμένω με ενδιαφέρον τις επόμενες αναρτήσεις σου.
Όπως και ο ίδιος αναφέρεις, με το θεώρημα αυτό δεν επιλύεται το γενικό πρόβλημα τριχοτόμησης τυχούσας οξείας γωνίας, που έχει αποδειχθεί ότι είναι αδύνατο με κανόνα και διαβήτη.
, τότε η γωνία έστω
κατασκευάζεται και τριχοτομείται με κανόνα και διαβήτη.
, η γωνία
κατασκευάζεται και όπως είδαμε τριχοτομείται.
= τυχούσα οξεία γωνία
, δεν τριχοτομείται γιατί δεν κατασκευάζεται η
, γιατί από
και ελπίζω ότι δεν έχω κάνει κάποιο λάθος.
η τριχοτόμησή της επιτυγχάνεται μόνο με νεύση, αφού μόνο με νεύση κατασκευάζεται η γωνία
, που δίνει η
.
Θέλω με την ευκαιρία αυτή να συγχαρώ τον κ. Μπαρτζόπουλο για την σπουδαία ανακάλυψή του και θα πρότεινα η όποια τελική μορφή εκφώνησης προκύψει, του θεωρήματος που συζητάμε, να συνδυάζεται με το όνομά του για την ανακάλυψη και το δικό σου για την απόδειξη.
μπορεί να βρίσκεται στην ποέκταση του
προς το μέρος του
. Προκύπτει πάλι το σημείο
όπως και πριν, ως το ( ένα εκ των δύο ) σημείο τομής των κύκλων
που μας δίνει την συμμετρική ευθεία ως προς την
, της τριχοτόμου της γωνίας
.
Για την ειδική περίπτωση όταν
, από
στην προηγούμενη δημοσίευση προκύπτει
και το ορθογώνιο τρίγωνο
είναι ισοσκελές.
τέμνει τον κύκλο
στο σημείο έστω
και η
ταυτίζεται με την τριχοτόμο της γωνίας
.
τέμνει τον κύκλο
στο σημείο έστω
και η
είναι συμμετρική της
ως προς την
.
Επειδή τίποτα δεν μας έρχεται ουρανοκατέβατο, είναι πιθανό ο κ. Μπαρτζόπουλος να εμπνεύστηκε την γεωμετρική κατασκευή τριχοτόμησης που ανακάλυψε, από το ορθογώνιο ισοσκελές τρίγωνο. Θα είχε ενδιαφέρον να μας πει ο ίδιος.vittasko έγραψε:Νίκο, πολύ ωραία.![]()
Επαληθεύοντας την όμορφη απόδειξή σου, βρήκα μόνο ένα επουσιώδες τυπογραφικό για την μεσοκάθετη ευθεία του( δεύτερη σελίδα, ένατη γραμμή ) και περιμένω με ενδιαφέρον τις επόμενες αναρτήσεις σου.
Όπως και ο ίδιος αναφέρεις, με το θεώρημα αυτό δεν επιλύεται το γενικό πρόβλημα τριχοτόμησης τυχούσας οξείας γωνίας, που έχει αποδειχθεί ότι είναι αδύνατο με κανόνα και διαβήτη.
Όμως, όπως προκύπτει από την απόδειξη που μας έδωσες, εάν μας δίνεται η γωνία έστω, τότε η γωνία έστω
κατασκευάζεται και τριχοτομείται με κανόνα και διαβήτη.
Δηλαδή, στο σχήμα σου, εάν μας δίνεται η γωνία, η γωνία
κατασκευάζεται και όπως είδαμε τριχοτομείται.
Εάν τώρα, μας δίνεται η![]()
= τυχούσα οξεία γωνία
, δεν τριχοτομείται γιατί δεν κατασκευάζεται η
, γιατί από
![]()
και ελπίζω ότι δεν έχω κάνει κάποιο λάθος.
Δοσμένης της γωνίαςη τριχοτόμησή της επιτυγχάνεται μόνο με νεύση, αφού μόνο με νεύση κατασκευάζεται η γωνία
, που δίνει η
.
Θέλω με την ευκαιρία αυτή να συγχαρώ τον κ. Μπαρτζόπουλο για την σπουδαία ανακάλυψή του και θα πρότεινα η όποια τελική μορφή εκφώνησης προκύψει, του θεωρήματος που συζητάμε, να συνδυάζεται με το όνομά του για την ανακάλυψη και το δικό σου για την απόδειξη.
Δίνω μία ιδέα για την εκφώνηση του θεωρήματος σε γενική μορφή και με ενδιαφέρον περιμένω κι' άλλες.
ΘΕΩΡΗΜΑ ΜΠΑΡTZΟΠΟΥΛΟΥ-ΚΥΡΙΑΖΗ. - Σε κάθε ορθογώνιο τρίγωνο, η μικρότερη πλευρά του και η ισοκλινής ευθεία ως προς την υποτείνουσα, της αντίστοιχης διαμέσου, σχηματίζουν γωνία η οποία τριχοτομείται με κανόνα και διαβήτη.
Κώστας Βήττας.
ΥΓ. Στο σχήμα σου, το σημείομπορεί να βρίσκεται στην ποέκταση του
προς το μέρος του
. Προκύπτει πάλι το σημείο
όπως και πριν, ως το ( ένα εκ των δύο ) σημείο τομής των κύκλων
που μας δίνει την συμμετρική ευθεία ως προς την
.
περνά από το
, τούτο προφανώς βασίζεται στο γνωστό Θεώρημα των μεσοκάθετων τριγώνου, ή μήπως εννοείς το διευκρινιστικό «που», το οποίο έπρεπε να γραφεί έτσι: «το οποίο
» (έγινε διόρθωση). Αν έχεις κάποιο καλύτερο τρόπο, για τη φράση αυτή, διατύπωσέ τον.
, αυτή συνδέεται με τη γωνία
που εδώ είναι η γωνία
και η οποία δεν έχει σχέση με τη γωνία
του σχήματος, αλλά αναφέρεται στη ζητούμενη γωνία
(έγινε διόρθωση). Έτσι, μετά τις διευκρινίσεις αυτές, κάνε εκ νέου τους υπολογισμούς σου. Πάντως το συμπέρασμα είναι ότι για να είναι η γωνία
όση θέλουμε σε μοίρες, πρέπει να κατασκευάζεται η
, που δεν είναι πάντοτε δυνατό (έγιναν σχετικές διευκρινίσεις στο συνημμένο).
και
τέμνονται και σε σημείο
.
και τώρα για την πλευρά
, έχουμε και την γωνία
, η οποία επίσης τριχοτομείται από την διχοτόμο της γωνίας
. Δηλαδή το Θεώρημα αυτό δεν έχει σχέση μόνο με την μικρή πλευρά του τριγώνου, αλλά αληθεύει και για τις δύο πλευρές του.
, τέμνει τον κύκλο
και σε δεύτερο σημείο
, τότε το Θεώρημα αυτό γίνεται περισσότερο πολύπλοκο.
(Περί συνευθειότητας των σημείων Steiner, Μεγάλου Ναπολέοντα, Περικέντρου , σελίδα
).
και
.Ας δούμε μία εναλλακτική προσέγγιση του θεωρήματος, ως διασκευή της απόδειξης που μας έδωσε ο Νίκος πιο πάνω.vittasko έγραψε:ΘΕΩΡΗΜΑ ΜΠΑΡTZΟΠΟΥΛΟΥ-ΚΥΡΙΑΖΗ. - Σε κάθε ορθογώνιο τρίγωνο, η μικρότερη πλευρά του και η ισοκλινής ευθεία ως προς την υποτείνουσα, της αντίστοιχης διαμέσου, σχηματίζουν γωνία η οποία τριχοτομείται με κανόνα και διαβήτη.
Ο κύκλος έστω
με κέντρο το
και ακτίνα την
, τέμνει την προέκεταση του
προς το μέρος του
γιατί έχει θεωρηθεί
στο σημείο έστω
και τον περίκυκλο έστω
του
, στο σημείο έστω
προς το μέρος της
που δεν κείται το
.
, το μέσον του τόξου
και ας είναι
, η προβολή του
επί της
.
λόγω της ισότητας των κύκλων
.
και το ζητούμενο έχει αποδειχθεί.
ανήκει στην μεσοκάθετη ευθεία του
, από
.
τριχοτομείται με κανόνα και διαβήτη, προκύπτει άμεσα ότι τριχοτομείται και η γωνία
.
ταυτίζεται με την συμμετρική ευθεία ως προς την
, έτσι και η
, όπου
είναι το δεύτερο εκτός του
κοινό σημείο των κύκλων
, ταυτίζεται με την συμμετρική ευθεία ως προς την
.
Πράγματι, εάν έστω
είναι το συμμετρικό σημείο του
ως προς την
, έχουμε :

και

και το ζητούμενο έχει αποδειχθεί.
Προκύπτει εύκολα ότι το σημείο
ανήκει στην μεσοκάθετη ευθεία του
.
και
, έχουμε ότι τα σημεία
είναι συνευθειακά και άρα,
.
είναι η προβολή του
επί της
, αποδεικνύεται εύκολα ότι οι
, που όπως είδαμε τριχοτομούν τις γωνίες
αντιστοίχως, είναι ισοκλινείς ως προς την
, γιατί είναι συμμετρικές ως προς την ευθεία του ύψους
του
, λόγω
, από τα
, ως τα μέσα των
, αντιστοίχως.Όπως θα δείξω παρακάτω, αγαπητέ Θανάση, ο όγκος των πράξεων δεν είναι μεγάλος -- σίγουρα όχι για την αρχική περίπτωση (ορθογωνίου τριγώνου), για τις άλλες παρακαλώ εσένα ή οποιονδήποτε άλλον έχει τον χρόνο και τα πακέτα να το διερευνήσει λίγο, ΜΗΠΩΣ και επεκτείνεται το εύρος ισχύος ... και τότε ευχαρίστως επανέρχομαι με περισσότερες πράξεις!KARKAR έγραψε: Επιβεβαιώνεται λοιπόν η εικασία Μπαρτζόπουλου για τη συγκεκριμένη γωνία . Για τις υπόλοιπες γωνίες
και για το "εύρος ισχύος " , υποθέτω ότι μπορούμε , αν εργασθούμε παρόμοια , να βγάλουμε συμπεράσματα
αλλά ο όγκος των πράξεων είναι παράγοντας αποτρεπτικός
,
,
, οπότε το μέσον της υποτείνουσας είναι το
, και η εξίσωση της υποτείνουσας είναι η
. Το ίχνος
του ύψους προκύπτει λοιπόν εύκολα ως τομή της υποτείνουσας με την
:
της ισοκλινούς της διαμέσου επί της υποτεινούσης βρίσκεται εύκολα ως συμμετρικό του
περί το
:
του τμήματος με άκρα τα
,
, όπου θα αχθεί η μεσοκάθετος, είναι βεβαίως το
της μεσοκαθέτου
και του κύκλου
προκύπτει με αντικατάσταση του
και επίλυση σχετικά απλής δευτεροβαθμίου ως προς
εξίσωσης:
, όπου
και
οι γωνίες ανάμεσα στα διανύσματα
,
και ανάμεσα στα διανύσματα
,
, αντίστοιχα. Ύστερα από λίγες πράξεις υπολογίζονται τα δύο συνημίτονα

Αυτό που μπορώ να πω προς το παρόν -- τα υπόλοιπα μετά το Πάσχα -- είναι ότι η τριχοτόμηση ισχύει, κατά τον ίδιο ακριβώς τρόπο, ΚΑΙ προς την μεγαλύτερη πλευρά του ορθογωνίου τριγώνου, αντικαθιστώντας δηλαδή τις γωνίεςgbaloglou έγραψε:Όπως θα δείξω παρακάτω, αγαπητέ Θανάση, ο όγκος των πράξεων δεν είναι μεγάλος -- σίγουρα όχι για την αρχική περίπτωση (ορθογωνίου τριγώνου), για τις άλλες παρακαλώ εσένα ή οποιονδήποτε άλλον έχει τον χρόνο και τα πακέτα να το διερευνήσει λίγο, ΜΗΠΩΣ και επεκτείνεται το εύρος ισχύος ... και τότε ευχαρίστως επανέρχομαι με περισσότερες πράξεις!KARKAR έγραψε: Επιβεβαιώνεται λοιπόν η εικασία Μπαρτζόπουλου για τη συγκεκριμένη γωνία . Για τις υπόλοιπες γωνίες
και για το "εύρος ισχύος " , υποθέτω ότι μπορούμε , αν εργασθούμε παρόμοια , να βγάλουμε συμπεράσματα
αλλά ο όγκος των πράξεων είναι παράγοντας αποτρεπτικός
και
ανάμεσα στα διανύσματα
,
,
με τις γωνίες
και
ανάμεσα στα διανύσματα
,
,
, όπου
το σημείο τομής της μεσοκαθέτου
του τμήματος που ορίζουν τα
και
και του κύκλου
, με
και 
προκύπτει από την 
, συμπληρωμένο με την νέα διαπραγμάτευση (Νέα διατύπωση Θεωρήματος τυχαίου ορθογώνιου τριγώνου και νέα απόδειξή του).
, αναρτώ ολοκληρωμένη την δεύτερη διαπραγμάτευσή μου της εικασίας του φίλου Απόστολου Μπαρτζόπουλου, την οποία θεωρώ και τελική, καθώς πιστεύω ότι αυτή θα καθιερωθεί τελικά.
, συμπληρωμένο με τη σχετική διερεύνησή της και τα σχόλιά της, όπως σας έχω υποσχεθεί.ΝΙΚΟΣ έγραψε:Αγαπητή φίλοι, φίλοι της Γεωμετρίας,
Βρήκα λίγο χρόνο και ολοκλήρωσα την μελέτη μου για τις δύο προσεγγίσεις μου στην εικασία του φίλου Απόστολου Μπαρζόπουλου, πιστεύω με τρόπο διεξοδικό.
Από τους δύο αυτούς τρόπους, θεωρώ τον δεύτερο απλούστερο και πρακτικότερο από τον πρώτο, ενώ αυτός αποτελεί ένα απλό και ωραίο Θεώρημα ορθογώνιου τριγώνου.
Έτσι, επαναφέρω το συνημμένο μου 180, με τους δύο παραπάνω τρόπους και προτείνω στους φίλους για την εφαρμογή τους σε διάφορα σχετικά Προβλήματα.
Ένα τέτοιο Πρόβλημα (εφαρμογή), που προτείνω για λύση, είναι το ακόλουθο:
«Σε τυχαίο ορθογώνιο τρίγωνο, να τριχοτομηθούν οι δύο γωνίες του που σχηματίζονται από την ισοκλινή, ως προς την υποτείνουσά του, της διαμέσου του (που αντιστοιχεί στην υποτείνουσά του) και μιας καθέτου πλευράς του κάθε φορά».
Σε άλλο χρόνο, θα αναρτήσω και εγώ τις δύο δικές μου λύσεις βασιζόμενες προφανώς στις δύο παραπάνω προσεγγίσεις και κατά το δυνατό, με υποδειγματικό τρόπο.
Μέχρι τότε, παρακαλώ και για τις δικές σας λύσεις.
Με Γεωμετρική αγάπη
Νίκος Κυριαζής.
Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες