πολυώνυμο με συντελεστές από το 
Αν
για 
να δειχθεί ότι υπάρχουν πολυώνυμα
με συντελεστές στο 
ώστε

Επιπλέον να δειχθεί ότι τα
μπορούν να επιλεγούν ώστε να έχουν διαφορετικό βαθμό.Συντονιστής: nsmavrogiannis
πολυώνυμο με συντελεστές από το 
για 
με συντελεστές στο 

μπορούν να επιλεγούν ώστε να έχουν διαφορετικό βαθμό.Με επαγωγή (στους άρτιους, μια και τα πολυώνυμα περιττού βαθμού πάντα έχουν ρίζα).ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ έγραψε:Εστωπολυώνυμο με συντελεστές από το
Ανγια
να δειχθεί ότι υπάρχουν πολυώνυμαμε συντελεστές στο
ώστε
Επιπλέον να δειχθεί ότι ταμπορούν να επιλεγούν ώστε να έχουν διαφορετικό βαθμό.
. Εδώ
.
είναι συζυγείς μιγαδικές, έχουμε: Για πολυώνυμο βαθμού
χωρίς πραγματικές ρίζες, υπάρχει πολυώνυμο
βαθμού
χωρίς πραγματικές ρίζες (άρα εμπίπτει στην επαγωγική υπόθεση) με 

της εκάστοτε γραφής ως τα υψηλόβαθμα.
μεταβλητές. Δείτε τη σχετική συζήτηση εδώ.Το ότι δεν ισχύει για πολλές μεταβλητές με είχε εντυπωσιάσει όταν το πρωτοάκουσα. Στο κάτω κάτω για απόδειξη ανισοτήτων, το πρώτο πράγμα που κάνει κανείς είναι να γράψει την παράσταση ως άθροισμα τετραγώνων. Να όμως που αποδεικύεται ότι αυτό δεν γίνεται πάντα! Καταπληκτικό!emouroukos έγραψε:Το παραπάνω αποτέλεσμα δεν ισχύει για πολυώνυμα σεμεταβλητές.
Νομίζω ότι υπάρχει μία πολύ απλή απόδειξη με Cauchy-Schwarz στο βιβλίο του Steele, "Τhe Cauchy-Schwarz Master class", αλλά δεν το έχω μπορστά μου να ψάξω.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ έγραψε: Γνωρίζω ακόμα μία.
Θα το αφήσω κάποιες μέρες και μετά θα την γράψω.
είναι πραγματική ρίζα τότε θα είναι άρτιας πολλαπλότητας διότι διαφορετικά θα άλλαζε το πρόσημο του πολυωνύμου
εκατέρωθεν του
, άτοπο. Όμως κάθε παράγοντας της μορφής
γράφεται
ως άθροισμα τετραγώνων πολυωνύμων με πραγματικούς συντελεστές.
είναι μη πραγματική ρίζα του
τότε το
θα είναι επίσης ρίζα κι έτσι ο
θα ήταν παράγοντας του
και γράφεται και ως άθροισμα τετραγώνων πολυωνύμων με ακέραιους συντελεστές.
γράφεται
όπου
πραγματικές ρίζες του
και
μη πραγματικές ρίζες.
, ως άθροισμα τετραγώνων πολυωνύμων. Εκεί μας βοηθάει η ταυτότητα Lagrange που έγραψε και ο κ. Μιχάλης παραπάνω με την οποία μετατρέπουμε το γινόμενο αθροίσματος τετραγώνων σε άθροισμα τετραγώνων:
παράγοντες που έχω παραπάνω) κάτι που ολοκληρώνει την απόδειξη. Νομίζω ο παραπάνω τρόπος απαντάει και στο ερώτημα του Σταύρου ώστε τα τελικά πολυώνυμα
και
που θα προκύψουν, να μην είναι ίδιου βαθμού.
για κάθε
(δηλαδή ότι ενδέχεται να υπάρχουν και πραγματικές ρίζες του πολυωνύμου) αντί για
που δίνει η εκφώνηση. Προφανώς από απροσεξία. Την αφήνω γιατί βελτιώνει λίγο το αποτέλεσμα και δεν αλλάζει και ο τρόπος απόδειξης.
για κάθε
, δεν έχουμε πραγματικές ρίζες και απλά γράφουμε
και η απόδειξη συνεχίζεται με τον ίδιο επαγωγικό τρόπο όπως παραπάνω με χρήση της ταυτότητας Lagrange.
έχει μιγαδικές ρίζες συζυγείς ανά δύο.

όπου
πολυώνυμα με 

είναι ο συζυγής του 
Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες