Να υπολογιστεί , λοιπόν , το όριο

Συντονιστής: m.pαpαgrigorakis

Υπάρχουν πολλοί τρόποι. Ένας είναι να παρατηρήσουμε ότι μπορούμε να εργαστούμε μόνο με πλευρικό όριοTolaso J Kos έγραψε:Όπως λέει και ο τίτλος το παρακάτω όριο ζητείται να υπολογιστεί χωρίς L'Hôpital. Μου στάλθηκε πριν λίγες μέρες.
καθώς η συνάρτηση είναι περιττή. Μετά, από τις ανισότητες
.Καλησπέρα σας,Tolaso J Kos έγραψε:Όπως λέει και ο τίτλος το παρακάτω όριο ζητείται να υπολογιστεί χωρίς L'Hôpital. Μου στάλθηκε πριν λίγες μέρες.
και πέρνουμε τον ορισμό της παραγώγου στο
και έχουμε ότι
.
και επειδή
τότε το όριο 
Και τοalexandrosvets έγραψε:Καλησπέρα σας,Tolaso J Kos έγραψε:Όπως λέει και ο τίτλος το παρακάτω όριο ζητείται να υπολογιστεί χωρίς L'Hôpital. Μου στάλθηκε πριν λίγες μέρες.
Ο παρακάτω τρόπος είναι σωστός;
Θεωρούμε τηνκαι πέρνουμε τον ορισμό της παραγώγου στο
και έχουμε ότι
.
Από το όριο έχουμεκαι επειδή
τότε το όριο
Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
τι ρόλο παίζει;Το f'(0) δεν ειναι καθαρό μηδέν;Οπότε 0 επί οτιδήποτε δεν κάνει μηδεν;george visvikis έγραψε:Και τοalexandrosvets έγραψε:Καλησπέρα σας,Tolaso J Kos έγραψε:Όπως λέει και ο τίτλος το παρακάτω όριο ζητείται να υπολογιστεί χωρίς L'Hôpital. Μου στάλθηκε πριν λίγες μέρες.
Ο παρακάτω τρόπος είναι σωστός;
Θεωρούμε τηνκαι πέρνουμε τον ορισμό της παραγώγου στο
και έχουμε ότι
.
Από το όριο έχουμεκαι επειδή
τότε το όριο
Ευχαριστώ εκ των προτέρων.τι ρόλο παίζει;
Αλέξανδρε, Καλησπέρα.alexandrosvets έγραψε: Ο παρακάτω τρόπος είναι σωστός;
Για να γράψεις την τελευταία ισότητα στον συλλογισμό σου πρέπει να εξασφαλίσεις ότι τα όρια υπάρχουν. Εδώ έχουμε την απροσδιόριστη μορφήalexandrosvets έγραψε:Από το όριο έχουμεκαι επειδή
τότε το όριο
, οπότε έχουμε πρόβλημα.Όχι όταν το οτιδήποτε είναι κάποιοalexandrosvets έγραψε: Το f'(0) δεν ειναι καθαρό μηδέν;Οπότε 0 επί οτιδήποτε δεν κάνει μηδεν;

Ααα..Οκ τότε.Εγώ νόμιζα ότι και το άπειρο συμπεριλαμβανόταν σε αυτή τη περίπτωση.george visvikis έγραψε:Όχι όταν το οτιδήποτε είναι κάποιοalexandrosvets έγραψε: Το f'(0) δεν ειναι καθαρό μηδέν;Οπότε 0 επί οτιδήποτε δεν κάνει μηδεν;
Μπορείς να διαβάσεις εδώ μία πρόσφατη συζήτηση επί αυτού του θέματος.alexandrosvets έγραψε: Ααα..Οκ τότε.Εγώ νόμιζα ότι και το άπειρο συμπεριλαμβανόταν σε αυτή τη περίπτωση.
Σας ευχαριστώ!
Άλλη λύση, με πιο γνωστές ανισότητες: Θα χρησιμοποιήσω τιςTolaso J Kos έγραψε: Να υπολογιστεί , λοιπόν , το όριο
στο πρώτο τεταρτημόριο, που υπάρχουν στο Σχολικό βιβλίο. Την δεύτερη μπορούμε να την γράψουμε
. Άρα για
(που αρκεί) έχουμε 

. Οπότε:
Από κριτήριο παρεμβολής παίρνουμε το ζητούμενο.
στον παρονοματή. και συνεχίζωTolaso J Kos έγραψε:![]()

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες