Απόδειξη θεωρήματος μέσης τιμής μέσω του θεωρήματος Rolle.

Συντονιστής: KAKABASBASILEIOS

Άβαταρ μέλους
sotsirx sakaiz

Απόδειξη θεωρήματος μέσης τιμής μέσω του θεωρήματος Rolle.

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από sotsirx sakaiz » Δευ Φεβ 06, 2017 7:25 pm

Καταρχάς καλησπέρα και καλώς σας βρήκα! Να διευκρηνήσω ότι είμαι φρέσκος μαθηματικός.
Λοιπόν, καθώς άρχισα να ασχολούμαι με τα μαθηματικά Γ' Λυκείου (κατεύθυνσης), έπεσε στην αντίληψη μου το εξής: (σελ.245, εισαγωγή του κεφαλαίου 2.5 ΤΟ ΘΕΩΡΗΜΑ ΜΕΣΗΣ ΤΙΜΗΣ) "Αρχικά διατυπώνουμε το Θεώρημα του Rolle , το οποίο είναι ειδική περίπτωση του θεωρήματος Μέσης Τιμής και στη συνέχεια διατυπώνουμε το θεώρημα Μέσης Τιμής, το οποίο αποδεικνύεται με τη βοήθεια του θεωρήματος του Rolle ."
Είναι δυνατόν να συμβεί το παραπάνω?

Λέξεις Κλειδιά:

dement
Διευθύνον Μέλος

Re: Απόδειξη θεωρήματος μέσης τιμής μέσω του θεωρήματος Rolle.

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από dement » Δευ Φεβ 06, 2017 7:36 pm

Βεβαίως. Το γεγονός ότι το θεώρημα Rolle είναι ειδική περίπτωση του ΘΜΤ δεν σημαίνει ότι το ΘΜΤ χρησιμοποιείται στην απόδειξη του θ. Rolle (οπότε θα είχαμε φαύλο κύκλο).

Δημήτρης Σκουτέρης

Τα μαθηματικά είναι η μοναδική επιστήμη που θα μπορούσε κανείς να εξακολουθήσει να ασκεί αν κάποτε ξυπνούσε και το σύμπαν δεν υπήρχε πλέον.

Άβαταρ μέλους
sotsirx sakaiz

Re: Απόδειξη θεωρήματος μέσης τιμής μέσω του θεωρήματος Rolle.

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από sotsirx sakaiz » Δευ Φεβ 06, 2017 8:27 pm

dement έγραψε:Βεβαίως. Το γεγονός ότι το θεώρημα Rolle είναι ειδική περίπτωση του ΘΜΤ δεν σημαίνει ότι το ΘΜΤ χρησιμοποιείται στην απόδειξη του θ. Rolle (οπότε θα είχαμε φαύλο κύκλο).
Έχεις δίκιο, δουλεύωντας την απόδειξη του θεωρήματος του Rolle είδα πως δεν χρησιμοποιείται πουθενά το θεώρημα μέσης τιμής.
Κοιτώντας το επιφανειακά, μου φάνηκε παράλογο.
Ευχαριστώ

Απάντηση

Επιστροφή σε “ΔΙΑΦΟΡΙΚΟΣ ΛΟΓΙΣΜΟΣ”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 2 επισκέπτες