Μιας και πλέον δημοσιοποιήθηκαν τα θέματα (ενδεικτικά παραθέτω εδώ στο http://lisari.blogspot.gr/) θα ήθελα να
παρουσιάσω κάτι που είχε έρθει΄στην αντίληψή μου από την αρχική στιγμή που ήρθα σε επαφή με το θέμα.
Να πω πως αυτές οι εξετάσεις έχουν να κάνουν με προσομοίωση των πανελληνίων εξετάσεων που καλούνται οι μαθητές να δώσουν στο τέλος της σχολικής χρονιάς. Αυτός τουλάχιστον είναι ο ορισμός που έχω εγώ στο μυαλό μου. Αν οι εξετάσεις αυτές αποτελούν κάτι άλλο παρακαλώ να διορθωθώ.
Προκαταλαμβάνω και δηλώνω προς αποφυγή παρεξηγήσεων πως δε σκοπεύω ούτε τον έξυπνο να κάνω ούτε σκοπεύω να μειώσω κάποιον ή κάποιους καθώς ούτε και να χρησιμοποιήσω τα παρακάτω για να αφορίσω ή να κάνω μικροπολιτικά παιχνίδια. Δε θα ήθελα λοιπόν με τίποτα να μου χρεωθεί κάτι τέτοιο. Δεν είναι λοιπόν δόλιος ο σκοπός της δημοσίευσης. Ελπίζω να δώσω να καταλάβετε τι θα ήθελα.
Αρχικά λοιπόν παραθέτω την εκφώνηση του θέματος και την άποψή μου...
ΘΕΜΑ Δ-ΟΕΦΕ 2017
ΕΚΦΩΝΗΣΗ
Έστω συνάρτηση
παραγωγίσιμη στο
με συνεχή πρώτη παράγωγο για την οποία ισχύουν:•
και
•
για κάθε
Δ1. Να αποδείξετε ότι η συνάρτηση
είναι γνησίως αύξουσα στο
.Μονάδες 8
Δ2. Να δείξετε ότι για τη συνάρτηση
με
Ικανοποιούνται οι προϋποθέσεις του θεωρήματος Rolle στο διάστημα
.Μονάδες 8
Επιπλέον θεωρούμε τη συνάρτηση
Δ3. Να δείξετε ότι:
Μονάδες 5
Δ4. Να δείξετε ότι η εξίσωση
έχει μοναδική ρίζα στο διάστημα
Μονάδες 4
ΛΥΣΗ
Παραγωγίζοντας τη δοθείσα σχέση ( ισχύουν οι προϋποθέσεις παραγώγισης όταν
) έχουμε
για κάθε
Υποθέτουμε ότι για κάποιο
ισχύει ότι
. Αντικαθιστώντας όπου
στην τελευταία μας σχέση λαμβάνουμε ότι
Αδύνατο. Επομένως
για κάθε
και λόγω της συνέχειας της πρώτης παραγώγου(δεδομένη) αυτή διατηρεί σταθερό πρόσημο.Αν θέσουμε όπου
πάλι στην τελευταία μας σχέση, λαμβάνουμε ότι:
Δηλαδή ο αριθμός
είναι ρίζα της δευτεροβάθμιας εξίσωσης
και λόγω των δεδομένων δε μπορεί παρά
. Αυτό σημαίνει ότι
για κάθε
.Επομένως η συνάρτηση
είναι γνησίως αύξουσα στο
.Ωραία ας εκμεταλλευτούμε τώρα τη μονοτονία της συνάρτησης μας.
Αφού ορίζεται η σύνθεση της
με την
τότε προφανώς
για κάθε
και μιας και η
συνεχής για κάθε
έχουμε ότι διατηρεί πρόσημο. Όμως από τα δεδομένα
Επομένως
για κάθε
Θεωρώ τη συνάρτηση
Για
δηλαδή και η g εύκολα πλέον είναι γνησίως αύξουσα συνάρτηση στο
(εύκολα με μια απλή άθροιση κατά μέλη).Η αρχική δοθείσα συναρτησιακή γράφεται τώρα(αφού
και επιπλέον
, για κάθε
):
για κάθε
.Κι επειδή η
είναι
(λόγω γνήσιας μονοτονίας) τελικά έχουμε
για κάθε
.Με μια επαλήθευση είμαστε οκ!
Τώρα ΟΛΑ τα παρακάτω ερωτήματα λύνονται βάζοντας στη θέση της άγνωστης συνάρτησης
τη γνωστή μας
!!!Ότι χρησιμοποίησα είναι εντός σχολικής πραγματικότητας και θα μπορούσε κάλλιστα να χρησιμοποιηθεί κι από έναν προικισμένο μαθητή.
Φυσικά όπως προείπα δε σκοπεύω να μειώσω κανέναν. Οι συνάδελφοι της ΟΕΦΕ είναι καθόλα άξιοι, έμπειροι με γνώση του αντικειμένου και διδακτική πείρα πολλών ετών. Δε γνωρίζω βέβαια τον τρόπο που δημιουργούνται τα θέματα των εξετάσεων ή τη χρονική πίεση που έχουν οι δημιουργοί τους.
Δε σας κρύβω πως τρέμω την ιδέα να είχε συμβεί αυτό σε πανελλήνιες εξετάσεις. Τότε είμαι σίγουρος πως θα είχε έρθει ο κόσμος ανάποδα. Οι έτσι, οι αλλιώς που δε γνωρίζουν τι τους γίνεται, ο χοντρός ή ο λιγνός που τους έβαλε εκεί και άλλα πολλά θα ακούγονταν (δε θέλω να εξειδικεύσω αλλά έχει συμβεί πολλάκις και προσφάτως). Η πώληση μαθηματικής μαγκιάς ή η έκφραση μικροπολιτικών κακιών είπαμε δεν είναι σκοπός μου.
Ποιός είναι ο σκοπός μου τελικά;
Θα ήθελα να θίξω αυτό το φαινόμενο της ασκησιολογίας που χαρακτηρίζει τον κλάδο μας αλλά και τις σχολικές εξετάσεις (Πανελλήνιες ή μη).
Μπροστά στη "δημιουργία" μιας άσκησης που τελικά θα "μπουρδουκλώσει" τον μαθητή-υποψήφιο φτιάχνουμε τερατουργήματα (αυτή είναι η λέξη που μου έρχεται στο μυαλό) μα στο τέλος φτάνουν να μην έχουν κανένα νόημα ύπαρξης και ίσως κανένα ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ νόημα.
Κάντε μια βόλτα αυτήν τη στιγμή στο διαδίκτυο. Όλες οι σχετικές σελίδες είναι γεμάτες με "δημιουργίες" αμφιβόλου μαθηματικής ποιότητας οι οποίες βομβαρδίζουν εκπαιδευτικούς μα κυρίως τους μαθητές.
Για ελάτε και στη θέση των μαθητών. Πόσο τελικά θα αγαπήσουν τα μαθηματικά και θα θελήσουν να έρθουν κοντά τους; Δε θα ήθελα να είμαι απαισιόδοξος εδώ αλλά...είμαι!
Δηλαδή εν ολίγοις τι θα κόστιζε να κάτσουμε να φτιάξουμε ένα θέμα πάνω στη συμπαθέστατη συνάρτηση τετραγωνική ρίζα του x;; Δε θα είχε αυτό το μυστηριώδες ύφος σίγουρα, αλλά θα ήταν πιο διδακτική!
Πρέπει λοιπόν να αναλογιστούμε επιτέλους σοβαρά τις ευθύνες μας ΟΛΟΙ και αν θέλουμε μια βελτίωση της μαθηματικής παιδείας θα πρέπει να ασχοληθούμε σοβαρά και με τα θέματα που τίθενται στις εξετάσεις. Και όχι να πετροβολούμε οι μεν τους δε.
Με πολύ καλή διάθεση και πρόθεση.
Καλή επιτυχία σε όλους τους εμπλεκόμενους στις πανελλήνιες εξετάσεις κυρίως όμως στους μαθητές!!
Χρήστος Κυριαζής
Μαθηματικός

είναι γνησίως αύξουσα (πανεύκολο) οπότε

έχουμε 
και 

, να αποδείξετε ότι η ευθεία
που διέρχεται από τα σημεία
και
είναι εφαπτομένη της γραφικής παράστασης της συνάρτησης
που περικλείεται από τη γραφική παράσταση της
.
.
τέτοιος ώστε η ευθεία
να χωρίζει το χωρίο
στα δεδομένα της άσκησης.
να είναι αληθής, όταν η
είναι ψευδής, ανεξάρτητα από τη τιμή αλήθειας του συμπεράσματος
, αλλά θα ασχοληθούμε με συνεπαγωγές
τέτοια που …, τότε, …». Αν θυμάστε δεν μπορούσε να αποδειχτεί ότι υπήρχε τέτοια συνάρτηση και έγινε το σώσε με βαριές φράσεις εναντίον της επιτροπής κτλ. Το άμεσο ερώτημα; ……. Το κακό βέβαια σε όλες αυτές τις περιπτώσεις είναι ότι οι «κατήγοροι» δεν αντιπροτείνουν ποτέ μα ποτέ μοντέλο θέματος του δέον, αλλά όχι ξερά και λιτά αλλά να καταγράψουν όλη τη κατασκευαστική διαδικασία. Αυτό βέβαια αν δεν γίνει θα έχει σαν αποτέλεσμα το ακόμα περισσότερο περιβάλλον χωρίς φως. Θα πρέπει λοιπόν στο θέμα – μοντέλο, να ακολουθείται μία γενική διαδικασία που είναι πεπατημένη (αν υπάρχει κάτι άλλο καλό είναι να μαθευτεί). Η κατασκευή ενός πρωτότυπου θέματος έχει το εξής απλό σκεπτικό: Καταρχάς βάζω σαν στόχο τι θέλω να εξετάσω, δηλαδή ποια σημεία θα ήθελα να δω αν ο μαθητής γνωρίζει. Στη συνέχεια βάζω σαν στόχο την δυνατότητα συσχετισμού των εμπλεκόμενων στόχων γνώσης που είχα σαν πρώτο στόχο. Τέλος βάζω σαν στόχο να δω αν ο εξεταζόμενος έχει τη δυνατότητα δημιουργίας δικής του μεθόδου επίλυσης μέσα από κινήσεις πρωτότυπες ως προς το συγκεκριμένο σύνολο εννοιών και μη φανερές άμεσα. Για το σκοπό αυτό είναι αναγκαία η επιλογή ενός γνωστού θέματος από τη θεωρία ή από «σοβαρή» άσκηση ή σοβαρές ασκήσεις και η απομόνωση των ιδιοτήτων που ήδη υπάρχουν εκεί και συνδυάζοντας αυτά κτίζω το θέμα. Στη συνέχεια βέβαια μετατρέπομαι σε λύτη «κατήγορο» του εαυτού μου μήπως προκύψει καμμιά άλλη λύση που ταυτόχρονα να υποβιβάζει το επίπεδο του θέματος από εκείνο που σε πρώτη φάση θεωρήθηκε. Αν δεν υπάρχει τέτοια λύση ανακοινώνουμε το θέμα μας. Για παράδειγμα: Στο θέμα της Γεωμετρίας της ΒΜΟ 2017 των Σιλουανού - Ψύχα ως γνωστό θέμα εκκίνησης επιλέχτηκε το θεωρητικό θέμα της σπουδής και των ιδιοτήτων της έννοιας «συμμετροδιάμεσος», αυτό αποκρύφτηκε έντεχνα με ένα πλήθος από γραμμές, επενδύθηκε από το κριτήριο εγγραψιμμότητας τετράπλευρου που οδηγήθηκε στη κομβική παραλληλία και τέθηκε. Στη συνέχεια είδαμε ότι το θέμα αυτό είναι ένα αξιόλογο πρωτότυπο θέμα με πλουραλισμό λύσεων, ορισμένες εκ των οποίων δεν χρειάστηκαν τη γνώση «συμμετροδιάμεσος» … και ; Στο θέμα του συναδέλφου από τον ΟΕΦΕ, είδαμε ότι επιλέχτηκε από το συνάδελφο ως θέμα εκκίνησης η
και τις ιδιότητες της και δρώντας ανάλογα έδωσε το θέμα που είδαμε. Σε αυτό το θέμα είδαμε τόσο τη λύση του συναδέλφου Σταύρου Παπαδόπουλου που δεν χρειάστηκε καν η ανίχνευση της συνάρτησης, όσο και τη λύση του Χρήστου που πρώτα έλυσε τη συναρτησιακή προσδιορίζοντας τη συνάρτηση (με πολύ δύσκολη από μαθητή προσέγγιση) και μετά τεκμηρίωσε ... και; Ως προς αυτό λοιπόν το σημείο δεν βλέπω ουσιαστικό πρόβλημα. Στο παρελθόν βέβαια τέθηκαν και θέματα από άλλες χώρες όπως από Ρουμανία με εμφανή άμεσα και με μία μικρή μη ουσιώδη τροποποίηση. Αυτό για μένα δεν είναι καθόλου καλό αφού ακόμα και η κοινωνικές διαφορές μεταξύ κρατών παίζουν ρόλο, πολλώ δε μάλλον οι διαφορές στην εκπαίδευση, αλλά και οι πιθανές μεταφραστικές κακές στιγμές, άσε που εδώ αναδεικνύεται και ένα είδος κατασκευαστικής αδυναμίας.
τότε