Θέματα της πρώτης φάσης για την 8η τάξη.
1. Σε ένα βαγόνι καθήμενων βρίσκονται τριθέσια καθίσματα για τους επιβάτες, 20 σειρές των δυο καθισμάτων. Ο Κώστας παρατήρησε, ότι σε κάθε σειρά κάθονται 3 ή 5 άτομα. Ύστερα ο Κώστας υπολόγισε, σε πόσα καθίσματα κάθονται 3 άτομα και σε πόσα ένα άτομο. Να βρείτε το άθροισμα των αριθμών του Κώστα. (Κοχάς)
2. Ποιοι πρώτοι μπορούν να γραφούν στη μορφή

για ακέραια
;3. Στο διαγαλαξιακό φεστιβάλ «Ουράνιο Τόξο» προσήλθαν 107 πράσινα και μωβ ανθρωπάκια. Τα πράσινα ανθρωπάκια αντιλαμβάνονται σωστά τα χρώματα, δυστυχώς όμως τα μωβ αντιλαμβάνονται το πράσινο ως μωβ και το ανάποδο. Κοιτώντας γύρο, γύρο, κάθε συμμετέχων του φεστιβάλ πλησίασε κάποιον και είπε «Μα τι μωβ που είσαι!» και δώρισε ένα κάκτο. Ποιος είναι ο ελάχιστος αριθμός από ανθρωπάκια που θα μπορούσαν να μην πάρουν ούτε ένα κάκτο; (Τσουχνόβ)
4. Κατά μήκος μαιανδρικού ποταμού βρίσκονται τρεις πόλεις Α, Β και Γ (όχι απαραίτητα με αυτή την σειρά και όχι απαραίτητα στην ίδια ζώνη ώρας). Μεταξύ των πόλεων κινούνται ποταμόπλοια, η ταχύτητα τους είναι 6 φορές μεγαλύτερη της ταχύτητας του ποταμού. Παρακάτω φαίνεται κομμάτι πίνακα δρομολογίων, ή ώρα είναι παντού τοπική, κάθε δρομολόγιο εκτελείται σε μια μέρα.

Η Ναυσικά, βρισκόμενη στην πιο ψηλά εκ των τριών πόλεων (κατά την ροή του ποταμού), πέταξε μια μπάλα. Σε πόση ώρα θα την δουν οι κάτοικοι της πιο χαμηλά βρισκόμενης πόλης, εάν η μπάλα δε βρίσκει εμπόδια κατά το πλου της; (Σόλνιν)
5. Στην πλευρά
τριγώνου
δίνεται σημείο
και στο τμήμα
, σημείο
. Είναι γνωστό ότι
. Να αποδείξετε, ότι
. (Σμιρνόβ)
είτε
είτε
άτομα. Παρατηρούμε ότι σε κάθε μία από τις σειρές τα καθίσματα στα οποία κάθονται είτε
είτε
άτομο είναι ακριβώς
, όσα και οι σειρές.
.
ελέγχουμε με το χέρι. Θα βρούμε τις λύσεις
και
. Για
η παράσταση ισούται
που είνα σύνθετος.
γράφουμε
με
. Η παράσταση γίνεται
(σύνθετος).
, τότε
επίσης έχουμε
Συνεπώς η πλευρά
είναι μεγαλύτερη των 
είναι
. Έχουμε δεδομένο ότι
οπότε
.
άρα
, με συνέπεια
, άρα
.
την ταχύτητα του ποταμού και
το μήκος της διαδρομής (μέσω του ποταμού) από την πόλη που βρίσκεται ψηλότερα έως την πόλη που βρίσκεται χαμηλότερα (μεταξύ των πόλεων Α,Β,Γ).
και ο χρόνος που ανεβαίνει είναι
. (η σχετική ταχύτητα του ποταμόπλοιου είναι εξαπλάσια από την ταχύτητα του ποταμού ).
, ο χρόνος που χρειάζεται η μπάλα για να πάει από την πόλη που είναι ψηλότερα στην πόλη που είναι χαμηλότερα είναι
ώρες.
πράσινα ανθρωπάκια και
μωβ τα οποία συμβολίζουμε με
και
αντίστοιχα. Για
τα
και
ανταλλάζουν κάκτους. Επίσης το
δίνει κάκτο στο
. Άρα όλα τσα ανθρωπάκια πήραν κάκτο εκτός από το