Ανάπτυγμα Taylor δεύτερης τάξης

Συντονιστές: grigkost, Κοτρώνης Αναστάσιος

lefsk

Ανάπτυγμα Taylor δεύτερης τάξης

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από lefsk »

Γεια σας Έχω να γράψω το ανάπτυγμα Taylor δεύτερης τάξης των παρακάτω συναρτήσεων:
α)  f(x,y)= cosxy στο  (1,\pi ).
β) f(x,y,z)= xe^{y+z} στο (0,0,0).

Αν δεν κάνω λάθος οι τύποι που πρέπει να χρησιμοποιήσω είναι:
α) \displaystyle{f(\mathbf{x_{0}+h})=f(\mathbf{x_{0}})+\sum_{i=1}^{2} h_{i}\frac{\partial f }{\partial x_{i}}(\mathbf{x_{0}}) + \frac{1}{2}\sum_{i,j=1}^{2}h_{i}h_{j}\frac{\partial^2 f}{\partial x_{i}x_{j}}(\mathbf{x_{0}}) + R_{2}(\mathbf{h},\mathbf{x_{0}})} όπου \mathbf{h}=(h_{1},h_{2}) και x_{0} το σημείο που μου δίνει.

Είμαι σωστός;
Δηλαδή έχω να υπολογίσω την f και άλλες 2+4=6 παραγώγους στο  (1,\pi );

Βρήκα: \displaystyle{ f(1+h_{1}, \pi +h_{2}) = -1 + \frac{1}{2}(h_{1}^{2}\pi ^{2} +h_{2}^{2}) + h_{1}h_{2}\pi + R_{2} }

β) \displaystyle{f(\mathbf{x_{0}+h})=f(\mathbf{x_{0}})+\sum_{i=1}^{3} h_{i}\frac{\partial f }{\partial x_{i}}(\mathbf{x_{0}}) + \frac{1}{2}\sum_{i,j=1}^{3}h_{i}h_{j}\frac{\partial^2 f}{\partial x_{i}x_{j}}(\mathbf{x_{0}})  + \frac{1}{6}\sum_{i,j,k=1}^{3}h_{i}h_{j}h_{k}\frac{\partial^3 f}{\partial x_{i}x_{j}x_{k}}(\mathbf{x_{0}}) + R_{3}(\mathbf{h},\mathbf{x_{0}})} όπου \mathbf{h}=(h_{1},h_{2},h_{3}) και x_{0} το σημείο που μου δίνει.

Είμαι σωστός;
Δηλαδή έχω να υπολογίσω την f και άλλες 3+9+27=39 παραγώγους στο (0,0,0);

Βρήκα: \displaystyle{ f(h)= h_{1}+h_{1}h_{2}+h_{1}h_{3}+h_{1}h_{2}h_{3}+\frac{1}{2}h_{1}h_{2}^{2}+\frac{1}{2}h_{1}h_{3}^{2}+R_{3} }

Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

Ετικέτες:
Mihalis_Lambrou
Επιμελητής

Re: Ανάπτυγμα Taylor δεύτερης τάξης

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Mihalis_Lambrou »

lefsk έγραψε: Τρί Απρ 02, 2019 3:47 pm Γεια σας Έχω να γράψω το ανάπτυγμα Taylor δεύτερης τάξης των παρακάτω συναρτήσεων:

Σκέφτεσαι τυποποιημένα. Μέγας εχθρός των Μαθηματικών.

Ο κανόνας στα Μαθηματικά είναι να βρίσκουμε σύντομους δρόμους, και όχι η τυπολογία ή μεθοδολογία.

Μία υπόδειξη για το β) αλλά αφήνω να το συμπληρώσεις και, όμοια, να εργαστείς για το α).

Υπόδειξη: Από τον τύπο e^t=1+t+\dfrac {t^2}{2!} + ... έχουμε  xe^{y+z}= x\left ( 1+(y+z)+\dfrac {(y+z)^2}{2!} +... \right )    . Συνέχισε.
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ »

lefsk έγραψε: Τρί Απρ 02, 2019 3:47 pm Γεια σας Έχω να γράψω το ανάπτυγμα Taylor δεύτερης τάξης των παρακάτω συναρτήσεων:

α) \displaystyle{f(\mathbf{x_{0}+h})=f(\mathbf{x_{0}})+\sum_{i=1}^{2} h_{i}\frac{\partial f }{\partial x_{i}}(\mathbf{x_{0}}) + \frac{1}{2}\sum_{i,j=1}^{2}h_{i}h_{j}\frac{\partial^2 f}{\partial x_{i}x_{j}}(\mathbf{x_{0}}) + R_{2}(\mathbf{h},\mathbf{x_{0}})} όπου \mathbf{h}=(h_{1},h_{2}) και x_{0} το σημείο που μου δίνει.

Είμαι σωστός;
Δηλαδή έχω να υπολογίσω την f και άλλες 2+4=6 παραγώγους στο  (1,\pi );

Βρήκα: \displaystyle{ f(1+h_{1}, \pi +h_{2}) = -1 + \frac{1}{2}(h_{1}^{2}\pi ^{2} +h_{2}^{2}) + h_{1}h_{2}\pi + R_{2} }

β) \displaystyle{f(\mathbf{x_{0}+h})=f(\mathbf{x_{0}})+\sum_{i=1}^{3} h_{i}\frac{\partial f }{\partial x_{i}}(\mathbf{x_{0}}) + \frac{1}{2}\sum_{i,j=1}^{3}h_{i}h_{j}\frac{\partial^2 f}{\partial x_{i}x_{j}}(\mathbf{x_{0}})  + \frac{1}{6}\sum_{i,j,k=1}^{3}h_{i}h_{j}h_{k}\frac{\partial^3 f}{\partial x_{i}x_{j}x_{k}}(\mathbf{x_{0}}) + R_{3}(\mathbf{h},\mathbf{x_{0}})} όπου \mathbf{h}=(h_{1},h_{2},h_{3}) και x_{0} το σημείο που μου δίνει.

Είμαι σωστός;
Δηλαδή έχω να υπολογίσω την f και άλλες 3+9+27=39 παραγώγους στο (0,0,0);

Βρήκα: \displaystyle{ f(h)= h_{1}+h_{1}h_{2}+h_{1}h_{3}+h_{1}h_{2}h_{3}+\frac{1}{2}h_{1}h_{2}^{2}+\frac{1}{2}h_{1}h_{3}^{2}+R_{3} }

Ευχαριστώ εκ των προτέρων!
Ο παρακάτω τύπος
\displaystyle{f(\mathbf{x_{0}+h})=f(\mathbf{x_{0}})+\sum_{i=1}^{3} h_{i}\frac{\partial f }{\partial x_{i}}(\mathbf{x_{0}}) + \frac{1}{2}\sum_{i,j=1}^{3}h_{i}h_{j}\frac{\partial^2 f}{\partial x_{i}x_{j}}(\mathbf{x_{0}})  + \frac{1}{6}\sum_{i,j,k=1}^{3}h_{i}h_{j}h_{k}\frac{\partial^3 f}{\partial x_{i}x_{j}x_{k}}(\mathbf{x_{0}}) + R_{3}(\mathbf{h},\mathbf{x_{0}})} όπου \mathbf{h}=(h_{1},h_{2},h_{3}) και x_{0}

είναι για τρίτης τάξης.

πες μας τι θέλεις για το β).Δεύτερης η τρίτης τάξης;
lefsk

Σας ευχαριστώ, θα το προσπαθήσω.
Η εκφώνηση έλεγε f(x,y)=xe^{y+z} στο (0,0,0) οπότε θεώρησα ότι πρόκειται για τυπογραφικό και εννοεί f(x,y,z) στο (0,0,0). Λάθος έκανα; Έπρεπε να σκεφτώ την z σαν σταθερά;
lefsk

Απλά και στις σημειώσεις που διαβάζω, για παράδειγμα στην άσκηση f(x,y) = e^{x+y}, δεν πάει με τον τύπο Taylor e^{t}=1+t+\frac{t^{2}}{2}+... αλλά χρησιμοποιεί τον τύπο που έγραψα, οπότε ίσως θέλει στην συγκεκριμένη περίπτωση να λυθεί έτσι με τον τύπο. Ευχαριστώ, όμως, που μου δείξατε και αυτόν τον ευκολότερο τρόπο!
Mihalis_Lambrou
Επιμελητής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Mihalis_Lambrou »

lefsk έγραψε: Τρί Απρ 02, 2019 9:32 pm Σας ευχαριστώ, θα το προσπαθήσω.
Η εκφώνηση έλεγε f(x,y)=xe^{y+z} στο (0,0,0) οπότε θεώρησα ότι πρόκειται για τυπογραφικό και εννοεί f(x,y,z) στο (0,0,0). Λάθος έκανα; Έπρεπε να σκεφτώ την z σαν σταθερά;
Η σωστή εκφώνηση είναι όπως την έχεις στο πρώτο σου ποστ.

Όχι δεν έπρεπε να σκεφτείς την z ως σταθερά. Μεταβλητή είναι.
Απάντηση

Επιστροφή στο “ΑΝΑΛΥΣΗ”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης