petrosqw έγραψε: ↑Πέμ Μάιος 23, 2019 4:41 pm
Δυο πράγματα συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια:
Οι μαθηματικές σχολές είναι πρώτη επιλογή μερικών υποψηφίων καθώς έχουν χαμηλές βάσεις ή τελευταία επιλογή κάποιων άλλων
Είναι δεδομένο ότι τις περισσότερες φορές αυτοί που σπουδάζουν μαθηματικά στην Ελλάδα δεν έχουν καλή ή έστω άμεση επαγγελματική αποκατάσταση.
Εκτός και αν σπουδάσει κανείς μαθηματικά σε πανεπιστήμιο του εξωτερικού
Έχει ακόμα παρατηρηθεί ότι στα πολυτεχνεία το επίπεδο των φοιτητών είναι αρκετά πιο υψηλό σε σχεση με τις μαθηματικές σχολές της χώρας
Και για να μην παρεξηγηθώ:
Δεν αναφέρομαι σε φοιτητές μαθηματικών τμημάτων που έχουν διαπρέψει σε μαθηματικές Ολυμπιάδες αλλά στο γενικό επίπεδο των φοιτητών στις σχολές αυτες
Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως,υπάρχει φοιτήτρια στο μαθηματικό Κρήτης(πολύ καλή σχολή) που έγραψε 3 στα μαθηματικά στις πανελλήνιες
Στο Μετσόβειο Πολυτεχνείο για παράδειγμα δεν νομίζω να υπάρχει φοιτητής που είχε γράψει τόσο χαμηλό βαθμό στις πανελλαδικές
Πολύ πιθανο όλοι οι εισακτέοι να έγραψαν πάνω από την βάση στα μαθηματικά
Και εγώ μαθηματικά σπουδάζω(σε πανεπιστήμιο του εξωτερικού) και μετανοιώνω για την επιλογή που έκανα
Έχω λοιπόν μία απορία:Γιατί να σπουδάσει κάποιος μαθηματικά;
Ή μάλλον να θέσω την ερωτησή μου διαφορετικά:Τι όφελος μπορεί να έχει κάποιος στο μέλλον έχοντας φοιτήσει σε μαθηματική σχολή;
Και απαντώ από προσωπική εμπειρία:Κανένα απολύτως!
Ναι μπορεί κάποιος να αγαπάει τα μαθηματικά αλλά θα εξαςφαλίσει μία "καλή " επαγγελματική αποκατάσταση ;
Και θα μου πει κανείς τώρα:"Δεν μένουν μόνο μαθηματικοί άνεργοι,μένουν και άλλοι άνεργοι που ασκούν άλλα επαγγέλματα"
Σαφώς και ισχύει το παραπάνω
Υπάρχουν όμως και επαγγέλματα που τωρα τελευταία έχουν μεγάλη ζήτηση
Πέραν από του γιατρού είναι και των Ηλεκτρολόγων μηχανικών ή μηχανολόγων μηχανικών
Δεν είναι τυχαίο που οι σχολές αυτές έχουν μεγαλύτερες βάσεις εισαγωγής
Ευτυχώς που η μικρή μου αδερφή θα δηλώσει του χρόνου πολυτεχνικές σχολές(Μετσόβειο)μπας και βρει ένα καλύτερο μέλλον
Μαθηματικά ήθελε και αυτή να σπουδάσει μέχρι που συνειδητοποίησε ότι η μόνη της επιλογή αφού θα τελείωνε μαθηματική σχολή θα ήταν να γίνει καθηγήτρια
Και αναρωτήθηκε:
"Πότε θα διοριστώ;"
"Τι μισθό θα έχω;Χαμηλό το πιο πιθανό"
Μακάρι να είχα μία δεύτερη επιλογή
Και στο σημείο αυτό αναρωτιέται κανεις γιατί έχουν πιάσει πάτο οι μαθηματικές σχολές...