με:
για κάθε
και
. Να αποδείξετε ότι:α)
,β) υπάρχει μοναδικό
με
,γ) υπάρχει μοναδικό
με
.Συγχωρήστε με για το γράψιμο αλλά το latex μου δεν λειτουργεί καλά.
Συντονιστής: m.pαpαgrigorakis
με:
για κάθε
. Να αποδείξετε ότι:
,
με
,
με
.
για κάθε
έχουμε ότι η
διατηρεί πρόσημο.
ήταν αρνητική θα είχαμε
το οποίο είναι άτοπο από υπόθεση.
είναι γνησίως φθίνουσα έχουμε
οπότε
, οπότε
. Ομοίως έχουμε
, οπότε
. Τώρα το θεώρημα ενδιαμέσων τιμών αποδεικνύει το β).
δεν μηδενίζεται,τότε διατηρεί πρόσημο.
γα κάθε
τότε
,
και
.
το οποίο είναι άτοπο.
για κάθε
τότε ομοίως θα είχαμε
, το οποίο είναι πάλι άτοπο.
ώστε
.
είναι μοναδικό επειδή η συνάρτηση
είναι γνησίως φθίνουσα, το οποίο αποδεικνύει το γ).Καλησπέρα σε όλους και Χρόνια Πολλά στους εορτάζοντες.panagiotis iliopoulos έγραψε: Τετ Απρ 22, 2020 6:40 am Δίνεται η συνεχής και γνησίως φθίνουσα συνάρτησημε:
για κάθε
![]()
και. Να αποδείξετε ότι:
α),
β) υπάρχει μοναδικόμε
,
γ) υπάρχει μοναδικόμε
.
Συγχωρήστε με για το γράψιμο αλλά το latex μου δεν λειτουργεί καλά.
και ότι είναι
ως συνεχής θα διατηρεί το πρόσημο της 
καθώς και παίρνοντας όρια ,
το οποίο είναι Άτοπο.Είναι ακριβώς η ίδια λύση με τη δικιά μου παραπάνω. Νομίζω δεν υπάρχει λόγος να γράφουμε τα ίδια πράγματα.Άρχοντας έγραψε: Πέμ Απρ 23, 2020 11:36 pm Α) Επειδή η f δεν μηδενίζεται στο διάστημα [2,8] και f συνεχής στο [2,8] τότε η f διατηρεί σταθερό πρόσημο. Αν η f(x)<0 τότε f(2)f(4)f(8)<0 άτοπο διότι f(2)f(4)f(8)=64>0 Β) 2<4<8 επειδή f γνησίως φθίνουσα άρα f(2)>f(4)>f(8). Επίσης f(2)>f(4) και f(2)>f(8) πολλαπλασιάζοντας κατά μέλη θα πάρουμε f(2)f(2)>f(4)f(8) και τέλος πολλαπλασιάζοντας με f(2) και τα δύο μέλη παίρνουμε ότι f³(2)>f(2)f(4)f(8)=64 τέλος f(2)>4. Επιπλέον f(8)<f(2) και f(8)<f(4) πολλαπλασιάζοντας κατά μέλη έχουμε ότι f(8)f(8)<f(2)f(4) και πολλαπλασιάζοντας με f(8) παίρνουμε f³(8)<f(2)f(4)f(8)=64 και τελικά f(8)<4. Τέλος από ΘΕΤ υπάρχει τουλάχιστον ένα x1ε(2,8):f(x1)=4 και επειδή f γνησίως φθίνουσα το χ1 είναι μοναδικό. Γ) θεωρώ συνάρτηση g(x)=f(x)-x αν g(x)>0 τότε και f(x)-x>0 άρα f(x)>x αν x=2 τότε f(2)>2 αν x=4 τότε f(4)>4 αν x=8 τότε f(8)>8 και πολλαπλασιάζοντας κατά μέλη παίρνουμε ότι f(2)f(4)f(8)>64 άτοπο ομοίως και για g(x)<0 επομένως υπάρχει x2ε[2,8]:g(x2)=0 ή f(x2)=x2 και επειδή g γνησίως φθίνουσα το x2 είναι μοναδικό. Τέλος ζητώ ταπεινά συγγνώμη που δεν γράφω σε latex αλλά είμαι νέο μέλος και δεν έχω μάθει ακόμα να γράφω σε latex. Καλό βράδυ.
Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες