- ορθογώνιο
, να γράψετε καμπύλη , απαρτιζόμενη από δύο κυκλικά τόξα , έτσι ώστε το κέντρο του ορθογωνίου
να είναι σημείο καμπής της καμπύλης .
- ορθογώνιο
, να γράψετε καμπύλη , απαρτιζόμενη από
να είναι σημείο καμπής της καμπύλης .
είναι τα κέντρα των τόξων. Το πρόβλημα έχει λύση όταν τα τόξα δεν τέμνουν
σε εσωτερικά σημεία. Αυτό συμβαίνει όταν 
Νομίζω το πρόβλημα έχει λύση πάντα, αν υποθέσουμε ότι η καμπύλη μας ξεκινάει και τελειώνει στα άκρα μιας διαγωνίου. Αρκεί τα κέντραgeorge visvikis έγραψε: ↑Πέμ Φεβ 11, 2021 5:37 pmΤο πρόβλημα έχει λύση όταν τα τόξα δεν τέμνουν
τις πλευρέςσε εσωτερικά σημεία. Αυτό συμβαίνει όταν
![]()
να είναι αρκούντως μακρυά από την διαγώνιο.Σωστά. Τώρα διάβασα ξανά την εκφώνηση. Είχα την εντύπωση ότι η η καμπύλη έπρεπε να εφάπτεται στην άλλη διαγώνιο, γι αυτό έφερα και την κάθετη πάνω σε αυτήν.Al.Koutsouridis έγραψε: ↑Πέμ Φεβ 11, 2021 6:25 pmΝομίζω το πρόβλημα έχει λύση πάντα, αν υποθέσουμε ότι η καμπύλη μας ξεκινάει και τελειώνει στα άκρα μιας διαγωνίου. Αρκεί τα κέντραgeorge visvikis έγραψε: ↑Πέμ Φεβ 11, 2021 5:37 pmΤο πρόβλημα έχει λύση όταν τα τόξα δεν τέμνουν
τις πλευρέςσε εσωτερικά σημεία. Αυτό συμβαίνει όταν
![]()
να είναι αρκούντως μακρυά από την διαγώνιο.
και θεωρώ σημείο
ώστε το τόξο
κέντρου
και ακτίνας
να μην επανατέμνει την πλευρά
Η
τέμνει τη μεσοκάθετο του
στο
όπου ομοίως γράφω το τόξο
και ολοκληρώνεται η κατασκευή της καμπύλης.
και
.
. Φταίω και εγώ , φταίει και η ισχυρή όραση του Χρήστου Στο σχήμα είναιKARKAR έγραψε: ↑Πέμ Φεβ 11, 2021 7:20 pmΩραία Γιώργο![]()
Μπορούμε τώρα να ζητήσουμε εκείνη την καμπύλη που εφάπτεται των πλευρώνκαι
.
Ακριβέστερα να υπολογίσουμε την ακτίνα των κύκλων στους οποίους ανήκουν τα κόκκινα τόξα .
Στην ουσία ζητάμε την ελάχιστη ακτίνα για την οποία η καμπύλη δεν εξέρχεται του ορθογωνίου .
Η λεπτομέρεια στο σχήμα που αναφέρει ο Χρήστος είναι η διάμετρος του κύκλου του κάτω τόξου
που βρίσκεται πάνω στην. Φταίω και εγώ , φταίει και η ισχυρή όραση του Χρήστου
![]()
Με Πτολεμαίο στο
έχω
και από την

είναι συνευθειακά . Χρησιμοποιούμε , λοιπόν ,
, οπότε :
.Σωστά! Μάλλον(
να βρεθούν οι ακέραιοι 
είναι η πιο εντυπωσιακή
, έχουμε και τις λύσεις
.