και μια άλλη συνάρτηση
για την οποία ισχύει 
α) Να αποδείξετε ότι
β) Να αποδείξετε ότι η συνάρτηση
είναι αντιστρέψιμη.γ) Να εξετάσετε αν η συνάρτηση
είναι αντιστρέψιμη.Συντονιστής: Μπάμπης Στεργίου
και μια άλλη συνάρτηση
για την οποία ισχύει 
είναι αντιστρέψιμη.
είναι αντιστρέψιμη.Ενδιαφέρουσα και προσεγμένη η ιστοσελίδα της παραπομπής.Christos.N έγραψε: ↑Πέμ Αύγ 26, 2021 12:14 pmΈστω μια συνάρτησηκαι μια άλλη συνάρτηση
για την οποία ισχύει
α) Να αποδείξετε ότι![]()
β) Να αποδείξετε ότι η συνάρτησηείναι αντιστρέψιμη.
γ) Να εξετάσετε αν η συνάρτησηείναι αντιστρέψιμη.
είναι επί διότι κάθε
είναι εικόνα κάποιου πραγματικού (συγκεκριμένα, εξ ορισμού, του 
. Τότε
. Άρα h
ε'ιναι 1-1, και λοιπά.
δεν είναι κατ' ανάγκη ούτε 1-1. Π.χ. για
και για
αν
και
αν
, ισχύει
αλλά
όχι 1-1.Ναι οπωσδήποτε προς αυτήν την κατεύθυνση, το παράδειγμα αυτό δεν ικανοποιεί την δοσμένη συναρτησιακή σχέση.Mihalis_Lambrou έγραψε: ↑Πέμ Αύγ 26, 2021 1:32 pm
γ) Ηδεν είναι κατ' ανάγκη ούτε 1-1. Π.χ. για
και για
αν
και
αν
, ισχύει
αλλά
όχι 1-1.
Χρήστο, ίσως δεν βλέπω κάτι (ξενύχτης γαρ) αλλά νομίζω ότι το παράδειγμα είναι εντάξει. Κάνω λάθος;Christos.N έγραψε: ↑Πέμ Αύγ 26, 2021 1:54 pmΝαι οπωσδήποτε προς αυτήν την κατεύθυνση, το παράδειγμα αυτό δεν ικανοποιεί την δοσμένη συναρτησιακή σχέση.
Κύριε Λάμπρου νομίζω ότι ο Χρήστος αναφέρεται στο ότι ηMihalis_Lambrou έγραψε: ↑Πέμ Αύγ 26, 2021 3:13 pmΧρήστο, ίσως δεν βλέπω κάτι (ξενύχτης γαρ) αλλά νομίζω ότι το παράδειγμα είναι εντάξει. Κάνω λάθος;Christos.N έγραψε: ↑Πέμ Αύγ 26, 2021 1:54 pmΝαι οπωσδήποτε προς αυτήν την κατεύθυνση, το παράδειγμα αυτό δεν ικανοποιεί την δοσμένη συναρτησιακή σχέση.
δεν έχει πεδίο ορισμού το
.α) ΕίναιChristos.N έγραψε: ↑Πέμ Αύγ 26, 2021 12:14 pmΈστω μια συνάρτησηκαι μια άλλη συνάρτηση
για την οποία ισχύει
α) Να αποδείξετε ότι![]()
β) Να αποδείξετε ότι η συνάρτησηείναι αντιστρέψιμη.
γ) Να εξετάσετε αν η συνάρτησηείναι αντιστρέψιμη.

είναι αντιστρέψιμη τότε 
, άτοπο.
αναγκαστικά καταλήγουμε σε άνισες εικόνες της
.
είναι το
τότε και η
είναι αντιστρέψιμη.
δεν είναι το
.
με
τέτοιες ώστε να ισχύουν τα (α) και (β) αλλά όχι το (γ);

. Επιπλέον ικανοποιούν και τα συμπεράσματα (α) και (β).
δεν είναι ένα προς ένα αφού
.
είναι το
και όχι το 

Ίσως πάλι δεν βλέπω κάτι. Ηstranger έγραψε: ↑Πέμ Αύγ 26, 2021 3:33 pmΚύριε Λάμπρου νομίζω ότι ο Χρήστος αναφέρεται στο ότι ηMihalis_Lambrou έγραψε: ↑Πέμ Αύγ 26, 2021 3:13 pmΧρήστο, ίσως δεν βλέπω κάτι (ξενύχτης γαρ) αλλά νομίζω ότι το παράδειγμα είναι εντάξει. Κάνω λάθος;Christos.N έγραψε: ↑Πέμ Αύγ 26, 2021 1:54 pmΝαι οπωσδήποτε προς αυτήν την κατεύθυνση, το παράδειγμα αυτό δεν ικανοποιεί την δοσμένη συναρτησιακή σχέση.δεν έχει πεδίο ορισμού το
.
που όρισα έχει πεδίο ορισμού όλο το
. Το ερώτημα δεν είναι ο λογάριθμος τι κάνει αλλά όλη η
.Κύριε Μιχάλη εγώ δεν είδα σωστά , το παράδειγμα είναι σωστό και πολύ ωραίο, ευχαριστώ.Mihalis_Lambrou έγραψε: ↑Παρ Αύγ 27, 2021 12:59 amΊσως πάλι δεν βλέπω κάτι. Ηπου όρισα έχει πεδίο ορισμού όλο το
.
Έχετε δίκιο κύριε Λάμπρου.Δεν είδα ότι την ορίσατε σταθερή στους αρνητικούς.Mihalis_Lambrou έγραψε: ↑Παρ Αύγ 27, 2021 12:59 amΊσως πάλι δεν βλέπω κάτι. Ηstranger έγραψε: ↑Πέμ Αύγ 26, 2021 3:33 pmΚύριε Λάμπρου νομίζω ότι ο Χρήστος αναφέρεται στο ότι ηMihalis_Lambrou έγραψε: ↑Πέμ Αύγ 26, 2021 3:13 pmΧρήστο, ίσως δεν βλέπω κάτι (ξενύχτης γαρ) αλλά νομίζω ότι το παράδειγμα είναι εντάξει. Κάνω λάθος;Christos.N έγραψε: ↑Πέμ Αύγ 26, 2021 1:54 pmΝαι οπωσδήποτε προς αυτήν την κατεύθυνση, το παράδειγμα αυτό δεν ικανοποιεί την δοσμένη συναρτησιακή σχέση.δεν έχει πεδίο ορισμού το
.
που όρισα έχει πεδίο ορισμού όλο το
.
Και ένα δεύτερο σημείο, άσχετο με το προηγούμενο. Δεν βλέπω τι παραπάνω έχει η λύση του revan085 από αυτό που έγραψα, πέρα από το να γράφει με πάρα πολύ αναλυτικό τρόπο και πολλά λόγια τα ίδια που έγραψα σε δυό γραμμές. Στα Μαθηματικά, η ανάγκη για λιτότητα είναι κανόνας χωρίς εξαίρεση.
Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης