ΥΛΗ Γ΄ ΛΥΚΕΙΟΥ

Συντονιστής: spyros

ΘΑΝΑΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

ΥΛΗ Γ΄ ΛΥΚΕΙΟΥ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΘΑΝΑΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ »

Καλησπέρα.
Παρακολούθησα μια ημερίδα μαθηματικών την προηγούμενη εβδομάδα στα Τρίκαλα με κύριο ομιλητή τον κο. Πολύζο από το Π.Ι. Μεταξύ άλλων είπε πως την επόμενη χρονιά συζητιέται να μειωθεί η ύλη της Γ΄ Λυκείου. Συγκεκριμένα είπε πως ενδέχεται να αφαιρεθεί το αόριστο ολοκλήρωμα και πως πανεπιστημιακοί πιέζουν να αφαιρεθεί και το ορισμένο ολοκλήρωμα. Γνωρίζει κάποιος κάτι;
Άβαταρ μέλους
mathxl
Επικοινωνία:

Re: ΥΛΗ Γ΄ ΛΥΚΕΙΟΥ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από mathxl »

Δεν έχω ιδέα, αλλά επί της ευκαιρίας θα ήθελα να πω την γνώμη μου.
Ας μείνει μόνο η ανάλυση και ας φύγουν οι μιγαδικοί!

Για τους μιγαδικούς, υπάρχει θέση στην β΄λυκείου κατεύθυνση με ταυτόχρονο σουτάρισμα της θεωρίας αριθμών.
Η θεωρία αριθμών (στην έκταση που διδάσκεται και όχι παραπάνω) μπορεί μαζί με την επαγωγή να πάει στην α΄λυκείου άλγεβρα (θυμάμαι ότι έκανα επαγωγή στο 1ο κεφάλαιο ά λυκείου όταν ήμουν μαθητής) , η οποία μπορεί να αποχαιρετίσει τις συναρτήσεις ( στοιχεία των οποίων διδάσκονται στο γυμνάσιο, αλλά και στην β΄λυκείου -τριγωνομετρικές εκθετικές πολυωνυμικές λογαριθμικές κτλ...κάθε φορά στην αρχή της β΄με το που τελείωνω το βιβλίο της ά και είμαι έτοιμος να μπω στης β΄, υπενθυμίζω τις συναρτήσεις...)

Τέλος μία συρρίκνωση της ύλης - χωρίς ολοκληρώματα - αυτόματα σημαίνει ακόμη μεγαλύτερη εμβάθυνση στις ήδη υπάρχουσες έννοιες, με σπρώξιμο προς τα πάνω, όσον αφορά την δυσκολία των θεμάτων...
Ποτε δεν κάνω λάθος! Μια φορά νομιζα πως είχα κάνει, αλλά τελικά έκανα λάθος!
Απ' τα τσακάλια δεν γλυτώνεις μ' ευχές η παρακάλια. Κ. Βάρναλης
Aπέναντι στις αξίες σου να είσαι ανυποχώρητος

Ενεργό μέλος από 23-12-2008 ως και 17-8-2014 (δεν θα απαντήσω σε πμ)
Άβαταρ μέλους
Christos.N

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Christos.N »

mathxl έγραψε:Δεν έχω ιδέα, αλλά επί της ευκαιρίας θα ήθελα να πω την γνώμη μου.
Ας μείνει μόνο η ανάλυση και ας φύγουν οι μιγαδικοί!

Για τους μιγαδικούς, υπάρχει θέση στην β΄λυκείου κατεύθυνση με ταυτόχρονο σουτάρισμα της θεωρίας αριθμών.
Η θεωρία αριθμών (στην έκταση που διδάσκεται και όχι παραπάνω) μπορεί μαζί με την επαγωγή να πάει στην α΄λυκείου άλγεβρα (θυμάμαι ότι έκανα επαγωγή στο 1ο κεφάλαιο ά λυκείου όταν ήμουν μαθητής) , η οποία μπορεί να αποχαιρετίσει τις συναρτήσεις ( στοιχεία των οποίων διδάσκονται στο γυμνάσιο, αλλά και στην β΄λυκείου -τριγωνομετρικές εκθετικές πολυωνυμικές λογαριθμικές κτλ...κάθε φορά στην αρχή της β΄με το που τελείωνω το βιβλίο της ά και είμαι έτοιμος να μπω στης β΄, υπενθυμίζω τις συναρτήσεις...)

Τέλος μία συρρίκνωση της ύλης - χωρίς ολοκληρώματα - αυτόματα σημαίνει ακόμη μεγαλύτερη εμβάθυνση στις ήδη υπάρχουσες έννοιες, με σπρώξιμο προς τα πάνω, όσον αφορά την δυσκολία των θεμάτων...
Συμφωνώ πολύ....
Στην Β υπάρχει άπλετος χρόνος στην κατεύθυση και θα ήταν θεμιτό να συμπληρωθεί με τους μιγαδικούς που είναι και συναφή θέμα.

Όσο για το 4 κεφ.της κατεύθυνσης μαζί με τις προόδους της Γενικής παιδείας βουρ για Α....
Χρήστος Ντάβας
Wir müssen wissen — wir werden wissen! D.Hilbert
Άβαταρ μέλους
Κοτρώνης Αναστάσιος
Επιμελητής
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Κοτρώνης Αναστάσιος »

Θεωρώ ότι με την αφαίρεση τμημάτων της ύλης δημιουργούνται πολλά προβλήματα. Αν θυμάμαι καλά, την πρώτη χρονιά του καινουργιου συστήματος (μετά τις δέσμες) δεν είχαν διδαχθεί καθόλου τα ολοκληρώματα. μπαίναν λοιπόν τα παιδια στις σχολές και παίρναν μαθήματα απειροστικού που είχαν στην ύλη τους πολλαπλά ολοκληρώματα και γινόταν φοβερός πανικός....Αν αλλάξει η ύλη θα πρέπει να υπάρξει αναδιαμόρφωση ύλης και στις ανώτερες βαθμίδες..
Εσύ....; Θα γίνεις κανίβαλος....;
Άβαταρ μέλους
mathxl
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από mathxl »

Αναρωτιέμαι επίσης... αν μείνει το ορισμένο ή ακόμη και αν το βγάλουν...όταν ο μαθητής θα διδαχθεί συνέπειες ΘΜΤ και Ρολ δεν θα βρίσκει αρχικές.... πως αποφορτίζεται η μεθοδολογία και ο όγκος....δεν βλέπω καμία μείωση ύλης με αυτήν την πρόταση...ο μαθητής θα πρέπει να ξέρει τα ίδια κόλπα, τα οποία θα τα διδαχθεί από που;; Δεν θα πρέπει να του δείξει στοιχειωδώς κάτι ο καθηγητής του;;
Ποτε δεν κάνω λάθος! Μια φορά νομιζα πως είχα κάνει, αλλά τελικά έκανα λάθος!
Απ' τα τσακάλια δεν γλυτώνεις μ' ευχές η παρακάλια. Κ. Βάρναλης
Aπέναντι στις αξίες σου να είσαι ανυποχώρητος

Ενεργό μέλος από 23-12-2008 ως και 17-8-2014 (δεν θα απαντήσω σε πμ)
christodoulou

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από christodoulou »

Η γνώμη μου είναι ότι οι μιγαδικοί δεν πρέπει να φύγουν από την Γ΄ Λυκείου και από την ύλη των εξετάσεων. Κι αυτό διότι είναι το μόνο κεφάλαιο που κρατάει λίγο την επαφή των μαθητών με την ήδη παραγκωνισμένη Γεωμετρία.
Μηδένα προ του τέλους μακάριζε...
Άβαταρ μέλους
S.E.Louridas
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από S.E.Louridas »

Ας μου επιτραπεί να εκφράσω και τις δικές μου σκέψεις.
Αγαπητοί φίλοι, θεσμικά την δυνατότητα να προσφέρει Μαθηματική εκπαίδευση την έχει μόνο η δημόσια εκπαίδευση και αυτό επειδή της δίνεται ο ρόλος να σχεδιάσει την Μαθηματική διαδρομή-κτίσιμο από το Δημοτικό έως το πτυχίο. Είναι λοιπόν ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΝΑΓΚΑΊΟΣ ένας υπεύθυνος και μακροχρόνιος και χωρίς σκοπιμότητες Διάλογος με τους Μάχιμους Παράγοντες της Δημόσιας Εκπαίδευσης με επικουρική συμμετοχή και παραγόντων της φροντιστηριακής Ενίσχυσης. Απαραίτητο πρώτο βήμα το διαλόγου να ακουστούν (όχι μόνο με τα αυτιά της πολιτικής) οι παράγοντες αυτοί από το Κράτος.
Οποιαδήποτε 'βίαια' και χωρίς πρόγραμμα αλλαγή στην ροή της ύλης πιθανόν να φέρει ανυπολόγιστους και μη διαφαινόμενους κλυδωνισμούς.
Κάνοντας κάποιες διδακτικές υπερβάσεις στους φοιτητές και διδάσκοντας τους λίγο στερεομετρία, φέροντας τους στο περιβάλλον του χώρου των τριών διαστάσεων θα εκπλαγείτε για το πόσο πιο εύκολα κατανοούν σ τ η ν π ρ ά ξ η τις διαδικασίες επίλυσης προβλημάτων που αναφέρονται στα gredient, στις μερικές παραγώγους,
στα πολλαπλά ολοκληρώματα κ.τ.λ., ακόμα και στην κατανόηση εννοιών της πραγματικής ανάλυσης ανοικτά ή κλειστά ευρύτερα σύνολα ( σφαίρες κ.τ.λ.).
Γίνεται πουθενά σε κάποια φάση της προ-πανεπιστημιακής εκπαίδευσης αναφορά;
Η απάντηση είναι Όχι.
Μήπως η συμβολική άλγεβρα γίνεται όταν πρέπει και όπως πρέπει; Και εδώ η απάντηση είναι Όχι. Και άλλα πολλά.
Κατά την άποψή μου το μεγάλο πρόβλημα είναι η διαδοχικότητα παραγωγής της μαθηματικής γνώσης από το δημοτικό έως και το πανεπιστήμιο δημιουργώντας τις κατάλληλες ΤΟΜΕΣ της ύλης από τάξη σε τάξη, ώστε να έχουμε τις λιγότερες κατά τη διαδρομή αυτή απώλειες. Και βέβαια αυτό δημιουργεί επιπρόσθετη ευθύνη ώστε τα βιβλία να είναι γραμμένα στο πνεύμα αυτό με τάσης απλοποίησης και μέθοδο, χωρίς παραχάραξη της επιστημονικότητας. Είναι πολλά που μπορεί κανείς να πει.
Σε πρώτη φάση ΝΑΙ πρέπει να ελαφρύνει η ύλη. Όμως π ρ ο σ ο χ ή δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνει σε μία νύκτα. Πρέπει να γίνει αργά υπεύθυνα και σταθερά αφού πρώτα δημιουργηθεί το κατάλληλο περιβάλλον.
Αν η ‘ανάγκη’ της Αλλαγής είναι το κυρίαρχο σύνθημα στην πολιτική, η Αλλαγή και ο εκσυγχρονισμός στην εκπαίδευση είναι Ηθική Αναγκαιότητα .

S.E.Louridas
S.E.Louridas

1.Μιλώ, μόνο όταν έχω να πώ κάτι καλύτερο από την σιωπή (Πυθαγόρας).
2.Οι αξίες αντανακλώνται, Δεν επιβάλλονται.
3.Είναι Κορυφαία η κάθε στιγμή επίλυσης ενός Μαθηματικού προβλήματος.
Άβαταρ μέλους
spege

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από spege »

το πρότελευταίο θεώρημα θέλουν να βγεί, πριν το θεμελειώδες θέωρημα του ολοκληρωτικού
το γνωρίζω καλά , όχι ορισμένο και αόριστο
Σπύρος
Άβαταρ μέλους
polysot
Επιμελητής
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από polysot »

Σπύρο εννοείς το 1ο θεμελιώδες θεώρημα του ολοκληρωτικού για τη συνάρτηση ολοκλήρωμα;
Τι να πω;
@ ΚΑΝΕΝΑΣ ΠΛΗΡΗΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ, όποιος βρίσκεται σε ένα πόστο πετάει ό,τι "ιδέα" του 'ρχεται και εντάξει...
@ Επικαλύψεις ύλης, -κυρίως λόγω λανθασμένου σχεδιασμού,
μη πληρότητα της ύλης - κυρίως λόγω λανθασμένων απλουστεύσεων,
@ λάθος χρονική τοποθέτηση της ύλης - διδάσκονται τα παιδιά έννοιες που δεν έχουν την πνευματική ωρίμανση να επεξεργαστούν ακόμα στην ηλικία τους.
@ Λίγος χρόνος - τα μαθηματικά και σε όλες τις τάξεις θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον μία ώρα ανά αντικείμενο καθημερινά: έτσι είναι δυνατόν να βρίσκεται σε καθημερινή διεργασία και ζύμωση με αυτά ο μαθητής, ώστε να χτίζει τις έννοιες καλύτερα στο μυαλό του τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά...
@ Διαφορετικής λογικής βιβλία από τάξη σε τάξη. Ακόμα και τα καινούργια του γυμνασίου το μόνο κοινό που έχουν είναι πώς θα ωθήσουν τα παιδιά στα φροντιστήρια, την ατομική υπευθυνότητα, την ανταγωνιστικότητα και γενικώς πώς να μάθεις να βγάζεις το μάτι του άλλου προς όφελός σου.
Αυτό είναι το ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ!!!

Έχω κουραστεί να τα βλέπω τόσα χρόνια από διαφορετικές θέσεις. Αλλά τι να περιμένεις από ένα υπουργείο που για ένα απλό πραγματάκι πρέπει να κάνεις 15 ΙΔΙΕΣ αιτήσεις? Που κάθε χρόνο πρέπει να υποβάλλεις τα ΙΔΙΑ έγγραφα. Που δεν γνωρίζει πόσο προσωπικό και που το έχει? Που η κεφαλή του διαχωρίζει τους λειτουργούς σε 150 καλούς και όλους τους άλλους τους κακούς; που που που... πόσα να θυμηθείς ανά λεπτό...
Σωτήρης Δ. Χασάπης

Ζήσε τα μαθηματικά σου!
-----------------------------
"There is a scientific taste just as there is a literary or artistic one", Renan
"The journey of a thousand miles begins with one step.", Lao Tzu
Απάντηση

Επιστροφή στο “Γενικά Μηνύματα”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης