Νέα τριχοτόμηση Μπαρτζόπουλου

Συντονιστής: gbaloglou

Άβαταρ μέλους
KARKAR

Νέα τριχοτόμηση Μπαρτζόπουλου

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από KARKAR » Πέμ Δεκ 23, 2021 2:43 pm

Νέα τριχοτόμηση  Μπαρτζόπουλου.png
Νέα τριχοτόμηση Μπαρτζόπουλου.png (19.14 KiB) Προβλήθηκε 2398 φορές
Πριν από ένα μήνα , έλαβα από τον εκλεκτό ερευνητή Απόστολο Μπαρτζόπουλο το πρόβλημα

του σχήματος . Το κέντρο του κύκλου (K) βρίσκεται πάνω στον ίσο του , κύκλο (O) .

Η διάμετρος BC του (K) ξανατέμνει τον (O) στο E . Δείξτε ότι η γωνία \widehat{BOE} είναι

τριχοτομήσιμη ανεξάρτητα από το μέτρο της . ( Άλλαξα τα ονόματα των σημείων ) . Ο θεματοδότης

είχε σχεδιασμένη και την ακτίνα AO \perp BC , πιθανότατα σαν υπόδειξη προς τους λύτες .

Λέξεις Κλειδιά:
Άβαταρ μέλους
ΣΤΑΘΗΣ ΚΟΥΤΡΑΣ
Επιμελητής

Re: Νέα τριχοτόμηση Μπαρτζόπουλου

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΣΤΑΘΗΣ ΚΟΥΤΡΑΣ » Πέμ Δεκ 23, 2021 8:47 pm

KARKAR έγραψε:
Πέμ Δεκ 23, 2021 2:43 pm
Νέα τριχοτόμηση Μπαρτζόπουλου.png Πριν από ένα μήνα , έλαβα από τον εκλεκτό ερευνητή Απόστολο Μπαρτζόπουλο το πρόβλημα

του σχήματος . Το κέντρο του κύκλου (K) βρίσκεται πάνω στον ίσο του , κύκλο (O) .

Η διάμετρος BC του (K) ξανατέμνει τον (O) στο E . Δείξτε ότι η γωνία \widehat{BOE} είναι

τριχοτομήσιμη ανεξάρτητα από το μέτρο της . ( Άλλαξα τα ονόματα των σημείων ) . Ο θεματοδότης

είχε σχεδιασμένη και την ακτίνα AO \perp BC , πιθανότατα σαν υπόδειξη προς τους λύτες .
\bullet Έστω D το σημείο τομής των κύκλων που βρίσκεται εκατέρωθεν του B σε σχέση με την διάκεντρο OK και S\equiv \left( K \right)\cap DE και ας είναι P το σημείο τομής της εκ του O καθέτου στην DK ( προφανώς μεσοκαθέτου της ), και Q\equiv OP\cap DK , F το αντιδιαμετρικό του E ως προς τον \left( O \right) και M\equiv DB\cap OS .

\bullet Το τρίγωνο \vartriangle OKD είναι ισόπλευρο λόγω της ισότητας των κύκλων και συνεπώς \angle OSD=\dfrac{\angle OKD}{2}={{30}^{0}}=\angle POK:\left( 1 \right) (εγγεγραμμένη – επίκεντρη και από την διχοτόμο (ύψος και διάμεσος) του ισοπλεύρου \vartriangle OKD.
Είναι \angle QKP\overset{FEKD\,\,\varepsilon \gamma \gamma \varepsilon \gamma \rho \alpha \mu \mu \varepsilon \nu o\,\,\sigma \tau o\nu \,\,\left( O \right)}{\mathop{=}}\,\angle EFD και συνεπώς τα ορθογώνια τρίγωνα \vartriangle KQP,\vartriangle FDE είναι όμοια , οπότε : \angle KPO\equiv \angle KPQ=\angle FED\equiv \angle OED\overset{OE=OD=R}{\mathop{=}}\,\angle EDO\equiv \angle SDO:\left( 2 \right)
Νέα τριχοτόμηση Μπαρτζόπουλου.png
Νέα τριχοτόμηση Μπαρτζόπουλου.png (39.58 KiB) Προβλήθηκε 2342 φορές
\bullet Από \left( 1 \right),\left( 2 \right)\Rightarrow \vartriangle OKP\sim \vartriangle SOD\Rightarrow \angle OKC\equiv \angle OKP =\angle SOD\overset{O,B,S,D\,\,\sigma \eta \mu \varepsilon \iota \alpha \,\,\tau o\upsilon \,\,\left( K \right)}{\mathop{=}}\,\angle DBS\equiv \angle MBS:\left( 3 \right)
και με O,B,S,C σημεία του κύκλου \left( K \right)\Rightarrow \angle KCO\equiv \angle BCO=\angle BSO\equiv \angle BSM\overset{\left( 3 \right)}{\mathop{\Rightarrow }}\,\vartriangle BSM\sim \vartriangle KCO και επειδή το \vartriangle KCO είναι ισοσκελές \left( KO=IC=R \right) θα είναι και το \vartriangle BSM ισοσκελές \left( BS=BM \right) οπότε από τις τεμνόμενες στο M χορδές BD,OS του κύκλου \left( K \right) ισοσκελές θα είναι και το τρίγωνο \vartriangle OMD\Rightarrow OM=OD=R\Rightarrow M\in \left( O \right) .

\bullet Τότε θα είναι : \angle SOB\overset{O,B,S,D\,\,\sigma \eta \mu \varepsilon \iota \alpha \,\,\tau o\upsilon \,\,\left( K \right)}{\mathop{=}}\,\angle BDS\equiv \angle MDE\overset{\varepsilon \gamma \gamma \varepsilon \gamma \rho \alpha \mu \mu \varepsilon \nu \eta \,\,-\,\,\varepsilon \pi \iota \kappa \varepsilon \nu \tau \rho \eta }{\mathop{=}}\,\dfrac{\angle MOE}{2} και συνεπώς η διχοτόμος OL της \angle EOM (γνωστή κατασκευή :D ) και η OS τριχοτομούν την γωνία \angle BOE και το ζητούμενο έχει αποδειχθεί.

Σημείωση : Πιστεύω έχω διαφορετική απόδειξη από τον εφευρέτη !!! αν κρίνω από την επί πλέον ευθεία που έχει κατασκευάσει .
Δεν γνώριζα την κατασκευή και δεν γνωρίζω άλλες αποδείξεις ούτε την απόδειξη του ιδίου.
Πάντως όλο το "παιχνίδι" στηρίζεται στο ισόπλευρο που "γεννιέται" από την ισότητα των κύκλων και ότι το κέντρο του ενός βρίσκεται στον άλλον
Ίδωμεν

Τι περιμένετε λοιπόν ναρθεί , ποιόν καρτεράτε να σας σώσει.
Εσείς οι ίδιοι με τα χέρια σας , με το μυαλό σας με την πράξη αν δεν αλλάξετε τη μοίρα σας ποτέ της δεν θα αλλάξει
Mihalis_Lambrou
Επιμελητής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Mihalis_Lambrou » Πέμ Δεκ 23, 2021 10:57 pm

KARKAR έγραψε:
Νέα τριχοτόμηση Μπαρτζόπουλου.png Πριν από ένα μήνα , έλαβα από τον εκλεκτό ερευνητή Απόστολο Μπαρτζόπουλο το πρόβλημα

Δυστυχώς η κατασκευή ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ τριχοτόμηση γιατί πέφτει σε φαύλο κύκλο.

Ας δούμε το γιατί.

Δοθείσης της \theta πρέπει πρώτα να το εντάξουμε σε ένα σχήμα όπως δηλώνει η κατασκευή που βλέπουμε. Για παράδειγμα πρέπει να φέρουμε την BE ώστε να διέρχεται από το κέντρο K κύκλου o οποίος περιέχει τόσο το O όσο και το B. Με άλλα λόγια πρέπει να βρούμε τρόπο να χαράξουμε την BE στην οποία βρίσκεται το K. Αυτό προϋποθέτει να ξέρουμε το E και άρα την γωνία \widehat {EOK}= \phi. Εκεί είναι το πρόβλημα, για τον εξής λόγο:

Είναι \widehat {OEM}= 90-\phi. Επίσης, από το ισοσκελές τρίγωνο OKB είναι \widehat {OBK}= \widehat {BOK} = \theta +2\phi. Τώρα από το τρίγωνο OBE με εξωτερική την \widehat {OEM} έχουμε  \theta + \widehat {OBE}  =  \widehat {OEM}. Δηλαδή \theta + (\theta + 2 \phi ) = 90-\phi, ισοδύναμα

\boxed {\phi = 30 - \frac {2}{3} \theta}.

Οπότε για να φτιάξουμε την \phi πρέπει να ξέρουμε να φτιάξουμε την 30 - \frac {2}{3} \theta. Αλλά τότε μπορούμε και την 30-(30 - \frac {2}{3} \theta) = \frac {2}{3} \theta, οπότε ξέρουμε και την \frac {1}{2} \times  \frac {2}{3} \theta=  \frac {1}{3} \theta.

Αλλά αυτό προϋποθέτει ΝΑ ΞΕΡΩ ΝΑ ΤΡΙΧΟΤΟΜΗΣΩ την \theta (που είναι το ζητούμενο). Άρα κάναμε ένα φαύλο κύκλο, που ισοδύναμεί με τίποτα.

Η κατασκευή, λοιπόν, δεν έχει βάση. Άλλωστε αυτό είναι το αναμενόμενο δεδομένου ότι αποδεικνύεται ότι δεν τριχοτομούνται με κανόνα και διαβήτη όλες οι γωνίες, πράγμα που δεν μπορούν να κατανοήσουν πάμπολλοι ερασιτέχνες των Μαθηματικών. Χαιρόμαστε που ασχολούνται με Μαθηματικά, και τους ενθαρρύνουμε, αλλά ας μην ξεφεύγουν προς θέματα που για τους επαγγελματίες είναι απλά θέματα ρουτίνας.
Συνημμένα
psevdotrihot.png
psevdotrihot.png (25.98 KiB) Προβλήθηκε 2274 φορές

Άβαταρ μέλους
ΣΤΑΘΗΣ ΚΟΥΤΡΑΣ
Επιμελητής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΣΤΑΘΗΣ ΚΟΥΤΡΑΣ » Πέμ Δεκ 23, 2021 11:11 pm

Mihalis_Lambrou έγραψε:
Πέμ Δεκ 23, 2021 10:57 pm
KARKAR έγραψε:

Δυστυχώς η κατασκευή ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ τριχοτόμηση γιατί πέφτει σε φαύλο κύκλο.

Δοθείσης της \theta ...
Εγώ Μιχάλη από την εκφώνηση καταλαβαίνω ότι ο Μπαρτζόπουλος ισχυρίζεται (και νομίζω ότι είναι σωστό ο ισχυρισμός του) ότι (όχι δοσμένης γωνίας θ ) κάθε γωνία θ που κατασκευάζεται με την παραπάνω περιγραφή είναι τριχοτομήσιμη.

Και πράγματι νομίζω (όπως έχω διαπραγματευτεί το θέμα ότι έχει δίκιο).

Πιθανόν να κάνω και λάθος αλλά η απόδειξή μου είναι σίγουρο ότι είναι σωστή.

Αν ο Μπαρτζόπουλος ισχυριζόταν ότι η γωνία θ είναι δοσμένη τότε θα ισχυριζόταν ότι έκανε το αδύνατο (δηλαδή τριχοτόμησε την οποιαδήποτε γωνία με κανόνα και διαβήτη πράγμα που γνωρίζουμε ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί)

Εσείς οι ίδιοι με τα χέρια σας , με το μυαλό σας με την πράξη αν δεν αλλάξετε τη μοίρα σας ποτέ της δεν θα αλλάξει
Mihalis_Lambrou
Επιμελητής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Mihalis_Lambrou » Παρ Δεκ 24, 2021 1:16 am

ΣΤΑΘΗΣ ΚΟΥΤΡΑΣ έγραψε:
Πέμ Δεκ 23, 2021 11:11 pm
Εγώ Μιχάλη από την εκφώνηση καταλαβαίνω ότι ο Μπαρτζόπουλος ισχυρίζεται (και νομίζω ότι είναι σωστό ο ισχυρισμός του) ότι (όχι δοσμένης γωνίας θ ) κάθε γωνία θ που κατασκευάζεται με την παραπάνω περιγραφή είναι τριχοτομήσιμη.

Και πράγματι νομίζω (όπως έχω διαπραγματευτεί το θέμα ότι έχει δίκιο).

Πιθανόν να κάνω και λάθος αλλά η απόδειξή μου είναι σίγουρο ότι είναι σωστή.

Αν ο Μπαρτζόπουλος ισχυριζόταν ότι η γωνία θ είναι δοσμένη τότε θα ισχυριζόταν ότι έκανε το αδύνατο (δηλαδή τριχοτόμησε την οποιαδήποτε γωνία με κανόνα και διαβήτη πράγμα που γνωρίζουμε ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί)
Στάθη, και η δική μου απόδειξη δείχνει ότι ΜΕ ΔΕΔΟΜΕΝΟ το σχήμα, η \theta τριχοτομείται. Συγκεκριμένα, έδειξα ότι \phi = 30 - \frac {2}{3} \theta και μετά είπα ότι \frac {1}{2}(30 -\phi)= \frac {1}{3} \theta (= τριχοτόμηση της \theta). Δηλαδή η τριχοτομούσα την \theta προκύπτει άμεσα από την \phi που ενυπάρχει (είναι έτοιμη) στο σχήμα.

Δηλαδή η μέθοδος Mπαρτζόπουλου ουσιαστικά λέει: Σου δίνω μία \theta καθώς και ΣΟΥ ΔΙΝΩ μία γωνία \phi =30 - \frac {2}{3} \theta. Δείξε μου ότι μπορείς να τριχοτομήσεις την \theta.

Και λέω εγώ, δεν κάναμε τίποτα το ουσιαστικό. Απλά μου έδωσες την τριχοτομούσα (ακριβέστερα μία μικρή παραλλαγή της) και μου είπες να βρω την τριχοτομούσα. Χαρά στο πράγμα. Πολλή φασαρία για το τίποτα.

Παράδοξος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Παράδοξος » Παρ Δεκ 24, 2021 4:28 am

Καλησπέρα σας και καλώς βρήκα την παρέα σας.

Νομίζω πως δεν έχει καθολική ισχύ η κατασκευή. Εάν τα σημεία Ε και Κ είναι συμμετρικά ως προς το ύψος του τριγώνου ΕΟΒ, τότε όσο πιο κοντά είναι τα ομοκυκλικά Ε και Κ μεταξύ τους (άρα και η γωνία φ μικρότερη), τόσο μακρύτερη είναι η απόσταση των Ε και Β (που είναι συνευθειακά λόγω της διαμέτρου ΚΒ) και άρα μεγαλύτερη η γωνία θ. Θεωρώ πως η απόδειξη του κύριου Κούτρα και η αιτιολόγηση του κύριου Λάμπρου αποδεικνύουν στο πότε η κατασκευή αυτή οδηγεί σε "τριχοτόμηση" (αν κι εγώ βλέπω 5 ίσες γωνίες) και γιατί.

Αν κάνω κάπου λάθος ή δεν έχω καταλάβει κάτι σωστά, ειλικρινά διορθώστε με.

Ευχαριστώ πολύ!

κάθε συμπαγής n- διαστατική πολλαπλή είναι ομοτοπία- ισοδύναμη με την n- σφαίρα (το καθένα μπορεί να παραμορφώνεται συνεχώς στο άλλο) εάν και μόνο εάν είναι ομοιομορφική στη n- σφαίρα.

:mrgreen:
Άβαταρ μέλους
KARKAR

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από KARKAR » Παρ Δεκ 24, 2021 8:13 am

Μιχάλη , μάλλον προέκυψε παρεξήγηση .

Ο Απόστολος δεν ισχυρίστηκε ότι βρήκε τρόπο να τριχοτομήσει την οποιαδήποτε γωνία .

Η γωνία όμως \theta , του συγκεκριμένου σχήματος , είναι πράγματι τριχοτομήσιμη .

Θα μπορούσε κανείς να συμπεράνει ότι με τις εργασίες ( ή εικασίες ) Μπαρτζόπουλου διευρύνεται

το φάσμα των τριχοτομήσιμων γωνιών . Δεν θα το έλεγα "φασαρία για το τίποτα " ...

Mihalis_Lambrou
Επιμελητής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Mihalis_Lambrou » Παρ Δεκ 24, 2021 9:11 am

KARKAR έγραψε:
Παρ Δεκ 24, 2021 8:13 am
Μιχάλη , μάλλον προέκυψε παρεξήγηση .

Ο Απόστολος δεν ισχυρίστηκε ότι βρήκε τρόπο να τριχοτομήσει την οποιαδήποτε γωνία .

Η γωνία όμως \theta , του συγκεκριμένου σχήματος , είναι πράγματι τριχοτομήσιμη .

Θα μπορούσε κανείς να συμπεράνει ότι με τις εργασίες ( ή εικασίες ) Μπαρτζόπουλου διευρύνεται

το φάσμα των τριχοτομήσιμων γωνιών . Δεν θα το έλεγα "φασαρία για το τίποτα " ...
Θανάση δεν έχεις δίκιο. Η γωνία \theta είναι τριχοτομήσιμη ΜΟΝΟ ΕΠΕΙΔΗ ΔΟΘΗΚΕ (σε ισοδύναμη μορφή) το ένα τρίτο της. Με άλλα λόγια έδειξε ότι μία γωνία είναι τριχοτομήσιμη όταν είναι τριχοτομήσιμη. Τόσο απλά και ειδικά ΔΕΝ ΔΙΕΥΡΥΝΘΗΚΑΝ οι γωνίες που τριχοτομούνται.

Ένας τρόπος να δεις ότι ΔΕΝ ΔΙΕΥΡΥΝΟΝΤΑΙ οι γωνίες που τριχοτομούνται είναι με το επισυναπτόμενο Geogebra: Aν κουνήσεις με τον κέρσορα το σημείο B θα διαπιστώσεις ότι η γωνία \theta μεταβάλεται ΚΑΤΑ ΣΥΝΕΧΗ τρόπο. Με άλλα λόγια παίρνει ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ τιμή. Δείξαμε άραγε ότι τριχοτομούναι ΟΛΕΣ οι γωνίες; Διευρύναμε άραγε το σύνολο των γωνιών που τριχοτομούνται και τώρα δείξαμε ότι είναι όλες: ΟΧΙ και ΞΑΝΑ ΟΧΙ.

Άβαταρ μέλους
KARKAR

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από KARKAR » Παρ Δεκ 24, 2021 10:01 am

Νέα τριχοτόμηση  Μπαρτζόπουλου.png
Νέα τριχοτόμηση Μπαρτζόπουλου.png (20.51 KiB) Προβλήθηκε 2139 φορές
Μιχάλη , το "διευρύνεται το φάσμα" , είναι έκφραση δική μου , βλέποντάς το από την σκοπιά του συνθέτη θεμάτων ,

οπότε βρήκα μια ακόμη περίπτωση τριχοτόμησης γωνίας .

Στην εκφώνηση Μπαρτζόπουλου , υπήρχε και πρώτο ερώτημα : "Τριχοτομήστε την γωνία \theta " , που το παρέλειψα .

Αυτό είναι νομίζω μια ενδιαφέρουσα άσκηση , όπως είναι και η εκφώνηση που επέλεξα .

Λέω λοιπόν ότι παρότι μας είναι γνωστό ότι το πρόβλημα της τριχοτόμησης τυχούσας γωνίας είναι αποδεδειγμένα

μη επιλύσιμο , όμορφο είναι να φτιάχνουμε ασκήσεις για τριχοτόμηση σε ειδικές περιπτώσεις , βλέπε κι εδώ .

Ας χειροκροτήσουμε λοιπόν και την λύση του Στάθη :clap2: , περιμένοντας κι εκείνη του θεματοδότη .

Άβαταρ μέλους
ΣΤΑΘΗΣ ΚΟΥΤΡΑΣ
Επιμελητής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΣΤΑΘΗΣ ΚΟΥΤΡΑΣ » Παρ Δεκ 24, 2021 10:39 am

KARKAR έγραψε:

Μιχάλη Καλημέρα

Νομίζω ότι η σωστή σχέση που έχεις γράψει γράφεται \theta ={{45}^{0}}-\dfrac{3\varphi }{2} και με δοσμένη \varphi <{{30}^{0}} η γωνία \theta είναι κατασκευάσιμη (δεν εμπεριέχει στην κατασκευή της τριχοτόμιση , αφού το τριπλάσιο γωνίας είναι κατασκευάσιμο, η διχοτόμηση του κατασκευασμένου τριπλασίου της είναι κατασκευάσιμη και η αφαίρεση από τις {{45}^{0}} κατασκευάσιμη) και όπως αποδεικνύεται τριχοτομίσημη

Θα μπορούσε λοιπόν το παραπάνω πρόβλημα Μπαρτζόπουλου να αποτελεί Θεώρημα
για τριχοτόμιση συγκεκριμένων μορφών γωνιών που «γεννιούνται» από γωνίες με τις ανάλογες δεσμεύσεις.

Για δες το κάπως έτσι το Θέμα.
Πιθανόν να έχω άδικο

Mihalis_Lambrou
Επιμελητής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Mihalis_Lambrou » Παρ Δεκ 24, 2021 10:41 am

KARKAR έγραψε:
Παρ Δεκ 24, 2021 10:01 am
Νέα τριχοτόμηση Μπαρτζόπουλου.pngΜιχάλη , το "διευρύνεται το φάσμα" , είναι έκφραση δική μου , βλέποντάς το από την σκοπιά του συνθέτη θεμάτων ,

οπότε βρήκα μια ακόμη περίπτωση τριχοτόμησης γωνίας .

Στην εκφώνηση Μπαρτζόπουλου , υπήρχε και πρώτο ερώτημα : "Τριχοτομήστε την γωνία \theta " , που το παρέλειψα .

Αυτό είναι νομίζω μια ενδιαφέρουσα άσκηση , όπως είναι και η εκφώνηση που επέλεξα .

Λέω λοιπόν ότι παρότι μας είναι γνωστό ότι το πρόβλημα της τριχοτόμησης τυχούσας γωνίας είναι αποδεδειγμένα

μη επιλύσιμο , όμορφο είναι να φτιάχνουμε ασκήσεις για τριχοτόμηση σε ειδικές περιπτώσεις , βλέπε κι εδώ .

Ας χειροκροτήσουμε λοιπόν και την λύση του Στάθη :clap2: , περιμένοντας κι εκείνη του θεματοδότη .
Καμία αντίρρηση να βρίσκουμε ασκήσεις που κάποια γωνία (στο σχήμα) είναι το ένα τρίτο άλλης. Άλλο αυτό και άλλο τριχοτομώ γωνία (που λέει ο τίτλος του ποστ).

Ας διευκρινήσω ότι την εύρεση της \frac {1}{3} \theta το δείχνει και η λύση μου, μάλιστα αρκετά απλά. Συνοψίζω: Από τα ισοσκελή τρίγωνα OKB, \, OKE εύκολα βλέπουμε ότι \frac {1}{2} (30 - \phi)= \frac {1}{3} \theta. Οπότε δεν έχουμε παρά να αφαιρέσουμε την \phi του σχήματος από μία γωνία 30^o και να την διχοτομήσουμε. Tόσο απλά.

Άβαταρ μέλους
S.E.Louridas
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από S.E.Louridas » Παρ Δεκ 24, 2021 11:03 am

Καλημέρα και καλές γιορτές:
Αν το θέμα έλεγε:
Εστω δύο κύκλοι (O,R), (K,R) με OK=R. Θεωρούμε ακτίνα KB του κύκλου (K,R) που τέμνει τους κύκλοους (O,R), (K,R) στα σημεία E,B αντίστοιχα. Εξετάστε αν η γωνία \angle EOB τριχοτομήσιμη.
Αλλάζει κάτι στη νοοτροπία παρουσίασης;

S.E.Louridas

1.Μιλώ, μόνο όταν έχω να πώ κάτι καλύτερο από την σιωπή (Πυθαγόρας).
2.Οι αξίες αντανακλώνται, Δεν επιβάλλονται.
3.Είναι Κορυφαία η κάθε στιγμή επίλυσης ενός Μαθηματικού προβλήματος.
Mihalis_Lambrou
Επιμελητής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Mihalis_Lambrou » Παρ Δεκ 24, 2021 11:08 am

ΣΤΑΘΗΣ ΚΟΥΤΡΑΣ έγραψε:
Παρ Δεκ 24, 2021 10:39 am
Μιχάλη Καλημέρα

Νομίζω ότι η σωστή σχέση που έχεις γράψει γράφεται \theta ={{45}^{0}}-\dfrac{3\varphi }{2} και με δοσμένη \varphi <{{30}^{0}} η γωνία \theta είναι κατασκευάσιμη (δεν εμπεριέχει στην κατασκευή της τριχοτόμιση , αφού το τριπλάσιο γωνίας είναι κατασκευάσιμο, η διχοτόμηση του κατασκευασμένου τριπλασίου της είναι κατασκευάσιμη και η αφαίρεση από τις {{45}^{0}} κατασκευάσιμη) και όπως αποδεικνύεται τριχοτομίσημη

Θα μπορούσε λοιπόν το παραπάνω πρόβλημα Μπαρτζόπουλου να αποτελεί Θεώρημα
για τριχοτόμιση συγκεκριμένων μορφών γωνιών που «γεννιούνται» από γωνίες με τις ανάλογες δεσμεύσεις.

Για δες το κάπως έτσι το Θέμα.
Πιθανόν να έχω άδικο
Στάθη δεν έχεις δίκιο και αυτό γιατί το πρόβλημα είναι πώς θα κατασκευαστεί η \phi. Αν είναι στα κουτουρού, δεν κάνουμε τίποτα. Το παρακάτω το δείχνει με δραματικό τρόπο.

Παίρνω οποιαδήποτε γωνία \phi<30. Oρίζω \theta = 3\phi \,\,\, (*) . Υπόψη ότι η \theta μπορεί να είναι οποιαδήποτε οξεία γωνία. Θέλεις να σου τριχοτομήσω την \theta ; Εύκολο. Την έχεις έτοιμη. Είναι η \phi.

Mε το σκεπτικό σου, και του Θανάση, έχω τριχοτομήσει όλες τις γωνίες.

Το σχήμα Μπαρτζόπουλου ουσιαστικά αυτό κάνει μόνο που αντί να μας δώσει την \phi, δίνει την 30-\phi.

Μιλάς για "συγκεκριμένη μορφή γωνιών". Δεν είναι συγκεκριμένες, είναι όλες. Άλλωστε αντιστρέφοντας το σχήμα Μπρατζόπουλου, αρχίζοντας από δεδομένη \phi, όπως ακριβώς έκανα στην (*), φτιάχνω όποια \theta θέλω.

Mε λίγα λόγια, το μόνο ουσιαστικό συμπέρασμα στο σχήμα Μπρατζόπουλου είναι "δείξε ότι \frac {1}{2} (30-\phi) = \frac {1}{3} \theta". Ενδιαφέρον μεν αλλά και πάρα πολύ απλό, δε. Γι' αυτό το ονόμασα "πολλή φασαρία για το τίποτα". Ίσως αυτό είναι υπερβολή (γιατί κάθε άσκηση όσο απλή και να είναι, έχει την αξία της) αλλά το "τριχοτόμησα μία νέα κλάση γωνιών" είναι μεγαλύτερη υπερβολή.

Παρακάτω κάνω μία αναδιατύπωση της άσκησης σε ισοδύναμη μορφή, χωρίς τα περιττά.

Mihalis_Lambrou
Επιμελητής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Mihalis_Lambrou » Παρ Δεκ 24, 2021 11:37 am

Αν AB=BC=AD, βρείτε την γωνία \hat \omega συναρτήσει της \hat \theta.

Σχόλιο: Αυτό ακριβώς είναι το γεωμετρικό περιεχόμενο του σχήματος Mπαρτζόπουλου. Ωραία ασκησούλα, αλλά μέχρι εκεί. Τό ότι βγαίνει \frac {1}{2} \omega -30=  \frac {1}{3} \theta (του οποίου το αριστερό μέλος είναι κατασκευάσιμο δοθείσας της \omega) δεν προβιβάζει την μέθοδο σε τριχοτομία δοθείσας.
Συνημμένα
Μπρατζ.png
Μπρατζ.png (5.16 KiB) Προβλήθηκε 2084 φορές

Άβαταρ μέλους
ΣΤΑΘΗΣ ΚΟΥΤΡΑΣ
Επιμελητής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΣΤΑΘΗΣ ΚΟΥΤΡΑΣ » Παρ Δεκ 24, 2021 11:46 am

Mihalis_Lambrou έγραψε:
Παρ Δεκ 24, 2021 11:37 am

Σχόλιο: Αυτό ακριβώς είναι το γεωμετρικό περιεχόμενο του σχήματος Mπαρτζόπουλου. Ωραία ασκησούλα, αλλά μέχρι εκεί. Τό ότι βγαίνει \frac {1}{2} \omega -30=  \frac {1}{3} \theta (του οποίου το αριστερό μέλος είναι κατασκευάσιμο δοθείσας της \omega) δεν προβιβάζει την μέθοδο σε τριχοτομία δοθείσας.
Κατά την άποψή σου Μιχάλη κάτι δεν πάει καλά εδώ με τον Κώστα Βήττα και Νίκο Κυριαζή ;

Mihalis_Lambrou
Επιμελητής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Mihalis_Lambrou » Παρ Δεκ 24, 2021 12:28 pm

ΣΤΑΘΗΣ ΚΟΥΤΡΑΣ έγραψε:
Παρ Δεκ 24, 2021 11:46 am
Mihalis_Lambrou έγραψε:
Παρ Δεκ 24, 2021 11:37 am

Κατά την άποψή σου Μιχάλη κάτι δεν πάει καλά εδώ με τον Κώστα Βήττα και Νίκο Κυριαζή ;
Στάθη, ομολογώ ότι δεν καταλαβαίνω το σχόλιό σου. Παραπέμπεις σε ένα άλλο θέμα (αλλά δες και το γ) παρακάτω).

Τα πράγματα είναι απλά: Το σχήμα που έχω στο προηγούμενο ποστ μου

α) είναι ή δεν είναι η ουσία (ισοδύναμο και μάλιστα άμεσα) με το σχήμα Μπαρτζόπουλου;

β) δίνει ή δεν δίνει κάποια γωνία ίση με το \frac {1}{3} άλλης.

γ) δείχνει ή δεν δείχνει με πρόδηλο τρόπο ότι καλό είναι να μη θεοποιούμε απλές ασκήσεις ως κάτι βαθύ, με βαρύγδουπα συμπεράσματα ότι πετύχαμε τριχοτόμηση;

Για να επαναλάβω και κλείνω, το μόνο που πετύχαμε είναι να τριχοτομήσουμε γωνία της οποίας ουσιαστικά μας δόθηκε το ένα τρίτο της. Ουσιαστικά δηλαδή κάναμε έναν φαύλο κύκλο όπως ακριβώς αναγράφει το σχόλιο του Νίκου (Doloros) με κόκκινα γράμματα, για μία ανάλογη περίπτωση, εδώ.

Κλείνω εδώ γιατί εξάντλησα τα επιχειρήματά μου.

Άβαταρ μέλους
nickchalkida
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από nickchalkida » Παρ Δεκ 24, 2021 1:10 pm

Επιτρέψτε μου να υποβάλλω και την δική μου οπτική, επαναδιατυπώνοντας την άσκηση διαφορετικά
και ελπίζοντας να συμβάλλω στην κατανόηση των εννοιών που θίχτηκαν.

Έστω O δεδομένο σημείο επί της πλευράς BX δεδομένης γωνίας \angle XBY
και K το σημείο τομής της μεσοκαθέτου της OB με την πλευρά BY. (άρα και K δεδομένο).
Γράφω τους κύκλους (K,KO) και (O,OK) (άρα και οι κύκλοι δεδομένοι)
που τέμνονται μεταξύ τους στα D, F. (άρα και D, F δεδομένα).
Αν ο κύκλος (O) επανατέμνει την BY στο E (άρα και E δεδομένο)
και η DE επανατέμνει τον (K) στο S να αποδείξετε ότι

\displaystyle{ 
S\widehat{O}E = 2 \cdot B\widehat{O}S 
}

[Η ανωτέρω κατασκευή δεν είναι πάντα εφικτή αλλά τη χρησιμοποιώ για να τονίσω την οπτική μου].
Θα μιλούσα για τριχοτόμηση γωνίας αν τριχοτομούσα την γωνία που δόθηκε αρχικά.
Αυτό που έχουμε εδώ είναι μια κατασκευή η οποία καθ' οδόν παράγει το τρίτον άλλης.
Την ίδια περίπτωση έχουμε και στο βιβλίο λημμάτων του Αρχιμήση (Πρόταση 8).
Δεν είναι μέθοδος τριχοτόμησης γωνίας αλλά προσφέρει τρόπο
να κατασκευάσουμε μια εξαρτημένη γωνία και το τρίτον της.

Όπως και να έχει, η μέθοδος Μπαρτζόπουλου που προσφέρθηκε καθώς και η λύση του Στάθη είναι αξιοσημείωτες
και συγχαρητήρια.
Συνημμένα
rsz_1trixo33.png
rsz_1trixo33.png (58.6 KiB) Προβλήθηκε 2026 φορές

Μη είναι βασιλικήν ατραπόν επί την γεωμετρίαν.
Άβαταρ μέλους
george visvikis
Επιμελητής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από george visvikis » Παρ Δεκ 24, 2021 1:29 pm

Μπαρτζόπουλος.png
Μπαρτζόπουλος.png (16.29 KiB) Προβλήθηκε 2018 φορές
\displaystyle \theta  = 180^\circ  - 3\omega  = 3(60^\circ  - \omega ). Θα συμφωνήσω με τον Μιχάλη. Είναι προφανές ότι η \theta τριχοτομείται. Δεν βλέπω

κανένα περαιτέρω νόημα συζήτησης για αυτή την άσκηση. Όσο για το παλαιότερο θέμα, είναι μία παρόμοια περίπτωση

και κακώς κατά τη γνώμη μου, βαπτίστηκε θεώρημα.

Άβαταρ μέλους
ΣΤΑΘΗΣ ΚΟΥΤΡΑΣ
Επιμελητής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΣΤΑΘΗΣ ΚΟΥΤΡΑΣ » Παρ Δεκ 24, 2021 2:10 pm

S.E.Louridas έγραψε:
Παρ Δεκ 24, 2021 11:03 am
Καλημέρα και καλές γιορτές:
Αν το θέμα έλεγε:
Εστω δύο κύκλοι (O,R), (K,R) με OK=R. Θεωρούμε ακτίνα KB του κύκλου (K,R) που τέμνει τους κύκλοους (O,R), (K,R) στα σημεία E,B αντίστοιχα. Εξετάστε αν η γωνία \angle EOB τριχοτομήσιμη.
Αλλάζει κάτι στη νοοτροπία παρουσίασης;
Μήπως η εκφώνηση του Σωτηρίου Σωτήρη είναι η πιο ορθόδοξη μη μπλέκοντας άλλη γωνία εκτός της προς τριχοτόμηση ;

Άβαταρ μέλους
george visvikis
Επιμελητής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από george visvikis » Παρ Δεκ 24, 2021 2:19 pm

H κατασκευή όπως και εδώ.
Μπαρτζόπουλος.β.png
Μπαρτζόπουλος.β.png (17.6 KiB) Προβλήθηκε 1992 φορές
Το BEZ είναι ισόπλευρο και OH||ZB.

Απάντηση

Επιστροφή σε “Γεωμετρία”

Μέλη σε σύνδεση