με
. Δεν έχω λύση με στοιχειώδη τρόπο ούτε και με αλγεβρική θεωρία αριθμών.Συντονιστής: nkatsipis

. Δεν έχω λύση με στοιχειώδη τρόπο ούτε και με αλγεβρική θεωρία αριθμών.
. Έτσι θα μπορούσες να βγάλεις κυβική εξίσωση Thue, η οποία βέβαια όμως μπορεί να λυθεί μόνο με τη χρήση υπολογιστή... Πρέπει να έχει υπόψιν σου ότι αυτό το πρόβλημα οδηγεί αναπόφευκτα στην εικασία του Catalan, η οποία διετυπώθη το 1844 και ελύθη το 2002 από τον Mihăilescu, οπότε θα ήταν καλύτερο να σταματούσαμε αυτό το σχόλιο εδώ. Όμως είναι αρκετά ενδιαφέρον το γράφημα της εξίσωσης (παρατήρησε ότι είναι απλώς μια καμπύλη Mordell με
). Οπότε γνωρίζουμε πως οι λύσεις είναι
, τις οποίες μπορείς εύκολα να επαληθεύσεις και μόνος σου.
Δυστυχώς αυτή η εξίσωση δεν καλύπτεται από την εικασία του Catalan γιατί έχουμε λύσεις γιαPeter Allen έγραψε: Σάβ Ιαν 30, 2021 12:51 am Πρέπει να έχει υπόψιν σου ότι αυτό το πρόβλημα οδηγεί αναπόφευκτα στην εικασία του Catalan, η οποία διετυπώθη το 1844 και ελύθη το 2002 από τον Mihăilescu, οπότε θα ήταν καλύτερο να σταματούσαμε αυτό το σχόλιο εδώ.
αρνητικό!Η λύση που έχω στο μυαλό μου είναι με χρήση Thue εξισώσεων αλλά είπα μήπως το αποφύγω αυτό. Θα βάλω τη λύση αργότερα μέσα στη βδομάδα.Peter Allen έγραψε: Σάβ Ιαν 30, 2021 12:51 am Χμμμ...Ίσως να υπάρχει λύση με αλγεβρική θεωρία αριθμών. Υποθέτω πως θα μπορούσες να ξεκινήσεις παραγοντοποιώντας στην επέκταση. Έτσι θα μπορούσες να βγάλεις κυβική εξίσωση Thue, η οποία βέβαια όμως μπορεί να λυθεί μόνο με τη χρήση υπολογιστή...
Σωστό αλλά να μην διογκώνουμε. Το αριστερό μέλος είναι αρνητικό μόνο στις τετριμμένες περιπτώσειςbouzoukman έγραψε: Δευ Φεβ 01, 2021 5:22 pm
Δυστυχώς αυτή η εξίσωση δεν καλύπτεται από την εικασία του Catalan γιατί έχουμε λύσεις γιααρνητικό!
. Η επίλυση της εξίσωσης αρχίζει από εκεί και πέρα.Εδώ δε θέλουμε
; Ισχύει
αν και μόνο αν
.

και αφού

,
Ωραία προσέγγιση! Εγώ απλώς θα ήθελα να ρωτήσω πώς δείχνουμε ότι
; Χρειάζεται για να μπορούμε να δείξουμε ότι
είναι τέλειος κύβος.bouzoukman έγραψε: Κυρ Δεκ 05, 2021 3:44 pmΩραία προσέγγιση! Εγώ απλώς θα ήθελα να ρωτήσω πώς δείχνουμε ότι; Χρειάζεται για να μπορούμε να δείξουμε ότι
είναι τέλειος κύβος.
.Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης