Ουρά γεωμετρικής σειράς

Συντονιστής: emouroukos

Άβαταρ μέλους
Tolaso J Kos
Επικοινωνία:

Ουρά γεωμετρικής σειράς

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Tolaso J Kos »

Έστω m \in \mathbb{N}. Να δειχθεί ότι \displaystyle{\sum_{n=m}^{\infty} x^n = \frac{x^m}{1-x}} όταν |x|<1.
Η φαντασία είναι σημαντικότερη από τη γνώση !
\displaystyle{{\color{blue}\mathbf{Life=\int_{birth}^{death}\frac{happiness}{time}\Delta time} }}

Ετικέτες:
Mihalis_Lambrou
Επιμελητής

Re: Ουρά γεωμετρικής σειράς

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Mihalis_Lambrou »

Tolaso J Kos έγραψε: Σάβ Ιούλ 09, 2022 7:14 pm Έστω m \in \mathbb{N}. Να δειχθεί ότι \displaystyle{\sum_{n=m}^{\infty} x^n = \frac{x^m}{1-x}} όταν |x|<1.
Μου κάνει εντύπωση που μπαίνει ως ερώτημα, και μάλιστα στον φάκελο του Καθηγητή, δεδομένου ότι είναι τετριμμένη: Η εν λόγω ουρά δεν παύει να είναι από μόνη της γεωμετρική πρόοδος (με πρώτο όρο x^m και λόγο x). Αφού έχουμε έτοιμο και απλό τύπο \displaystyle{\sum _{n=0}^{\infty }ax^n = \dfrac {a}{1-x}}, προς τι η ερώτηση.

Άλλος τρόπος είναι να βγάλουμε κοινό παράγοντα το x^m, οπότε η σειρά γίνεται \displaystyle{x^m\sum_{n=0}^{\infty} x^n = x^m\cdot \frac{1}{1-x}}
Άβαταρ μέλους
Tolaso J Kos
Επικοινωνία:

Re: Ουρά γεωμετρικής σειράς

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Tolaso J Kos »

Μιχάλη το ερώτημα έρχεται με αφορμή αυτό εδώ το θέμα. Δεν είχα μπει ποτέ στο κόπο να δω αν όντως η σειρά που πρότεινα έχει κλειστό τύπο , οπότε την έβαλα στο W|Α και μου γύρισε πίσω αυτό. Το θεώρησα κάπως ενδιαφέρον οπότε ... το ανέβασα στον φάκελο εδώ αφού στο ΑΕΙ > ΑΝΑΛΥΣΗ θα ήταν σχεδόν τετριμμένο.

Τελικά, εγώ το απέδειξα με επαγωγή. :?
Η φαντασία είναι σημαντικότερη από τη γνώση !
\displaystyle{{\color{blue}\mathbf{Life=\int_{birth}^{death}\frac{happiness}{time}\Delta time} }}
Απάντηση

Επιστροφή στο “Ανάλυση”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες