Θεμα οικονομικων ΑΣΕΠ, απορία
Συντονιστής: spyros
-
Henri van Aubel
Θεμα οικονομικων ΑΣΕΠ, απορία
Γειά χαρά παιδιά. Θα ήθελα να μου πει κάποιος αν έχω δίκιο ή όχι. Είδα το παρακάτω θέμα ΑΣΕΠ
Εάν σε μία οικονομία το ονομαστικό ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) αυξήθηκε κατά 10% και ο Αποπληθωριστής του ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 20%, τότε το πραγματικό ΑΕΠ για εκείνο το έτος:
α. Αυξήθηκε κατά 30%
β. Μειώθηκε κατά 30%
γ. Αυξήθηκε κατά 10%
δ. Μειώθηκε κατά 10%
Πήρα τον γνωστό τύπο και έβγαλα μείωση 8,33333...%
Χάνω κάτι; Ρωτάω, γιατί δεν είμαι οικονομολόγος.
Εάν σε μία οικονομία το ονομαστικό ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) αυξήθηκε κατά 10% και ο Αποπληθωριστής του ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 20%, τότε το πραγματικό ΑΕΠ για εκείνο το έτος:
α. Αυξήθηκε κατά 30%
β. Μειώθηκε κατά 30%
γ. Αυξήθηκε κατά 10%
δ. Μειώθηκε κατά 10%
Πήρα τον γνωστό τύπο και έβγαλα μείωση 8,33333...%
Χάνω κάτι; Ρωτάω, γιατί δεν είμαι οικονομολόγος.
Ετικέτες:
-
Χρήστος Γ.
Re: Θεμα οικονομικων ΑΣΕΠ, απορία
Καταρχάς δεν δίνει ο αποπληθωριστής σε τι έτος βάσης είναι υπολογισμένος, τώρα εις ό,τι αφορά την αποκλιση μεταξύ αριθμών είναι συχνό στην οικονομία και κανονικά θα έπρεπε να λέει η άσκηση αν πρέπει να στρογγυλοποιησουμε ή να κρατήσουμε μέχρι πρώτο δεκαδικό.
Είσαι σίγουρος ότι δεν λέει πραγματικό ΑΕΠ σε σταθερές τιμές κάποιου έτους;
Φιλικά Χρήστος
Φιλικά Χρήστος
-
Henri van Aubel
Ναι, είμαι σίγουρος. Η άσκηση είναι copy paste από ένα θέμα του ΑΣΕΠ.Χρήστος Γ. έγραψε: Παρ Μαρ 17, 2023 1:15 pm Καταρχάς δεν δίνει ο αποπληθωριστής σε τι έτος βάσης είναι υπολογισμένος, τώρα εις ό,τι αφορά την αποκλιση μεταξύ αριθμών είναι συχνό στην οικονομία και κανονικά θα έπρεπε να λέει η άσκηση αν πρέπει να στρογγυλοποιησουμε ή να κρατήσουμε μέχρι πρώτο δεκαδικό.
Φιλικά Χρήστος
Νομίζω ότι η σωστή επιλογή είναι η (δ), δηλαδή το πραγματικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά 10%. Τούτο είναι μια χονδρική εκτίμηση, αφού το ΑΕΠ (σε τρέχουσες τιμές) αυξήθηκε κατά 10%, ενώ ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 20% (διαφορά 10%). Ακριβέστερη τιμή θα ήταν μείωση του ΑΕΠ κατά 8.33% (όπως υπολογίζεται στο # 1), η οποία όμως δεν περιλαμβάνεται στις επιλογές.
100 € του ΑΕΠ έχουν γίνει 110 € σε ένα έτος (τρέχουσες τιμές). Αλλά λόγω πληθωρισμού η αγοραστική τους αξία (σε τιμές προηγούμενου έτους) ε'ιναι
€. Και το ΑΕΠ (σε σταθερές τιμές προηγούμενου 'ετους) έχει μειωθεί κατά 8.33%.
Θα μπορούσε κάποιος να ισχυρισθεί ότι το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 20% εννοώντας τρέχουσες τιμές κάθε έτους, τούτο όμως αντιφάσκει στο ζητούμενο "πραγματικό ΑΕΠ".
100 € του ΑΕΠ έχουν γίνει 110 € σε ένα έτος (τρέχουσες τιμές). Αλλά λόγω πληθωρισμού η αγοραστική τους αξία (σε τιμές προηγούμενου έτους) ε'ιναι
€. Και το ΑΕΠ (σε σταθερές τιμές προηγούμενου 'ετους) έχει μειωθεί κατά 8.33%.Θα μπορούσε κάποιος να ισχυρισθεί ότι το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 20% εννοώντας τρέχουσες τιμές κάθε έτους, τούτο όμως αντιφάσκει στο ζητούμενο "πραγματικό ΑΕΠ".
Κώστας Καλαϊτζόγλου
-
Χρήστος Γ.
Λοιπόν φίλε χθες ήμουν λίγο κουρασμένος και δεν απάντησα. Προφανώς πήρες ποσοστιαία μεταβολή, που με αυτήν πράγματι βγαίνει - 8,3333 %.
Η απάντηση είναι μειώθηκε κατά 10%, έστω έτος βάσης το πρώτο έτος αρα ονομαστικό ΑΕΠ έτους 1 ισούται με το πραγματικό αυτής της χρονιάς. Ο δείκτης τιμών του έτους 2 είναι 1,2 φορές ο δείκτης τιμων του πρώτου έτους και το ονομαστικό αεπ του έτους 2 γράφεται 1,1 επί το ονομαστικό του έτους 1. Το πραγματικό ΑΕΠ του έτους 2 εκφράζεται από τον λόγο 1,1* πραγματικό ΑΕΠ 1 προς 1,2* ΔΤ1. Μας κάνει πραγματικό ΑΕΠ έτους 1 επί 0.91... Το οποίο είναι μια μείωση της τάξης του 10%. Η λύση είναι ελεγμένη και από τον οικονομολόγο που κάνω μάθημα.
Φιλικά Χρήστος.
Η απάντηση είναι μειώθηκε κατά 10%, έστω έτος βάσης το πρώτο έτος αρα ονομαστικό ΑΕΠ έτους 1 ισούται με το πραγματικό αυτής της χρονιάς. Ο δείκτης τιμών του έτους 2 είναι 1,2 φορές ο δείκτης τιμων του πρώτου έτους και το ονομαστικό αεπ του έτους 2 γράφεται 1,1 επί το ονομαστικό του έτους 1. Το πραγματικό ΑΕΠ του έτους 2 εκφράζεται από τον λόγο 1,1* πραγματικό ΑΕΠ 1 προς 1,2* ΔΤ1. Μας κάνει πραγματικό ΑΕΠ έτους 1 επί 0.91... Το οποίο είναι μια μείωση της τάξης του 10%. Η λύση είναι ελεγμένη και από τον οικονομολόγο που κάνω μάθημα.
Φιλικά Χρήστος.
Μέλη σε σύνδεση
Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες