, η οποία δεν είναι 1-1, αλλά ο περιορισμός της στους άρρητους είναι 1-1.β) Έχουμε το ίδιο συμπέρασμα αν αντικαταστήσουμε τους άρρητους με ρητούς;
(Για το δεύτερο ερώτημα δεν έχω λύση)
Φιλικα
Συντονιστές: grigkost, Κοτρώνης Αναστάσιος
, η οποία δεν είναι 1-1, αλλά ο περιορισμός της στους άρρητους είναι 1-1.
με
και
, υπάρχουν τέτοιοι αφού η
δεν είναι
.
από το
.
τον αγνοώ αυτόν και παίρνω άλλο, υπάρχει το πολύ ένας
με αυτή την ιδιότητα.
, θεωρώ τη συνεχή συνάρτηση
στο ![[a,b] [a,b]](/forum/ext/geomar/texintegr/latexrender/pictures/2c3d331bc98b44e71cb2aae9edadca7e.png)
είναι η μοναδική ρίζα τότε
διατηρεί πρόσημο στα
και μάλιστα το ίδιο και στα δύο μιας και
, άρα το
θα ήταν σημείο ολικού μεγίστου ή ελαχίστου στο
και μάλιστα μοναδικό.
στο
θα βρεθεί
με
με εξαίρεση ίσως το πολύ 3 τέτοια
.
ήταν άρρητος έχουμε άτοπο αφού η
είναι 1-1 στους άρρητους, άρα θα είναι ρητός, και μάλιστα η απεικόνιση
είναι
, όμως οι άρρητοι στο
αποτελούν μη αριθμήσιμο σύνολο και αν μία τέτοια απεικόνιση ήταν εφικτή, μιας και αντίθετα οι ρητοί είναι αριθμήσιμο σύνολο θα ήταν και οι άρρητοι, άτοπο!α)Έστω οτι δεν είναι 1-1. Θα υπάρχουνs.kap έγραψε: Τρί Απρ 27, 2010 6:57 pm α) Να αποδειχθεί ότι δεν υπάρχει συνεχής συνάρτηση, η οποία δεν είναι 1-1, αλλά ο περιορισμός της στους άρρητους είναι 1-1.
β) Έχουμε το ίδιο συμπέρασμα αν αντικαταστήσουμε τους άρρητους με ρητούς;
(Για το δεύτερο ερώτημα δεν έχω λύση)
Φιλικα
με
και
.
με 
είναι αριθμήσιμο και το
είναι.
εστω
που δεν ανήκει στο
.
με
και
ώστε 
είναι άρρητοι.ΑΤΟΠΟ.
για 
για 
με λίγες πράξεις βγαίνει 1-1
, π.χ. στο
, που να είναι συνεχής σε κάθε άρρητο αριθμό και ασυνεχής σε κάθε ρητό;Μάλλον θες να πεις ότιnickthegreek έγραψε: Τετ Ιουν 07, 2023 11:03 am Δύο παρόμοια ερωτήματα:
1) Υπάρχει συνάρτηση, π.χ. στο
, που να είναι συνεχής σε κάθε άρρητο αριθμό και συνεχής σε κάθε ρητό;
2) Το ανάποδο;
, π.χ. στο
, που να είναι συνεχής σε κάθε άρρητο αριθμό και ασυνεχής σε κάθε ρητό;Υπάρχει. Το στάνταρ παράδειγμα που με είχε εντυπωσιάσει όταν το πρωτοείδα στα φοιτητικά μου χρόνια, είναι η συνάρτησηnickthegreek έγραψε: Τετ Ιουν 07, 2023 11:03 am 1) Υπάρχει συνάρτηση, π.χ. στο
, που να είναι συνεχής σε κάθε άρρητο αριθμό και ασυνεχής σε κάθε ρητό;
που είναι μηδέν στους άρρητους και στον ρητό
(με το κλάσμα ανάγωγο) ικανοποιεί
.
. To 2) έμεινε αναπάντητο. Για να κλείνει, χωρίς τις λεπτομέρειες αλλά με επίκληση γνωστών θεωρημάτων της (προχωρημένης) Τοπολογίας αποδεικνύεται ότι δεν υπάρχει τέτοια συνάρτηση:nickthegreek έγραψε: Τετ Ιουν 07, 2023 11:03 am Δύο παρόμοια ερωτήματα:
1) Υπάρχει συνάρτηση, π.χ. στο
, που να είναι συνεχής σε κάθε άρρητο αριθμό και ασυνεχής σε κάθε ρητό;
2) Το ανάποδο;
. Βλέπε εδώ. Από την άλλη είναι γνωστό ότι το σύνολο
των ρητών αριθμών δεν είναι
. Η απόδειξη που ξέρω εν γένει υπάρχει στα καλά βιβλία Τοπολογίας και βασίζεται στο Baire Category Theorem. Συνεπώς δεν υπάρχει πραγματική συνάρτηση η οποία είναι συνεχής ακριβώς στο σύνολο των ρητών.Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες