3ο & 4ο Θέμα
Συντονιστής: Καρδαμίτσης Σπύρος
- Ραϊκόφτσαλης Θωμάς
- Επικοινωνία:
3ο & 4ο Θέμα
Καλησπέρα σε όλους.
Ένα μικρό νοητό κέρασμα που απαιτεί η σημερινή μέρα είναι τα δυο θέματα που ακολουθούν.
Πρόκειται για δυο ασκήσεις που στηρίζονται σε δυο θέματα που δανείστηκα από βιβλία του Γιώργου Μιχαηλίδη και στα οποία έχω βάλει τις δικές μου πινελιές.
Ας τα δούμε λοιπόν.
Σχόλιο
Διορθώθηκε ένα τυπογραφικό λάθος κατόπιν υπόδειξης των Math Rider και Dimitris X και τους οποίους ευχαριστώ
Ένα μικρό νοητό κέρασμα που απαιτεί η σημερινή μέρα είναι τα δυο θέματα που ακολουθούν.
Πρόκειται για δυο ασκήσεις που στηρίζονται σε δυο θέματα που δανείστηκα από βιβλία του Γιώργου Μιχαηλίδη και στα οποία έχω βάλει τις δικές μου πινελιές.
Ας τα δούμε λοιπόν.
Σχόλιο
Διορθώθηκε ένα τυπογραφικό λάθος κατόπιν υπόδειξης των Math Rider και Dimitris X και τους οποίους ευχαριστώ
- Συνημμένα
-
- 3o kai 4o thema_01.pdf
- (81.52 KiB) Μεταφορτώθηκε 188 φορές
-
- 3o kai 4o thema_01.png (167.21 KiB) Προβλήθηκε 1775 φορές
τελευταία επεξεργασία από Ραϊκόφτσαλης Θωμάς σε Δευ Απρ 12, 2010 10:56 am, έχει επεξεργασθεί 2 φορές συνολικά.
Η γνώση μας κάνει περήφανους, η σοφία ταπεινούς.
Re: 3ο & 4ο Θέμα
Χρονια πολλα κι απο μενα κυριε Ραικοφτσαλη, αν και καπως καθυστερημενα.
Λογω ελλειψης χρονου δεν προλαβαινω να γραψω αναλυτικα ο,τι σκεφτομαι. Θα γραψω μια περιληψη των ιδεων μου.
Θεμα 3ο.
Α.
1)Η συναρτηση ειναι παραγωγισιμη ως αθροισμα παραγωγισιμων, και
, που ειναι θετικο για καθε πραγματικη τιμη του χ.
Αρα η g ειναι γνησιως αυξουσα, επομενως 1-1 αρα και αντιστρεψιμη.
2)Το πεδιο ορισμου της αντιστροφης ειναι το συνολο τιμων της g. Αρα παιρνουμε τα ορια σε -απειρο και +απειρο.
3)g(0)=1 αρα
αρα 
Αποδεικνυω οτι και η αντιστροφη ειναι γνησιως μονοτονη(ειτε με ατοπο θεωρωντας οτι για x1<x2 ισχυει
, ή με αντικατασταση το
για χ1<χ2). Αρα μοναδικη ριζα της αντιστροφης εχουμε για χ=1.
4)Μπορουμε να βρουμε τα κοινα σημεια των συναρτησεων λυνοντας την g(x)=x, εκμεταλλευομενοι το γεγονος οτι η ψ=χ ειναι ο αξονας συμμετριας τους. Θεωρουμε μια νεα συναρτηση h(x)=g(x)-x, και αποδεικνυουμε οτι εχει μοναδικη ριζα στο R.
Β.
1)παρατηρω οτι g(f(x))>=x. Κανω την αντικατασταση
στην ανισοτητα, "βγαζω" την g και η φορα της ανισοτητας μενει ως εχει αφου ειναι γνησιως αυξουσα, επομενως μενει το ζητουμενο.
2)Δεν μου ερχεται κατι αμεσα, και οπως ειπα και πριν λογω ελλειψης χρονου δεν μπορω να πιασω χαρτι και μολυβι για να τσεκαρω καποια πιθανη λυση.
Μολις βρω χρονο θα γραψω αναλυτικα το 4ο και το ερωτημα που αφησα.
Λογω ελλειψης χρονου δεν προλαβαινω να γραψω αναλυτικα ο,τι σκεφτομαι. Θα γραψω μια περιληψη των ιδεων μου.
Θεμα 3ο.
Α.
1)Η συναρτηση ειναι παραγωγισιμη ως αθροισμα παραγωγισιμων, και
, που ειναι θετικο για καθε πραγματικη τιμη του χ.Αρα η g ειναι γνησιως αυξουσα, επομενως 1-1 αρα και αντιστρεψιμη.
2)Το πεδιο ορισμου της αντιστροφης ειναι το συνολο τιμων της g. Αρα παιρνουμε τα ορια σε -απειρο και +απειρο.
3)g(0)=1 αρα
αρα 
Αποδεικνυω οτι και η αντιστροφη ειναι γνησιως μονοτονη(ειτε με ατοπο θεωρωντας οτι για x1<x2 ισχυει
, ή με αντικατασταση το
για χ1<χ2). Αρα μοναδικη ριζα της αντιστροφης εχουμε για χ=1.4)Μπορουμε να βρουμε τα κοινα σημεια των συναρτησεων λυνοντας την g(x)=x, εκμεταλλευομενοι το γεγονος οτι η ψ=χ ειναι ο αξονας συμμετριας τους. Θεωρουμε μια νεα συναρτηση h(x)=g(x)-x, και αποδεικνυουμε οτι εχει μοναδικη ριζα στο R.
Β.
1)παρατηρω οτι g(f(x))>=x. Κανω την αντικατασταση
στην ανισοτητα, "βγαζω" την g και η φορα της ανισοτητας μενει ως εχει αφου ειναι γνησιως αυξουσα, επομενως μενει το ζητουμενο.2)Δεν μου ερχεται κατι αμεσα, και οπως ειπα και πριν λογω ελλειψης χρονου δεν μπορω να πιασω χαρτι και μολυβι για να τσεκαρω καποια πιθανη λυση.
Μολις βρω χρονο θα γραψω αναλυτικα το 4ο και το ερωτημα που αφησα.
-
Dimitris X
Eίναι ισοδύνα μο με τοRania έγραψε:
2)Δεν μου ερχεται κατι αμεσα, και οπως ειπα και πριν λογω ελλειψης χρονου δεν μπορω να πιασω χαρτι και μολυβι για να τσεκαρω καποια πιθανη λυση.

- polysot
- Επιμελητής
- Επικοινωνία:
Χρόνια πολλά Θωμά!
Να σε χαίρονται τα παιδιά σου...
Να σε χαίρονται τα παιδιά σου...
Σωτήρης Δ. Χασάπης
Ζήσε τα μαθηματικά σου!
-----------------------------
"There is a scientific taste just as there is a literary or artistic one", Renan
"The journey of a thousand miles begins with one step.", Lao Tzu
Ζήσε τα μαθηματικά σου!
-----------------------------
"There is a scientific taste just as there is a literary or artistic one", Renan
"The journey of a thousand miles begins with one step.", Lao Tzu
-
Math Rider
Κύριε Θωμά νομίζω οτι στο ερώτημα iv του Θέματος 4 έχει γίνει τυπογραφικό λάθος.
Το σωστό είναι
ή ενναλακτικά 
Με αυτή την υπόδειξη το αφήνω για τους μαθητές και θα δώσω αργότερα την δική μου λύση
στο ωραίο αυτό θέμα.
Φυσικά, αν και καθυστερημένα, σας εύχομαι Χρόνια Πολλά και και με υγεία!
Το σωστό είναι
ή ενναλακτικά 
Με αυτή την υπόδειξη το αφήνω για τους μαθητές και θα δώσω αργότερα την δική μου λύση
στο ωραίο αυτό θέμα.
Νίκος Κ.
-
Dimitris X
Ακριβώς.Math Rider έγραψε:Κύριε Θωμά νομίζω οτι στο ερώτημα iv του Θέματος 4 έχει γίνει τυπογραφικό λάθος.
Το σωστό είναιή ενναλακτικά
στο ωραίο αυτό θέμα.
Γιατί το σύνολο τιμών της συνάρτησης είναι το
.....- Ραϊκόφτσαλης Θωμάς
- Επικοινωνία:
Φίλοι,
Math Rider και Dimitris X
έχετε απόλυτο δίκιο και οι δυο,
και έγινε η διόρθωση.
Ευχαριστώ
Θ.Ρ
Math Rider και Dimitris X
έχετε απόλυτο δίκιο και οι δυο,
και έγινε η διόρθωση.
Ευχαριστώ
Θ.Ρ
Η γνώση μας κάνει περήφανους, η σοφία ταπεινούς.
Στο συνημμένο δίνω μια πλήρη απάντηση στο πολύ καλό 4ο Θέμα του Θωμά.
- Συνημμένα
-
- ΘΕΜΑ 4.doc
- (76.5 KiB) Μεταφορτώθηκε 157 φορές
ΠΑΥΛΟΣ
-
Math Rider
Δίνω και την δική μου λύση, μιας και την πληκτρολόγησα.
Διαφοροποιείται στα ερωτήματα iii. και iv. από αυτήν του paylos.
Όσον αφορά το ολοκλήρωμα το αποτέλεσμα είναι ίδιο!
Διαφοροποιείται στα ερωτήματα iii. και iv. από αυτήν του paylos.
Όσον αφορά το ολοκλήρωμα το αποτέλεσμα είναι ίδιο!
- Συνημμένα
-
- Θέμα 4-Λύση.doc
- (122.5 KiB) Μεταφορτώθηκε 115 φορές
Νίκος Κ.
-
Math Rider
Μέλη σε σύνδεση
Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 3 επισκέπτες

![\displaystyle{
\int\limits_0^2 {\left( {x - xf^2 (x)} \right)dx = } \int\limits_0^2 {x\left( {1 - f^2 (x)} \right)dx = } \int\limits_0^2 {xf'(x)dx = } \int\limits_0^2 {x\left( {f(x)} \right)^\prime dx = \left[ {xf(x)} \right]_0^2 } - \int\limits_0^2 {(x)'f(x)dx = }
} \displaystyle{
\int\limits_0^2 {\left( {x - xf^2 (x)} \right)dx = } \int\limits_0^2 {x\left( {1 - f^2 (x)} \right)dx = } \int\limits_0^2 {xf'(x)dx = } \int\limits_0^2 {x\left( {f(x)} \right)^\prime dx = \left[ {xf(x)} \right]_0^2 } - \int\limits_0^2 {(x)'f(x)dx = }
}](/forum/ext/geomar/texintegr/latexrender/pictures/6b6dca9608e902be7299986c924822b8.png)

.