Έστω το
και το διάνυσμα
που δεν είναι μηδενικό και δεν είναι και κάθετο στο μοναδιαίο διάνυσμα του
.Αν η εξίσωση
έχει μία διπλή ρίζα να βρείτε τη γωνία των διανυσμάτων 
Συντονιστής: Τηλέγραφος Κώστας
και το διάνυσμα
.
έχει μία διπλή ρίζα να βρείτε τη γωνία των διανυσμάτων 
Μυρτώ και Χρήστο, πιστεύω ότι η άσκηση είναι προβληματική.
έως
. Επειδή για την πλήρη απάντηση χρειάζεται γράφημα και αρκετή πληκτρολόγηση, προτίμησα να μην την καταγράψω. Ζητώ συγνώμη γι' αυτό αλλά αυτό τον καιρό έχω πάρα πολύ φόρτο εργασίας καθώς προετοιμάζω τον ετήσιο διαγωνισμό που οργανώνω. Χρήστο, δεν είναι εκεί το πρόβλημα: Μία απάντηση της μορφής "arccos" (τόξο συνημιτόνου) είναι αποδεκτή.Christos.N έγραψε: Τετ Ιαν 15, 2025 4:56 pm Νομίζω ότι το συνημίτονο δεν είναι σαφές για να απαντήσει κάποιος ποια γωνία είναι ακριβώς χωρίς κάποια ψηφιακή βοήθεια.
Θανάση, δεν προκύπτει από πουθενά αυτό. Για παράδειγμα το διάνυσμαKARKAR έγραψε: Τετ Ιαν 15, 2025 10:05 pm Υποθέτω ότι το μπλε διάνυσμα ήταν αυτό που χρησιμοποίησε η θεματοδότρια .
επίσης ικανοποιεί τις συνθήκες. Έλεγχος:
, οπότε
και άρα
. Επίσης είναι
.
που έχει διακρίνουσα
, όπως θέλαμε.
που ικανοποιεί τις συνθήκες αλλά το οποίο δίνει οποιαδήποτε γωνία από
έως
. Το παραπάνω είναι μικρό δείγμα.
, γράφεται :
.
, τότε:
και :
.
. Προφανώς :
.
, παίρνουμε την περίπτωση που αναφέρει ο Μιχάλης . Για :
, όμως παίρνουμεΘανάση, σωστά, έτσι σκέφθηκα στο πρώτο σκέλος της λύσης μου για να βρω μία παράσταση για την γωνία. Μετά, με χρήση του θεωρήματος ενδιαμέσων τιμών στην εν λόγω παράσταση, μπορούμε να δούμε ότι η ζητούμενη γωνία μπορεί να πάρει ένα άπειρο φάσμα τιμών. Το λέω αυτό, όχι για να δείξω ότι η άσκηση χρειάζεται κάποια προσθήκη ή διόρθωση κάποιου τυπογραφικού, αλλά για να επισημάνω ότι υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις που δίνουν απλή γωνία, που υπολογίζεται χωρίς λογισμικό. ΗKARKAR έγραψε: Πέμ Ιαν 16, 2025 10:20 am Ας γράψουμε δυο λόγια
Η εξίσωση, γράφεται :
.
Αν :, τότε:
και :
.
Η εξίσωση έχει μία διπλή ρίζα αν :. Προφανώς :
.
Για, παίρνουμε την περίπτωση που αναφέρει ο Μιχάλης . Για :
, όμως παίρνουμε
την περίπτωση που ανέφερα , στην οποία βγαίνει γωνία που μπορεί να υπολογισθεί χωρίς λογισμικό .
Λογικά λοιπόν μπορεί να υποθέσει κανείς , ότι ίσως αυτό το διάνυσμα είχε στο μυαλό της η θεματοδότρια .
Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι η άσκηση μπορεί να λυθεί χωρίς κάποια τροποποίηση στα δεδομένα ...
που γράφεις είναι μία καλή τέτοια γωνία, ίσως η "πιο καλή".
.Καλησπέρα...pito έγραψε: Πέμ Ιαν 02, 2025 11:48 am Καλησπέρα.Καλή και δημιουργική χρονιά σε όλα τα μέλη !
Έστω τοκαι το διάνυσμα
.
Αν η εξίσωσηέχει μία διπλή ρίζα να βρείτε τη γωνία των διανυσμάτων
![]()

είναι μή μηδενικό και όχι κάθετο στο
.
, οι οποίες 
είναι:

και την αντίτοιχη γωνία
, εύκολα
έως
.
στο διάστημα που καταγράφεις είχα τύπο που δίνει τα
βάση της
και για τα οποία η γωνία είναι οποιοδήποτε δοθέν
, ισοδύναμα
.Μιχάλη καλησπέρα...Mihalis_Lambrou έγραψε: Παρ Ιαν 17, 2025 8:14 pm Κώστα, ενθουσιάστηκα με το Geοgebra σου. Είσαι μάγος.
Πέραν των άλλων επιβεβαιώνει αυτό που γράφω στο ποστ #3, ότι δηλαδή η γωνία των διανυσμάτων μπορεί να είναι οποιαδήποτε τιμή απόέως
.
Η μέθοδος που απόδειξης που είχα κατά νου είναι παραλλαγή αυτής που γράφεις. Ακριβέστερα, γιαστο διάστημα που καταγράφεις είχα τύπο που δίνει τα
βάση της
και για τα οποία η γωνία είναι οποιοδήποτε δοθέν
, ισοδύναμα
.
Θα παρακαλούσα την θεματοθέτρια Μυρτώ (pito) να σχολιάσει τα εδώ αναφερθέντα.
έχουν εσωτερικό γινόμενο 2.Να σημειώσω ότι το δεδομένο αυτό δεν ήταν στην αρχική εκφώνηση και έτσι δεν μπορούσα να το λάβω υπόψιν..pito έγραψε: Σάβ Φεβ 15, 2025 7:35 am !Η άσκηση ήταν από φυλλάδιο που μου δόθηκε και θεωρήθηκε ,έπειτα , δεδομένο το προηγούμενο ερώτημα από το οποίο με ξεχωριστή υπόθεση προέκυπτε ότι τα διανύσματαέχουν εσωτερικό γινόμενο 2.
μπορεί να είναι οποιαδήποτε.
έχουν εσωτερικό γινόμενο 2, δεν είναι σωστό: Πράγματι, η άσκηση ζητά.pito έγραψε: Πέμ Ιαν 02, 2025 11:48 am ...
Αν η εξίσωσηέχει μία διπλή ρίζα να βρείτε τη γωνία των διανυσμάτων
![]()
, η εξίσωση γίνεται
. Έχει διακρίνουσα
, δηλαδή δεν υπάρχει περίπτωση η εξίσωση να έχει διπλή ρίζα. Έχουμε πρόβλημα...Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.pito έγραψε: Σάβ Φεβ 15, 2025 12:04 pm Κύριε Μιχάλη ,καλησπέρα ! Έκανα ένα λάθος στο προηγούμενο μήνυμά μου ,το ερώτημα που βασίστηκε η άσκηση και θεωρήθηκε δεδομένο έδινε το εσωτερικό γινόμενο να είναι -2 και όχι 2 που έγραψα . Ζητώ συγνώμη.Τώρα νομίζω η άσκηση δεν έχει πρόβλημα .
Σας ευχαριστώ,όπως και να έχει ,που παρά την απουσία μου χρόνων από το forum ,λόγω της δημιουργίας οικογένειας ,με θυμάστε ακόμα και ακόμα περισσότερο για το ότι μαθαίνω τόσα πολλά από εσάς !! Νιώθω ιδιαιτέρως τυχερή που είμαι μέλος εδώ ,είναι το μεγαλύτερο σχολείο για εμένα .
Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης