Αρχικά, το καταλαβαίνω ότι δεν μέμφεστε, δεν χρειάζεται να απολογείστε κύριε Λάμπρου. Κυρίως, επειδή η μεταξύ μας εκτίμηση όσον αφορά την επιστημονική ακεραιότητα του καθενός μας, είναι αμοιβαία.

Πρώτα από όλα, οφείλω να παραδεχτώ ότι το γεγονός ότι πρώτα ανάρτησα τη λύση μου και έπειτα προσέθεσα το επιπλέον δεδομένο

, είναι δική μου αβλεψία. Τυπογραφική μεν, εκ του αποτελέσματος (όσον αφορά τον αντίκτυπο στους αναγνώστες που ασχολήθηκαν με άλλη άσκηση) άκρως ουσιαστική, δε.

Επίσης, να ξεκαθαρίσουμε ότι η απόφαση που πήρα να απαντήσω εσπευσμένα στην άσκηση απορρέει από το γεγονός ότι προχθές, εσείς ο ίδιος, σπεύσατε αμέσως να αφήσετε να εννοηθεί δημόσια ότι αμφιβάλλατε για το γεγονός ότι έχω λύση που περιέχει πολυώνυμα (η οποία παρεπιπτόντως είναι η πλέον ενδεδειγμένη σε φάκελο διαγωνισμών, σε σχέση με την παραγώγιση που είναι πιο τετριμμένη τεχνική).Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι απάντησα με κρυμμένο κείμενο και τόνισα στους μαθητές να μην κοιτάξουν τη λύση μου, συμπεριφορά που αποσαφηνίζει τις προθέσεις μου . Αυτό βέβαια το επιχείρημα θα μπορούσε να το αντικρούσει κάποιος , λέγοντας ότι οι αναγνώστες μπήκαν στον πειρασμό να δουν τι γράφω στο κρυμμένο κείμενο. Αυτό για μένα δεν αποτελεί επιχείρημα, αλλά φτηνή δικαιολογία που στηρίζεται πάνω σε έναν μηχανισμό αποφυγής μιας άσκησης που δεν μπορεί να λύσει. Αλλιώς, θα πάλευε μόνος του την άσκηση και δεν θα παρέδιδε τα όπλα, διαβάζοντας τη λύση του θεματοθέτη.

Η άσκηση που είχα κατά νου δεν είναι αυτή που δεν περιέχει το δεδομένο

, το οποίο προσέθεσα έπειτα. Χωρίς αυτό το δεδομένο, η πληκτρολόγηση γίνεται πάρα πολύ επίπονη και ,κατ' επέκταση ,η όμορφη αυτή άσκηση (με το δεδομένο

) μετατρέπεται σε θέμα ''τραβηγμένο από τα μαλλιά'' που δεν αποσκοπεί σε κάποια βαθύτερη σκέψη.

Θα έλεγα ότι είναι ένας συνδυασμός Ανισοτήτων και Πολυωνύμων. Το βασικό επίχειρημα όμως, στηρίζεται στην ανισότητα

Αυτή μας επιτρέπει να εξάγουμε το συμπέρασμα ότι

Το γεγονός ότι δεν υπάρχει σχέση ή συνθήκη εξάρτησης (μεγάλος ''βαθμός ελευθερίας' )μεταξύ της τριάδας

και του θετικού ακεραίου

, μας υποψιάζει κατευθείαν ότι η ανισότητα με τα

είναι απλά ένα στολίδι που εξυπηρετεί τον σκοπό της άσκησης, ο οποίος είναι να οξύνει την ευρηματικότητα όσον αφορά τη σκέψη του αναγνώστη πάνω στα πολυώνυμα. Ακριβώς, επειδή πρέπει να φτιάξει μόνος του την ανισότητα

και να την αποδείξει με πολυώνυμα.

Θα παραθέσω τη λύση μου αύριο για την άσκηση 63. Τώρα είναι επίπονο μετά από τόσο γράψιμο. Παρόλο που είμαι ξενύχτης τύπος, παίρνω και τα ρεπό μου που και που