Σπίρτο
Συντονιστής: Γιώργος Ρίζος
-
Mihalis_Lambrou
- Επιμελητής
Re: Σπίρτο
.
Δεν ξέρω αν η ακόλουθη λύση μετράει

(μετακίνηση του τελευταίου
ώστε να γίνει εκθέτης). Αν μετράει, τότε είναι μάλλον ατυχής ο γρίφος αφού θε έπρεπε ο εκθέτης να ήταν λίγο πιο μικρός. Πάντως δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι άλλο, νόμιμο.
- george visvikis
- Επιμελητής
- Γιώργος Ρίζος
- Επιμελητής
Καλημέρα σε όλους.
Πολλές φορές γρίφοι όπως ο παραπάνω δέχονται ως απάντηση μετασχηματισμούς που δεν ακολουθούν τους κανόνες της σαφούς μαθηματικής διατύπωσης, που (οφείλουμε να) χρησιμοποιούμε. Δεν είμαι οπαδός αυτών των θεμάτων (που δεν έχουν μαθηματικό υπόβαθρο) και δεν τα χρησιμοποιώ.
Π.χ. εδώ, εκτός των απαντήσεων του Μιχάλη και του Γιώργου παραπάνω, θα μπορούσε κάποιος να πει: Μετακινώ ένα σπίρτο από το 2ο μέλος της ισότητας εκτός σχήματος. Αυτό που απομένει δείχνει μια αληθή ισότητα.
Ή μετατρέπω την ισότητα σε αληθή ανισότητα:
Θα χαρώ να δω τη μαθηματικώς αποδεκτή εξήγηση.
Πολλές φορές γρίφοι όπως ο παραπάνω δέχονται ως απάντηση μετασχηματισμούς που δεν ακολουθούν τους κανόνες της σαφούς μαθηματικής διατύπωσης, που (οφείλουμε να) χρησιμοποιούμε. Δεν είμαι οπαδός αυτών των θεμάτων (που δεν έχουν μαθηματικό υπόβαθρο) και δεν τα χρησιμοποιώ.
Π.χ. εδώ, εκτός των απαντήσεων του Μιχάλη και του Γιώργου παραπάνω, θα μπορούσε κάποιος να πει: Μετακινώ ένα σπίρτο από το 2ο μέλος της ισότητας εκτός σχήματος. Αυτό που απομένει δείχνει μια αληθή ισότητα.
Ή μετατρέπω την ισότητα σε αληθή ανισότητα:
Θα χαρώ να δω τη μαθηματικώς αποδεκτή εξήγηση.
Χρόνια πολλά! Χριστός Ανέστη!
Μία ακόμη λύση που δεν ξέρω αν μετράει:
, δηλαδή παίρνω ένα από τα δύο σπίρτα που βρίσκονται στο δεξί μέλος, το στρίβω ανάποδα, και το τοποθετώ δεξιά από το
.
Μία ακόμη λύση που δεν ξέρω αν μετράει:
, δηλαδή παίρνω ένα από τα δύο σπίρτα που βρίσκονται στο δεξί μέλος, το στρίβω ανάποδα, και το τοποθετώ δεξιά από το
.
-
Mihalis_Lambrou
- Επιμελητής
Με ξενίζει ότι ένα σπίρτο ανάποδα σημαίνει
. To σπίρτο ένα ένα κομμάτι, ενώ το παραγοντικό, δύο. Ας μας διαφωτίσει ο θεματοθέτης.
Δίκιο έχετε. Είπα να σκεφτώ λίγο πιο πονηρά. Περιμένω, πάντως, απάντηση από τον θεματοθέτη.Mihalis_Lambrou έγραψε: ↑Δευ Απρ 13, 2026 10:31 amΜε ξενίζει ότι ένα σπίρτο ανάποδα σημαίνει. To σπίρτο ένα ένα κομμάτι, ενώ το παραγοντικό, δύο.
Ας μας διαφωτίσει ο θεματοθέτης.

Αναρτώ τις λύσεις που είχε στο βιβλίο ===> https://www.amazon.com/Two-Minute-Puzzl ... 9811217750
- Συνημμένα
-
- solution.png (20.06 KiB) Προβλήθηκε 56 φορές
Μέλη σε σύνδεση
Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης

;