με
πρώτους και
θετικό ακέραιο, που ικανοποιούν την εξίσωση:
(Ας την αφήσουμε
ώρες για τους μαθητές του γυμνασίου).Συντονιστές: cretanman, silouan, rek2
με
πρώτους και
θετικό ακέραιο, που ικανοποιούν την εξίσωση:
ώρες για τους μαθητές του γυμνασίου).

Περιττεύει να δώσεις hint, όχι μόνο γιατί είναι τετριμμένο, αλλά γιατί δεν πέρασαν οι 24 ώρες που αφήνεις.
.
οπότε σίγουρα δεν έχουμε λύση για
.
. Αυτό το βλέπουμε παρακάτω όπου εξετάζονται τα άρτια
αλλά ας το δούμε και ξεχωριστά: Το δεξί μέλος είναι 

. Πρώτα απ' όλα παρατηρούμε ότι το δεξί μέλος είναι άρτιο οπότε το αριστερό μέλος πρέπει να έχει ακριβώς έναν άρτιο και δύο περιττούς πρώτους. Χωρίς βλάβη λοιπόν
. Δηλαδή η εξίσωση γίνεται 
περιττό έχουμε
, δηλαδή είναι πολλαπολάσιο του
. To δεξί μέλος είναι επίσης πολλαπλάσιο του του
, οπότε υποχρεωτικά το
διαιρεί το
και άρα το
(αφού
πρώτος). 'Ατοπο αφού
.
, άρτιος.
τα
είναι ισότιμα του
, το αριστερό μέλος
είναι ισότιμο
. Από την άλλη το δεξί μέλος είναι πολλαπλάσιο του
γιατί έχει παράγοντες τους άρτιους
και
. 'Ατοπο, και η απόδειξη ολοκληρώνεται.Μια λίγο διαφορετική λύση, αλλά λίγο γρήγορα γιατί με πιέζει ο χρόνος:
ή
εύκολα δείχνουμε άτοπο.
άρτιος
έχω την ίδια απόδειξη με αυτή του post #6.
περιττός
, παίρνουμε:
που δίνει:
, άρα
(1).
που δίνει:
, άρα
(2).
που δίνει:
, άρα
(3).
.
Σωστά μεν, αλλά είναι πολύς κόπος χωρίς λόγο: Η (1) ήδη δίνει άτοπο αν πάρουμε ως
τον πιο μικρό από τους
. Δες την λύση που έγραψα. Φώτη, έχεις δει το παραπάνω μήνυμα;Mihalis_Lambrou έγραψε: ↑Δευ Απρ 27, 2026 11:12 pmΘα ήθελα να ρωτήσω αν η άσκηση είναι κατασκευής σου. Αλλιώς, από πού είναι;
Συγγνώμη που δεν απάντησα, το ξέχασα. Η άσκηση είναι από το διαγωνισμό της Κορέας για juniorsMihalis_Lambrou έγραψε: ↑Τετ Απρ 29, 2026 6:27 pmΦώτη, έχεις δει το παραπάνω μήνυμα;Mihalis_Lambrou έγραψε: ↑Δευ Απρ 27, 2026 11:12 pmΘα ήθελα να ρωτήσω αν η άσκηση είναι κατασκευής σου. Αλλιώς, από πού είναι;
.
Ευχαριστώ για την απάντηση. Έχεις ακριβή παραπομπή γιατί δεν την βρίσκω, δεδομένου ότι σίγουρα υπάρχουν διάφοροι διαγωνισμοί στην Κορέα, και τα στοιχεία που δίνεις είναι ασαφή.
Δυστυχώς, δεν έχω ούτε παραπομπή ούτε επίσημη λύση. Έψαχνα και έπεσε το μάτι μου πάνω σε αυτήν.Mihalis_Lambrou έγραψε: ↑Τετ Απρ 29, 2026 8:23 pmΕυχαριστώ για την απάντηση. Έχεις ακριβή παραπομπή γιατί δεν την βρίσκω, δεδομένου ότι σίγουρα υπάρχουν διάφοροι διαγωνισμοί στην Κορέα, και τα στοιχεία που δίνεις είναι ασαφή.
Υπάρχει επίσημη λύση; Το ρωτάω γιατί έχω και μία δεύτερη λύση κατά νου, που όμως σε ένα βήμα έχει κάποια δυσκολία έξω από επίπεδο Juniors.

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης